Tovább lassult az árak emelkedése az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban a személyi fogyasztási kiadások (PCE) árindexe stagnálást jelzett áprilisához képest. A fizikai termékek árai 0,4%-kal csökkentek, a szolgáltatások árai pedig 0,2%-kal emelkedtek. Ez jelentős előrelépés az előző havi összesített 0,3%-os növekedéshez képest. Az élelmiszerek és az energia nélkül számított maginfláció havi szinten 0,1%-ra lassult az áprilisi 0,3%-kal.

Tovább lassult az árak emelkedése az Egyesült Államokban

Az éves PCE infláció 2,7%-ról 2,6%-ra csökkent, a maginflációs mutató 2,8%-ról szintén 2,6%-ra mérséklődött, ami 2021 márciusa óta a legalacsonyabb érték. Az adatok megfeleltek az előzetes várakozásoknak.

Visszafogottak maradtak a fogyasztói kiadások az USA-ban

Az Egyesült Államokban a személyi jövedelmek 0,5%-kal nőttek májusban az előző havi 0,3% után, ami némileg meghaladta a 0,4%-os várakozásokat.

A személyi kiadások mindössze 0,2%-kal nőttek az előző hónaphoz képest, ami elmaradt a 0,3%-os konszenzustól. A szolgáltatásokon belül a növekedéshez leginkább az egészségügyi ellátás, a lakhatás és a közüzemi szolgáltatások járultak hozzá. Az árucikkeken belül a növekedés elsősorban a nem tartós fogyasztási cikkek növekedését tükrözte (élén a vényköteles gyógyszerekkel), amelyet részben ellensúlyozott a benzin és egyéb energiahordozókra költött összeg csökkenése.

IPA mentes székhelyszolgáltatás – az adóügyek optimalizálása

A helyi iparűzési adó (HIPA vagy IPA) egy, az önkormányzatok számára befizetett adónem, amelynek így a mértékét is a helyi illetékesek határozzák meg. Bár az önkormányzatok számára az egyik legfontosabb bevételi forrásról van szó, előfordul, hogy ennek a mértéke 0%, azaz lényegében nem kell befizetni az adót. Adja magát a kérdés, hogy akkor adóoptimalizálási szempontból, mi a legjobb megoldás?
2024. 07. 01. 20:00
Megosztás:

Erős zárás az európai tőzsdéken

Pozitív kezdés után indexemelkedéssel fejezték be a hétfői kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 07. 01. 19:30
Megosztás:

Ismét történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 193,44 pontos, 0,27 százalékos emelkedéssel, 72 288,23 pontos történelmi csúccsal zárt hétfőn.
2024. 07. 01. 19:00
Megosztás:

USA tőzsdék: az NVIDIA hátán közel 15%-os S&P500 menetelés 2024-ben

Az idei év első hat hónapjában szintre minden az infláció és kamatok körül forgott. A magas árak az év elején beragadni látszottak az Egyesült Államokban, és az infláció helyett (mellett) már a stagflációtól kezdtek félni a piacok. A Fed tavaly még arra készült, hogy 6 alkalommal vág kamatot idén, márciusban megelégedtek volna 3 vágással, és ebből lett június végére 1 darab 25 bázispontos csökkentési várakozás, amit legkorábban szeptemberben léphetnek meg.
2024. 07. 01. 18:30
Megosztás:

Vártnál szorosabb első forduló: elcsúszhat Le Pen-ék abszolút többsége

Az exit-poll eredmények alapján a Nemzeti Tömörülés nyerte a franca választások első fordulóját a szavazatok 34%-át megszerezve.
2024. 07. 01. 18:00
Megosztás:

Ötven pont alá esett a júniusi BMI

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 49,4. Júniusban a válaszadók az előző hónaphoz képest mérsékelt visszaesésről számoltak be. Az elmúlt időszak mérsékelt bővülését követően ebben a hónapban fordulat következett be a feldolgozóiparban, a BMI index 50,0 pont alatt áll - közölte hétfőn a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2024. 07. 01. 17:30
Megosztás:

Pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok hétfőn.
2024. 07. 01. 17:00
Megosztás:

Mától kétfokú eljárás segíthet a környezetvédelmi hatósági ügyekben

A kormány célja Magyarország természeti értékeinek, erőforrásainak megóvása, továbbá a gazdaság zöldítése és körforgásos működésének erősítése; a magyar emberek egészségének és a környezet védelmének további erősítése érdekében július elsejétől ismét van lehetőség kétfokú eljárásra a környezetvédelmi hatósági ügyekben - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.
2024. 07. 01. 16:30
Megosztás:

Júniusban gyorsult az orosz feldolgozóipari növekedése

Gyorsult az orosz feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) növekedése júniusban májushoz képest.
2024. 07. 01. 16:00
Megosztás:

Áprilisban nőtt a termék-külkereskedelmi többlet

2024. áprilisban a kivitel volumene 13, a behozatalé 2,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az aktívum 1,7 milliárd eurót tett ki, az egyenleg 1,4 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest - jelentette hétfőn második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az egyenleg 17 millió euróval kisebb többletet mutatott az első becslésben közöltnél.
2024. 07. 01. 15:30
Megosztás:

Az építőanyag-gyártók felkészültek az otthonfelújítási program indulására

A magyar építőanyag-gyártók felkészültek a hétfőn induló otthonfelújítási programra, a támogatott építőanyagok hazai forrásból elérhetők, és a megnövekedett kereslet miatt sem kell az árak emelkedésére számítani - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) - Hazai Építőanyag-gyártó Tagozat (HÉT) az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 07. 01. 15:00
Megosztás:

Marine Le Pen pártja vezet a francia választásokon

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.
2024. 07. 01. 14:30
Megosztás:

Csehországban továbbra is az ANO a legnépszerűbb politikai tömörülés

Csehországban továbbra is az ellenzéki Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) mozgalom a legnépszerűbb politikai tömörülés. Amennyiben júniusban parlamenti választást tartottak volna, azt fölényesen, 34 százalékkal az Andrej Babis volt kormányfő vezette mozgalom nyerte volna - derül ki abból az országos felmérésből, amelyet a Kantar CZ ügynökség készített a közszolgálati Cseh Televízió számára, amely vasárnap ismertette az eredményt.
2024. 07. 01. 14:00
Megosztás:

A légitársaságok nem bújhatnak ki a törölt járatok miatti felelősség alól

Az idei nyáron a megszokotthoz képest is több a fogyasztói panasz a légi közlekedésben, ezért a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) felhívja a légitársaságok figyelmét, hogy az utasok jogainak érvényesülése érdekében tartsák be az Európai Unió hatályos jogszabályait.
2024. 07. 01. 13:30
Megosztás:

Égszakadással nyit július első hete, majd visszatér a kánikula

Záporokkal, zivatarokkal indul a július első hete, és sokfelé lesz élénk, olykor erős a szél. A hőmérséklet visszaesik, szerdán már 30 Celsius-fok alatti csúcshőmérséklet várható, a keleti országrészben pedig tartósan borult maradhat az ég. Majd ismét melegedés kezdődik, sok napsütés mellett a hét végére visszatér a kánikula - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2024. 07. 01. 13:00
Megosztás:

A Gránit Bank kártalanította ügyfeleit

A Gránit Banknál vasárnap megtörtént az ügyfelek kártalanítása, ugyanis a számlájukra megérkeztek a jóváírások az Apple-től a jogosulatlan App Store terhelések miatt - közölte a Gránit Bank vasárnap az MTI-vel.
2024. 07. 01. 12:30
Megosztás:

Újabb ösztöndíjas hallgatók fejezték be magyarországi agrártanulmányaikat

Elbúcsúztatták Magyarország és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) közös támogatásában megvalósuló ösztöndíjas program hallgatóit. Idén élelmiszerbiztonsági és -minőségi, illetve takarmányozási és takarmánybiztonsági mérnöki szakokon végeztek a hallgatók - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 01. 12:00
Megosztás:

Kiemelten figyelnek a fogyatékossággal élők egyenlő esélyeinek biztosítására

A magyar uniós elnökségi programok során kiemelt figyelmet fordítanak a szervezők az akadálymentesítésre, különös tekintettel a fogyatékossággal élő emberek egyenlő esélyeinek biztosítására - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) az MTI-vel.
2024. 07. 01. 11:30
Megosztás:

Túl sokba kerül a kibertámadások utáni helyreállítás

A cégek esetében a kibertámadásokból származó helyreállítási költségek felülmúlják a biztosítási lefedettséget - mutat rá a Kiberbiztosítás és kibervédelem 2024. című jelentésének eredményeire hivatkozva a Sophos információbiztonsági cég az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.
2024. 07. 01. 11:00
Megosztás:

Júniusban erősödött a Caixin kínai feldolgozóipari teljesítménymérője

A kínai feldolgozóipar teljesítménye közel két éve a leggyorsabb ütemben nőtt júniusban. Ezen belül az új megrendelések tizenegyedik hónapja nőttek, miközben a külföldi megrendelések bővülése hat hónapja a legkisebb volt - derül ki a Caixin gazdaságkutató hétfőn ismertetett beszerzésimenedzser-indexéből.
2024. 07. 01. 10:30
Megosztás: