Újabb 1 százalékkal emelkedett a hazai alapkamat

5,4 százalékra emelkedett az alapkamat. Az előzetes várakozásoknak megfelelően 100 bázisponttal emelkedtek a kamatszintek, az alapkamat és az overnight jegybanki betét 5,4 százalékra, az overnight és az egyhetes fedezett hitel 8,4 százalékra emelkedett, tehát az egész kamatfolyosót módosította a jegybank.

Újabb 1 százalékkal emelkedett a hazai alapkamat

Szükséges a további monetáris szigorítás. A megjelent közleményben a jegybank jelezte, hogy az orosz-ukrán háború a szokásosnál nagyságrendileg nagyobb kockázatot jelent az inflációs kilátásokra. A Monetáris Tanács az inflációs várakozások horgonyzása és a másodkörös inflációs kockázatok mérséklése érdekében a monetáris kondíciók szigorítását és az alapkamat-emelési ciklus határozott lépéssel történő folytatását tartja szükségesnek. A kialakult helyzet miatt a következő időszakban is az alapkamat-emelési ciklus folytatása szükséges.

Stabilizációs csomagon dolgozik a jegybank. A kamatdöntést követő sajtótájékoztatón Matolcsy György jegybankelnök jelezte, hogy egy kétéves stabilizációs javaslatcsomagon kezdtek dolgozni, melyet át fognak adni a Kormánynak. A volt nemzetgazdasági minszter leszögezte, hogy szükséges a költségvetés, a folyó fizetési mérleg és az inflációs egyensúlyának ismételt megteremtése.

Áprilisban 9 százalék felett lehet az infláció. Virág Barnabás a jegybank alelnöke elmondta, hogy a folyó hónapban 9 százalék feletti inflációt várnak. Az idei évben 2,5-3 százalék lehet az orosz-ukrán háború hatása, átlagosan a márciusban megadott 7,5-9,8 százalékos tartomány felső harmadában alakulhat. Az infláció 2023-ban kezdhet csökkenni a jegybanki célszint felé.

Továbbra is erőteljes az inflációs nyomás. Márciusban - éves bázison - a várt 8,8 százalék helyett 8,5 százalékos volt a fogyasztói árak emelkedése, ugyanakkor a tartós folyamatokat megragadó maginfláció 9,1 százalékra emelkedett. A különbség az élelmiszer- és üzemanyag árstopok hatásaiból adódik, melyek további sorsáról napokon belül dönthet a Kormány. A következő hónapokban is fennmaradhat, sőt fokozódhat az inflációs nyomás, hamarosan átlépheti a 10 százalékos szintet is. Az emelkedő bázis hatása csak az őszi hónapokban fog megjelenni, de jelenleg sokkal több a felfelé mutató kockázat, így elképzelhető, hogy a bázishatást csak kismértékben fogjuk érezni.

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

A jövő héten gyorsíthat az amerikai jegybank. Több amerikai jegybankár is jelezte az elmúlt hetekben, hogy a jövő heti kamatdöntő ülésen jó esély van az 50 bázispontos kamatemelésre, az erőteljes infláció miatt szükség van a szigorítás gyorsítására. Az Egyesült Államokban nagyobb mértékben van keresleti infláció, mint az eurózónában. Jerome Powell a múlt héten a Nemzetközi Valutaalap konferenciáján jelezte, hogy személy szerint is fél százalékos emelést fog támogatni, mivel az infláció túl magas, a munkaerőpiac túl szűk. A beszédet követően rendkívül negatív piaci reakciókat láthattunk. Az ülést követő kommunikáció ismét kiemelt hangsúlyt kaphat, nagy valószínűséggel ismét a pozitív gazdasági folyamatokat fogja kiemelni a Fed. A határidős árazások a jövő heti 50 bázispontos emelésen kívül még 175-200 bázispontos szigorítást áraznak az idei évre.

Ősszel jöhet az első kamatemelés az eurózónában. A két héttel ezelőtt megtartott kamatdöntő ülésen Christine Lagarde jelezte, hogy még túl korai lenne a kamatemelés, mivel az infláció jelentős részét az emelkedő energiaárak okozzák. Ugyanakkor júniusra befejezheti az Európai Központi Bank a nettó eszközvásárlásokat, majd a harmadik negyedévben sor kerülhet az első kamatemelésre is. A jegybankelnök egy múlt vasárnapi nyilatkozatában is megerősítette a korábban elmondottakat, illetve a QE program kivezetésének szándékát. A határidős árazások alapján jelenleg 75 bázispontos kamatemelésre számítanak a piaci szereplők az év végéig.

370-ről gyengült a forint. Az euró-forint árfolyama nem tudta letörni a 370-nél húzódó erős támaszt, onnan ismét emelkedés indult múlt hét pénteken. Most a 375-ös szintre érdemes figyelni, amennyiben szignifikánsan áttörésre kerül, hamarosan elérhető lehet a 377-es, majd a 380-382-es ellenállási szint.

Forrás: Equilor Trader, Equilor Elemzés

Több mint 3000 milliárd forint beruházást generálhat az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer

Az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer által ösztönzött beruházások teljes összege az évtized végéig elérheti Magyarországon a 3000 milliárd forintot, az általuk kiváltott energiamegtakarítás pedig a 18 petajoule-t, ami évente csaknem 600 ezer köbméter gáz felhasználását teszi feleslegessé - közölte a KPMG az MTI-vel.
2023. 01. 28. 19:00
Megosztás:

A Cordia befejezte tengerparti luxuslakóépületének szerkezetépítési munkálatait Spanyolországban

A Cordia több mint két hónappal a tervezett határidő előtt befejezte első spanyolországi luxuslakóépület-fejlesztése, a Jade Tower szerkezetépítési munkálatait; a társaság második projektjét is elindítja az országban - közölte a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia lakóingatlan-fejlesztő az MTI-vel.
2023. 01. 28. 18:00
Megosztás:

A gazdasági védvonal sikeres, továbbra is történelmi magasságokban a foglalkoztatottság

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022 decemberében is meghaladta a 4,7 milliót a foglalkoztatottak száma. Ezzel már hetedik hónapja ér el történelmi magasságokat a foglalkoztatottak száma - írta a legfrissebb adatokhoz fűzött kommentárjában a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
2023. 01. 28. 17:00
Megosztás:

A Ficsak üdvözli a Babakötvény éves kamatának megduplázását

A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) üdvözli, hogy a kormány megduplázza a Babakötvény éves kamatát.
2023. 01. 28. 16:00
Megosztás:

A MET gerjeni és söjtöri naperőműve bekapcsolódott a megújuló energiatermelésbe

A MET energiavállalat gerjeni és söjtöri naperőműve is bekapcsolódott a megújuló energiatermelésbe - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 15:00
Megosztás:

Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a Piaggio

Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a főként robogókat és motorkerékpárokat gyártó olasz Piaggio csoport a pénteken kiadott közleménye alapján.
2023. 01. 28. 14:00
Megosztás:

A NAV mintegy 13 millió forint adókülönbözetet tárt fel egy szállodát üzemeltető cégnél

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mintegy 13 millió forint adókülönbözetet állapított meg egy szállodát üzemeltető vállalkozásnál a hiányzó, illetve hiteltelen bizonylatok miatt - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 13:00
Megosztás:

Elérheti az 1 százalékot az idei GDP-növekedés

Pozitív, akár egy százalékos idei GDP-növekedést várnak a Makronóm Intézet szakértői, akik szerint a kormányzati előrejelzésben szereplő 1,5 százalékos emelkedés sem lehetetlen - közölték évindító háttérbeszélgetésen pénteken Budapesten.
2023. 01. 28. 12:00
Megosztás:

3,9 százalék volt a munkanélküliségi ráta decemberben

A munkanélküliek száma 2022 decemberében 190 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalék volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 01. 28. 11:00
Megosztás:

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 10:00
Megosztás:

Ezeken sose spórolj vállalkozásod érdekében

Egy vállalkozás pénzforgalma, - különösen a mai gazdasági helyzet idején - időnként csökkenhet. Ezekben az időszakokban létfontosságú, hogy a vezetők a vállalat értékei és céljai alapján pénzbeli döntéseket hozzanak. Melyek azok a területek, amelyeken azonban nem éri meg spórolni ilyenkor sem? Ezeket szedtük össze!
2023. 01. 28. 09:30
Megosztás:

Nőtt 2022-ben a spanyol gazdaság teljesítménye

A spanyol gazdaság teljesítménye 5,5 százalékkal nőtt 2022-ben - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken.
2023. 01. 28. 09:00
Megosztás:

Jóváhagyták Franciaországban az kampányköltségeket, de többeket szankcionáltak

Jóváhagyta a 2022-es francia elnökválasztás valamennyi jelöltjének kampányköltségeit a kampányszámlákat ellenőrző bizottság (CNCCFP), de néhányukra kisebb szankciókat szabtak ki szabálytalanságok miatt - közölte pénteken az illetékes hatóság.
2023. 01. 28. 08:00
Megosztás:

Átlagosan 15 százalékkal emeli munkavállalói bérét a Tesco

A Tesco idén 5,7 milliárd forintot fordít az áruházakban és logisztikai központokban dolgozó munkatársai bérére, amely így a tavalyi bérmegállapodáshoz képest átlag 15 százalékkal emelkedik március 1-jétől.
2023. 01. 28. 07:00
Megosztás:

Duplájára nőtt Németország olajimport-számlája tavaly az első tíz hónapban

Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
2023. 01. 28. 06:00
Megosztás:

Tavaly csaknem 88 százalékkal nőtt a romániai repülőterek utasforgalma

Tavaly több mint 21 millió utast fogadtak a romániai repülőterek, ami mintegy 88 százalékos növekedést jelent a 2021-es évhez képest - közölte pénteken a romániai repülőterek egyesülete.
2023. 01. 28. 05:00
Megosztás:

Válás 2023-ban - ügyvéd nélkül is megoldható a válás, és így olcsóbb!

Kötelező ügyvédet fogadni a váláshoz? Mit kell tennie annak, aki válni akar 2023-ban? Milyen dokumentumok kellenek egy váláshoz? Mi a bíróság szerepe a válás jogi folyamatában? A válás keresetlevelét hogyan kell benyújtani és mit kell becsatolni hozzá 2023-ban? Mennyibe kerül a válás, mennyi az illetéke 2023-ban?
2023. 01. 28. 04:00
Megosztás:

Diákok bocsátották fel Magyarország első szuperszonikus kutatórakétáját

Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
2023. 01. 28. 02:00
Megosztás:

A Duna House 2,6 millió euróért növelte tulajdonrészét az olasz Hgroup S.p.A. társaságban

A Duna House Holding Nyrt. tulajdonrésze az olasz hitelközvetítő cég, a Hgroup S.p.A. társaságban 70 százalékról 77,13 százalékra nőtt; a megszerzett részvényekért 2,6 millió eurót fizettek - közölte az ingatlan- és pénzügyi közvetítő vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2023. 01. 28. 01:00
Megosztás:

Napelemparkokhoz szükséges tartószerkezetek gyártásáról állapodott meg három magyarországi cég

Napelemparkok telepítéséhez szükséges speciális tartószerkezetek gyártásáról és értékesítéséről írta alá együttműködési megállapodást három magyarországi cég - közölte az ASTRASUN Solar Nyrt. az MTI-vel.
2023. 01. 28. 00:01
Megosztás: