Világszinten csökkentek az élelmiszer-árak - Magyarországon nőttek februárban
Februárban a nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe immár a hetedik egymást követő hónapban esett, 117,3 ponton állt februárban, 0,9 ponttal alacsonyabb a januárinál, mivel a gabonafélék és a növényi olajok árindexeinek csökkenése ellensúlyozta az árindexek növekedését a cukor, a hús és a tejtermékek esetében. Az index 13,8 ponttal csökkent a tavaly februári értékéhez képest.
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
A FAO februári gabonaárindexe 113,8 pont lett, 6,1 ponttal alacsonyabb volt mint januárban, és 32,9 ponttal alacsonyabb tavaly februárhoz képest. A főbb gabonafélék nemzetközi árai csökkentek. A kukorica ára esett a legnagyobb mértékben részben a kedvező argentin és brazil terméskilátások miatt.
A növényi olajárindex átlagosan 120,9 pont volt februárban, 1,6 ponttal alacsonyabb a januárinál, és 15,0 ponttal maradt el az egy évvel korábbi szinttől. A csökkenés főként a szója-, napraforgó- és repceolaj alacsonyabb világpiaci árának a következménye, ami ellensúlyozta a pálmaolaj enyhén magasabb jegyzéseit.
A tejárindex átlagosan 120,0 pontot ért el februárban, ami 1,3 ponttal magasabb, mint januárban, de 18,6 ponttal elmaradt a tavaly februáritól. A múlt hónapban a vaj világpiaci ára emelkedett a legnagyobb mértékben részben az ázsiai felvásárlók megnövekedett importigénye és a szezonálisan csökkenő óceániai tejtermelés miatt.
A húsárindex átlagosan 112,4 pontot ért el februárban, 2,0 ponttal magasabb lett, mint januárban, és ezzel megszakadt egy hét hónapja tartó folyamatos árcsökkenés. A húsárindex éves összevetésben 0,9 ponttal csökkent. Legnagyobb mértékben a baromfihús nemzetközi jegyzései emelkedtek, továbbá a szarvasmarhahúsé elsősorban a vezető importáló országok keresletnövekedése következtében.
A FAO cukorárindex átlagosan 140,8 pontot ért el februárban, 4,4 ponttal magasabb volt, mint januárban, és ezzel már a második egymást követő hónapban mértek havi szintű emelkedést. A februári mutató 15,6 ponttal múlta felül az egy évvel korábbi értéket. Erősítette a cukor világpiaci árát, hogy rontotta a következő szezonra vonatkozó kilátásokat Brazíliában a hosszan tartó, átlagosnál kevésbé csapadékos időszak, illetve hogy nem hivatalos adatok szerint visszaesett a termelés a két vezető exportáló országban, Thaiföldön és Indiában.
Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 13,7 százalékkal csökkent a 2022. évi 14,3 százalékos emelkedés után.