Újratervezés a beszerzésben

A járvány hatására felértékelődött az előrejelzések szerepe, a rugalmasság és az „out of the box” gondolkodás, ezért minden eddiginél többet adott a résztvevőknek a Beszerzői Bár 3.0. Az idén harmadik alkalommal megrendezett eseményen a telekommunikációtól kezdve a bankszektoron át az autógyártásig több mint 40 iparág beszerzési vezetője képviseltette magát. A beszerzes.hu által szervezett rendezvény a szakma egyik legjelentősebb eseménye, amely során száz beszerzési vezető oszthatta meg a tapasztalatait és tudását a szakmabeliekkel.

Újratervezés a beszerzésben

A harmadik alkalommal megrendezett Beszerzői Báron a legerősebb gazdasági szektorok képviseltették magukat: gyártó vállalatok mellett telekommunikációs cégek, a bankszektor, az energetika és a gyógyszeripar beszerzési vezetői vettek részt az eseményen – mondta Südy György, a beszerzes.hu alapítója. Több mint 60 cég vezető munkatársa cserélt tapasztalatokat a kerekasztal-beszélgetéseken, amelyek tanulságait a terület egy-egy kiváló szakértője foglalta össze.

A következő másfél év továbbra is az ellátási probléma kezeléséről szól majd, azonban az elmúlt időszak tapasztalatai alapján fel kell készülnünk a jövőre – mondta Kohuth Zorán, a Grundfos Global senior purchasing excellence menedzsere. Kiemelte, a költségcsökkentésen túlmutató beszerzés fontos feladata az értékteremtés: hozzájárulhat az értékesítés növeléséhez, a készlet csökkentéséhez, részt vehet az innovációkban, és segítheti a vállalat károsanyag-kibocsátását az európai célkitűzésekkel összhangba hozni. Ezek eléréséhez stratégiai szempontból fontos a beszerzőnek ápolnia a beszállítói kapcsolatokat és a kiválasztásnál a károsanyag-kibocsátást mérhetővé tenni.

Szektortól függetlenül új kihívások előtt áll a szakma: míg korábban az volt a kérdés, hogy a beszerző mennyit tud alkudni a megadott árból, mára arra keressük a választ, hogy az ár mennyivel ne emelkedjen – hangsúlyozta Lukács Róbert, a BorgWarner senior supply chain menedzsere. Az elmúlt időszakban többek között az alumínium, az acél, a réz és a polimer ára drágult, az elszálló alapanyagárakra azonban hosszú távon, akár két évre is be kell rendezkedni. Ráadásul nincs egyértelmű iránymutatás: minden iparágban más jelenthet megoldást: segíthetnek a hosszútávú lekötések, az alternatív alkatrészek vagy új beszállítók alkalmazása, de lehetséges az is, hogy kevesebb beszállítóval jobb árelőny érhető el.
 
A chiphiány is várhatóan fennáll a jövő év végéig, azonban a gyártást folyamatosan biztosítani kell, így fontos annak a felmérése, hogy nagyobb mennyiség lekötése milyen kockázatokkal jár a vállalat számára – emelte ki Acsádi József, a Vincotech logisztikai menedzsere. Hozzátette, kreatívnak kell lenniük a beszerzőknek, hiszen többek között a jelenlegi termékek áttervezése hidalhatja át a problémát.
 
A csomagolóanyagok ára is folyamatosan emelkedik, ráadásul a drágulás végét sem látni még – foglalta össze a tanulságokat Berényi Szabolcs, a Hanon Systems európai indirekt beszerzési menedzsere. Ezért, minden eddiginél fontosabb az újratervezés, az alternatív csomagolóanyagok és az új koncepciók alkalmazása. Az energiabeszerzés területén sem volt felkészülve a szakma a jelenlegi dinamikus piaci elmozdulásra, így a megszokott beszerzési stratégiákat is át kell fogalmazni: felértékelődött a piaci előrejelzések szerepe, és a beszerzők döntéseinek támogatásához érdemes külső szakértőket bevonni.
 
A piaci turbulencia kezelésére minden eddiginél fontosabb az árinformációk megszerzése Soos Viktor, a Budapest Airport beszerzési és logisztikai vezetője szerint. Bár fizetős adatbázisokat kevesen használnak, a korábbi tenderek, eljárások és elérhető ingyenes adatok összesítése így is nagyban támogatják az előrejelzések elkészítését. A cégen belüli együttműködés, az informatív ajánlatkérések és a piaci konzultációk mellett a megbízható beszállítói kapcsolatok segítik a beszerzőket a tájékozódásban.

Kihívást jelent az is, ha egy nagyvállalat startup cégtől szerezne be új terméket vagy szolgáltatást – emelte ki Pézsa Noémi, a Vodafone beszerzési vezetője. A különböző cégkultúrák közötti együttműködéshez hidat kell teremteni a generációk között, és a bizalom kiépítésére is szükség van. A problémára megoldást jelenthet az, ha aggregátor cégeket alkalmaz a vállalat, vagy a kockázatelemzésnél a kis cég helyett a mögötte álló kockázati befektetőt vizsgálja a beszerző.

Bár a beszerzés célja a későbbiekben felmerülő kockáztok előszűrése, az arany középutat nehéz meghatározni a due dilligence területén – foglalta össze a kerekasztal-beszélgetésen elhangzottakat Gréczi Milán, a Raiffeisen Bank beszerzési és költség kontrolling vezetője. A beszállítói átvizsgálás folyamatát befolyásolhatják a cégkultúra, a beszerzés tárgya, komplexitása és volumene, így fontos a rugalmas rendszerek kiépítése, amely eredményeképpen az alkalmassági feltételeknek megfelelő beszállítói kör vehet részt a beszerzési eljárásban.

A munkavégzés jövője egyértelműen hibrid, bár szektortól, divíziótól és területtől is függ az, hogy milyen arányban dolgozhatnak otthonról a beszerzők – foglalta össze Pécs László, a Project Excellence ügyvezetője. A pandémia kitörése óta a stabil csapat szerepe felértékelődött, a vezetőknek megoldást kell találniuk a fluktuációra és az irodába való visszatérésre is – mutatott rá Hollósi Andrea, a Telenor beszerzési, logisztikai és üzemeltetési igazgatója. Kiemelte, hogy a megszokott gyakorlatok helyett a vezetőknek rugalmasan az egyéni helyzetekre egyéni válaszokat kell adniuk. Miután a munkahelyeken a dolgozók személyes motivációi előtérbe kerültek, az olyan kezdeményezések segíthetik a beszerzők megtartását, mint a vezető nélküli csapatépítés, a „no work meeting” és az Y generáció bevonása a döntéshozatalba. Móritz Péter, a Robert Bosch regionális beszerzési igazgatója hozzátette, hogy a beszerzőket nem fogják leváltani a robotok, azonban a mesterséges intelligencia és a robotok egyre több területen támogatják a szakmát, ennek aránya iparáganként és vállalatonként változik. A beszerző feladata a magasabb hozzáadott érték irányába fog változni.

„Egyedülálló beszerzői esemény részesei lehettünk, melyet a szakmaisága és nagyszerű témaválasztása mellett nagyon jó hangulata is kiemelt a többi rendezvény közül” – mondta Héjjas János, a Manutan vezetője. Az üzemek, raktárak és irodák berendezésére 630.000 különböző terméket kínáló vállalat igazgatója hozzátette, „a Manutan-nál azon dolgozunk itthon és Európa szerte, hogy megkönnyítsük az indirekt felhasználású termékek beszerzését a kisebb és nagyobb vállalatok számára.”

„A Beszerzői Bár koncepció kidolgozásakor olyan találkozási alkalmat akartunk teremteni a beszerzési döntéshozóknak, ahol a szakmai legforróbb témáiról oszthatják meg egymással tapasztalataikat és nyerhetnek inspirációt más szakemberektől, mindezt csodás környezetben, finom ételek és italok mellett” – fejtette ki Südy György. A beszerzes.hu alapítója hozzátette, „rendkívül büszkék vagyunk rá, hogy az ország nagyobb nagyvállalati beszerzési döntéshozói közösségét tudtuk összehozni. A siker kulcsa az a több mint 6000 fős beszerzői közösség, akik a beszerzes.hu és a hozzákapcsolódó közösségi média felületeken (LinkedIn, Facebook, Instagram) követnek bennünket.”

Az OTP volt az emelkedés húzóereje

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 910,04 pontos, 1,38 százalékos emelkedéssel, 67 039,30 ponton zárt pénteken.
2024. 04. 26. 18:30
Megosztás:

Vajmit nőtt a hazai ipari-logisztikai ingatlanállomány az első negyedévben

A teljes országos modern ipari-logisztikai ingatlanállomány 5,1 millió négyzetmétert tett ki az idei első negyedévben, a fővárosban nem adtak át új ingatlant, a regionális piacokon pedig csak egy épületet Debrecenben - közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 26. 18:00
Megosztás:

95 milliárd forint osztalékot fizet az Erste

Az Erste 95 milliárd forint osztalékot fizet a 2023-as eredmény terhére - tette közzé az Erste Bank Hungary Zrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2024. 04. 26. 17:30
Megosztás:

A kormány két hét haladékot adott a MÁSZ tagjainak

Nagy Márton közölte a kormány döntését: két hetet adott a kabinet a MÁSZ tagjainak, hogy önkéntesen a régiós átlag szintjére csökkentsék az üzemanyagárakat - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-t.
2024. 04. 26. 17:00
Megosztás:

Nyereséggel zárta az INA az első negyedévet

Az INA horvát olajipari vállalat nettó nyeresége az idei első három hónapban elérte a 11,9 millió eurót, a cég tavaly az első negyedévben 14,2 millió euró veszteséget termelt.
2024. 04. 26. 16:30
Megosztás:

Indokolt a GVH részéről a halasztás a versenytörvények kapcsán

Egyetért a Gazdaság Versenyhivatal (GVH) a versenytörvény egyes tervezett módosításainak elhalasztásával - közölte a versenyhatóság csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 26. 16:00
Megosztás:

Komoly eredményeket ért el a Mol tavaly

A Mol-csoportnak az "egyáltalán nem támogató" feltételek mellett is sikerült helytállnia, és bár pénzügyi teljesítménye tavaly elmaradt a 2022-es rekordévitől, operációs és stratégiai szempontból egyaránt jelentős eredményeket ért el - mondta a csoport elnök-vezérigazgatója a részvényesek közgyűlésén Budapesten csütörtökön.
2024. 04. 26. 15:30
Megosztás:

Új logisztikai komplexum épült Dunaharasztiban

Átadták a Gebrüder Weiss Kft. tízmilliárd forintos beruházással épült logisztikai komplexumát csütörtökön Dunaharasztiban, amely a legmodernebb, leginnovatívabb technológiákkal működik.
2024. 04. 26. 15:00
Megosztás:

Alulmaradt az amerikai gazdaság a várakozásokkal szemben az első negyedévben

Az első negyedévben a vártnál kevésbé nőtt az Egyesült Államok évesített bruttó hazai terméke a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtökön publikált előzetes adatai alapján.
2024. 04. 26. 14:30
Megosztás:

Először fizet osztalékot az Alphabet

Óriásit emelkedett az Alphabet a tegnapi zárás után közzétett első negyedéves gyorsjelentését követően.
2024. 04. 26. 14:00
Megosztás:

A Magyar Posta elhatárolódik a "kamu csomagok" kivizsgálása kapcsán

A Magyar Posta elhatárolódik a "kamu csomagok" tartalmi ellenőrzésének felelősségétől - közölte a vállalat csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 26. 13:30
Megosztás:

Exkluzív együttműködés: a CAFE FREI fejlesztette az ALDI új saját márkás kávéit

Az ALDI Magyarország tovább bővítette együttműködését és termékfejlesztését a CAFE FREI-jel. Az eredmény: két, saját márkás kávé, amelyeknek ízvilágát az áruházlánc ikonikus termékei ihlették. A BARISSIMO BY CAFE FREI kávék kizárólag az ALDI üzleteiben lesznek kaphatók. A „Nussknacker” őrölt kávékeverék igazi aromabomba, amely a népszerű ALDIs csokoládé ízvilágát tükrözi, a „Germknödel” ízvariánst pedig az áruházlánc fagyasztott kínálatában található, szintén sikeres szilvás gőzgombóc ihlette.
2024. 04. 26. 12:30
Megosztás:

Először szállítunk földgázt Azerbajdzsánból

A történelem során először idén megindult a földgázszállítás Magyarországra Azerbajdzsánból, ami nagyban hozzájárul hazánk diverzifikációs törekvéseihez az energiaellátás terén - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bakuban.
2024. 04. 26. 12:00
Megosztás:

Az Egyesült Királyságban csökkent az autógyártás márciusban

Az Egyesült Királyságban 59 467 autót gyártottak márciusban, 27,1 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. Tavaly augusztus óta először jegyeztek fel éves csökkenést - derült ki a brit autógyártók és autókereskedők szövetségének (SMMT) honlapjára csütörtökön felkerült statisztikából.
2024. 04. 26. 11:30
Megosztás:

Pályázati támogatással sokszoroznánk meg a hazai ipari energiatárolói kapacitást

A jövő a zöldenergiáé. A kormány a futó programokban összesen 200 milliárd forinttal ösztönzi a családokat és cégeket a zöldenergia termelésére és tárolására - hívta fel a figyelmet csütörtökön kiadott közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 04. 26. 11:00
Megosztás:

Átadták a debreceni Epreskerti Általános Iskola tornacsarnokát

Átadták a debreceni Epreskerti Általános Iskola tornacsarnokát, a beruházáshoz a kormány több mint egymilliárd forint támogatást biztosított az önkormányzatnak - hangzott el a szerdai átadó ünnepségen.
2024. 04. 26. 10:30
Megosztás:

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján.
2024. 04. 26. 10:00
Megosztás:

Javarészt erősödtek az ázsiai indexek

Döntően erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a térség irányadó tőzsdéje, a tokiói börze Nikkei225 indexe 0,84 százalékos emelkedéssel, 37 943 ponton zárt.
2024. 04. 26. 09:30
Megosztás:

Emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

A javuló nemzetközi befektetői hangulat miatt a pozitív tartományban indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén pénteken az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. Csütörtökön a BUX 247,29 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 66 129,26 ponton zárt.
2024. 04. 26. 09:00
Megosztás:

A japán jegybank nem változtatott a kamatszinten

A japán jegybank (BoJ) szinten tartotta az irányadó kamatot pénteken egy hónappal azután, hogy márciusban, 17 év után először kamatot emelt.
2024. 04. 26. 08:30
Megosztás: