Új lendületben az áruhitelpiac

Partneri megállapodást kötött a JYSK és a Cofidis. Idén tavasztól egy a piacon egyedülálló hibrid áruhitel-szolgáltatás érhető el a dán bútorláncnál: a hitelfelvételt az üzletekben digitális síkra terelik. A piac egyötödét magáénak tudó Cofidis felmérése szerint az áruhitelre nem csak a kiskereskedelmi üzletekben van igény, hanem az online térben is. A magyarok 44 százaléka vásárol szívesebben olyan webáruházban, ahol lehetőség van online áruhitelre is.

Új lendületben az áruhitelpiac

Innovatív hibrid hitelmegoldás

Áruhitelpartneri megállapodást kötött a JYSK és a Cofidis: 2022 tavaszától a dán boltlánc 90 hazai üzletében vehető igénybe a szolgáltatás. Itt debütál a Cofidis új, online és offline folyamatok keverékéből álló hibrid modellje. A vásárló az üzletben néhány adat megadásával elindítja a hitelkérelmet, és az ügyfélszolgálati munkatárs már telefonon, majd vagy videóhívásban intézi a folyamatot 24 órán belül teljesen online. A fejlesztés lényege az, hogy a hitelfelvételt az üzletekben digitális síkra terelik és tehermentesítik az áruházlánc munkatársait.

Az áruhitelen múlhat egy webshop népszerűsége

Az MNB statisztikái[1] szerint 2018-ban éves szinten 26,38 milliárd forint áruhitelt helyeztek ki a pénzügyi intézmények, 2019-ben és 2020-ban pedig kis mértékben nőtt a piac évi 28 milliárd forint fölötti forgalommal. Bár a pandémiás időszak elején a klasszikus kiskereskedelmi láncoknál csökkent a forgalom, az e-kereskedelmi szektorban viszont nőtt az áruhitel kihelyezés, hiszen a fogyasztók hozzászoktak az online vásárláshoz és igénylik az érintésmentes fizetési lehetőségeket és akár az online hitelügyintézést. A Cofidis tavalyi felmérése szerint a magyarok 30 százaléka vásárolt már online nagyobb értékű terméket, amelyhez részletfizetést igényelt, továbbá 44 százalékuk szívesebben vásárol olyan webáruházban, ahol lehetőség van az áruhitelre is.

Új lendületben a piac

Úgy tűnik, bőven van még fejlődési potenciál: a Cofidis statisztikái szerint ugyanis a legnagyobb 500 hazai webáruház közül jelenleg mintegy 50 kínál áruhitelt. Az már a bolti forgalmi adatokból is megfigyelhető, hogy az áruhitelt nem kínáló üzletek akár extra bevételtől is eleshetnek, mivel az áruhitel bevezetése egy áruháznál általában 5-10 százalékkal növeli az árbevételt, de műszaki cikkeket forgalmazó üzletek esetében akár 15-20 százalék is lehet a növekedés. Az áruhitelt is kínáló üzletek ugyanis olyan vásárlói kört is megszólíthatnak, akik egy-egy termékért egyben nem, de részletfizetéssel hajlandóak lennének fizetni. Így akár a korábban kevésbé népszerű prémium termékeknek is új lendületet adhat a szolgáltatás bevezetése.

A számok tükrében - az áruhitel-piacról

  • A Cofidis az áruhitel-piacnak mintegy ötödét tudhatja magáénak Magyarországon.
  • Kevésbé szezonális az online áruhitel-piac: a vásárlás kevésbé időhöz kötött, tehát kevésbé figyelhetőek meg nagyon intenzív vásárlási időszakok. Ugyanakkor az őszi iskolakezdés, valamint a Black Friday akciók és a karácsonyi időszak szeptembertől decemberig még mindig erős: 2022-ben az egész évben kihelyezett áruhitelek kb. 35%-át ebben a 4 hónapban tervezi értékesíteni a Cofidis.
  • Akik az elmúlt egy évben vettek fel áruhitelt, közülük 44% háztartási gépeket, 39% elektronikai eszközöket (TV, HIFI, egyéb informatikai cikkek), 23% pedig bútort finanszírozott a hitelből.
  • A magyarok 3%-a tartja elképzelhetőnek, hogy a következő 3 hónapban áruhitelt vegyen fel.

„Az áruhitel-piac az elmúlt 20 évben alig változott. A mostani innovatív hitelmegoldás egyedülálló, hiszen nagy terhet vesz le egy áruházról, boltról, ráadásul a vásárlók számára is gyorsabb az ügyintézés. Több száz olyan webshop, áruház, bolt van jelenleg Magyarországon, amelyek ki tudnák használni az áruhitel szolgáltatást, ezzel növelve az árbevételüket. A Cofidis az egyik legnyitottabb pénzügyi intézmény az áruhitelek piacán is, hiszen egy felmerült ügyféligényre dolgozott ki egy olyan megoldást, amellyel a partnerei és természetesen a vásárlók is jól járnak” - mondta az új hitelmegoldásról Székely Ágoston, a Cofidis partnerértékesítési területvezetője.
 
A Cofidis és a JYSK a jövőben tervezi, hogy az online vásárlás során is elérhetővé tegye az áruhitelt a vásárlói számára. A JYSK-nél jelenleg igényelhető Cofidis áruhitel esetében a minimum hitelösszeg harmincezer forint és tartós fogyasztási cikkekre lehet igényelni. A futamidő 6-60 hónapra szól. THM: 9,90-38,85% (10-36 hónap esetén); THM: 19,99% (6-60 hónap esetén); Referencia THM: 9,90% (1,5 millió forint és 36 hónap esetén); Referencia THM: 19,99% (1,5 millió forint és 60 hónap esetén)

3,5 százalékkal nőtt tavaly a sérüléssel járó közúti balesetek száma

Magyarországon 2022-ben 14 732 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, ami 3,5 százalékos növekedést jelent a járvány által sújtott, a korlátozások miatt mérsékeltebb járműforgalommal jellemezhető 2021-hez képest, de 11 százalékkal kevesebb a padémia előtti, 2019-es adatnál - emelte ki a KSH friss, Fókuszban a vármegyék, 2022. I-IV. negyedév című kiadványában.
2023. 03. 23. 21:00
Megosztás:

Navracsics Tibor: két vármegyének lehet önálló gazdasági profilja

A főváros mellett Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron vármegye fejt ki kiemelkedő gazdasági teljesítményt és esélyük lehet, hogy Budapesthez képest önálló gazdasági profillal rendelkező vármegyék legyenek - mondta a területfejlesztési miniszter Komárom-Esztergom vármegye gazdasági évnyitóján csütörtökön, Naszályon.
2023. 03. 23. 20:30
Megosztás:

A harmadik legmelegebb és tizenhetedik legszárazabb év volt a tavalyi

A harmadik legmelegebb és a tizenhetedik legszárazabb év volt a tavalyi - írta a 2022-es év éghajlati értékeléséről az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.
2023. 03. 23. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint kora estére

Emelkedett a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora este a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 03. 23. 19:30
Megosztás:

Két dudás egy csárdában

A lisszaboni szerződés által bevezetett intézményi reformok egyik legjelentősebb változása volt az Európai Tanács állandó elnöki tisztének meghonosítása. A korábbi, rotáción alapuló, többnyire formális pozíciót egy elvileg két és fél, gyakorlatilag öt évre a tagállamok vezetői által választott állandó politikus váltotta fel. Bár hatáskörei a reformot követően sem változtak jelentősen, az ötéves mandátumból adódóan a személyi állandóság mégis a tisztség fajsúlyosabbá válását eredményezte.
2023. 03. 23. 19:00
Megosztás:

Nagy pluszban zárt a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 943,61 pontos, 2,25 százalékos emelkedéssel, 42 906,06 ponton zárt csütörtökön.
2023. 03. 23. 18:30
Megosztás:

Autóalkatrész kereskedők és autószerelő műhelyek a NAV célkeresztjében

Az állami adó- és vámhatóság a 2023-as ellenőrzési terve alapján kiemelt ellenőrzési területként kezeli az autóalkatrész kereskedőket és autószerelő műhelyeket. Ez a kiemelt érdeklődés az adóhatóság közelmúltbeli ellenőrzési tapasztalataiból is következhet, mivel az adóhatóság feltárta, hogy bizonyos kereskedők fiktív vevőkkel próbálták áfa-fizetési kötelezettségüket csökkenteni.
2023. 03. 23. 18:00
Megosztás:

Idén is a világ legjobb műszaki egyetemei között a BME a QS rangsorban

A Műegyetem érte el a legjobb helyezést a QS öt tudományterületi rangsorában szereplő magyar egyetemek közül. Hazánkban egyedülállóan a Műegyetem mérnöki, természettudományos és gazdasági szakterületen is a világ legjobb egyetemei között szerepel.
2023. 03. 23. 17:30
Megosztás:

Kimagasló eredménnyel zárta a 2022-es üzleti évet a CIB

Kimagasló eredménnyel zárta a 2022-es üzleti évet a CIB csoport: a nyeresége 128 százalékkal 36,1 milliárd forintra nőtt - közölte a pénzintézet az MTI-vel csütörtökön.
2023. 03. 23. 17:00
Megosztás:

Tavaly rekordot ért el a világkereskedelemi forgalom

Rekordot ért el tavaly a világkereskedelmi forgalom az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája, az UNCTAD csütörtökön publikált tanulmánya alapján. Az idei első félévre a szervezet a világkereskedelemi forgalom stagnálását jelzi előre.
2023. 03. 23. 16:30
Megosztás:

Újabb utórengés rázta meg Dél-Törökországot

Csütörtökön 5,3-as erősségű utórengés rázta meg a dél-törökországi Kahramanmaras tartományt, amely február 6-án két nagyon erős, hatalmas pusztítást eredményező földrengés központja volt - jelentette az NTV török hírtelevízió a török katasztrófavédelem (AFAD) közleményére hivatkozva.
2023. 03. 23. 16:00
Megosztás:

Használt vagy új lakás? – az időzítés lehet a kulcs

A legjobb választás az előre gondolkodás – ezt mondja az OTP Ingatlanpont elemzője arra a kérdésre, hogy mi a jobb vétel ma: egy új építésű vagy egy használt lakás? Az örök dilemma eldöntését segítő hagyományos szempontok jelentős részét is érdemes újraértékelni a közelmúlt piaci folyamatainak tükrében.
2023. 03. 23. 15:40
Megosztás:

Csökkentek a területi különbségek a foglalkoztatásban

A legmagasabb foglalkoztatási arány tavaly Győr-Moson-Sopron vármegyét és Budapestet, a legalacsonyabb Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy vármegyét jellemezte, a területi különbségek csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva - állapította meg a KSH Fókuszban a vármegyék, 2022. I-IV. negyedév című friss kiadványában.
2023. 03. 23. 15:00
Megosztás:

Évente több százezer forint megtakarítást hozhat a piezotintás nyomtatás

Öt év alatt megközelíti a 2 millió forintot az áramszámlán jelentkező megtakarítás, amelyet már egy közepes méretű cég is elérhet, ha lézertechnológiás irodai multifunkciós berendezéseit az Epson piezoelektromos tintasugaras eszközeire cseréli. A lépéssel csaknem 1,5 tonna CO2 emissziótól is meg lehet kímélni a környezetet, miközben a hőmentesen működő gépek egyéb szempontok alapján is lényegesen környezetkímélőbbek a lézereseknél.
2023. 03. 23. 14:30
Megosztás:

A bérszakadék miatt egy fővárosi 10 millióval több lakáshitelt vehet fel, mint egy szabolcsi

Az országon belüli bérszakadék hatalmas különbséget okoz a felvehető hitelekben. A legszegényebb megyék nettó átlagbéréből a fővárosinál 10 millió forinttal kevesebb lakáshitelre futja, egy 3 milliós személyi kölcsönnél pedig a budapesti igénylőnek akár 500 ezer forinttal kevesebbet kell visszafizetnie - derül ki a Bank360.hu számításaiból.
2023. 03. 23. 14:00
Megosztás:

Csökkent a 3, 5 és 10 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 46,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 76,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2023. 03. 23. 13:30
Megosztás:

Helyi rádiókról és frekvenciáról döntött a Médiatanács

Helyi rádiókról és frekvenciáról, valamint egy berettyóújfalui rádió hatósági ellenőrzése során feltárt jogsértésekről döntött a Médiatanács - tudatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.
2023. 03. 23. 13:00
Megosztás:

Indul a jelentkezés a Nemzetek Európája Karrierprogram új, negyedik évfolyamára

Uniós tagságunk 20. évfordulóján, 2024 második felében ismét hazánkon a sor, hogy – 2011 után újra – betöltse az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a közeljövőben szükség lesz minél több, az Európai Unió működését jól ismerő és értő fiatal, hazai szakemberre.
2023. 03. 23. 12:30
Megosztás:

Pangás a bakokban, a kutyának sem kell a drága hitel

Idén januárban napi 1000 lakossági hitelszerződést tudtak kötni a bankok: a Babaváró hitelek száma megtizedelődött, lakáshitelt közel egy évtizede nem igényelt ilyen kevés család. A BiztosDöntés.hu szakértői szerint ezekben a hónapokban kivételes alkalom nyílik mindenkinek, hogy egyedi hitelmegállapodást kössön bankjával, ha lakáskölcsönre van szüksége.
2023. 03. 23. 12:00
Megosztás:

Csalódást okozott a FED, esett a tőzsde, zuhant a dollár

Csalódást okozott a FED tegnap azzal, hogy nem zárta ki egyértelműen további bankok esetleges érintettségét, sőt azt mondta, hogy a szigorodó bankrendszerbeli feltételek segítik letörni az inflációt, bizonyos értelemben táptalajt adott a további aggodalmaknak.
2023. 03. 23. 11:30
Megosztás: