Új, többfunkciós hallgatói központot adtak át a Budapesti Gazdasági Egyetemnek

Átadták a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) 6,3 milliárd forint állami forrásból felépült új, multifunkcionális hallgatói centrumát hétfőn Zuglóban, a felsőoktatási intézmény Buzogány utcai kampuszánál.

Új, többfunkciós hallgatói központot adtak át a Budapesti Gazdasági Egyetemnek

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára az ünnepségen kijelentette: "amikor azt mondjuk, hogy jó ma Magyarországon egyetemistának lenni, egyetemen oktatni, az egyetemi közösség része lenni, akkor ilyesmire gondolunk, amit itt látunk".

Ma Magyarországon háromszázezer hallgató alkotja az egyetemi diákságot, és ennek a közösségnek a lüktetése kell, hogy Magyarország jövőjét, tudásgazdagságát erősítse - hangsúlyozta az államtitkár.

Beszélt arról, hogy az elmúlt négy évben hetvennyolc százalékkal nőtt a tudományos közlemények száma a nemzetközi folyóiratokban, a diákok lemorzsolódása huszonegy százalékról tizennyolc százalékra csökkent, a nemzetközi diákok száma megduplázódott 2013. óta: most negyvenkétezer, 2030-ra pedig nyolcvanezer lesz a tervek szerint.

Idén csaknem százhétezer az elsőéves egyetemisták száma - folytatta Hankó Balázs, hozzáfűzve: újul, szépül az egyetemi infrastruktúra, és mindez a jövő egyetemét szolgálja. A jövő egyetemét szolgálja az új egyetemi modell is, "amelyben szabadságot, autonómiát biztosítunk, kiszámíthatóságot garantálunk az egyre nehezebb környezetben" - mondta az államtitkár.

Kifejtette: a kormány arra szerződött az egyetemekkel, hogy a diákok oktatása egyre kiválóbb legyen, azaz legyen mentorálás; hogy a kiváló kutatási tevékenységbe minél hamarabb kapcsolódjanak be a diákok, legyenek ők az új magyar feltalálók. "Arra szerződtünk, hogy legyen nemzetköziesítés, mert mi - szemben az Európai Bizottsággal - komolyan gondoljuk a nemzetköziesítést, ezért lesz folyamatosan nemzetközi csereprogram" - közölte Hankó Balázs.

Hozzátette, komolyan gondolják azt is, hogy nemzetközi együttműködésben szülessenek meg a kutatási eredmények, ezért finanszírozzák az olyan projekteket, amelyek ebben a formában valósulnak meg. Továbbá "komolyan gondolják" a tehetséggondozást, a felzárkóztatást, valamint az egyetemi sportélet fontosságát is.

"Így épül a jövő egyeteme, ami nem csak infrastruktúra; a hallgatóból aktív alkotó lesz, az oktatóból pedig mentor válik" - hangoztatta az államtitkár, és sok, a BGE beruházásához hasonló fejlesztést kívánt a magyar felsőoktatásnak.

Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára arról beszélt, az egyetemi évekből fontos az intézmény hangulata, lelkülete, a modernitása is, fontos, hogy azt érezzék a hallgatók és oktatók, hogy "jó itt lenni". A Budapesti Gazdasági Egyetemen "az oktatás színvonala adott lehetőség, a magyar kormány pedig partner volt abban, hogy a magas szakmai értékeket kiegészítse" - mondta az államtitkár.

A BGE mérföldkőhöz érkezett, a Zuglói kampuszon kialakított épületkomplexum sokrétű, szükségszerű fejlesztés volt, olyan színtér, ahol a diákok feltöltődhetnek, ahol a közösségi élet és a tanulás találkozik, ahol "jó lenni" - állapította meg Ágh Péter.

Kijelentette: a fejlesztés megvalósításáért felelős minisztérium mindig világos és egyenes célokat tűz ki, és az oktatás infrastrukturális fejlesztése ilyen célkitűzés. A 21. századi elvárásoknak megfelelő, multifunkcionális létesítmény valósult meg; az új épületegyüttes az új könyvtárral és közösségi helységeivel a világ bármely részén megállná a helyét, a világ bármely egyetemén szívesen használnák a hallgatók, oktatók, dolgozók - értékelte az államtitkár.

Kiemelte, hogy mindez nyitott, vagyis mások által is hozzáférhető lesz, hiszen "a könyvtár egy olyan tudásbázis, amelyből kár lenne bárkit is kizárni".

Ágh Péter kitért arra is, hogy "olyan időket élünk, amikor minden fejlesztést, beruházást különösen meg kell becsülni, világpolitikai szempontból instabil időszakban vagyunk, amikor rajtunk kívülálló okok miatt nem tudunk mindent úgy és akkor megvalósítani, amikor azt szeretnénk". Azonban a BGE kampuszának megújulása, bővítése elé semmi sem gördített akadályt - mondta.

Heidrich Balázs rektor közölte, hogy BGE Magyarország legnagyobb üzleti egyeteme, legnagyobb "üzleti közössége", tizennyolcezer fős egyetem, amely idén csaknem hétezer-háromszáz hallgatót vett fel, ezerháromszázharminc nemzetközi hallgatójuk kilencvenegy országból érkezik. Az új hallgatói centrumnak - amelyet a diákok már birtokba vettek - fontos szerepe van a közösség építésében.

Az egyetem közleménye szerint a UniZone nevű, kétszintes épületegyüttesben egyetemi könyvtár, sport- és közösségi terek, tanulóboxok, kutatószobák, konferenciatér, étterem, terasz, büfé is helyet kapott. A kétezer-háromszázharminc négyzetméteres épület fenntartható és akadálymentes; ergonomikus, rugalmasan variálható közösségi tereit a legújabb smart technológiákkal szerelték fel - többek között energiahatékony VRV fűtés/hűtéssel, energiatakarékos világításvezérléssel, automata csomagmegőrzőkkel, intelligens behatolásjelző rendszerrel.

A rugalmasan alakítható közösségi terek jó része természetes megvilágítást kapott. A fejlesztés fontos része az ezerhatszáz polcfolyóméter kapacitású, közel hatvanötezres könyvállománnyal, több ezer egyetemi jegyzettel, folyóirat-gyűjteménnyel, szakmai adatbázisokkal és több tízezres e-könyv-gyűjteménnyel felszerelt Egyetemi Könyvtár, amelynek e-tartalmait VPN kapcsolaton keresztül otthonról is lehet használni - áll a közleményben.

Az Ethereum ETF jóváhagyása előnyös a Bitcoin és a KangaMoon számára?

A Bitcoin (BTC) és az Ethereum (ETH) a két legnagyobb kriptovaluta piaci érték alapján, amelyek a piaci teljesítmény mércéjévé váltak. Jellemzően, ármozgásaik befolyásolták a szélesebb kriptopiaci térséget, ahol sok altcoin is emelkedett, amikor a BTC és az ETH is ezt tette.
2024. 05. 29. 08:00
Megosztás:

A holland kormánykoalíció Dick Schoof korábbi titkosszolgálati vezetőt jelöli miniszterelnöknek

Az újonnan alakult holland kormánykoalíció kedden bejelentette, hogy a hírszerzés korábbi vezetőjét, Dick Schoofot jelöli miniszterelnöknek.
2024. 05. 29. 07:30
Megosztás:

Ahogy a WIF és a PEPE továbbra is átlépik a milliárd dolláros mérföldköveket, az elemzők szerint a Rollblock (RBLK) lehet a következő milliárd dolláros szupersztár

A Dogwifhat (WIF) és Pepe (PEPE) két jelentős kriptovaluta, amelyek továbbra is áttörik a milliárd dolláros mérföldkövet, WIF 2,78 milliárd dolláron áll, míg PEPE 5,80 milliárd dolláron. Nyilvánvaló, hogy a jövőjük iránti érzés hatalmas.
2024. 05. 29. 07:10
Megosztás:

Izraelben új elnököt választottak a Munkapárt élére

Izraelben kedden Jaír Golánt választották meg a szociáldemokrata Munkapárt élére.
2024. 05. 29. 07:00
Megosztás:

Antimikrobiális üvegport fejlesztett ki az LG

Az LG Electronics (LG) fejlett anyagokkal foglalkozó üzletága PuroTecTM néven egy új antimikrobiális üvegport vezetett be. Az innovatív anyagot a termékhigiénia megőrzésének céljából tervezték, és felhasználása igen sokrétű.
2024. 05. 29. 06:00
Megosztás:

Madárgyilkos szélkerekek, világmegváltó villanyautók: a klímaátmenet 6 mítosza és ellentmondása

Az energiaátmenet az emberiség egyik legnehezebb és legfontosabb feladata, és egyetlen döntéshozó sem engedheti meg magának, hogy ne gondolkozzon stratégiai szinten a témáról. Ugyanakkor fontos az is, hogy túllássanak a kérdésben gyakran hallható közhelyeken, ne gondolják, hogy léteznek könnyű megoldások, de azt sem, hogy reménytelen a helyzet – mutat rá Jonas Puck, a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem vezetőképző akadémia (WU Executive Academy) energiamenedzsment programjának vezetője. A 125 éves iskola üzleti döntéshozók számos generációját képezte történelme során, és ma is Közép-Európa egyik legmagasabban jegyzett vezetőképzőjét működteti, ahol évente mintegy 2200 diák kap naprakész tudást – többek között a klímaátmenettel kapcsolatos forró területeken.
2024. 05. 29. 05:30
Megosztás:

Európai egészségügyi adattér: Széles körben el kell fogadtatni az egészségügyi adatok európai megosztását

Tudatos elkötelezettség, széles körű ismertség és szoros együttműködés szükséges ahhoz, hogy a kontinens országai teljes mértékben kiaknázhassák európai egészségügyi adattérben (EHDS) rejlő lehetőségeket – vélik azok az európai szakértők, akik ajánlásokat fogalmaztak meg a kezdeményezés sikere érdekében. Az EHDS célja a polgárok egészségügyi adatainak uniós szintű rendszerben való kezelése és ezáltal a határokon átnyúló egészégügyi ellátás javítása. Az Európai Bizottság reményei szerint a rendszer a kutatási lehetőségeket is bővíteni fogja, mivel a kutatók és a piaci vállalatok számára lehetőséget nyit nagy mennyiségű egészségügyi adat elemzésére.
2024. 05. 29. 05:00
Megosztás:

Az exportpiacra lépő vállalatok még hatékonyabb támogatása érdekében együttműködésre lép az MBH Bank és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség

Együttműködési megállapodást írt alá az MBH Bank és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, azzal a céllal, hogy a két vállalat tevékenységének és ügyfélkörének összehangolásával még hatékonyabban támogathassák az exportpiacokon tevékenykedő vagy az exportpiacra való kilépést tervező magyar vállalatokat. A bank és a HEPA ügyfelei az együttműködés révén egymást kiegészítő komplex szolgáltatásokhoz juthatnak. A megállapodás kiemelt célja, hogy a felek támogassák a magyar vállalatok versenyképességének fejlesztését, amelynek egyik alappillére a külföldi piacokon való megjelenés.
2024. 05. 29. 04:30
Megosztás:

Naperőművel és energiatárolóval bővül a Ganz tápiószelei gyártelepe

Készen állnak a bekötésre a napelemek a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. tápiószelei gyártelepén felépített 2 MVA névleges teljesítményű naperőműparkban. A 4040 darab szolár panel telepítését a budaörsi Forest-Vill Kft. végezte el, amely a fejlesztés következő ütemében egy, az erőműhöz tartozó energiatárolót fog a helyszínen telepíteni. A beruházás várhatóan 2024 végéig fejeződik be, melynek köszönhetően a tápiószelei gyáregység energiaszükségletének jelentős részét megújuló energiaforrásból előállított áram szolgáltatja majd.
2024. 05. 29. 04:00
Megosztás:

Minden, amit a mikrotanúsítványokról tudni érdemes

Új kategória jelent meg az elmúlt hónapokban az oktatási palettán, a mikrotanúsítványok rendszere. Ezek olyan rövid képzések, amelyeken a résztvevők célirányosan fejleszthetik azokat az ismereteiket, készségeiket és kompetenciáikat, amelyekre a személyes és szakmai fejlődésükhöz szükségük van.
2024. 05. 29. 03:30
Megosztás:

Jót tenne az ingatlanpiacnak, ha az eladók a saját elképzeléseik helyett az ingatlanpiac törvényeit követnék

Az elmúlt két hónapban a XIX., XX. és XXIII. kerületekben is élénkülni kezdett az ingatlanpiac, nőtt az érdeklődés az eladó ingatlanok iránt, ugyanakkor a keresett kategóriákban az árak lassú emelkedése tapasztalható. Sok tulajdonos viszont a valós áraktól továbbra is teljesen függetlenül áraz.
2024. 05. 29. 03:00
Megosztás:

Áprilistól a sárga csekket hülyeség feladni a Postán

Április 1-től minden hazai fogyasztó és vállalkozás teljesítheti fizetési tranzakcióit fizetési kérelem elfogadásával és arra válaszul azonnali fizetés kezdeményezésével, de erről sokan még nem is hallottak.
2024. 05. 29. 02:00
Megosztás:

Mennyit áramot fogyaszt évente a klíma? Itt a számítás, mutatjuk!

Most kiderül, érdemesebb-e klímával vagy gázzal fűteni. Vajon megéri beruházni egy klímaberendezésbe néhány forró nyári hét miatt? Hasznos-e klímával fűteni vagy ezzel kiegészíteni a fűtést? Számos kérdés merül fel. Bár a klíma energiafogyasztása számos tényezőtől függ, ha gazdaságosan szeretnénk működtetni, érdemes néhány dologra odafigyelni a készülék kiválasztásakor.
2024. 05. 29. 01:00
Megosztás:

Tovább dübörög az AI mánia: a WienerAI előértékesítés 3 millió felett

Képzeld csak el: egy kriptovaluta, amiben egyesül a mesterséges intelligencia (AI) és a mém érme mánia.
2024. 05. 29. 00:01
Megosztás:

Üzbegisztánban új atomerőmű épül

A Roszatom kisteljesítményű moduláris atomerőművet (SMR) épít Üzbegisztánban, az erről szóló szerződést Vlagyimir Putyin orosz elnök üzbegisztáni látogatásakor írta alá a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern mérnöki részlege, az Atomsztrojexport vállalat és az Uzatom, az üzbég kormány alá tartozó atomenergia-ügynökség atomerőmű-építési igazgatósága - közölte a Roszatom kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 23:30
Megosztás:

Erősödő toborzás várható a gyártás, termelés területén

Az elmúlt másfél évben tovább lassult a toborzás a gyártási és termelési szektorban, ez a tendencia pedig egybevág az országos helyzettel: a vállalatok visszafogták a munkaerőfelvételt, helyette sokkal inkább a meglévő munkavállalók megtartására fókuszálnak. Ennek ellenére a szektorban dolgozó szakemberek továbbra is keresettek a munkaerőpiacon – derül ki a Profession Services, a Profession.hu toborzással foglalkozó üzletágának gyártási és termelési szektorra vonatkozó elemzéséből.
2024. 05. 28. 23:00
Megosztás:

Linképítés: tippek kezdőknek és haladóknak

Az off-site keresőoptimalizálás azokat a tevékenységeket, valamint SEO faktorokat foglalja magában, amik az oldalon kívül történnek. Ehhez kapcsolódik a linképítés, amikor a weblapunkra lehetőleg minél több és erősebb külső linket próbálunk meg szerezni. A cél, hogy nagyobb forgalmat generáljanak, több embert tereljenek az oldalra, hitelességet kölcsönözzenek a honlap számára.
2024. 05. 28. 22:30
Megosztás:

Fejlesztés a Wienerberger csornai tetőcserépgyáránál

Fejlesztette csornai tetőcserépgyárát 1,2 milliárd forintból a Wienerberger zRt. leányvállalata - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 22:00
Megosztás:

Az EU komoly támogatást hagyott jóvá egészségügyi fejlesztésekre

Az Európai Bizottság kedden jóváhagyta, hogy hat tagállam, köztük Magyarország legfeljebb egymilliárd euróval támogassa az egészségügyi ágazatban megvalósítani tervezett első közös európai érdeket szolgáló projektet, mely a kutatást, az innovációt és az egészségügyi termékek első ipari bevezetését, valamint a gyógyszerek innovatív gyártási folyamatait támogatja majd.
2024. 05. 28. 21:30
Megosztás:

Ausztria feldolgozóipara a közeljövőben kikerülhet a recesszióból

Májusban mérséklődött az osztrák termelőipar teljesítménycsökkenésének üteme és az új megrendelések készletállományhoz viszonyított aránya alapján a következő negyedévben a feldolgozóipar már növekedési pályára léphet az UniCredit Bank Austria beszerzésimenedzser-indexének alakulása alapján.
2024. 05. 28. 21:00
Megosztás: