Van, ahol a lakótelepi átlagár is átlépte a milliós határt

Bár a lakótelepi lakások forgalmát is megviselte a kereslet általános visszaesése, az áraik az elmúlt évben is tovább emelkedtek – tűnik ki a KSH és a NAV legfrissebb adataiból. Az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint ezek az otthonok még mostoha piaci viszonyok esetén is jól őrzik az előnyös tulajdonságaikat, így bármikor lehet velük jó üzletet csinálni.

Van, ahol a lakótelepi átlagár is átlépte a milliós határt

A lakáspiaci forgalom 2022-ben kezdődő visszaesése erőteljesen érintette a lakótelepeket is. Míg a teljes szektor tranzakciószáma ekkor egy év alatt 14,4 százalékkal mérséklődött, addig a lakótelepi lakásoknál 18,6 százalékos csökkenést regisztrált a KSH. Ez a részpiac súlyát is visszavetette kissé, míg 2021-ben az összforgalom 13,2 százalékát adták a lakótelepi otthonok, addig 2022-ben már csak 12,5 százalékát.

Ám egyes városokban, illetve fővárosi kerületekben a lakótelepi adásvételek markánsan jelennek meg a lakáspiacon. Közöttük a legnagyobb forgalmat 2022-ben Miskolcon regisztrálták, ahol az ezret is meghaladta a lakótelepi tranzakciók száma. Néhány tucatnyival maradt csak el mögötte Budapest III. kerülete, s követte őket – egyenként 500-900 adásvétellel – sorrendben Debrecen, Pécs, Szeged, majd még Győrt megelőzve három fővárosi kerület (IV., XV., XI.).

Noha a kereslet csökkent, az árak emelkedése tavaly is folytatódott. A NAV által közölt adatok szerint a lakótelepi lakások – némileg elmaradva az általános piaci ütemtől – 15 százalékkal drágultak egy esztendő alatt. Így mára az átlagos négyzetméteráruk meghaladja országosan az 540 ezer, a fővárosban pedig a 740 ezer forintot. Ezek az átlagok azonban igen jelentős különbségeket fednek el. A nagyobb forgalmat mutató lakótelepek közül a legolcsóbb és a legdrágább átlagára között közel kilencszeres a különbség.

Az elmúlt évben fordult elő először – hívja fel a figyelmet Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője –, hogy nem csupán néhány adásvételnél érték el az 1 milliós négyzetméterárat, hanem egy egész lakótelep forgalmi átlagára is meghaladta ezt az értéket. Ez először az újbudai Lágymányosi lakótelepnek (1,026 millió Ft/m2) sikerült, ami még blokkos technológiával épült. Ám az elemző úgy számol, hogy jövőre egy igazi paneles, a – ma második legdrágább (953 ezer Ft/m2), s ugyancsak fővárosi, III. kerületi – Pók utcai lakótelep is túllépheti a milliós álomhatárt.

Az olyan városok, városrészek között, melyekben jelentősebb volt a lakótelepi forgalom az elmúlt évben, jellemzően a budapesti kerületek a legdrágábbak. Közülük a XI. kerületben alakult ki a legmagasabb átlagos négyzetméterár (890 ezer Ft), kevéssel maradt el ettől a XIII. kerület (863 ezer Ft). Mögöttük a fővárosi középmezőny felső traktusához tartozik a IX. (814 ezer Ft), a III. (762 ezer Ft) és a XIV. kerület (760 ezer Ft). Budapest legolcsóbb részein, a város délkeleti negyedében a 700 ezret sem éri el a lakótelepek átlagos kerületi négyzetméterára. Ide tartozik Kőbánya, Pestszentlőrinc-Pestszentimre, valamint Csepel, s a sor végén Pesterzsébet a maga 618 ezer forintos átlagos négyzetméterárával.

A pesterzsébetinél már néhány vidéki városban is magasabb fajlagos áron forognak a panellakások. A nagyobb forgalmúak közül Debrecen a csúcstartó 628 ezer forintos átlaggal, alig lehagyva Veszprémet (624 ezer Ft). Az élmezőnyhöz tartozik még Székesfehérvár (597 ezer Ft), Sopron (592 ezer Ft) valamint Győr (575 ezer Ft). Ám ennek kapcsán megjegyzendő, hogy a fővárosi agglomerációban van néhány, az előbb említetteknél kisebb forgalmú település, illetve lakótelep, ahol a kialakult árak inkább a fővárosi viszonyokat tükrözik. Erre példa Budaörs, ahol 856 ezer forintos átlagos négyzetméteráron keltek el az elmúlt évben a panellakások.

Ezzel szemben számos vidéki városban ennek harmadáért-negyedéért cserélnek tulajdonost a lakótelepi otthonok. E szempontból a legolcsóbb Komló, Salgótarján illetve Ózd, melyekben a 200 ezer forintot sem éri el az átlagos négyzetméterár.

Egy-egy városon belül is nagy különbségek lehetnek az egyes lakótelepek komfortjában és presztízsében, amit a kialakult árak is tükröznek, így ezek közül a népesebbeket külön-külön is érdemes vizsgálni. E szerint Budapesten a már említett Lágymányosi, valamint Pók utcai lakótelepek után a legdrágább a Fiastyúk utcai lakótelep (899 ezer Ft) a XIII. kerületben, továbbá a Gazdagréti (878 ezer Ft) és a Kelenföldi (873 ezer Ft) lakótelep Újbudán. A legolcsóbbak a már ugyancsak említett délkeleti negyedben találhatók: a XX. kerületben a Pesterzsébet-városközponti lakótelep (611 ezer Ft), a XVIII. kerületben a Havanna lakótelep (619 ezer Ft) és a XXI. kerületben az Erdősor utcai lakótelep (626 ezer Ft).

A vidéki nagyvárosok között, a már említett Budaörsi lakótelep után Debrecené a legdrágább lakótelep: a Sestakerti / Vénkerti otthonokat átlagosan 722 ezer forintos négyzetméteráron adták-vették az elmúlt évben. Ezzel megelőzték a sorban következő Veszprém Cserhát (711 ezer Ft), Székesfehérvár Szedreskerti (662 ezer Ft) és Győr Kígyó utcai (624 ezer Ft) lakótelepet. Ezekkel szemben Ózdon hatodáron is lehet panellakást venni, ott található ugyanis az ország három jelenleg legolcsóbb lakótelepe: a Régi Béke (117 ezer Ft), a Vasvári úti (130 ezer Ft) és a Béke (148 ezer Ft).

A lakótelepi otthonok piacának jövőjét illetően az OTP Ingatlanpont vezető elemzője azt tartja a legfontosabbnak, hogy a panellakások jól őrzik az értékeiket. Arra stabilan lehet számítani, hogy jellemzően jó a lakótelepek közlekedése, élhető a lakások belső elrendezése, kiszámíthatóak a fenntartási költségeik, és általában olcsóbbak is, mint a környező téglalakások. Így mindig is alkalmasak lesznek akár befektetésnek, akár kezdőlakásnak, s ezért értékőrző, jó vételek lehetnek.

Még egy hétig lehet pályázni családbarát munkahelyek kialakítására

Július 1-jéig lehet jelentkezni a családbarát munkahelyek kialakítására kiírt pályázatra - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
2024. 06. 23. 23:00
Megosztás:

Államháztartási, idegenforgalmi, ipari és foglalkoztatási adatok jelennek meg jövő héten

Jövő hétfőn a Pénzügyminisztérium (PM) részletes tájékoztatót tesz közzé az államháztartás központi alrendszerének május végi helyzetéről, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken a foglalkoztatás és munkanélküliség, az ipari termelői árak, valamint a turisztikai szálláshelyek fogalmának májusi adatait közli.
2024. 06. 23. 22:00
Megosztás:

Meghatározó szerepünk lesz a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában

Magyarország meghatározó szerepet kap a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában, mivel most Sanghaj mellett Budapest rendezi az új, modern, úgynevezett városi sportágak kvalifikációs versenyeit az idei párizsi ötkarikás játékokra - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.
2024. 06. 23. 21:00
Megosztás:

A hatos lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 23. 20:00
Megosztás:

Társadalmi felelősség és milliárdos megtakarítások – Értéket teremt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Évente közel kétszázmilliárd forintot fizetnek be a hazai vállalkozások rehabilitációs hozzájárulásként az államkasszába, mivel a foglalkoztatottak között a megváltozott munkaképességű alkalmazottak aránya nem éri el az öt százalékot. Becslések szerint ez a csoport akár százezres tartalékot is jelenthet a magyar munkaerőpiacnak. Az ezen munkavállalók munkába állításához szükséges jól átgondolt stratégia kidolgozásához és megvalósításához a legtöbb vállalat jelenleg nem tud megfelelő szakembert allokálni, ezért érdemes külsős szakértő vagy HR szolgáltató támogatását bevonni.
2024. 06. 23. 19:00
Megosztás:

Van igény rá, de még mindig kevesen értik az egészségpénztárat

Mostanra lezajlottak az egészségpénztárak küldöttközgyűlései, elfogadták az előző évi beszámolókat. Az egészségpénztárak taglétszáma és az általuk kezelt vagyon továbbra is növekszik, de a lakosság nagy része még mindig veszni hagyja az akár 150 ezer forint állami támogatást. A BiztosDöntés.hu arra keresi a választ, hogy miért van ez így.
2024. 06. 23. 18:00
Megosztás:

Különleges naperőmű kezdte el működését Környén

Üzembe helyezték az első hazai, ipari naperőművet, amelynek termelése automatikusan, a pillanatnyi igények szerint finomhangolható.
2024. 06. 23. 17:00
Megosztás:

Atomenergetikai együttműködésről tárgyalt a Roszatom vezetője Vietnámban

Alekszej Lihacsov, a Roszatom állami atomenergetikai vállalat vezérigazgatója Vlagyimir Putyin orosz elnök vietnámi látogatása alkalmából találkozott Pham Minh Chinh vietnámi miniszterelnökkel, akit tájékoztatott az orosz közreműködéssel megvalósuló Nukleáris Tudományos és Technológiai Központ tervéről és az atomenergia terén folytatott együttműködés újraindításának kilátásairól, valamint a kétoldalú együttműködés más területeiről.
2024. 06. 23. 16:00
Megosztás:

Közel 60%-os árbevétel növekedést ért el tavaly az online fizetési megoldásokat kínáló Barion

Már több mint 15 országban szolgálja ki e-kereskedelmi partnereit az adatvezérelt fizetési megoldásokra specializálódott Barion.
2024. 06. 23. 15:00
Megosztás:

Tudatosabban tervezik vagyoni viszonyaikat a házasságra készülők

A családi vagyon egy része is múlhat egy házassági vagyonjogi szerződésen.
2024. 06. 23. 14:00
Megosztás:

Végleg velünk marad a kamatjövedelmek után fizetendő szocho!

2023. július elseje óta a kamatjövedelmek után a 15%-os személyi jövedelemadó (szja) mellett 13% szociális hozzájárulási adót (szocho) is kell fizetni. Eredetileg ez a veszélyhelyzet idejére volt csak érvényes, a Bankmonitor szakértői azonban kiszúrtak egy jogszabályváltozást, ami alapján nagyon úgy tűnik, véglegesen velünk marad a sarc.
2024. 06. 23. 13:00
Megosztás:

Az ingatlanfejlesztések modernizálásában működik együtt a Kopaszi Gát és a CETIN Hungary

Együttműködési megállapodást kötött a lakossági és az üzleti ingatlanokat fejlesztő Kopaszi Gát Zrt. és a független, integrált telekommunikációs infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary.
2024. 06. 23. 12:00
Megosztás:

Billegő helyzetben kell fenntarthatóvá válniuk a magyar kkv-knak

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára kulcsfontosságú, hogy már most megkezdjék a felkészülést az ESG-törvény (E, environmental: környezeti, S, social: társadalmi, G, governance: vállalatirányítási területek) előírásainak teljesítésére. A szabályozás nem csupán új kötelezettségeket hoz, hanem jelentős lehetőségeket is kínál a fenntarthatóság és a versenyképesség növelésében. Az Erste ESG-indexszel és tanácsadással fogja segíteni kkv-ügyfeleit, hogy könnyebben tudjanak eleget tenni a jogszabályi előírásoknak.
2024. 06. 23. 11:00
Megosztás:

Napokon belül lejár a NIS2 regisztráció határideje - sok céget érhet kellemetlen meglepetés

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.
2024. 06. 23. 10:00
Megosztás:

Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Növekvő forgalomban emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX pénteken történelmi csúcson, 70 378,92 ponton zárt, 842,36 ponttal, 1,21 százalékkal magasabban mint egy héttel korábban.
2024. 06. 23. 09:00
Megosztás:

A kisgyermekes szülők érdekében indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.
2024. 06. 23. 08:00
Megosztás:

Továbbra is a szomszédos országok átlaga alatt maradtak az üzemanyagárak

Az üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlagárai alatt maradtak, a családok védelme érdekében a kormány továbbra is folyamatosan nyomon követi az árak alakulását - erősítette meg pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 06. 23. 07:00
Megosztás:

Kriptó forró percek: Az ETH felszállásra készül, az MTAUR forró üldözésében!

Az Ethereum (ETH) egy jelentős áttörés küszöbén áll, annak ellenére, hogy az utóbbi időben stagnált az árfolyama. Pozitív szabályozási fejlemények, beleértve az SEC döntését, miszerint nem indítanak eljárást az Ethereum (ETH) ellen, valamint a Spot ETH tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) közelgő indulása, megalapozták a növekedés lehetőségét. Ezek a tényezők várhatóan jelentős intézményi tőkét vonzanak az Ethereum (ETH) ökoszisztémájába, ami az árfolyam emelkedését eredményezheti. Az elemzők egyre optimistábbak, és azt jósolják, hogy az Ethereum (ETH) az elkövetkező hónapokban elérheti a 10.000 dollárt, amit a bálna aktivitás növekedése és a befektetői kitartás is hajt.
2024. 06. 23. 06:00
Megosztás:

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kelet-közép-európai régióban elsőként csatlakozott a CASI nemzetközi szervezethez, amelynek célja, hogy világszerte kellő létszámban legyenek szakértői a fenntartható befektetéseknek - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 23. 05:00
Megosztás:

A Solana ETF vírusként terjed, az Algotech 9,2 millió dolláros előértékesítése történelmet ír, és a Robinhood kiterjeszti kriptoambícióit

A kriptovaluták világa gyorsan változik, ami az ipar növekvő érettségét és szélesebb körű elfogadását mutatja a legújabb fejlemények révén.
2024. 06. 23. 04:00
Megosztás: