Tovább erősödik Magyarország az egészségügyi innovációban: három innovatív hazai cég csatlakozik az EIT Health partnerhálózatához

Három új partnerrel bővül az EIT Health egészségügyi innovációs hálózata Magyarországon. Az új tagok, a SmartHumed, a QTICS Medical és a Loginet egyedi szaktudással járulnak hozzá az EIT Health berkein belül zajló együttműködéshez. Az EIT Health, amelynek közép-, kelet- és dél-európai központja Budapesten működik, eddig hat neves magyar szervezettel épített ki gyümölcsöző együttműködést, köztük a Semmelweis Egyetemmel és a GE Healthcare-rel. Az új partnerségek megerősítik az EIT Health elkötelezettségét az innováció előmozdítása és az európai egészségügyi rendszer fejlesztése iránt.

Tovább erősödik Magyarország az egészségügyi innovációban: három innovatív hazai cég csatlakozik az EIT Health partnerhálózatához

Az EIT Health, az Európai Unió Európai Innovációs és Technológiai Intézetének (EIT) részeként Európa egyik legnagyobb köz- és magánegyüttműködése az egészségügyi innováció területén. A szervezet célja egy olyan hálózat kiépítése, amely lehetővé teszi a jövő egészségügyi ellátásának fejlesztését, hogy az európai polgárok hosszabb és egészségesebb életet élhessenek. Az InnoStars régió, ami az EIT Health nyolc földrajzi egységének egyike, Európa felét lefedi, többek között Olaszországot, Lengyelországot, Magyarországot és Portugáliát, valamint további 9 közép-, kelet- és dél-európai országot, amelyek az európai innovációs eredménytábla mérsékelten innovatívnak minősített országainak csoportjába tartoznak és részt vesznek az EIT Regional Innovation Scheme programjában.

Innovatív magyar vállalatok további lehetőségek kapujában

Az EIT Health alapelve a kooperáció és a hálózati működés: Európa-szerte mintegy 130 különböző szervezettel folytat partneri együttműködést, köztük a Sorbonne Egyetemmel, a Karolinska Intézettel és a Philipsszel. Magyarország kiváló terepet kínál az együttműködésre és innovációra, így az elmúlt években virágzó partneri kapcsolatok alakultak ki olyan neves intézményekkel, mint a GE Healthcare és a Semmelweis Egyetem. A virágzó egészségügyi innovációs környezet három egyedülálló vállalat csatlakozásával most még tovább bővül.

1.    A SmartHumed egy betegút-menedzsment szolgáltatásokra szakosodott, budapesti székhelyű, magyar hátterű vállalat. Célja egy átfogó magánegészségügyi és szociális életút-menedzsment rendszer kiépítése, amely szakértői támogatást és empatikus segítséget nyújt a mindennapi egészségügyi szükségletekhez. Szolgáltatásai közé tartoznak a csoportos egészségbiztosítások, az online orvosi konzultációk és egyéb virtuális klinikai megoldások, valamint az egészségpénztári megtakarítási termékek.

2.    A QTICS Group dinamikusan növekvő ipari szereplő a nemzetközi tesztelési, vizsgálati és tanúsítási (TIC) szektorban. A QTICS Medical a vállalatnak azon részlege, amely az orvosi eszközök sikeres megfelelőségértékeléséhez kínál széles körű szabályozási, biztonsági, kiberbiztonsági, preklinikai, klinikai és rendszertanúsítási szolgáltatásokat. A Csoport tagvállalatai magyar, európai és nemzetközi akkreditációkat szereztek és szereznek meg annak érdekében, hogy egyablakos ügyintézés formájában tudjanak független, objektív, harmadik féltől származó komplex megfelelőségértékelési szolgáltatásokat nyújtani a kiválasztott ipari szegmensben. Az orvosi eszközökön kívül a Csoport további három ipari szegmensben működik: Energia és Ipar, Mobilitás és Drónok, valamint Fogyasztói és IoT.

3.    A Loginet Systems digitális egészségügyi alkalmazások létrehozásához nyújt tervezési és fejlesztési szolgáltatásokat. Szaktudásukat olyan területeken bocsátják a megrendelők rendelkezésére, mint a felhasználói felületek tervezése (UX és Service Design), illetve a legújabb mobilos és webes technológiák felhasználása fejlesztéseik során. Többek között olyan cégekkel dolgoztak már együtt, mint a Phoenix Pharma, a Pingvin Patika, illetve az xLab nevű magyar egészségügyi start-up, amellyel egy laboreredmények kiértékelését megkönnyítő megoldást fejlesztettek.

Az EIT Health és Magyarország – gyümölcsöző kapcsolat

"Nagy örömmel üdvözöljük három új partnerünket az EIT Health hálózatában – mondta el Bubori Zsolt, az EIT Health InnoStars magyarországi ökoszisztéma-vezetője. – Alapelvünk, hogy senki sem lehet innovátor egyedül, ezért minden programunk és kezdeményezésünk azt a célt szolgálja, hogy összekössük egymással az egészségügyet megújítani és fejleszteni szándékozó cégeket, szervezeteket és szakembereket, hogy közösen a társadalom egészének érzékelhető pozitív hatást tudjanak elérni. Ezért dolgozunk hálózatunk tagjaival is. Új partnereink tudása kulcsfontosságú az EIT Health alapvető céljainak megvalósításához, és biztos vagyok benne, hogy gyümölcsöző együttműködés elé nézünk."

Az EIT Health "InnoStars Innovation Index" nevű, nemrégiben publikált tanulmánya szerint Magyarország stratégiai fontosságú piac a szervezet számára, és az ország egészségügyi start-up-ökoszisztémája az egyik legígéretesebb a régióban. Magyarország azon négy ország közé tartozik az InnoStars térségben, amely a vállalkozásokból, egyetemekből és kutatóintézetekből álló partnerhálózaton túl saját ökoszisztéma-vezetővel is rendelkezik.

A hálózat tagja többek között a GE Healthcare, amely egy Magyarországon is jelentős K+F-kapacitással rendelkező globális orvostechnológiai szereplő. A vállalat az EIT Health kiemelt partnereként működik, és az együttműködés keretében olyan sikeres innovációs és oktatási programokat indítottak, mint a HelloAI és a Health Venture Lab. Szintén kiemelt partner a Semmelweis Egyetem, az úgynevezett társpartnerek közé pedig az E-Group infokommunikációs vállalat, a Syreon Kutatóintézet és a Debreceni Egyetem, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tartozik.

Európa vezető egészségügyi innovációs hálózata eddig mintegy 6 millió eurót fektetett be a magyarországi innováció fellendítésébe. Az EIT Health a magyar start-upok támogatása mellett is elkötelezte magát: 30 start-up között mintegy 700 ezer euró értékben osztottak szét pénzügyi, mentori, képzési és hálózatépítési támogatást.

Magyarország egészségügyi start-up ökoszisztémája az egyik legígéretesebb Európában, és immár több tucat sikertörténettel büszkélkedhet. Ezek közé tartozik a HandInScan, mely több mint 2,5 millió euró külső finanszírozást kapott a kézmosás és kézfertőtlenítés objektív értékelésére szolgáló ellenőrző rendszerek fejlesztésére, valamint a Fetal Health, amelynek új nőgyógyászati orvostechnikai eszköze a magzati EEG és EKG hullámok mérésével segít elkerülni az újszülöttek halálozását és sérüléseit.

Egyoldalúság és módszertani hiányosságok a Freedom House legújabb, internetszabadságról szóló jelentésében

A korábbi évekhez hasonló egyoldalúsággal és módszertani hiányosságokkal találkozhatunk az internetszabadság magyarországi állapotát értékelő Freedom on the Net 2023. évi jelentésében – állapítja meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elemzése.
2023. 12. 09. 19:00
Megosztás:

A legjobb pálinkákat díjazták

Minden országnak megvan a maga szeszesitala, gyümölcspárlatot bárhol előállíthatnak, pálinkát azonban csak Magyarországon és magyar gyümölcsből lehet készíteni - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint a tárca élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára Budapesten.
2023. 12. 09. 18:00
Megosztás:

Újabb Sztárbox-epizód miatt indul eljárás az RTL ellen

Az RTL-en november 19-én sugárzott Sztárbox egyes erőszakos, félelemkeltő jelenetei miatt is eljárást indít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület bírságot rótt ki a Petőfi Rádió médiaszolgáltatójára, egyúttal döntött a rádiós médiaszolgáltatási díjak mérsékléséről.
2023. 12. 09. 17:00
Megosztás:

Borúlátók az e-kereskedelmi cégek 41%-a: kisebb karácsonyi forgalomra számítanak, mint tavaly

A reálbérek idei átmeneti visszaesése, a vásárlók rendelkezésére álló szűkebb források a jelek szerint az év végi időszakban is éreztetik a hatásukat. A karácsonyi időszakban fókuszba kerülő termékeket forgalmazó webáruházak 41 százaléka a tavalyi szezonhoz képest alacsonyabb forgalmat vár – 22 százalékuk szerint a visszaesés meghaladja a 20 százalékot is. Növekedést az e-kereskedelmi cégek 32 százaléka vár, miközben 27 százalék a tavalyi szint ismétlődésére számít – derül ki az Olcsóbbat.hu ár-összehasonlító portál gyorsfelmérésében részt vevő közel száz hazai internetes áruház válaszaiból.
2023. 12. 09. 16:00
Megosztás:

A Carlsberg és a Liverpool FC 2034-ig meghosszabbította szponzori együttműködését

A Carlsberg sörmárka és a Liverpool labdarúgócsapat újabb 10 évvel meghosszabbította a már 30 évre visszanyúló, mára ikonikussá vált támogatói megállapodását. Az 1992-ben aláírt partnerség megújításával a Premier League történetének leghosszabb, 42 évet felölelő együttműködése jött létre.
2023. 12. 09. 15:00
Megosztás:

Nem változott a nemzetközi élelmiszerkosár ára novemberben

Stabil maradt a globális terményárakat összesítő mutató novemberben, mivel a gabonafélék alacsonyabb árát a növényi olajok drágulása ellensúlyozta – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) közleményében.
2023. 12. 09. 14:00
Megosztás:

Az EU további egy évvel meghosszabbította a Kongó elleni szankciókat

Az Európai Unió egy évvel, 2024. december 12-ig meghosszabbította a Kongói Demokratikus Köztársasággal szemben jelenleg érvényben lévő korlátozó intézkedések hatályát.
2023. 12. 09. 13:00
Megosztás:

A csepeli HÉV vasárnaptól a Szabadkikötő állomáson is megáll

A H7-es, csepeli HÉV vasárnaptól minden időszakban és mindkét irányban megáll a Szabadkikötőnél, ezzel gyakrabban lesz lehetőség HÉV-re szállni abban a megállóban - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.
2023. 12. 09. 12:00
Megosztás:

Szépen javult az amerikai fogyasztói hangulat decemberben

A vártnál jobban emelkedett a Michigan Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe decemberben.
2023. 12. 09. 11:00
Megosztás:

Az online Árfigyelő is hozzájárult az élelmiszer-infláció újabb csökkenéséhez

Az online Árfigyelő is hozzájárult az élelmiszer-infláció újabb csökkenéséhez, amely az elmúlt hónapban éves alapon több mint 3 százalékponttal 7,1 százalékra mérséklődött - tájékoztatta pénteki közleményében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az MTI-t.
2023. 12. 09. 10:00
Megosztás:

Új bankfiókot adott át az MBH Bank Székesfehérváron

Új bankfiókot adott át fiókmodernizációs programjának keretében az MBH Bank pénteken Székesfehérváron - tájékoztatta a pénzintézet az MTI-t közleményben.
2023. 12. 09. 09:00
Megosztás:

Az MVM csoport megvásárolja Magyarország egyik legnagyobb naperőművét

Jelentősen bővíti napelemes erőművi portfólióját az MVM csoport, a december 7-én lezárult tranzakció értelmében a megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. megvásárolja a CMC, a Genertec International csoport tagjának fejlesztésében épült és tulajdonában lévő kaposvári 100 MWe beépített kapacitású napelemes erőművet, amely Magyarország egyik legnagyobb fotovoltaikus erőműve - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.
2023. 12. 09. 08:00
Megosztás:

A 3 legjobb kriptovaluta bányászati platform 2023-ban (otthoni pénzkereset)

A kriptovaluta bányászat forradalmasította azokat a módszereket, ahogyan az emberek pénzt kereshetnek, és a felhőbányászat élen jár ebben az innovációban. Ez a cikk bemutatja a három legjobb felhőbányászati platformot 2023-ra, valós lehetőséget kínálva a pénzszerzésre otthonról.
2023. 12. 09. 07:00
Megosztás:

Zavaros a Volánbusz Zrt. jogértelmezése sztrájkügyben a szakszervezet szerint

A Volánbusznál december 10-11-re sztrájkot hirdető a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) szerint "zavaros" és "abszurd" a munkáltató jogértelmezése a sztrájkkal kapcsolatban.
2023. 12. 09. 06:00
Megosztás:

A kiber- és digitális technológiai kockázatok az üzleti vezetők rémálma

Az üzleti vezetők 37%-a szerint vállalatuk jelentősen kitett a kiberkockázatoknak – ez alig marad el az inflációs kockázatok mögött (39%) – míg a kockázatkezelési vezetők a kiberfenyegetéseket még az inflációnál is magasabbra rangsorolják. Ennek ellenére a megkérdezettek mindössze 10%-a használ fejlett prediktív elemzéseket a kockázatkezelési folyamatok innovációjára - derül ki a PwC 2023-as Global Risk Survey felméréséből, melyben több mint 3 900 üzleti vezető vett részt a kockázatkezelés, a megfelelőség és a belső audit területéről.
2023. 12. 09. 05:00
Megosztás:

Valahol szűkösen, máshol inkább bérelve – így lakunk Európában

Egyre tágasabban lakunk, ez tűnik ki az Eurostat legfrissebb kontinentális áttekintéséből. Míg 2010-ben minden lakóra átlagosan 1 szoba jutott a magyar otthonokban, 2022-ben már 1,6, ami éppen megfelel az uniós átlagnak. Bár a növekedés valós, a mértékét némileg eltúlozza ez az összevetés. Ugyanis, ahogy Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője kalkulál: e növekedés mintegy felét az teheti ki, hogy 2018-ban a hazai statisztikai számbavételt is hozzáigazították az uniós módszertanhoz, s azzal – bizonyos feltételekkel – már a konyhák is szaporítják a szobák számát. E mellett tényleges szobaszám-növekedést is hozhatott például az, hogy a fellendülés idején a vállalkozók alaprajz-optimalizálással is igyekeztek növelni az egységnyi területen felépíthető lakásaik értékét.
2023. 12. 09. 04:00
Megosztás:

Mi a TITKA, hogy nem reped ki a bejgli? Egyszerű módszer, mégsem tudja senki...

A bejgli egy hagyományos kelet-európai sütemény, különösen Magyarországon ismert és kedvelt. A bejgli két fő változata létezik: a diós és a mákos.
2023. 12. 09. 03:30
Megosztás:

Valóban ébredezünk az inflációs sokkból?

A KSH legfrissebb adatai alapján kimondhatjuk, hogy ismét mérföldkőhöz érkeztünk: a hónap elején megtudtuk, hogy októberben már egyszámjegyű, 9,9% lett a fogyasztói áremelkedés mértéke, illetve a napokban kiderült, hogy szeptembertől ismét pozitívra váltott a reálkereset növekedése, 1,7%-kal lett nagyobb a bruttó átlagkereset vásárlóértéke, mint tavaly szeptemberben volt. Az infláció tavaly áprilisban volt legutóbb egyszámjegyű, a reálkereset pedig tavaly szeptember óta volt negatív.
2023. 12. 09. 03:25
Megosztás:

Nyugdíjba készülsz? Akkor kapaszkodj, mert a nyugdíj korhatár így alakul a jövőben!

Mire lehet számítani a nyugdíj korhatárral kapcsolatban hazánkban? Érdemes átvizsgálni a törvényi hátteret, majd szakértői segítséggel nézzük meg a hazai öregségi nyugdíj korhatár emelésével kapcsolatban várható lehetőségeket.
2023. 12. 09. 02:45
Megosztás:

Nyugdíjemelés 2024 - miért csak ennyit emelnek?

Januártól 6 százalékkal nőnek a nyugdíjak, egészen pontosan a társadalombiztosítási nyugellátások és az azzal egy tekintet alá eső ellátások. Elmondunk minden részletet.
2023. 12. 09. 02:00
Megosztás: