Varga Mihály adta át a Vajda-Papír új gyáregységét Dunaföldváron

A második gyáregységgel bővült a Vajda-Papír dunaföldvári papírgyára, a 16 milliárd forint összértékű, 15 hónapig tartó beruházás során elkészült új gyáregységet Varga Mihály pénzügyminiszter és Vajda Attila, a Vajda-Papír Kft. ügyvezető igazgatója adta át. A világ egyik legmodernebb higiéniai papírüzeme az új alappapírgyártó-csarnokot, az alappapír-raktárat és a cellulóz tárolási- és előkészítési területeket is magába foglaló új gyáregységgel bővült. Az átadásakor Varga Mihály pénzügyminiszter egyebek mellett méltatta, hogy Magyarország újabb területen vált képessé az önellátásra, már a higiéniai papírtermékek gyártásához szükséges alappapír ellátás is biztosított. Kiemelte: a jól megválasztott beruházások hozzájárulnak az egész ország ellenállóképességének növeléséhez. A Vajda-Papír beruházása 50 új munkahelyet hoz létre a meglévő 600 munkahely megőrzése mellett.

Varga Mihály adta át a Vajda-Papír új gyáregységét Dunaföldváron

Varga Mihály pénzügyminiszter részvételével ünnepélyesen megnyitotta második gyáregységét a Vajda-Papír, kibővítve ezzel a Dunaföldváron 2018-ban megépült higiéniai háztartási papírtermékeket és alappapírt előállító integrált gyárát. A beruházást a Magyar Kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásai közé sorolta, és a Nagyvállalati Beruházási Támogatási Programban 5,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette.

Varga Mihály pénzügyminiszter a megnyitón hangsúlyozta: a kormány célja, hogy a magyar gazdaság az európai recesszió mellett is képes legyen növekedést elérni, amelyhez jó alapot ad hazánk elmúlt évtizedben nyújtott teljesítménye. A Vajda-Papír Kft. 16 milliárd forintos beruházásának átadó ünnepségén a pénzügyminiszter hangsúlyozta: a kormány továbbra is támogatja a külpiacokon is helytállni képes, az ellátásbiztonságot erősítő vállalatok beruházásait, a ma elfogadott jövő évi költségvetésben erre a célra is rendelkezésre állnak a szükséges források.

Az előrejelzések szerint a háború és az elhibázott szankciók hamarosan válságba taszítják Európa gazdaságát – hangsúlyozta Varga Mihály. Mint mondta: ezért úgy kell gazdálkodni, hogy a magyar gazdaság a romló világgazdasági környezetben is megőrizze növekedési képességét. A kormány azon dolgozik, hogy a rezsicsökkentést a háborús árak ellenére is megmentse az átlagfogyasztás mértékéig, megvédje a munkahelyeket, a családtámogatásokat és a nyugdíjak értékét, ahogyan az árstopokon keresztül küzd a háborús infláció ellen is – részletezte Varga Mihály hozzátéve, hogy Magyarország energiaellátását az elszálló energiaárak mellett is biztosítani kell. Ezekhez a célokhoz stabil alapot ad a 2023-as költségvetés, amely az államadósság és a hiány csökkentését is garantálja – szögezte le a tárcavezető.  Varga Mihály a Vajda Papír Csoport beruházásáról elmondta: hazánkban a háztartás-higiéniai papír termékek mintegy 55 százalékát a Vajda Papír cégcsoport állítja elő, és az export majdnem háromnegyedét is ezek a termékek adják. A mostani, 16 milliárd forint összértékű fejlesztés biztosítja Magyarország önellátást higiéniai papírtermékekből, és 600 munkahely megtartása mellett 50 újat is teremt a környéken élőknek – ismertette Varga Mihály.

Vajda Attila, Magyarország piacvezető higiéniai papírgyártója, a Vajda-Papír ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a vállalatcsoport nemcsak Magyarország önellátását képes biztosítani higiéniai papírtermékekből, hanem most már saját alappapír-felhasználási szükségleteit is képes kielégíteni. „Törekvéseinkkel összhangban átadott beruházásunk révén kevésbé terheli a környezetet a gyártásunk, és az alappapírszállítás kiiktatásával ökológiai lábnyomunkat is jelentősen csökkentjük” - mondta.

Hangsúlyozta, hogy a 16 milliárdos gyárbővítés és annak részeként a világszínvonalú alappapírgyártó-gép beszerzése Magyarország vezető higiéniai papírtermék-gyártójának duplájára emeli termelési, illetve háromszorosára az alappapír-gyártási kapacitását. A papírgyártás termelési kapacitása az eddigi 35 ezer tonnáról 115 ezer tonnára emelkedik, jelentősen javítva a vállalat külpiaci terjeszkedésének lehetőségét.

Vajda Attila azt is hangsúlyozta, hogy az átadott új üzemnek köszönhetően az innovatív termékfejlesztés és az elérhető legmodernebb, energiahatékony technológia segítségével a magyar tulajdonú vállalat higiéniai papírtermék gyártásban elért piacvezető pozíciója a régió még több országára kiterjedhet és az export is tovább bővülhet. Kiemelte, hogy a cég éves higiéniai alappapír-gyártása bőven meghaladja a belföldi igényeket, így Magyarország önellátó is lehet ezekből a termékekből, a koronavírus-járvány alatt és után megnőtt kereslet mellett is. A higiéniai papírfogyasztás a higiénés elvárások és igények erősödésével folyamatosan emelkedik, Magyarországon is komoly még a növekedési potenciál, a cég a bővülő hazai és a külpiaci igények magas színvonalú kiszolgálása miatt is döntött a gyárbővítő beruházás mellett.

 „Hatalmas mérföldkő a vállalat életében, hogy mostantól kizárólag hazai környezetben képessé váltunk az alappapír előállítására. A papír legmagasabb feldolgozottságának elérése hosszú évek óta kiemelt célunk volt. Vállalkozói álmot építtetünk, igazi sikertörténet a miénk, hiszen 22 évvel ezelőtt egy kis bérelt raktárból indultunk, 2018-ban pedig megnyitottuk az ország legkorszerűbb papírüzemét, 2022-ben pedig újabb gyáregységgel is tudtuk azt bővíteni, amelyben a világ egyik legnagyobb, leggyorsabb és legmodernebb alapapírgyártó-gépe is nálunk üzemel. Hiszünk abban, hogy magyar gyártóként Magyarországon gyártott termékekkel, a legnagyobb kereskedelmi láncokkal együttműködve további közös sikereket érhetünk el a jövőben. A Vajda-Papír Kft. elhivatott a magyar háztartások legmagasabb szinten való kiszolgálásáért. Azért dolgozunk minden nap, hogy az Ooops! márkás és egyéb kereskedelmi saját márkás termékeink maximálisan megfeleljenek a magyar vásárlók igényeinek” –  fogalmazott Vajda Attila.

A ma átadott második ütem keretében új alappapírgyártó-csarnokot, az alappapír-raktárat és a cellulóz tárolási- és előkészítési területeket is átadtak és a tesztüzem után élesben is elindították az új alappapírgyártó gépsort is. A teljes költségvetéséből csaknem 10 milliárd forintot fordítottak a gép és technológiai beruházásra, ezen túlmenően jelentős az építőipari fejlesztés mértéke is. Az új gépsor termelését belföldön és külföldön egyaránt értékesítik majd, a többletbevétel várhatóan eléri az évi 21 milliárd forintot, amely éves szinten több száz millió forint különböző adó többlet befizetést keletkeztet. A 16 milliárd forintból fejlesztett újabb üzemegységet 5, 5 milliárd forintos állami támogatásból és zöld kötvények kibocsátásával finanszírozták. Vajda Attila a megnyitón arról is beszélt, a hazai építkezés és fejlesztés nem áll meg, már a gyár további bővítésén dolgoznak.

Emlékeztetett rá, hogy Dunaföldváron 2018. novemberében készült el a beruházás első üteme: Európa legmodernebb, a régió legnagyobb papíripari üzeme épült meg 15 milliárd forintból Az első ütem beruházását a Magyar Kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásai közé sorolta, és a Nagyvállalati Beruházási Támogatási programban 4,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette.

A gyárbővítés számokban

Vajda Attila az ünnepélyes gyártátadón elmondta: „a papírgyártógép-csarnok, a kapcsolódó papírbála-tároló, valamint a cellulóz- és alappapír-raktárak együtt mintegy két futballpályányi területet foglalnak el, a hozzájuk épített utak pedig további két pályányit. A Strabag Magyarország fővállalkozásában megépített hatalmas komplexum mégis mindössze 15 hónap alatt nőtt ki a földből, és ezzel Európa leggyorsabban elkészült papírgyáraként tartják számon. Az építkezés nyolc nemzet több mint 250 szakemberének összefogásával zajlott. Óriási volumenét jól érzékelteti, hogy csúcsidőben 5 mobil daru és 20-25 kosaras és ollós emelő vett részt a munkálatokban. Az épületekbe beépített vasbeton össztömege nyolcszorosa a Lánchídban lévő vas- és acélmennyiségnek, de pusztán a komplexum előregyártott tartószerkezetei is másfélszer annyit nyomnak, mint az Eiffel-torony. A falakba beépített kábelek pedig összes hosszukat tekintve elérnének Budapesttől Szekszárdig.”

A Vajda-Papír újabb dunaföldvári gyáregysége épületeinek tartószerkezete 15.700 tonna előregyártott vasbetonból készült; az építkezés során 2.650 tonna betonacélt 15.600 m³ betont használtak fel, ami összesen mintegy 40.000 tonna vasbetont jelent. A magasépítési munka 12 hónap alatt készült el teljesen, ebből 7 hónapon keresztül a technológiai szereléssel párhuzamosan dolgoztak. Az új alappapírgyártó-csarnokot, az alappapír-raktárat és a cellulóz tárolási- és előkészítési területeket is magába foglaló 14.212 m² alapterületű új üzemhez 9.970 m² út létesült. Ebből a papírgyártógép-csarnok mérete megközelíti a 6 000 m²-t, a hozzá tartozó papírbála tárolóé eléri a 2150 m²-t, a fedett-nyitott pép raktáré pedig meghaladja az 1500 m²-t. A papíranyag raktár területe 7 000 m². A beépített kábelek hossza 150 kilométert tesz ki, az előregyártott vasbeton elemek hossza pedig 16 kilométert, amelyeket egymás után fektetve a dunaföldvári gyártól Dunaújváros központjáig érnének.

A kontinens egyik legnagyobb, leggyorsabb papírgépe Magyarországon üzemel

„A gyárban beüzemelt papírgépünk szintén rekordparaméterekkel büszkélkedhet. Már a telepítése is lenyűgözően rövid idő alatt valósult meg: mindössze 12 hónap telt el az alapozás kezdetétől a kontinens egyik legnagyobb és leggyorsabban termelő papírgépének beindításáig. A higiéniai papírtermékek piacán vezető magyar tulajdonú gyártó, a Vajda-Papír dunaföldvári gyárbővítő beruházása keretében elkészült 157 méteres papírgyártógép-csarnok csaknem felét elfoglalja 66 méter hosszú papírgép, amely több, mint 1044 tonnás berendezésen belül csak a szárítógép annyit nyom, mint 40 elefánt súlya. A gép szárítóhengere 168 tonna. A papírgép végsebessége 2.200 méter/perc=132 km/h, ami túllépi az autópályán érvényes sebességhatárt. ĺgy nem csoda, hogy a gyártósornak mindössze két másodpercre van szüksége ahhoz, hogy a papírpépből elkészítse az alappapírt, melyet 5,6 méter szélességű hengerre teker fel. Ennek köszönhetően éves termelési kapacitása tízmillió fogyasztó éves igényét szolgálja ki – emelte ki a rekordokat a Vajda-Papír ügyvezető igazgatója.

A Vajda-Papír legújabb, legfejlettebb technológiával működő papírgépe biztosítja a vezető higiéniai papírtermék-gyártó vállalat önellátását az alappapírból, és duplájára emeli a cég termelési, illetve háromszorosára az alappapír-gyártási kapacitását. A berendezést az olasz Toscotec cég szállította, szerelte be és helyezte üzembe Dunaföldváron. A világszínvonalú, energiahatékony technológiával felszerelt alappapírgyártó-gép az új gyáregység "lelke", óránként 10 tonna, évente 80 000 tonnányi alapanyag-tekercs előállítására képes.

Ennek a legfejlettebb és legenergiatakarékosabb technológiával működő alappapír-gyártósornak a biztonságos és hibátlan működését számos utolsó generációs kiegészítő rendszer is segíti. Emellett pedig környezetünk megóvása érdekében, biológiailag tisztítjuk a papírgyártás során keletkezett rost tartalmú vizet, mely így a természet számára befogadható tisztaságúvá válik, és a Duna folyamába közvetlenül visszabocsájtható lesz. A biológiailag megtisztított víz 50%-át még egyszer megszűrjük egy speciális berendezésen keresztül, így az eléri a kútvíz tisztaságát – olyan lesz, amilyennek a természettől megkaptuk. Ezt a vizet pedig saját magunk is újra fel tudjuk használni a papírgyártás során. 

A nyugdíjakhoz is hozzányúlna kényszerből a kormány, mert nem jön pénz az Uniótól

A magyar kormány akár már egy adó- nyugdíjreformot is bevállalna mindannak érdekében, hogy hozzáférhessen a Covid-járvány utáni létrehozott helyreállítási alap (RRF) pénzeihez - írja a Népszavára hivatkozva a napi.hu. A cikk háttere a magyar RRF-tervhez készített bizottsági összefoglaló anyagok tartalma.
2022. 12. 07. 04:01
Megosztás:

Növényvédelem drónokkal – szabályos vagy sem? Tisztába tesszük!

Nemcsak a mindennapokban, de az agrárszektorban is egyre nagyobb érdeklődés övezi a drónhasználatot. Alkalmazásuk a mezőgazdaságban viszonylag újkeletű dolog, azonban Magyarországon még nem teljesen kidolgozott a jogszabályi keretrendszer, mely ezen eszközök használatát és a velük történő növényvédelmi szolgáltatást teljesen legálissá tenné. Ennek ellenére rohamosan terjed a mezőgazdasági szektorban a használatuk.
2022. 12. 07. 03:30
Megosztás:

Csaló SMS-ekre figyelmeztet az OTP

Csalók küldenek SMS-üzeneteket, látszólag az OTP nevében, így a bank azt kéri: senki ne kattintson az azokban szereplő linkekre - közölte az OTP az MTI megkeresésére kedden.
2022. 12. 07. 03:00
Megosztás:

Új trolibuszok álltak forgalomba Budapesten

Öt új Solaris-Skoda Trollino 18 típusú trolibusz állt forgalomba Budapesten, a korszerű és alacsonypadlós járművek a 75-ös és a 80-as vonalon közlekednek - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-vel.
2022. 12. 07. 02:30
Megosztás:

Korszerűsítette szennyvíztelepét a pécsi vízszolgáltató

Nyolcmilliárd forintból, európai uniós és kormányzati támogatás felhasználásával korszerűsítette szennyvíztelepét a pécsi önkormányzat tulajdonában álló térségi vízszolgáltató vállalat, a Tettye Forrásház Zrt. - közölte a Nemzeti Fejlesztési Programiroda NKft. kedden az MTI-vel.
2022. 12. 07. 02:00
Megosztás:

A MET csoport belépett a román megújulóenergia-piacra

Belépett a romániai megújulóenergia-piacra a svájci központú MET csoport; az energiavállalat 100 százalékos részesedést vásárolt egy tervezési fázisban lévő, 52 megawatt (MWp) teljesítményű napenergia-projektben, amely várhatóan 2023 első negyedévében éri el az építésre kész állapotot, egy évvel később pedig üzembe is állhat.
2022. 12. 07. 01:30
Megosztás:

Bukarestben gyanús postai küldemények miatt riasztották a hatóságokat

Bukarestben két gyanús boríték miatt riasztották kedden a hatóságokat Ukrajna nagykövetségéhez, miután múlt héten levélbomba robbant Ukrajna madridi nagykövetségén, és Kijev tájékoztatása szerint Európa-szerte több ország ukrán nagykövetségére érkeztek állatszemeket tartalmazó véres csomagok.
2022. 12. 07. 01:00
Megosztás:

A WHO szerint rengetegen nem jutnak hozzá az egészségügyi rehabilitációhoz

Európában és Közép-Ázsiában csaknem 400 millió embernek lenne szüksége rehabilitációra az egészségi állapota miatt, de legtöbbjük nem jut hozzá - erre figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai hivatala keddi jelentésében, amely azt is hangsúlyozta, hogy a beavatkozás hiánya az egyes országoknak nagyon sokba kerül a kieső bevételek miatt.
2022. 12. 07. 00:30
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött az ingatlan.com a Hitelnet Kft.-vel

Az ingatlan.com csoport együttműködési megállapodást kötött a Hitelnet Kft.-vel, ennek részeként a money.hu közvetítői csapata csatlakozik a Hitelnet hálózatához, az ingatlan.com Zrt. pedig részesedést szerez a Hitelnetben - tájékoztatta az ingatlanhirdetési portál kedden az MTI-t.
2022. 12. 07. 00:05
Megosztás:

A Mol újraindította a Dunai Finomítót,

A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden.
2022. 12. 06. 23:30
Megosztás:

Romániában 14 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma

Romániában 14 százalékkal, 21,104 millióra nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma az idei első tíz hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte kedden a román országos statisztikai intézet.
2022. 12. 06. 23:00
Megosztás:

A magyar lakosság csaknem 10 százalékának van nyugdíjbiztosítása

Magyarországon mintegy 445 ezer nyugdíjbiztosítási szerződés jut a közel 4,9 milliós aktív korú népességre, így a lakosság körülbelül 10 százaléka rendelkezik nyugdíjbiztosítással - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) kedden.
2022. 12. 06. 22:30
Megosztás:

Konyhai eszköz hívott vissza a Pepco

Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban.
2022. 12. 06. 22:00
Megosztás:

Marad a viharjelzés a pénzügyi szférában

Magas hullámok és rossz látási viszonyok között navigáltak a pénzügyi szféra kockázatkezelői az elmúlt években, és a másodfokú viharjelzés még egy ideig érvényben marad – derül ki a KPMG kockázati vezetők körében végzett kutatásából. A felmérés szerint a bankok visszafoghatják a projekthitelezést, a biztosítók kevesebb lakásbiztosítási termékkel állnak elő, de preferálják a támogatott hitelkonstrukciókat, illetve a kockázati élet- és egészségbiztosításokat.
2022. 12. 06. 21:30
Megosztás:

Az USA-ban terjeszkedik a magyar energetikai startup

Az Egyesült Államok egyik leggazdagabb szénhidrogénkészlettel rendelkező régiójában található olaj- és gázmezők bérbeadásával és kitermelésével foglalkozó, OTC értékpapír-piacon jegyzett Allied Energy Corporation együttműködést kötött az magyar Enerhash amerikai leányvállalatával annak érdekében, hogy a jövőben olyan technológiát telepítsenek, amellyel hasznosítani tudják a földgáz és kőolaj kitermelésből fennmaradó, eddig nem hasznosított, úgynevezett fáklyagázt.
2022. 12. 06. 21:00
Megosztás:

Róka fogta csuka avagy a tőzsdék ismét esnek

Pénteken a munkaerőpiaci adat, nevezetesen a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak számának vártnál nagyobb bővülése, tegnap pedig az ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser index várakozásoknál nem csak jobb, hanem a várt csökkenéssel szemben emelkedő értéke verte ki a biztosítékot a piacon.
2022. 12. 06. 20:30
Megosztás:

Új, magyar, meditációs applikáció született a mentális egészség támogatására

Az INVERSUM néven indult start-up és a hozzá kapcsolódó applikáció a gyakran háttérbe szoruló, de annál fontosabb mentális jóllét javítását tűzte ki céljául.
2022. 12. 06. 20:00
Megosztás:

Szolnokról Skandináviába: FLIRT vonatot szállíthat a Stadler Finnországba

A Stadler 20 darab FLIRT motorvonat szállításáról írt alá szerződést finn VR Grouppal. A vonatok hatékony elektromos meghajtásukkal fenntarthatóbb vasúti közlekedést tesznek lehetővé Helsinki térségében. A szerződés magában foglalja a pótalkatrészek szállítását, valamint opciót további 50 vonat megrendelésére és teljes körű karbantartásra is. Az új járművek kocsiszekrényei a Stadler legnagyobb, több mint 600 főt foglalkoztató alumínium hegesztő és fényező üzemében, Szolnokon készülnek majd, a magyar szakemberek összesen 80 db kocsitestet gyártanak le 2024-től.
2022. 12. 06. 19:30
Megosztás:

Mi szükséges egy webáruház megfelelő működéséhez?

Egy webshop beindításához és működtetéséhez a vállalkozói szellem mellett több tevékenységi kör végzése is szükséges. A következőkben röviden megnézzük, mik a feltételei egy webáruház jó működésének, a technikai háttértől a logisztikai feladatokon át az ügyfélszolgálatig és alapvető tanácsokkal is szolgálunk a témakörök kapcsán.
2022. 12. 06. 19:00
Megosztás:

Veszteséggel zártak nyugat-európai piacok

A vezető nyugat-európai veszteséggel zártak kedden
2022. 12. 06. 18:30
Megosztás: