Versenyképes európai akvakultúráért dolgozik a magyar elnökség
A magyar elnökség az európai akvakultúra versenyképességének javítását választotta a július 8-10. között Balatonfüreden megtartott informális ülés témájának azzal a céllal, hogy a tagállamokkal közösen integrált és holisztikus megközelítést dolgozzon ki mind a tengeri, mind az édesvízi akvakultúra-gazdaságok fejlesztésére - ismerteti az AM.
Mind a plenáris ülésen, mind pedig a szekcióüléseken termékeny vitára került sor, ami jó alapot biztosít az európai akvakultúra globális szerepének növelésére irányuló elnökségi munka folytatásához - értékelte a szaktárca.
Az Európai Unió tengeri halászatból származó fogásai már nem elegendőek ahhoz, hogy kielégítsék a halászati termékek iránti növekvő igényt, ezért elengedhetetlen az akvakultúra-ágazat versenyképességének növelése. Magyarország céljai között szerepel azon szemléletváltás elérése is, amely a tengerihal-fogyasztás mellett az édesvízihal-fogyasztást is perspektívába helyezi.
A felsorolt törekvések összhangban vannak a bizottság tengerügyi és halászati főigazgatósága által közelmúltban kiadott, 2030-ig szóló akvakultúra stratégiával, ami jelzi, hogy a bizottság részéről is egyértelmű a szándék az ágazat szerepének erősítésére - írta közleményében az AM.