Tovább erősödik Magyarország az egészségügyi innovációban: három innovatív hazai cég csatlakozik az EIT Health partnerhálózatához

Három új partnerrel bővül az EIT Health egészségügyi innovációs hálózata Magyarországon. Az új tagok, a SmartHumed, a QTICS Medical és a Loginet egyedi szaktudással járulnak hozzá az EIT Health berkein belül zajló együttműködéshez. Az EIT Health, amelynek közép-, kelet- és dél-európai központja Budapesten működik, eddig hat neves magyar szervezettel épített ki gyümölcsöző együttműködést, köztük a Semmelweis Egyetemmel és a GE Healthcare-rel. Az új partnerségek megerősítik az EIT Health elkötelezettségét az innováció előmozdítása és az európai egészségügyi rendszer fejlesztése iránt.

Tovább erősödik Magyarország az egészségügyi innovációban: három innovatív hazai cég csatlakozik az EIT Health partnerhálózatához

Az EIT Health, az Európai Unió Európai Innovációs és Technológiai Intézetének (EIT) részeként Európa egyik legnagyobb köz- és magánegyüttműködése az egészségügyi innováció területén. A szervezet célja egy olyan hálózat kiépítése, amely lehetővé teszi a jövő egészségügyi ellátásának fejlesztését, hogy az európai polgárok hosszabb és egészségesebb életet élhessenek. Az InnoStars régió, ami az EIT Health nyolc földrajzi egységének egyike, Európa felét lefedi, többek között Olaszországot, Lengyelországot, Magyarországot és Portugáliát, valamint további 9 közép-, kelet- és dél-európai országot, amelyek az európai innovációs eredménytábla mérsékelten innovatívnak minősített országainak csoportjába tartoznak és részt vesznek az EIT Regional Innovation Scheme programjában.

Innovatív magyar vállalatok további lehetőségek kapujában

Az EIT Health alapelve a kooperáció és a hálózati működés: Európa-szerte mintegy 130 különböző szervezettel folytat partneri együttműködést, köztük a Sorbonne Egyetemmel, a Karolinska Intézettel és a Philipsszel. Magyarország kiváló terepet kínál az együttműködésre és innovációra, így az elmúlt években virágzó partneri kapcsolatok alakultak ki olyan neves intézményekkel, mint a GE Healthcare és a Semmelweis Egyetem. A virágzó egészségügyi innovációs környezet három egyedülálló vállalat csatlakozásával most még tovább bővül.

1.    A SmartHumed egy betegút-menedzsment szolgáltatásokra szakosodott, budapesti székhelyű, magyar hátterű vállalat. Célja egy átfogó magánegészségügyi és szociális életút-menedzsment rendszer kiépítése, amely szakértői támogatást és empatikus segítséget nyújt a mindennapi egészségügyi szükségletekhez. Szolgáltatásai közé tartoznak a csoportos egészségbiztosítások, az online orvosi konzultációk és egyéb virtuális klinikai megoldások, valamint az egészségpénztári megtakarítási termékek.

2.    A QTICS Group dinamikusan növekvő ipari szereplő a nemzetközi tesztelési, vizsgálati és tanúsítási (TIC) szektorban. A QTICS Medical a vállalatnak azon részlege, amely az orvosi eszközök sikeres megfelelőségértékeléséhez kínál széles körű szabályozási, biztonsági, kiberbiztonsági, preklinikai, klinikai és rendszertanúsítási szolgáltatásokat. A Csoport tagvállalatai magyar, európai és nemzetközi akkreditációkat szereztek és szereznek meg annak érdekében, hogy egyablakos ügyintézés formájában tudjanak független, objektív, harmadik féltől származó komplex megfelelőségértékelési szolgáltatásokat nyújtani a kiválasztott ipari szegmensben. Az orvosi eszközökön kívül a Csoport további három ipari szegmensben működik: Energia és Ipar, Mobilitás és Drónok, valamint Fogyasztói és IoT.

3.    A Loginet Systems digitális egészségügyi alkalmazások létrehozásához nyújt tervezési és fejlesztési szolgáltatásokat. Szaktudásukat olyan területeken bocsátják a megrendelők rendelkezésére, mint a felhasználói felületek tervezése (UX és Service Design), illetve a legújabb mobilos és webes technológiák felhasználása fejlesztéseik során. Többek között olyan cégekkel dolgoztak már együtt, mint a Phoenix Pharma, a Pingvin Patika, illetve az xLab nevű magyar egészségügyi start-up, amellyel egy laboreredmények kiértékelését megkönnyítő megoldást fejlesztettek.

Az EIT Health és Magyarország – gyümölcsöző kapcsolat

"Nagy örömmel üdvözöljük három új partnerünket az EIT Health hálózatában – mondta el Bubori Zsolt, az EIT Health InnoStars magyarországi ökoszisztéma-vezetője. – Alapelvünk, hogy senki sem lehet innovátor egyedül, ezért minden programunk és kezdeményezésünk azt a célt szolgálja, hogy összekössük egymással az egészségügyet megújítani és fejleszteni szándékozó cégeket, szervezeteket és szakembereket, hogy közösen a társadalom egészének érzékelhető pozitív hatást tudjanak elérni. Ezért dolgozunk hálózatunk tagjaival is. Új partnereink tudása kulcsfontosságú az EIT Health alapvető céljainak megvalósításához, és biztos vagyok benne, hogy gyümölcsöző együttműködés elé nézünk."

Az EIT Health "InnoStars Innovation Index" nevű, nemrégiben publikált tanulmánya szerint Magyarország stratégiai fontosságú piac a szervezet számára, és az ország egészségügyi start-up-ökoszisztémája az egyik legígéretesebb a régióban. Magyarország azon négy ország közé tartozik az InnoStars térségben, amely a vállalkozásokból, egyetemekből és kutatóintézetekből álló partnerhálózaton túl saját ökoszisztéma-vezetővel is rendelkezik.

A hálózat tagja többek között a GE Healthcare, amely egy Magyarországon is jelentős K+F-kapacitással rendelkező globális orvostechnológiai szereplő. A vállalat az EIT Health kiemelt partnereként működik, és az együttműködés keretében olyan sikeres innovációs és oktatási programokat indítottak, mint a HelloAI és a Health Venture Lab. Szintén kiemelt partner a Semmelweis Egyetem, az úgynevezett társpartnerek közé pedig az E-Group infokommunikációs vállalat, a Syreon Kutatóintézet és a Debreceni Egyetem, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tartozik.

Európa vezető egészségügyi innovációs hálózata eddig mintegy 6 millió eurót fektetett be a magyarországi innováció fellendítésébe. Az EIT Health a magyar start-upok támogatása mellett is elkötelezte magát: 30 start-up között mintegy 700 ezer euró értékben osztottak szét pénzügyi, mentori, képzési és hálózatépítési támogatást.

Magyarország egészségügyi start-up ökoszisztémája az egyik legígéretesebb Európában, és immár több tucat sikertörténettel büszkélkedhet. Ezek közé tartozik a HandInScan, mely több mint 2,5 millió euró külső finanszírozást kapott a kézmosás és kézfertőtlenítés objektív értékelésére szolgáló ellenőrző rendszerek fejlesztésére, valamint a Fetal Health, amelynek új nőgyógyászati orvostechnikai eszköze a magzati EEG és EKG hullámok mérésével segít elkerülni az újszülöttek halálozását és sérüléseit.

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után nagy veszteséggel fejezték be a csütörtöki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 06. 13. 18:30
Megosztás:

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
2024. 06. 13. 18:03
Megosztás:

Megfelelő stratégiával a cápákkal szemben is van esélyed!

Az e-kereskedelem felpörgésével egyes piacokon kiéleződött a helyzet, számtalan konkurens verseng a vevők kegyeiért, és közülük előnyben vannak azok a meghatározó piaci szereplők, akik jókora összeget költenek marketingre.
2024. 06. 13. 17:30
Megosztás:

Döntött a Fed, maradnak a magas kamatok

Az amerikai jegybank nem változtatott a jelenlegi irányadó kamaton, így az továbbra is az 5,25-5%-os tartományban marad. Ez megfelelt a piaci várakozásoknak, így nem okozott meglepetést.
2024. 06. 13. 17:00
Megosztás:

Hogyan szállítsuk biztonságosan az üveget?

Törékeny dolgokat szállítani mindig kihívás – pláne akkor, ha egy nagy értékű, nagy méretű üveglapról van szó vagy akár többről. A megrendelést követően pedig sok esetben magunknak kell gondoskodni a helyes fel- és lerakodásról, ezért nem árt lépésről lépésre tisztában lenni a rögzítés és illesztés technikáival.
2024. 06. 13. 16:30
Megosztás:

Budapesten ülésezett a 25 éves Magyar-Szlovák Mezőgazdasági Munkacsoport

Az agrárium aktuális kihívásait és a gazdálkodók érdekérvényesítési lehetőségeit is áttekintették a Magyar-Szlovák Mezőgazdasági Munkacsoport ülésének résztvevői szerdán az Agrárminisztériumban (AM) - erről közleményben tájékoztatta az MTI-t a szaktárca.
2024. 06. 13. 16:00
Megosztás:

A többség elégedett a biztosító társaságokkal

Az ügyfelek több mint négyötöde elégedett a biztosító társaságok működésével, azoknak is jó a véleményük, akiknek az elmúlt 5 évben volt káreseményük - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 13. 15:30
Megosztás:

Akár közvetlenül a bankszámlára is utalható az italcsomagolás visszaváltási díja

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. által bevezetett REpont rendszer országosan biztosítja, hogy az italcsomagolások visszaváltási díját egyenesen a bankszámlára is lehet utalni - közölte a MOHU az MTI-vel.
2024. 06. 13. 15:00
Megosztás:

Nem értünk egyet a kínai elektromos autógyártókat sújtó európai büntetővámokkal

Nem értünk egyet a kínai elektromos autógyártókat sújtó brutális európai büntetővámokkal, a túlzott protekcionizmus nem megoldás - nyilatkozta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a tárca szerdai közleménye szerint.
2024. 06. 13. 14:30
Megosztás:

Cseh konzorcium vásárolta meg a Foxpost csomagküldő szolgálgatót

A cseh Packeta csomagküldőt is tulajdonló pénzügyi befektetőkből álló konzorcium vásárolta meg a szektortárs Foxpostot magyar tulajdonosaitól - tájékoztatták az MTI-t szerdán a felek.
2024. 06. 13. 14:00
Megosztás:

A jó irodai forgószék ergonomikus, kényelmes és tartós

Biztos számodra is egyértelmű, hogy nem csak azért érdemes minőségi és modern forgószékeket használni az irodai adminisztratív munkák végzésekor, mert stílusosak és professzionális megjelenést kölcsönöznek az irodatérnek, hanem mert sok más számos előnnyel is jár a beszerzésük.
2024. 06. 13. 13:30
Megosztás:

Mérséklődött az ingatlanpiaci forgalom májusban

Mérséklődött a magyarországi ingatlanpiaci forgalom májusban áprilishoz képest, de 2023. azonos időszakát 7,5 százalékkal felülmúlta, és a 2022-esnél is magasabb volt - közölte a Duna House (DH) szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 13. 13:00
Megosztás:

Átadták Az utazó magazin legjobb turisztikai szolgáltatóknak járó díjait

Átadták Az utazó magazin szavazása alapján 2023-as teljesítményüket értékelve a legjobb magyarországi és határon túli turisztikai szolgáltatóknak járó díjakat szerdán Budapesten.
2024. 06. 13. 12:30
Megosztás:

Gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász az ország nyugati felének azon településeit, ahol az elmúlt napok viharai a legnagyobb pusztítást okozták.
2024. 06. 13. 12:00
Megosztás:

Az előző év a korrekcióé volt a biztosítók, a pénztárak, a tőkepiaci szereplők számára

A korábbi jelentős eszközleértékelődés után a tavalyi a korrekció éve volt a biztosítóknál, pénztáraknál, valamint a tőkepiacokon, és a háztartások bruttó pénzügyi vagyona is jelentősen emelkedett - mondta Szeniczey Gergő, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.
2024. 06. 13. 11:30
Megosztás:

Az elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásokban részesül

Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
2024. 06. 13. 11:00
Megosztás:

Az elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásokban részesül

Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
2024. 06. 13. 11:00
Megosztás:

A NAV több ezer hamis alkatrészt és autódiagnosztikai eszközt szűrt ki a piacról tavaly

Csaknem 3000 hamis autóalkatrészt, autódiagnosztikai eszközt és szoftvert szűrt ki a piacról tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdonvédelmi Szakmai Egyesületének (JAF) szakmai támogatásával.
2024. 06. 13. 10:30
Megosztás:

A gépbeszerzési nehézségek miatt nőtt a gépi bérmunka iránti igény az agráriumban

A gazdálkodók 81 százaléka számolt be arról, hogy a tartósan alacsony terményárak miatt kieső bevételek miatt az elmúlt egy év során volt olyan tervezett gépvásárlása, amit végül el kellett halasztania - derül ki az Agroinform.hu legutóbbi felméréséből. Ebben a helyzetben tovább nőtt a gépi bérmunka jelentősége, amely tevékenység jellemzőit a mezőgazdasági portál alábbi elemzése mutatja be.
2024. 06. 13. 10:00
Megosztás:

Meghosszabbítja a Kormány a diákhitelekre érvényes kamatstopot

Meghosszabbítja a kormány a diákhitelekre érvényes kamatstopot. A szabad célú Diákhitel kamata a tervek szerint az év második felében is marad 7,99%. A Bankmonitor szakértői megvizsgálták, ez mennyire kedvező a jelenlegi piaci hitelkonstrukciókhoz képest.
2024. 06. 13. 09:30
Megosztás: