Új korszak kezdődik március 1-jétől a fővárosban és környékén

Új időszámítás kezdődik a tarifareformmal március elsejétől a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedésben, az utazók az új rendszer nyertesei - mondta Karácsony Gergely főpolgármester kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Új korszak kezdődik március 1-jétől a fővárosban és környékén

Karácsony Gergely közölte: a Lázár János építési és közlekedési miniszterrel hétfőn létrejött megállapodás alapján szerdán a Fővárosi Közgyűlés elé terjeszti az új rendszert létrehozó javaslatcsomagot.

Az "új rendszernek nem a kormány és nem a főváros a nyertese elsősorban, hanem az utazók" - fogalmazott a főpolgármester. Közölte, hogy a Budapest-bérlet árát a fővárosi önkormányzat tíz év után újra csökkenti, így március elsejétől 9500 helyett 8950 forintba kerül majd.

Lázár János és Karácsony Gergely hétfőn állapodott meg arról, hogy március elseje után a főváros egész területén változatlanul érvényes marad a Budapest-bérlet, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pedig elfogadja a Pest vármegyére váltott bérletet, illetve az országbérletet.

Karácsony Gergely kedden a változó közlekedési díjakat ismertetve arról beszélt, hogy március elsejétől a 14 év alattiaknak ingyenessé válik a közlekedés az állami szolgáltatóknál is, továbbá a 14 év feletti diákok és a 65 év alatti nyugdíjasok is sokkal olcsóbban utazhatnak majd.

A fővárosi önkormányzat a maga diákbérletét nem árusítja majd tovább, tehát a diákoknak a Pest vármegyére váltott bérlettel lehet majd jóval olcsóbban és nagyobb területen utazni. Ehhez hasonló mértékben csökken a 65 év alatti nyugdíjasok bérlete is - mutatott rá.

A sajtótájékoztatón bemutatott ismertető szerint a diákok Budapesten és Pest vármegyében 3450 helyett 945 forintért utazhatnak majd havonta.

A Budapest-bérlet árának csökkentését azzal indokolta a főpolgármester, hogy annak megvásárlása a fővárosiaknak továbbra is megérje, hiszen a fővárosban is használható Pest vármegyei, teljes árú havi bérlet ára 9450 forint.

Karácsony Gergely kijelentette: azért teszik meg ezeket a lépéseket, mert elkötelezettek abban, hogy a közösségi közlekedési népszerűségét és a szolgáltatás iránti bizalmat erősítsék.

További haszonként beszélt arról, a tarifareform azt a célt szolgálja, hogy az egyéni autóhasználat helyett a közösségi közlekedést használják, akik a fővárosba érkeznek, így csökkenjen a gépjárműforgalom.

Budapest életminőségét, közlekedési viszonyait alapvetően meghatározza az a tény, hogy egy nagyon intenzív gépjárműforgalom "zúdúl be" a fővárosba minden nap az agglomerációból - mutatott rá Karácsony Gergely.

Közölte, a megállapodás bizonyos szakmai részleteiről még egyeztetni kell, de az egy "kristálytiszta" logikát követ. "A bevételeket bedobjuk egy közös kalapba, és olyan mértékben osztjuk ezeket újra, amilyen mértékben az állami és fővárosi cégek szolgáltatnak az utasoknak" - fogalmazott Karácsony Gergely megjegyezve: "közös kalapba kerül" a Budapest-bérlettel, valamint az ország- és vármegye bérlettel kapcsolatos bevételek, plusz az a 12 milliárd forint, amely eddig a közösségi közlekedési normatívaként érkezett eddig a fővárosba.

Közölte, férőhelykilométer alapján fognak osztozni, és havonta elszámolnak majd.

A megállapodás fontos részeként emelte ki, hogy könnyű hozzáférés érdekében a fővárosi és az állami szolgáltató is árulja majd egymás bérleteit.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: "ez egy pofonegyszerű, de mégis igazságos, méltányos és nem a politikai alkudozások, hanem világos számok alapján működő rendszer, amely leváltja azt a bonyolult és politikailag egyre nehezebb kezelhető korábbi elszámolást, ami a Budapest-bérlet érvényességét veszélybe sodorta az elmúlt időszakban".

A főpolgármester modellértékűnek nevezte a megállapodást.

Kérdésekre válaszolva Karácsony Gergely elmondta, nehéz pontosan kiszámolni, hogy milyen pénzügyi hatása van a tarifareformnak, de a főváros úgy kalkulál, hogy a 2023-as évhez képest a főváros közösségi közlekedésből származó bevétele nagyjából 4-5 milliárd forinttal csökken majd.

Ez bőven megéri ahhoz az előrelépéshez képest, amelyet az utazóközönség tud majd élvezni - tette hozzá a főpolgármester.

Karácsony Gergely ugyanakkor két kéréssel fordult a főváros pénzügyi helyzetéért aggódó budapestiekhez: arra kérte őket, hogy a jegyeket és bérleteket a BudapestGO alkalmazáson keresztül vásárolják, továbbá, hogy a fővárosban az olcsóbbá váló Budapest-bérletet válasszák.

A főpolgármester elmondta azt is, a BKK teljes termékstruktúráját át kell nézni, a díjakat csak lefele korrigálnák.

Karácsony Gergely közölte, a Fővárosi Közgyűlés a szerdai ülésén egy elvi döntést hoz a megállapodás elemeiről, utána indul majd el a megállapodástervezet "részletes kitárgyalása és kimunkálása".

A megállapodás egy nagyon fontos első lépés egy ennél is integráltabb közösségi közlekedési rendszer irányába - jelentette ki a főpolgármester, aki szerint létre kellene hozni egy "kvázi agglomerációs" BKK-t. Azt mondta, a következő ciklusban létre kell hozni egy állami és fővárosi, adott esetben agglomerációs települési tulajdonban lévő regionális közlekedési központot.

Karácsony Gergely a dugódíjra vonatkozó kérdésre válaszolva azt közölte: nem terveznek ilyet, "pozitív ösztönzőkben" gondolkodnak.

Leválás: új módszer a vállalatok átalakulására

2024. január 1-jétől új jogintézménnyel, a leválással bővül a Polgári Törvénykönyvnek a jogi személyek szétválására vonatkozó szabályrendszere. Mint minden egyéb átalakulás, egyesülés és szétválás, a leválás is adókövetkezményekkel járhat.
2024. 02. 24. 14:00
Megosztás:

Közzétette 2023-as, negyedik negyedéves konszolidált üzleti eredményeit az ORLEN Csoport

A 2023. december 31-én zárult negyedévben az ORLEN Csoport 11,2 milliárd zloty LIFO-alapú EBITDA-t és 7,3 milliárd zloty nettó nyereséget ért el. A teljes 2023-as évre vonatkozó LIFO-alapú EBITDA1 elérte a 44,8 milliárd zlotyt, a nettó nyereség pedig 27,6 milliárd zloty volt. Az ORLEN Csoport negyedik negyedéves eredményeire pozitív hatással volt a gázszegmens teljesítménye, amely 11 milliárd zlotyval járult hozzá az EBITDA-hoz, elsősorban az alacsonyabb beszerzési költségeknek és a magasabb értékesítési volumennek köszönhetően. Az ORLEN emellett több mint 20 százalékkal növelte kiskereskedelmi értékesítési volumenét az előző évhez képest, részben a magyarországi és szlovákiai hálózatbővítések eredményeként.
2024. 02. 24. 13:00
Megosztás:

Elégedetlenség: A versenyszféra munkavállalóinak közel kétharmada munkahelyet váltana

A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 50 százaléka elégedetlen a jelenlegi fizetésének mértékével, 63 százalékuk tervezi, hogy ha lehetősége nyílik rá, 2024-ben munkahelyet vált – derült ki a Trenkwalder február első felében elvégzett munkaerőpiaci kutatásából.
2024. 02. 24. 12:00
Megosztás:

A BAYC társalapítója Greg Solana lett az új vezérigazgató, és az NFC-hez kapcsolódó projektek lendületet kapnak - a MultiversX, az ApeCoin és a Meme Moguls felívelő pályán

A Bored Ape Yacht Club NFT-k alkotója, Greg Solana lett az új vezérigazgató a Yuga Labs-nál. Ő váltja Daniel Alegre-t, aki 2023 áprilisában vette át a vezérigazgatói szerepet. Ennek eredményeként az ApeCoin (APE) hirtelen lendületet kapott, a két hetes grafikonon 23%-kal emelkedett az árfolyama. Emellett a MultiversX (EGLD) is optimista hangulatban van, de a legnagyobb figyelem a Meme Moguls (MGLS) meme érmék felé fordul. Hamarosan indul, és a gyors előértékesítés miatt az egyik legforróbb projekté válhat 2024-ben. Most áttekintjük, hogy mi áll a háttérben. Megvizsgáljuk, hogy melyik a legjobb kriptovaluta jelenleg befektetési célból.
2024. 02. 24. 11:20
Megosztás:

Accor: rekorderedmények 2023-ban globálisan és Magyarországon

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja bejelentette 2023-as évre vonatkozó pénzügyi eredményeit. Az EBITDA meghaladta az 1 milliárd eurót, és az eredmény felülmúlja a 2023-ra vonatkozó előrejelzést. A vállalat folytatta vonzó részvényesi hozampolitikáját, és bízik a 2024-es növekedési kilátásokban.
2024. 02. 24. 11:00
Megosztás:

Csak 2023-ban, 55 millió dollárt szerzett vissza a Binance a csalóktól

A digitális pénzügyi eszközök egyre szélesebb körben vállnak elfogadottá, a velük való kereskedelem volumene, a tranzakciók száma ezzel együtt fokozatosan nő. A kriptotér éppen ezért került a csalók és hekkerek célkeresztjébe, habár a törvénytelen tranzakciók száma a kriptotérben elenyésző és fokozatosan csökken. A Binance ügyfélszolgálata és biztonsági csapata a hatóságokkal és a kriptoközösséggel együttműködve sok százmillió dollár értékben mentett meg, vagy szerzett vissza digitális pénzeszközöket hekkerektől, csalóktól, és juttatta őket vissza tulajdonosaiknak az elmúlt két évben.
2024. 02. 24. 10:00
Megosztás:

Deepfake technikák terjedése: harc az újgenerációs kibercsalások ellen

A mesterséges intelligencia eszközeinek elterjedésével ma már minden eddiginél könnyebb megszemélyesíteni valakit és megtéveszteni másokat, pénzt, adatot kicsalni a célpontoktól. A korábban kifejlesztett módszerek hatékonyságát megsokszorozza az AI, melyet a vezető intézmények irányelvek és technológiák kombinációjával próbálnak kezelni – áll a Deloitte legfrissebb Tech Trends 2024 elemzésében.
2024. 02. 24. 09:00
Megosztás:

4,6%-os munkanélküliségi ráta és 10,3%-os reálbérnövekedés a hazai munkaerőpiacon

A november-januári időszakban továbbra is csúcsközelben állt a foglalkoztatottság, a hazai elsődleges munkaerőpiacon 17 ezer új munkahely jött létre az előző év azonos időszakához képest, a közfoglalkoztatottak száma 8 ezer fővel csökkent, a külföldre ingázók száma pedig nem változott érdemben, így a legutolsó háromhavi átlag alapján a gazdaság teljes foglalkoztatotti létszáma 4.718 ezer fő volt.
2024. 02. 24. 08:00
Megosztás:

A The Graph (GRT) bejelenti a Műszaki Tanácsadó Testületet, a KangaMoon (KANG) és a SingularityNET (AGIX) folytatják a növekedést

A The Graph (GRT) épp most jelentette be Műszaki Tanácsadó Testületét, ami jelentős mérföldkő a projekt számára. Közben két másik kriptopénz vonzza magára a figyelmet - a KangaMoon (KANG) és a SingularityNET (AGIX). Miközben lehet, hogy már ismered az AGIX-et, a KANG egy 2. fázisnál járó előértékesítési sztár, ami lehet, hogy a következő 100x-es meme coin lesz 2024-ben. Tudd meg, miért.
2024. 02. 24. 07:00
Megosztás:

Új kölcsönzési üzletágvezető a Prohumannál – a cél a hazai munkaerőtartalék aktivizálása

Februártól munkaerőkölcsönzési üzletágvezetőként folytatja munkáját a Prohuman csapatában Izsó Balázs. Az új vezető érkezésével a piacvezető magyar HR szolgáltató célja továbbra is az, hogy ahol csak lehet, a magyar munkaerőtartalék aktivizálásával kínáljon megoldást a hazai vállalatok munkaerőigényének és HR-kihívásainak megoldására.
2024. 02. 24. 06:00
Megosztás:

Régóta nem látott tüneteket produkált a lakásépítés

A lakásépítések tavalyi megtorpanása közel negyedszázados rekordokat is megdöntött, ez derült ki a KSH legfrissebb adataiból. A visszaesés egyúttal szerkezeti átrendeződést is hozott: kevesebben fogtak saját otthon megteremtésébe, az új lakások közel kétharmadát már eleve eladásra szánták.
2024. 02. 24. 05:00
Megosztás:

Tovább emelte a dohányfelvásárlási alapárat a Continental Dohányipari Csoport

A Continental Dohányipari Csoport dohánytermesztésért felelős tagja, a DOFER Dohányfermentáló Zrt. tovább emelte a dohány szerződésben rögzített felvásárlási alapárát, erősítve hazai versenyképességét és elkötelezettségét a magyar dohánytermelők és a dohánykultúra támogatása iránt. Az áremelés keretében a társaság a jelentősen nagyobb területen termesztett Virginia dohány esetében 19%-os, míg a Burley dohány esetében 20%-os emelést eszközölt, amely a tavalyi, 50%-os áremeléssel együtt két év alatt összesen 69-70%-os árnövekedést jelent.
2024. 02. 24. 04:00
Megosztás:

Ismét a magas kamatok mellett érveltek az amerikai jegybankárok

Christopher Waller, a Fed kormányzótanácsának tagja megerősítette, hogy még szükség lesz legalább néhány hónapnyi adatra, ami az infláció csökkenését jelzi, mielőtt kamatcsökkentésbe kezdhet a jegybank.
2024. 02. 24. 03:30
Megosztás:

2025. után bármikor leállhat az észak-atlanti áramlat egy fontos része

A tengeráramlások szerepe óriási a Föld hőáramlásában, az éghajlat alakulásában. Leállásuk dominóként döntené be a Föld további fontos éghajlati rendszereit. Az Észak-atlanti áramlás Grönland előtti része az egyik kulcspontja a nagy rendszernek.
2024. 02. 24. 03:00
Megosztás:

Kidobhatod az összes sárga csekket a kukába! Új dolgot találtak ki helyette

A magyarországi adatok alapján a Magyar Posta által közzétett 2019-es statisztikák szerint a magyar lakosság egy év alatt összesen 193 millió sárga csekket fizetett be postahivatalokban. Hatalmas szám ez! Ön vajon ebből mennyit adott fel? Hány órát állt ezért sorban a postahivatalokban?
2024. 02. 24. 02:20
Megosztás:

A hazánkban működő CT és MR gépek akár fele is lecserélődhet rövid időn belül

A napokban fognak utolsó körben eredményt hirdetni abban a közbeszerzési eljárásban, melynek keretösszege MR (mágneses rezonancia) gépekre 10 milliárd, míg CT (komputertomográf) szkennerekre 15 milliárd forint. Az egészségügy ezen szegmensében zajló fejlődésre, és az eszközök árainak örvendetes csökkenésére hívja fel a figyelmet a United Imaging készülékek hazai forgalmazója, a Humantech Solution Zrt. A piacon tapasztalható intenzív innovációs verseny, valamint a Dinamikus Beszerzési Rendszer transzparenciájának köszönhetően jelentős fejlődés várható az állami egészségügyben is, hiszen ezekkel a gépekkel rövidebb idő alatt, jobb felbontású képek és mesterséges intelligenciával is támogatott diagnózisok készülhetnek úgy, hogy közben a páciens jelentősen kisebb dózisú sugárterhelést kap. A legmodernebb berendezések testközelből is megtekinthetők az Európai Radiológiai Társaság által szervezett ECR 2024 szakkiállításon, melynek Bécs ad otthont február 28. és március 3. között.
2024. 02. 24. 02:00
Megosztás:

5,6 millió forinttal több lakáshitelre volt elég a tavaly decemberi átlagkereset, mint egy évvel korábban

2023 decemberében átlagosan nettó 451 300 forintot keresett egy teljes munkaidőben foglalkoztatott magyar munkavállaló a családi adókedvezményeket is figyelembe véve. Ekkora jövedelem 20 éves futamidőre 29,1 millió forint lakáshitelre volt elegendő akkor. Ez 5,6 millió forintos növekedés egy év alatt úgy, hogy közben a lakásárak sok helyütt csökkentek.
2024. 02. 24. 01:00
Megosztás:

A Sponge kriptó elérte a 10 millió dollárnyi lekötött érmét, óriási hozamok a láthatáron

Az egyik legtutibb mostani mém érme, a Sponge február elején közölte, hogy elindítja új verzióját a Polygon hálózaton. A friss üdvöske érkezése miatt eddig már több mint 10,26 millió dollárt stakeltek és bridgeltek. A számok alakulását a projekt honlapján, valós időben lehet követni.
2024. 02. 24. 00:01
Megosztás:

Békéscsaba örülhet

Az idei a megbízhatóság költségvetése - fogalmazott Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester a megyei jogú város közgyűlésének ülésén csütörtökön.
2024. 02. 23. 23:00
Megosztás:

Az időjárás továbbra sem ideális

Az elmúlt hét alacsonyabb átlaghőmérséklete kissé visszafogta a vegetáció idő előtti, gyors fejlődését, de az a következő napok enyhe időjárása miatt újra nagyobb lendületet vehet - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 02. 23. 22:00
Megosztás: