Újratervezés a beszerzésben

A járvány hatására felértékelődött az előrejelzések szerepe, a rugalmasság és az „out of the box” gondolkodás, ezért minden eddiginél többet adott a résztvevőknek a Beszerzői Bár 3.0. Az idén harmadik alkalommal megrendezett eseményen a telekommunikációtól kezdve a bankszektoron át az autógyártásig több mint 40 iparág beszerzési vezetője képviseltette magát. A beszerzes.hu által szervezett rendezvény a szakma egyik legjelentősebb eseménye, amely során száz beszerzési vezető oszthatta meg a tapasztalatait és tudását a szakmabeliekkel.

Újratervezés a beszerzésben

A harmadik alkalommal megrendezett Beszerzői Báron a legerősebb gazdasági szektorok képviseltették magukat: gyártó vállalatok mellett telekommunikációs cégek, a bankszektor, az energetika és a gyógyszeripar beszerzési vezetői vettek részt az eseményen – mondta Südy György, a beszerzes.hu alapítója. Több mint 60 cég vezető munkatársa cserélt tapasztalatokat a kerekasztal-beszélgetéseken, amelyek tanulságait a terület egy-egy kiváló szakértője foglalta össze.

A következő másfél év továbbra is az ellátási probléma kezeléséről szól majd, azonban az elmúlt időszak tapasztalatai alapján fel kell készülnünk a jövőre – mondta Kohuth Zorán, a Grundfos Global senior purchasing excellence menedzsere. Kiemelte, a költségcsökkentésen túlmutató beszerzés fontos feladata az értékteremtés: hozzájárulhat az értékesítés növeléséhez, a készlet csökkentéséhez, részt vehet az innovációkban, és segítheti a vállalat károsanyag-kibocsátását az európai célkitűzésekkel összhangba hozni. Ezek eléréséhez stratégiai szempontból fontos a beszerzőnek ápolnia a beszállítói kapcsolatokat és a kiválasztásnál a károsanyag-kibocsátást mérhetővé tenni.

Szektortól függetlenül új kihívások előtt áll a szakma: míg korábban az volt a kérdés, hogy a beszerző mennyit tud alkudni a megadott árból, mára arra keressük a választ, hogy az ár mennyivel ne emelkedjen – hangsúlyozta Lukács Róbert, a BorgWarner senior supply chain menedzsere. Az elmúlt időszakban többek között az alumínium, az acél, a réz és a polimer ára drágult, az elszálló alapanyagárakra azonban hosszú távon, akár két évre is be kell rendezkedni. Ráadásul nincs egyértelmű iránymutatás: minden iparágban más jelenthet megoldást: segíthetnek a hosszútávú lekötések, az alternatív alkatrészek vagy új beszállítók alkalmazása, de lehetséges az is, hogy kevesebb beszállítóval jobb árelőny érhető el.
 
A chiphiány is várhatóan fennáll a jövő év végéig, azonban a gyártást folyamatosan biztosítani kell, így fontos annak a felmérése, hogy nagyobb mennyiség lekötése milyen kockázatokkal jár a vállalat számára – emelte ki Acsádi József, a Vincotech logisztikai menedzsere. Hozzátette, kreatívnak kell lenniük a beszerzőknek, hiszen többek között a jelenlegi termékek áttervezése hidalhatja át a problémát.
 
A csomagolóanyagok ára is folyamatosan emelkedik, ráadásul a drágulás végét sem látni még – foglalta össze a tanulságokat Berényi Szabolcs, a Hanon Systems európai indirekt beszerzési menedzsere. Ezért, minden eddiginél fontosabb az újratervezés, az alternatív csomagolóanyagok és az új koncepciók alkalmazása. Az energiabeszerzés területén sem volt felkészülve a szakma a jelenlegi dinamikus piaci elmozdulásra, így a megszokott beszerzési stratégiákat is át kell fogalmazni: felértékelődött a piaci előrejelzések szerepe, és a beszerzők döntéseinek támogatásához érdemes külső szakértőket bevonni.
 
A piaci turbulencia kezelésére minden eddiginél fontosabb az árinformációk megszerzése Soos Viktor, a Budapest Airport beszerzési és logisztikai vezetője szerint. Bár fizetős adatbázisokat kevesen használnak, a korábbi tenderek, eljárások és elérhető ingyenes adatok összesítése így is nagyban támogatják az előrejelzések elkészítését. A cégen belüli együttműködés, az informatív ajánlatkérések és a piaci konzultációk mellett a megbízható beszállítói kapcsolatok segítik a beszerzőket a tájékozódásban.

Kihívást jelent az is, ha egy nagyvállalat startup cégtől szerezne be új terméket vagy szolgáltatást – emelte ki Pézsa Noémi, a Vodafone beszerzési vezetője. A különböző cégkultúrák közötti együttműködéshez hidat kell teremteni a generációk között, és a bizalom kiépítésére is szükség van. A problémára megoldást jelenthet az, ha aggregátor cégeket alkalmaz a vállalat, vagy a kockázatelemzésnél a kis cég helyett a mögötte álló kockázati befektetőt vizsgálja a beszerző.

Bár a beszerzés célja a későbbiekben felmerülő kockáztok előszűrése, az arany középutat nehéz meghatározni a due dilligence területén – foglalta össze a kerekasztal-beszélgetésen elhangzottakat Gréczi Milán, a Raiffeisen Bank beszerzési és költség kontrolling vezetője. A beszállítói átvizsgálás folyamatát befolyásolhatják a cégkultúra, a beszerzés tárgya, komplexitása és volumene, így fontos a rugalmas rendszerek kiépítése, amely eredményeképpen az alkalmassági feltételeknek megfelelő beszállítói kör vehet részt a beszerzési eljárásban.

A munkavégzés jövője egyértelműen hibrid, bár szektortól, divíziótól és területtől is függ az, hogy milyen arányban dolgozhatnak otthonról a beszerzők – foglalta össze Pécs László, a Project Excellence ügyvezetője. A pandémia kitörése óta a stabil csapat szerepe felértékelődött, a vezetőknek megoldást kell találniuk a fluktuációra és az irodába való visszatérésre is – mutatott rá Hollósi Andrea, a Telenor beszerzési, logisztikai és üzemeltetési igazgatója. Kiemelte, hogy a megszokott gyakorlatok helyett a vezetőknek rugalmasan az egyéni helyzetekre egyéni válaszokat kell adniuk. Miután a munkahelyeken a dolgozók személyes motivációi előtérbe kerültek, az olyan kezdeményezések segíthetik a beszerzők megtartását, mint a vezető nélküli csapatépítés, a „no work meeting” és az Y generáció bevonása a döntéshozatalba. Móritz Péter, a Robert Bosch regionális beszerzési igazgatója hozzátette, hogy a beszerzőket nem fogják leváltani a robotok, azonban a mesterséges intelligencia és a robotok egyre több területen támogatják a szakmát, ennek aránya iparáganként és vállalatonként változik. A beszerző feladata a magasabb hozzáadott érték irányába fog változni.

„Egyedülálló beszerzői esemény részesei lehettünk, melyet a szakmaisága és nagyszerű témaválasztása mellett nagyon jó hangulata is kiemelt a többi rendezvény közül” – mondta Héjjas János, a Manutan vezetője. Az üzemek, raktárak és irodák berendezésére 630.000 különböző terméket kínáló vállalat igazgatója hozzátette, „a Manutan-nál azon dolgozunk itthon és Európa szerte, hogy megkönnyítsük az indirekt felhasználású termékek beszerzését a kisebb és nagyobb vállalatok számára.”

„A Beszerzői Bár koncepció kidolgozásakor olyan találkozási alkalmat akartunk teremteni a beszerzési döntéshozóknak, ahol a szakmai legforróbb témáiról oszthatják meg egymással tapasztalataikat és nyerhetnek inspirációt más szakemberektől, mindezt csodás környezetben, finom ételek és italok mellett” – fejtette ki Südy György. A beszerzes.hu alapítója hozzátette, „rendkívül büszkék vagyunk rá, hogy az ország nagyobb nagyvállalati beszerzési döntéshozói közösségét tudtuk összehozni. A siker kulcsa az a több mint 6000 fős beszerzői közösség, akik a beszerzes.hu és a hozzákapcsolódó közösségi média felületeken (LinkedIn, Facebook, Instagram) követnek bennünket.”

Idén is megnyílik a mézeskalács-kiállítás Vácrátóton

Idén is látogatható Vácrátóton az ország egyik legrégebbi mézeskalács kiállítása, amelyet a templom kápolnájában lehet megtekinteni december 9. és 12. között - tájékoztatta Spiegelhalter László polgármester az MTI-t.
2021. 12. 05. 12:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

Csökkenő forgalomban esett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 50 904,91 ponton zárt pénteken, 56,34 ponttal, 0,11 százalékkal alacsonyabban, mint egy hete.
2021. 12. 05. 11:00
Megosztás:

Többfelé megmaradt a hó és néhol újabb havazás várható

Vasárnap reggelre az országban többfelé alakult ki hóréteg; a Kékestetőn már csaknem 20 centiméteres a hóvastagság. Néhol újabb havazás várható.
2021. 12. 05. 10:00
Megosztás:

Megvan, mi okozhatja a ritka vérrögképződést az AstraZeneca vakcinája után

Az AstraZeneca Covid-19 elleni vakcinája egy nagyon ritka mellékhatásának, a vérrögképződésnek a kiváltó okát találhatták meg tudósok.
2021. 12. 05. 07:00
Megosztás:

Az EU további 325 millió eurós humanitárius segélyt nyújt a törökországi menekülteknek

Az Európai Bizottság csütörtökön bejelentette, hogy további 325 millió euró támogatást nyújt a Törökországban tartózkodó menekülteknek, alapvető szükségleteik fedezésére.
2021. 12. 05. 06:00
Megosztás:

Az USA a világ legnagyobb műanyagszennyezője

A világ legtöbb, évente mintegy 42 millió tonna műanyag szemete az Egyesült Államok számlájára írható.
2021. 12. 05. 05:00
Megosztás:

Lottó-csalás? Hová tűntek a 8-assal kezdődő számok a gömbből?

Számos rejtély, legenda, mendemonda és összeesküvés-elmélet lengi körül a lottó történelmét, amin cseppet se csodálkozzunk, hiszen ahol milliárdokat lehet nyerni, az mindenkit érdekel és mindenkinek van róla véleménye. Vagy ilyen vagy olyan. A lottó pedig egy nagyon egyszerű, matematikai valószínűségeken alapuló nyereményjáték, ahol elméletileg minden szám kihúzásának ugyanannyi az esélye. Vagy mégsem? A valóság valahogy nem ezt mutatja! Mi lehet az oka annak, hogy több, 8-as számjeggyel kezdődő szám valahogy elveszett a gömbből az évek során? Megvizsgáltuk.
2021. 12. 05. 04:01
Megosztás:

Megújul az egykori veszprémi Ruttner-ház

Hostel, kávézó és a börtönmúzeum fogadóközpontja kap helyet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program támogatásával, mintegy 1,3 milliárd forintból megújuló veszprémi Rutter-házban - közölte a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. csütörtökön az MTI-vel.
2021. 12. 05. 03:00
Megosztás:

Idén második kiadványával jelentkezik a Budapest Design Map

Idén második kiadványával jelentkezik a Budapest Design Map, amelynek segítségével mintegy 200 budapesti helyszín és program érhető el térképen és digitális verzióban is.
2021. 12. 05. 02:00
Megosztás:

Jótékonysági sütivásár támogatja az Együtt az Autistákért Alapítvány munkáját

Jótékonysági sütivásár támogatja az Együtt az Autistákért Alapítvány munkáját, a kék szíveket a budapesti Szent István-bazilikánál rendezett adventi vásárban árulják a hétvégén.
2021. 12. 05. 01:00
Megosztás:

Etiópiában bezártak a középiskolák

Az etióp hatóságok bezárták a középiskolákat, hogy a diákok segíthessenek a betakarításban, támogatva a fronton harcolók ellátását - írta honlapján a BBC brit műsorszolgáltató az etióp állami médiában megjelent értesülésekre hivatkozva.
2021. 12. 05. 00:05
Megosztás:

Bemutatták a Százéves a Magyar Sakkszövetség című könyvet

Bemutatták A magyar sakk arcképcsarnoka, Százéves a Magyar Sakkszövetség című könyvet, amely az 1921-ben alapított Magyar Sakkszövetség fennállásának 100. évfordulója alkalmából készült.
2021. 12. 04. 23:00
Megosztás:

Kedden indul a Román Filmhét az Urániában

Kedden indul az idei Román Filmhét az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol december 12-ig hét új alkotást: újhullámos filmek mellett kosztümös drámát, természetfilmet és Mexikóban játszódó túsztörténetet is láthat a közönség.
2021. 12. 04. 22:00
Megosztás:

Ezekről tárgyalt Németh Zsolt Washingtonban

Biztonságpolitikáról, gazdasági együttműködésről és politikai kapcsolatokról tárgyalt Németh Zsolt (Fidesz) az Egyesült Államokban, Washingtonban. Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a külügyminisztériumban, a szenátusban az európai albizottság elnökével és a kongresszusban a magyar baráti tagozat elnökével folytatott egyeztetést.
2021. 12. 04. 21:00
Megosztás:

Jó kilátásokkal számol a Dacia

A magyarországi autópiacon a következő időszakban nem valószínű a 2020. évihez hasonló visszaesés, a gazdaság újraindulása, a több társadalmi réteget érintő állami támogatások és adóvisszatérítések egyaránt kedvezően hathatnak a lakossági autóvásárlási szándékra - vélekedik Wachtler Tamás, a Renault Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.
2021. 12. 04. 20:00
Megosztás:

Sok veszélyt rejt magában a home office

Az otthoni munkavégzéssel terjed a veszélyeket rejtő árnyékinformatika használata is, egy globális tanulmány szerint az otthonról dolgozók több mint fele, 56 százaléka használ nem munkahelyi alkalmazást vállalati eszközén és 66 százalékuk töltött fel erre vállalati adatokat.
2021. 12. 04. 19:00
Megosztás:

Összeomlás a kriptopiacokon, szakad a bitcoin is - Zuhan minden, 20-30%-os mínuszok

Hatalmas zuhanás bontakozott ki rekordsebességgel a világ kriptopiacain és bár a kriptopénzek befektetői eddig is hozzá voltak szokva a magas volatilitáshoz (árfolyam ingadozáshoz), de ez még őket is meglepte. Nem ritka a 20-30%-os zakó egyetlen nap alatt, így valószínű, hogy a péntek13 helyett a péntek03 fog bevonulni a kriptó-történelembe, ahol súlyos dollármilliárdok égtek el egyetlen nap alatt. Mi áll a bitcoin, ethereum és más kriptopénzek (és egyéb kriptohülyeségek) szakadásának hátterében?
2021. 12. 04. 18:00
Megosztás:

Megerősítette az orosz adósosztályzatot a Fitch, nem számít orosz-ukrán háborúra

Megerősítette Oroszország hosszú futamú szuverén devizaadósság-kötelezettségeinek "BBB" szintű, befektetési ajánlású besorolását a Fitch Ratings. Az osztályzat kilátása változatlanul stabil.
2021. 12. 04. 17:00
Megosztás:

Sokkal kedvezőbbek lesznek a mikro- és kisvállalkozások adószabályai

Sokkal kedvezőbbé válnak jövőre az átalányadózás szabályai, így például kétmillió forintos bevételig az átalányadózó mentesül az adófizetés alól - mondta Izer Norbert az MTI-nek.
2021. 12. 04. 16:00
Megosztás:

Már a jövő héten megkezdődhet az 5-11 év közötti gyerekek oltása Horvátországban és Szlovéniában

Már a jövő héten megkezdődhet az 5-11 év közötti gyerekek oltása a koronavírus ellen Horvátországban és Szlovéniában - közölte a helyi sajtó pénteken.
2021. 12. 04. 15:00
Megosztás: