Töredékére csökkenhetnek a banki költségek – nem csak az alapszámlásoknak

A magyar lakossági banki ügyfelek döntő része számára olcsó bankolási alternatívát kínálhat a Gazdaságfejlesztési Minisztérium új javaslatával harmadára csökkenő havidíjú Alapszámla. A bankok számára az új díjazás komoly bevételkiesést jelenthet, ám épp ez katalizálhatja majd az ügyfelek számára fontos többletszolgáltatásokat kínáló csomagárazás általános elterjedését a magyar bankpiacon.

Töredékére csökkenhetnek a banki költségek – nem csak az alapszámlásoknak

A mai napon még véleményezhetik az érintettek a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) javaslatát, amely a bankok által az ügyfeleknek kínált Alapszámla konstrukciók havi díját a megelőző év minimálbérének 0,5 százalékában maximálná a jelenlegi 1,5 százalék helyett.

Mindez, ha életbe lép azt jelentené, hogy a bankok a jelenlegi 3 000 forint helyett maximum 1 000 forintos havi díjat számíthatnának fel az Alapszámla szolgáltatásáért – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

De mi is az Alapszámla?

Az Európai Unió fizetési számla irányelve előírja, hogy az EU bármely tagállamában bármely ügyfél jogosult egy alapszintű szolgáltatáscsomagot nyújtó fizetési számlát nyitni bármely banknál. A bank ezt a számlanyitási kérelmet csak nyomós indokkal utasíthatja el.

Magyarországon az irányelvet a 262/2016. (VIII.31.) kormányrendelet tartalmazza, a bankok 2016. október 15-től kötelesek az ezt kérő ügyfélnek Alapszámlát nyitni. Fontos megjegyezni, hogy egy tagállamban egy ügyfél csak egy banknál nyithat Alapszámlát, ha más banknál már rendelkezik számlával (akár Alapszámlával, akár normál bankszámlával), akkor nem jogosult az Alapszámla szolgáltatás igénybevételére. A meglévő egyetlen számláját ugyanakkor bármikor Alapszámlává alakíthatja.

Az Alapszámla úgynevezett csomagdíjas számla, azaz a havi díja mellett a kötelezően benne foglalt szolgáltatásokért a bank nem számíthat fel újabb díjakat.

A magyar Alapszámla a következő szolgáltatásokat kínálja:

-    havi számlavezetés
-    ingyenes bankkártya
-    havonta 2 db, összesen legfeljebb 150 000 forint értékű készpénzfelvétel forintban bármely magyarországi ATM-ből, vagy havonta 1 db, legfeljebb 50 000 forintos készpénzfelvétel a bank saját bankfiókjában (más bankszámlák esetében az ingyenes ATM-es készpénzfelvétel elérhető, ám azt kérelmezni kell, az Alapszámlánál ez alap.)
-    havonta 4 db eseti vagy rendszeres átutalási megbízás összesen legfeljebb 100 000 forint értékben
-    korlátlan számú és összegű bankkártyás vásárlás
-    korlátlan számú és összegű készpénzbefizetés
-    csoportos beszedés szolgáltatás

A fenti szolgáltatásokat köteles a bank biztosítani az ügyfélnek, ám egyéb, más bankszámlánál megszokott szolgáltatást nem. A csomagban foglalt darabszámon felüli tranzakciókért a bank az üzletszabályzatában foglalt díjakat számíthatja fel. A jogszabály ugyanakkor egyértelműen tiltja, hogy az Alapszámlához (folyószámla)hitelkeret kapcsolódjon.

Csomagáras forradalmat hozhat az Alapszámla

Annak ellenére, hogy Magyarországon a banki ügyfelek döntő része számára az Alapszámla által kínált szolgáltatások teljes mértékben lefedik a bankolási gyakorlatukat, a konstrukció eddig borsos ára miatt nem terjedt el. A bankok jelentős része a törvényi maximum összegért kínálja a szolgáltatást, amelyhez képest más számlakonstrukciók jóval olcsóbb bankolást tesznek lehetővé - érthető módon az ügyfelek az olcsóbb konstrukciókat választották – mondta Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

A harmadára csökkentett díj mellett ugyanakkor várható, hogy az ügyfelek jelentős része Alapszámlára vált majd. Ez komoly elmozdulást jelenthet abba a kívánatos irányba, hogy Magyarországon is áttörjenek a csomagáras banki szolgáltatások, amikor az ügyfél egy fix havi díjat fizetve nem kényszerül hónapról-hónapra más költséget fizetni a bankolásáért annak függvényében, mennyi szolgáltatást vett igénybe. Nyugat-Európában a csomagárazás bevett gyakorlat a lakossági bankolásban, ám Magyarországon a tranzakciós illeték eddig megnehezítette az áttérést. Ha az Alapszámlához kapcsolt ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét maximálisan kihasználja az ügyfél, akkor a bank a havonta felszámítható 1 000 forintos díjból 900 forintot köteles lesz tranzakciós illetékként befizetni az államkasszába. A fentiek miatt a bankoknak nem lesz jó üzlet az Alapszámla, így vélhetően nem is propagálják majd, s jó eséllyel a jogszabály által előírtakon felül kínált szolgáltatásokat vagy eltörlik, vagy nagyon borsos áron teszik majd elérhetővé az Alapszámlák esetében.

Ennek ellenére az új Alapszámla díjrendszer forradalmat okozhat majd a többi számla esetében, hiszen a bankoknak érdekük lesz, hogy eltérítsék az ügyfeleket az Alapszámlától, ez pedig csak vonzó és az ügyfelek számára hasznos szolgáltatásokat, az Alapszámlával összevethető áron kínáló csomagáras konstrukciókkal lesz megoldható.

Alapszámla havi díjak jelenleg:

CIB Bank           1 332 Ft
Erste Bank        3 000 Ft
Gránit Bank      3 000 Ft
K&H Bank         3 000 Ft
MagNet Bank    2 204 Ft
MKB Bank         2 511 Ft*
OTP Bank          1 566 Ft
Raiffeisen Bank 3 000 Ft
Takarékbank     3 000 Ft
UniCredit Bank  1 745 Ft

* jelenleg még a 2022-ben felszámítható maximum költséget tünteti fel a bank
forrás: BiztosDöntés.hu

Magyarország az EU legjelentősebb tormatermelője

Magyarország az Európai Unió legjelentősebb tormatermelője; a magyar torma keresett külföldön, a kitűnő minőségű tormából a húsvéti ünnepi asztalra is a hazait javasolja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteki közleményében.
2023. 03. 24. 16:30
Megosztás:

Nőtt az amerikai gazdasági aktivitás

Az amerikai gazdasági aktivitás nőtt márciusban a S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékei alapján.
2023. 03. 24. 16:00
Megosztás:

Februárban 4 millió 691 ezer volt a foglalkoztatottak száma

2023 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 691 ezer volt, 26 ezerrel több, mint egy éve. A 2022. december és 2023. február közötti háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 15 ezerrel több, 4 millió 690 ezer volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 03. 24. 15:40
Megosztás:

Részvényenként 390 forintos osztalékot javasol a Richter

Részvényenként 390 forintos - névértékre vetítve 390 százalékos - osztalék megállapítását és kifizetését javasolja a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága a közgyűlésnek - derül ki a társaság közgyűlési meghívójából, amelyet pénteken tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2023. 03. 24. 15:00
Megosztás:

Négy kontinensről érkeztek kutatók az SZTE természeti veszélyekkel foglalkozó konferenciájára

Szeged két napra a klímaváltozás és a természeti veszélyek kutatásának fővárosává vált. A Szegedi Tudományegyetem TTIK Geoinformatikai, Természeti- és Környezetföldrajzi Tanszéke 2023. március 23-án és 24-én a EUGLOHRIA Seeding Grant támogatásával, nemzetközi konferenciát és workshopot szervezett „Natural Hazards and Climate Change” címmel, amelyen nemcsak a földrengések, aszályok és árvizek összefüggéseit de a klímaváltozás népegészségügyi és járványügyi hatásait is vizsgálták.
2023. 03. 24. 14:30
Megosztás:

Több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki a buszsávot jogosulatlanul használó autósokra

Három év alatt több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki ellenőrző akciók során azokra az autósokra, akik jogosulatlanul használták a buszsávot, ezzel akadályozva az autóbuszokat és mentőautókat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken a honlapján.
2023. 03. 24. 14:00
Megosztás:

Ismét viharos szélre és porviharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Ismét viharos szélre és porviharokra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2023. 03. 24. 13:30
Megosztás:

Problémát jelent az olasz börtönök túlzsúfoltsága

Továbbra is problémát jelent az olaszországi börtönök túlzsúfoltsága, a fogvatartottak közötti erőszak és a megfélemlítés - hívta fel a figyelmet strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) kínzás és embertelen bánásmód elleni szakbizottsága (CPT) pénteken közétett jelentésében.
2023. 03. 24. 13:00
Megosztás:

Élénkült a gazdasági aktivitás az euróövezetben

A vártnál nagyobb mértékben javult az euróövezet gazdasági teljesítménye márciusban, ez azonban szinte kizárólag a szolgáltatóiparban élénkülő üzleti aktivitásnak tudható be a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékei alapján.
2023. 03. 24. 12:45
Megosztás:

A UPS Healthcare Németországban nyit egészségügyi logisztikai központot

A Magyarországon is jelentős operációval rendelkező UPS Healthcare a mai napon megnyitotta első németországi egészségügyi logisztikai létesítményét Giessenben. A 27 200 m2-es, helyes gyógyszergyártási gyakorlatnak (GMP) és helyes gyógyszer-nagykereskedelmi gyakorlatnak (GDP) megfelelő raktárterület több mint 30 000 raklap elhelyezését teszi lehetővé. A különböző egészségügyi termékek 2 és 8, valamint 15 és 25°C közötti hőmérsékleten, illetve akár -20°C fokon is tárolhatók.
2023. 03. 24. 12:00
Megosztás:

Magas hozam nincs kockázat nélkül

Kulcskérdés a megtakarítások esetében a kockázat, amire az adott befektetés árfolyamának ingadozása utal. Főszabály, hogy minél nagyobb a gyarapodás, annál magasabb a kockázat is. Erre is rávilágít a fiatalok számára útmutatót adó K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedője, amely most zárta második fordulóját.
2023. 03. 24. 11:30
Megosztás:

A vármegyék többségében nőtt az ipari termelés 2022-ben

A gazdasági növekedés egyik hajtómotorjának számító ipari termelés volumene tavaly a vármegyék többségében és a fővárosban is nőtt, de a gazdasági szervezetek beruházásai mindössze hét vármegyében haladták meg az előző évit - derül ki a KSH Fókuszban a vármegyék, 2022. I-IV. negyedév című kiadványából.
2023. 03. 24. 11:00
Megosztás:

Hiába a drágulás, nagyon viszik a külföldi nyaralásokat a magyarok

Az áremelések ellenére ugrásszerűen megnőtt a kereslet a külföldi, különösen a tengerparti nyaralások iránt. Tavaly a Covid-járványt követő szabadságvágy és az szja-visszatérítésből kapott pénz fűtötte az utazási kedvet, idén pedig a gazdasági nehézségek ellenére „az addig utazunk, amíg lehet, és élményekre költünk” attitűd is jellemzi az utazó magyarokat - derül ki a Bank360.hu összeállításából. Tavaly a duplájára, 1075 milliárd forintra nőtt a külföldre utazó magyarok költése.
2023. 03. 24. 10:30
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Csökkenéssel indult a kereskedés pénteken a vezető európai értékpapírpiacokon.
2023. 03. 24. 10:05
Megosztás:

Postások bére, fizetése - a magyar postai dolgozók fele csak a garantált bérminimumot kapja

Még mindig nincs bérmegállapodás a Magyar Postánál, ezért tegnap reggel a Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 megyéből 19 kézbesítő petíciót adott át a vezérigazgatónak és helyettesének, amiben a teljes tagság nevében érdemi tárgyalást és elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek.
2023. 03. 24. 09:30
Megosztás:

Egyre több elektromos autót exportál Németország

Egyre több elektromos meghajtású kocsit adnak el külföldön a németországi autógyárak, az export mennyisége tavaly elérte a félmilliót - mutatta ki a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).
2023. 03. 24. 09:00
Megosztás:

Jakutföldi vezető: az északi tengeri útvonal megkönnyíti a régió természeti kincseinek kiaknázását

A jégréteg csökkenése az északi tengeri út mentén nemcsak az áruszállítást könnyíti meg, hanem hozzájárul Jakutföld természeti kincseinek kitermeléséhez is - jelentette ki Ajszen Nyikolajev, Szaha Köztársaság (Jakutföld) vezetője csütörtökön a Jakutszkban az éghajlatváltozásról és a permafroszt olvadásáról tartott nemzetközi konferencián.
2023. 03. 24. 08:30
Megosztás:

Olaszországban rendelettel szabályozzák a rovarlisztet tartalmazó élelmiszerek értékesítését

Olaszországban az agrártárca, az egészségügyi és a nemzeti termékeket védő minisztérium közös rendeletben szabályozza a rovarlisztet tartalmazó élelmiszerek címkézését és értékesítését - jelentette be Francesco Lollobrigida mezőgazdasági miniszter csütörtökön.
2023. 03. 24. 08:00
Megosztás:

Atlantisz kaparós sorsjegy - 75.000.000 Ft-ot nyerhetsz az elsüllyedt várossal

Atlantisz néven új, exkluzív kivitelben elérhető sorsjegyet vezet be kínálatába a Szerencsejáték Zrt., amely a varázslatos víz alatti világba kalauzolja a játékosokat. Az 1 főjátékot, 3 bónuszjátékot és 1 villámjátékot tartalmazó kaparós fődíja 75 millió forint.
2023. 03. 24. 07:40
Megosztás:

Befektetői felmérés: New York és London vezeti a világ pénzügyi központjainak listáját

A csütörtökön ismertetett legújabb globális befektetői felmérés szerint az intézményes piaci szereplők továbbra is New Yorkot és - valamelyes lemaradással - Londont tartják a világ két vezető pénzügyi szolgáltatási központjának.
2023. 03. 24. 07:30
Megosztás: