Új, többfunkciós hallgatói központot adtak át a Budapesti Gazdasági Egyetemnek

Átadták a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) 6,3 milliárd forint állami forrásból felépült új, multifunkcionális hallgatói centrumát hétfőn Zuglóban, a felsőoktatási intézmény Buzogány utcai kampuszánál.

Új, többfunkciós hallgatói központot adtak át a Budapesti Gazdasági Egyetemnek

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára az ünnepségen kijelentette: "amikor azt mondjuk, hogy jó ma Magyarországon egyetemistának lenni, egyetemen oktatni, az egyetemi közösség része lenni, akkor ilyesmire gondolunk, amit itt látunk".

Ma Magyarországon háromszázezer hallgató alkotja az egyetemi diákságot, és ennek a közösségnek a lüktetése kell, hogy Magyarország jövőjét, tudásgazdagságát erősítse - hangsúlyozta az államtitkár.

Beszélt arról, hogy az elmúlt négy évben hetvennyolc százalékkal nőtt a tudományos közlemények száma a nemzetközi folyóiratokban, a diákok lemorzsolódása huszonegy százalékról tizennyolc százalékra csökkent, a nemzetközi diákok száma megduplázódott 2013. óta: most negyvenkétezer, 2030-ra pedig nyolcvanezer lesz a tervek szerint.

Idén csaknem százhétezer az elsőéves egyetemisták száma - folytatta Hankó Balázs, hozzáfűzve: újul, szépül az egyetemi infrastruktúra, és mindez a jövő egyetemét szolgálja. A jövő egyetemét szolgálja az új egyetemi modell is, "amelyben szabadságot, autonómiát biztosítunk, kiszámíthatóságot garantálunk az egyre nehezebb környezetben" - mondta az államtitkár.

Kifejtette: a kormány arra szerződött az egyetemekkel, hogy a diákok oktatása egyre kiválóbb legyen, azaz legyen mentorálás; hogy a kiváló kutatási tevékenységbe minél hamarabb kapcsolódjanak be a diákok, legyenek ők az új magyar feltalálók. "Arra szerződtünk, hogy legyen nemzetköziesítés, mert mi - szemben az Európai Bizottsággal - komolyan gondoljuk a nemzetköziesítést, ezért lesz folyamatosan nemzetközi csereprogram" - közölte Hankó Balázs.

Hozzátette, komolyan gondolják azt is, hogy nemzetközi együttműködésben szülessenek meg a kutatási eredmények, ezért finanszírozzák az olyan projekteket, amelyek ebben a formában valósulnak meg. Továbbá "komolyan gondolják" a tehetséggondozást, a felzárkóztatást, valamint az egyetemi sportélet fontosságát is.

"Így épül a jövő egyeteme, ami nem csak infrastruktúra; a hallgatóból aktív alkotó lesz, az oktatóból pedig mentor válik" - hangoztatta az államtitkár, és sok, a BGE beruházásához hasonló fejlesztést kívánt a magyar felsőoktatásnak.

Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára arról beszélt, az egyetemi évekből fontos az intézmény hangulata, lelkülete, a modernitása is, fontos, hogy azt érezzék a hallgatók és oktatók, hogy "jó itt lenni". A Budapesti Gazdasági Egyetemen "az oktatás színvonala adott lehetőség, a magyar kormány pedig partner volt abban, hogy a magas szakmai értékeket kiegészítse" - mondta az államtitkár.

A BGE mérföldkőhöz érkezett, a Zuglói kampuszon kialakított épületkomplexum sokrétű, szükségszerű fejlesztés volt, olyan színtér, ahol a diákok feltöltődhetnek, ahol a közösségi élet és a tanulás találkozik, ahol "jó lenni" - állapította meg Ágh Péter.

Kijelentette: a fejlesztés megvalósításáért felelős minisztérium mindig világos és egyenes célokat tűz ki, és az oktatás infrastrukturális fejlesztése ilyen célkitűzés. A 21. századi elvárásoknak megfelelő, multifunkcionális létesítmény valósult meg; az új épületegyüttes az új könyvtárral és közösségi helységeivel a világ bármely részén megállná a helyét, a világ bármely egyetemén szívesen használnák a hallgatók, oktatók, dolgozók - értékelte az államtitkár.

Kiemelte, hogy mindez nyitott, vagyis mások által is hozzáférhető lesz, hiszen "a könyvtár egy olyan tudásbázis, amelyből kár lenne bárkit is kizárni".

Ágh Péter kitért arra is, hogy "olyan időket élünk, amikor minden fejlesztést, beruházást különösen meg kell becsülni, világpolitikai szempontból instabil időszakban vagyunk, amikor rajtunk kívülálló okok miatt nem tudunk mindent úgy és akkor megvalósítani, amikor azt szeretnénk". Azonban a BGE kampuszának megújulása, bővítése elé semmi sem gördített akadályt - mondta.

Heidrich Balázs rektor közölte, hogy BGE Magyarország legnagyobb üzleti egyeteme, legnagyobb "üzleti közössége", tizennyolcezer fős egyetem, amely idén csaknem hétezer-háromszáz hallgatót vett fel, ezerháromszázharminc nemzetközi hallgatójuk kilencvenegy országból érkezik. Az új hallgatói centrumnak - amelyet a diákok már birtokba vettek - fontos szerepe van a közösség építésében.

Az egyetem közleménye szerint a UniZone nevű, kétszintes épületegyüttesben egyetemi könyvtár, sport- és közösségi terek, tanulóboxok, kutatószobák, konferenciatér, étterem, terasz, büfé is helyet kapott. A kétezer-háromszázharminc négyzetméteres épület fenntartható és akadálymentes; ergonomikus, rugalmasan variálható közösségi tereit a legújabb smart technológiákkal szerelték fel - többek között energiahatékony VRV fűtés/hűtéssel, energiatakarékos világításvezérléssel, automata csomagmegőrzőkkel, intelligens behatolásjelző rendszerrel.

A rugalmasan alakítható közösségi terek jó része természetes megvilágítást kapott. A fejlesztés fontos része az ezerhatszáz polcfolyóméter kapacitású, közel hatvanötezres könyvállománnyal, több ezer egyetemi jegyzettel, folyóirat-gyűjteménnyel, szakmai adatbázisokkal és több tízezres e-könyv-gyűjteménnyel felszerelt Egyetemi Könyvtár, amelynek e-tartalmait VPN kapcsolaton keresztül otthonról is lehet használni - áll a közleményben.

A dolgozók 80 százaléka frusztrált az irodai adminisztráció miatt

Teljes körű digitális megoldások helyett még ma is sok magyar cégnél használnak papíralapú vagy személyes ügyintézést igénylő megoldásokat a munkavállalók, holott a mindennapi adminisztrációval, feladatkezeléssel kevesen elégedettek. Egy friss kutatás most számszerűen is kimutatta, melyek azok a problémák, amelyekkel a leggyakrabban küzdenek a magyarok a mindennapi irodai munkavégzés során.
2023. 12. 10. 06:00
Megosztás:

7,9%-ra csökkent az infláció novemberben

A várakozásoknál kissé kedvezőbben alakulva 7,9%-ra, közel két éves mélypontra mérséklődött az infláció novemberben az előző hónapban mért 9,9%-os éves áremelkedési ütemről, míg az előző hónaphoz képesti átárazás 0,0%-os volt. Szintén az enyhülő inflációs nyomást jelzi, hogy a maginfláció 9,1%-ra mérséklődött az előző havi 10,9%-ról.
2023. 12. 10. 05:00
Megosztás:

A kiemelkedő karrier 7 titka - Mi az, ami igazán sikeressé teheti karrierünket?

Általánosságban elmondható, hogy aki pénzért dolgozik, valamilyen karrierutat jár be. Ezen felül vannak olyan konkrét és jól azonosítható tényezők, amelyek másoknál nagyobb mértékben képesek befolyásolni szakmai sikereinket. Legalábbis így látja Johannes Steyrer, a Wien University Executive Academy EMBA Healthcare Management képzésének akadémiai igazgatója és a Wien University Bécs karrier- és menedzsmentszakértője és Wolfgang Mayrhofer, a WU Bécs Interdiszciplináris Menedzsment és Szervezeti Viselkedés Intézetének vezetője. A karrier utak tanulmányozásával foglalkozó szakemberek átfogó vizsgálatok után megdöbbentő felismeréseket gyűjtöttek arról, hogy mely tényezők tehetnek igazán sikeressé, vagy törhetnek meg egy karriert.
2023. 12. 10. 04:00
Megosztás:

Külföldön két kézzel szórják a pénzüket a magyarok az idén - már 1200 milliárd forintot költöttek

Többször utaztunk és sokkal több napot töltöttünk július-szeptemberben külföldi utazásokon, mint tavaly ilyenkor. Az egy évvel korábbinál folyó áron 50 százalékkal többet, 610 milliárd forintot költöttünk külföldön szállásra, szolgáltatásokra, üzemanyagra és étkezésre. Az idei kilenc havi, rekord összegű, 1200 milliárdos költés már jóval meghaladja a tavalyi egész évest - írja a friss adatokat elemző Bank360.hu.
2023. 12. 10. 03:00
Megosztás:

Áramszünet lesz! Kérj Te is riasztást, mielőtt bajba kerülsz!

Áramszünet most ?! Téged is gyakran ér váratlanul, hogy nincs áram a lakásodban, otthonodban? Nem tudsz lefőzni egy kávét, vagy épp nem tudod feltölteni az éppen lemerült mobiltelefonodat vagy nem tudod a TV-ben megnézni a kedvenc sorozatodat? Sokszor járhatunk így...
2023. 12. 10. 02:00
Megosztás:

Nincs 2 saját gyereked? Akkor nagy bajt csináltál!

Az elgondolkodtató kérdésre keressük a választ: Hogyan motiválhatnánk a szülőket, hogy legalább két gyermeket vállaljanak (ahogy a demográfusok javasolják, valójában 2,1-et)? Hogy miért? Mert nagy a baj!
2023. 12. 10. 01:00
Megosztás:

Már csak 1 napod van csatlakozni ilyen olcsón ehhez a kriptoprojekthez

Igaz, hogy a Chimpzee (CHMPZ) projektjéért már eddig is lelkesedtünk, hiszen az elmúlt pár hónap egyik legsikeresebb előértékesítését produkálja, de most újra felcsillant a szemünk, mert az ökoszisztéma natív tokenjét, a CHMPZ érmét hamarosan a tőzsdék is jegyezni fogják.
2023. 12. 10. 00:01
Megosztás:

Elkezdődött az év legforgalmasabb időszaka

Elindult a karácsonyi bevásárlási szezon, az élelmiszerláncok várakozásai szerint a tavalyinál erősebb lehet a decemberi forgalom - derül ki az MTI által készített körképből.
2023. 12. 09. 23:00
Megosztás:

Százmillió forintnyi adózatlan cigarettát foglaltak le

Százmillió forint értékű adózatlan cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei kistelepülés egyik ingatlanjának melléképületében.
2023. 12. 09. 22:00
Megosztás:

Több üzlet is zárva lesz december 24-én

Az élelmiszer-üzletláncok közül a Penny és a Lidl valamennyi üzlete zárva lesz december 24-én, a Spar is zárva tartja a legtöbb saját üzletét a bevásárlóközpontok kivételével, hasonlóan a Rossmann drogérialánchoz, nem nyitnak ki a JYSK és a Diego lakberendezési üzletei sem. A megelőző napokban azonban a boltok jellemzően hosszabb nyitvatartással várják majd a vásárlókat - közölték az áruházak az MTI-vel.
2023. 12. 09. 21:00
Megosztás:

Több élelmiszer is olcsóbb lett karácsony előtt

Jelentős mértékben, az októberi 10,4 százalék után 2023 novemberében 7,1 százalékra mérséklődött Magyarországon az élelmiszerek drágulásának éves üteme, és egyelőre a jövő évi kilátások is kedvezően alakulnak – állapították meg az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának elemzői a Központi Statisztikai Hivatal által pénteken közzétett adatokat értékelve. „Ennek egyik meghatározó oka, hogy mind az élelmiszergyártók, mind a kereskedők rendkívül óvatosan bántak az átárazások lehetőségével” – tették hozzá.
2023. 12. 09. 20:00
Megosztás:

Vállalati kamatstop - a cégek pénzére is kiterjed a kamatstop

Véget ér a jó világ a vállalatok számára: rájuk is kiterjesztik a betéti kamatstopot, amit 2024. április 1-ig meghosszabbítanak. Így ezentúl a cégek nem tudják a jegybankban parkoltatni magas kamaton a hatalmasra duzzadt betétállományukat - írja bank360.hu.
2023. 12. 09. 19:30
Megosztás:

Egyoldalúság és módszertani hiányosságok a Freedom House legújabb, internetszabadságról szóló jelentésében

A korábbi évekhez hasonló egyoldalúsággal és módszertani hiányosságokkal találkozhatunk az internetszabadság magyarországi állapotát értékelő Freedom on the Net 2023. évi jelentésében – állapítja meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elemzése.
2023. 12. 09. 19:00
Megosztás:

A legjobb pálinkákat díjazták

Minden országnak megvan a maga szeszesitala, gyümölcspárlatot bárhol előállíthatnak, pálinkát azonban csak Magyarországon és magyar gyümölcsből lehet készíteni - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint a tárca élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára Budapesten.
2023. 12. 09. 18:00
Megosztás:

Újabb Sztárbox-epizód miatt indul eljárás az RTL ellen

Az RTL-en november 19-én sugárzott Sztárbox egyes erőszakos, félelemkeltő jelenetei miatt is eljárást indít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület bírságot rótt ki a Petőfi Rádió médiaszolgáltatójára, egyúttal döntött a rádiós médiaszolgáltatási díjak mérsékléséről.
2023. 12. 09. 17:00
Megosztás:

Borúlátók az e-kereskedelmi cégek 41%-a: kisebb karácsonyi forgalomra számítanak, mint tavaly

A reálbérek idei átmeneti visszaesése, a vásárlók rendelkezésére álló szűkebb források a jelek szerint az év végi időszakban is éreztetik a hatásukat. A karácsonyi időszakban fókuszba kerülő termékeket forgalmazó webáruházak 41 százaléka a tavalyi szezonhoz képest alacsonyabb forgalmat vár – 22 százalékuk szerint a visszaesés meghaladja a 20 százalékot is. Növekedést az e-kereskedelmi cégek 32 százaléka vár, miközben 27 százalék a tavalyi szint ismétlődésére számít – derül ki az Olcsóbbat.hu ár-összehasonlító portál gyorsfelmérésében részt vevő közel száz hazai internetes áruház válaszaiból.
2023. 12. 09. 16:00
Megosztás:

A Carlsberg és a Liverpool FC 2034-ig meghosszabbította szponzori együttműködését

A Carlsberg sörmárka és a Liverpool labdarúgócsapat újabb 10 évvel meghosszabbította a már 30 évre visszanyúló, mára ikonikussá vált támogatói megállapodását. Az 1992-ben aláírt partnerség megújításával a Premier League történetének leghosszabb, 42 évet felölelő együttműködése jött létre.
2023. 12. 09. 15:00
Megosztás:

Nem változott a nemzetközi élelmiszerkosár ára novemberben

Stabil maradt a globális terményárakat összesítő mutató novemberben, mivel a gabonafélék alacsonyabb árát a növényi olajok drágulása ellensúlyozta – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) közleményében.
2023. 12. 09. 14:00
Megosztás:

Az EU további egy évvel meghosszabbította a Kongó elleni szankciókat

Az Európai Unió egy évvel, 2024. december 12-ig meghosszabbította a Kongói Demokratikus Köztársasággal szemben jelenleg érvényben lévő korlátozó intézkedések hatályát.
2023. 12. 09. 13:00
Megosztás:

A csepeli HÉV vasárnaptól a Szabadkikötő állomáson is megáll

A H7-es, csepeli HÉV vasárnaptól minden időszakban és mindkét irányban megáll a Szabadkikötőnél, ezzel gyakrabban lesz lehetőség HÉV-re szállni abban a megállóban - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.
2023. 12. 09. 12:00
Megosztás: