Vulkánkitörés? Bozóttűz? De mi lesz az utazásunkkal?

Az utóbbi hetekben több olyan hír is érkezett, melyben egy ismert nyaralóhelyet érintő természeti katasztrófáról számolnak be. De rendszeresek a görögországi bozóttüzek vagy a franciaországi sztrájkok is. Mit tehet ilyen esetekben az utazó és mi az utazási irodák vagy utazásszervezők kötelessége? A budlegal Ügyvédi Társulás szakértője segít válaszokat találni.

Vulkánkitörés? Bozóttűz? De mi lesz az utazásunkkal?

Mit értünk elháríthatatlan és rendkívüli körülmény (vis maior) alatt?

Vis maior alatt értjük a háborút, a közbiztonságot fenyegető állapotokat (pl. terrorizmus), a természeti katasztrófákat (pl. áradások, földrengések, időjárási körülmények), az egészségügyi kockázatokat (pl. járvány), amelyekben közös vonás, hogy mind befolyásolhatatlan és elháríthatatlan tényező.

Az elháríthatatlan és rendkívüli körülményeknek jogi relevanciája akkor van, ha az a szerződéskötés időpontjában nem volt előrelátható. Egy példával élve, ha az utazási szerződés megkötésekor már ismert, hogy az erdőtűz pusztítja a szigetországot, ennek ellenére az utazási iroda vállalja a csomag teljesítését, azt úgy kell tekinteni, mintha az utazási iroda eleve vállalta volna az utazás kockázatát.

Miért érdemes megfontolni a csomag megkezdését vis maior esetén?

„Az utazási iroda kártérítési kötelezettség nélkül jogosult felmondani a szerződést, ha a szerződés teljesítésében vis maior körülmények gátolják. A célállomást súlytó földrengés, áradás megalapozhatja az utazási szerződés felmondását, feltéve, hogy a körülmény a szerződéskötés időpontjában még nem volt látható” – mondja dr. Kemper Marcell Boldizsár.

A felmondási jog az utazási irodákat addig illeti meg, amíg az utazási csomagban foglalt bármely utazási szolgáltatás nyújtását nem kezdi meg. Így megindul a szolgáltatás teljesítése, ha a szolgáltatott transzfer járat felveszi az utazókat otthonuknál vagy az utazók átveszik az utazáshoz biztosított autót. Ilyenkor nincs visszaút, az utazási iroda elveszti a rendes felmondás jogát, a szerződés teljesítésért felelni fog.

Ha gyakorolja a felmondást az utazási iroda, a szerződés megszűnik és az utazási irodának el kell számolnia az utazóval. Az elszámolás keretei között az utazási iroda köteles visszafizetni az utazónak az utazási csomag ellenértékeként befizetett teljes díjat haladéktalanul, de legkésőbb az utazási csomagra vonatkozó szerződés felmondását követő 14 napon belül.

Felmondás helyett szerződésmódosítás?

Az utazási iroda egyoldalúan szerződést módosítani, csak akkor jogosult, ha az utazási szerződésben fenntartotta az erre vonatkozó jogát és a változtatást nem jelentős. Az uniós szabályozás értelmében a változtatás jelentősnek kell tekinteni, ha az az utazási időtartamának megváltoztatásával, a kezdő és záró időpont módosulásával jár együtt.

„Ettől függetlenül az utazási iroda ajánlatot tehet a szerződésmódosításra, az utazó pedig akár el is fogadhatja a javasolt változtatásokat. Érdemes azonban tudni, hogy az utazó bánatpénz fizetése nélkül felmondhatja a szerződést, ha a javaslatot nem akarja elfogadni. Ez esetben az utazási iroda haladéktalanul, de legkésőbb a szerződés felmondásától számított tizennégy napon belül köteles visszafizeti az utazónak a befizetett teljes díjat” – emlékeztet a budlegal szakértője.

A szerződésmódosítás megoldási lehetőséget jelenthet a vis maior körülmények esetére, amelyre lehetőség kizárólag akkor van, ha a szerződést nem szűntették meg felmondással.

Mire lehet számítani az utazási csomag megkezdése esetén?

Ha az utazási iroda a teljesítést megkezdni, a külső körülmények miatt a csomag nem teljesíthető, az utazási irodáknak számolniuk kell az alábbi utazói igényekkel

- díjengedmény: annak ára, hogy a csomag bármely része nem felel meg vele szemben támasztott követelményeknek. A díjengedmény mértéke megegyezik a csomag részét képző szolgáltatás értékének és teljesített szolgáltatás értékkülönbözetével. Tegyük fel, hogy az utazó a csomag részét képző koncert belépőjegyet nem tudja felhasználni, mert a szélsőséges időjárási körülmények miatt a koncertet elhalasztották. Az utazó ilyen esetben elesik egészében egy utazási szolgáltatástól. Ellenben, ha utazó belépőjegyhez tartozó kiegészítőket (Pl. póló, repohár) megkapta, az utazási iroda bizonyos részben teljesítette a szolgáltatást a díjengedmény mértéke igazodni fog a nyújtott szolgáltatást értékéhez.

- szállás biztosítása: az utazási irodát a rendkívüli körülményekre tekintettel elszállásolási kötelezettség terheli, ha az utazó hazaszállításának biztosítása vis maior körülmények miatt nem lehetséges. Ilyen esetben az utazási iroda köteles utazónként legfeljebb három éjszakát magában foglaló, lehetőleg az eredetivel azonos kategóriájú szállás költségeit viselni.

- segítségnyújtás: az utazási irodákat a nehéz helyzetbe került utazók irányába tájékoztatási és segítéségnyújtási kötelezettség terheli, így az utazási irodáknak tájékoztatniuk kell az utazókat az egészségügyi szolgáltatásokról, a helyi hatóságokról és a konzuli segítségnyújtásról.

A fenti szabályoktól eltérni nem lehet, azáltal az utas jogok sérülnének. Az Európai Unió Bírósága az FTI Touristik ügyben rámutatott arra, hogy az utazási irodák nem mentesülhetnek vis maior körülményre hivatkozással a díjengedmény megfizetése alól. A hivatkozott utas jogok anyagi kockázatot jelenthetnek az utazási irodák számára, ha úgy döntenek, hogy az utazási csomag teljesítését megkezdik.

Kell-e az utazási irodának kártérítést fizetnie a vis maiorból eredő károkért?

Vis maiorból eredő kára lehet az utazónak, ha például a célállomáson tapasztalt vulkánkitörés miatt törlik a repülőjáratot, emiatt az utazó saját költségén köteles a reptérről visszajutni a városba. Ilyenkor az utazónak extra kiadásai keletkeznek az utazással összefüggésben.

Az utazási iroda főszabályként nem tartozik kártérítési felelősséggel a vis maiorból eredő károkért, így a példánál maradva az utazási iroda nem köteles megtéríteni az utazó felmerült költségeit. A mentesüléshez azonban az utazási irodának tudnia kell bizonyítania, hogy a vis maior körülmény nem volt előrelátható a szerződés megkötésekor.

A sikertelen bizonyítás terhe alól részben mentesítheti az utazási irodát, ha

- az utazási szerződésben korlátozta kártérítési felelősségét vagy

- ha a kár a közreműködő szolgáltató magatartására visszavezethető és nemzetközi egyezmények korlátozzák a felelősséget (pl. légitársaságok, személyszállítás), akkor ezen szabályokra hivatkozás  

A jogszabály lehetőséget biztosít a kártérítési felelősség szerződésben való korlátozására, feltéve

- a korlátozás nem terjed ki a személyi sérülésre,

- a szándékosan vagy súlyos gondatlanságból okozott kárra, valamint

- nem eredményezi azt, hogy a kártérítés összege alacsonyabb, mint az utazási csomag teljes részvételi díjának háromszorosa.

„Az utazási irodák számára több lehetőség is nyitva áll rendkívüli helyzetben, attól függően, hogy megkezdik-e az utazási csomag teljesítését vagy sem. A jogszabályi lehetőségek egy része megfelelő szerződéses szabályozást igényel, amely fennállása esetén csökkenhető a tevékenység körüli kockázat” – zárja dr. Kemper Marcell Boldizsár.

Több mint 650 ezren regisztráltak a Gondosóra programra

A Gondosóra programra eddig már több mint 650 ezren regisztráltak, azaz mára minden harmadik 65 év feletti honfitársunk gondosóra-felhasználó - közölte a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebook-oldalán.
2024. 06. 16. 17:00
Megosztás:

Gyógyszertárkereső és szűrővizsgálati funkciókkal bővült az EgészségAblak alkalmazás

Gyógyszertárkereső és szűrővizsgálati funkciókkal bővült az EgészségAblak mobil alkalmazás - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében.
2024. 06. 16. 16:00
Megosztás:

Az azonnali Ethereum ETF-ek jóváhagyása - újabb történelmi kriptodeviza mérföldkő?

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) 2024. május 23-án adott zöld utat az azonnali (spot) Ethereum (ETH) tőzsdén kereskedett alapok (ETF) bejegyzésének. Ennek hatására az Ethereum árfolyama már két nappal a döntés előtt 18%-os emelkedést mutatott.
2024. 06. 16. 15:00
Megosztás:

Elindult az Ifjúsági Garancia Plusz Program Nógrád vármegyében

Közös európai uniós vállalás részeként elindult a fiatalok körében megjelenő munkanélküliség ellen küzdő Ifjúsági Garancia Plusz Program Nógrád vármegyében, ahol több mint 1500, 30 év alatti fiatalnak nyújtanak támogatást - tájékoztatta az MTI-t a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, foglalkoztatás-felügyeleti és munkavédelmi főosztálya pénteken.
2024. 06. 16. 14:00
Megosztás:

Csökkent az ipari termelés Japánban

Japánban csökkent az ipari termelés áprilisban havi és éves összevetésben egyaránt.
2024. 06. 16. 13:00
Megosztás:

Megjelentek a feldolgozóüzemek beruházásait támogató pályázati kiírások

A kormány stratégiai ágazatként tekint az élelmiszeriparra, ezért az ágazat a következő években is kiemelt támogatási lehetőségekre számíthat. A 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg a feldolgozóüzemek fejlesztéseinek támogatására - jelentette be Nagy István agrárminiszter a szaktárca közleménye szerint pénteken.
2024. 06. 16. 12:00
Megosztás:

MÁV nyári menetrend és Volán nyári menetrend: Így alakul a nyári főszezoni menetrend

A népszerű turisztikai úti célokat sűrűbb közlekedéssel kiszolgáló nyári főszezoni közlekedési menetrend június 22-től szeptember 1-jéig lesz érvényben, azt követően pedig utószezoni menetrenddel nyújtják meg a nyarat szeptember 22-ig - közölte a MÁV-Volán-csoport pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 11:00
Megosztás:

Támogatja a villamosenergia-ágazat szereplőinek kiberbiztonsági felkészülését az energiahivatal

Hatályba lépett a rendelet, amely európai szabályrendszert állít fel a határokon átnyúló villamosenergia-áramlás kiberbiztonságára; az egységes európai szabályozás hazai végrehajtásának felügyeletét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) látja el - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 10:00
Megosztás:

Elrendelte a Centrál Workout pénzügyi vállalkozás végelszámolását az MNB

Visszavonta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a budapesti székhelyű Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 09:00
Megosztás:

Minden termékcsoportban nőtt az építőanyag-értékesítés volumene

Az építőanyag-piacon minden termékcsoportban nőtt az értékesítés volumene májusban, az árak azonban csökkentek, ami kedvező jel az otthonfelújítási program júniusi indulása előtt és a lakásépítési szegmens lassú, de biztos felpörgésére utal - erről Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi tagozatának elnöke tájékoztatta az MTI-t pénteken.
2024. 06. 16. 08:00
Megosztás:

Átadták a felújított fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben

Átadták szombaton a felújított fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben, a székelyföldi műemlék épületet magyar kormánytámogatással restaurálták - számolt be a Székelyhon.ro.
2024. 06. 16. 07:00
Megosztás:

Meghirdették az év családbarát vállalata pályázatot

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom az idén is meghirdette az év családbarát vállalata pályázatot.
2024. 06. 16. 06:00
Megosztás:

11,0 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene

2024 áprilisában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 15,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 10,8, az egyéb építményeké 22,6 százalékkal bővült - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.d
2024. 06. 16. 05:00
Megosztás:

A mesterséges intelligencia korszakába lép az audit

Valódi forradalmat indít a pénzügyi jelentéstétel és a könyvvizsgálat területén a mesterséges intelligencia: a vállalatok csaknem háromnegyede valamilyen szinten már most is alkalmazza ezt pénzügyi beszámolói elkészítéséhez, és ez az arány három éven belül 99 százalékra emelkedik majd - közölte a KPMG legújabb kutatása alapján pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 04:00
Megosztás:

8 Bitcoin bányász eléri az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizációt, jelezve az iparági fellendülést, míg ez a legjobb 5 választás a hullám meglovagolásához

Mivel nyolc Bitcoin bányász már átlépte az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizáció küszöbét, a kriptovaluta piac hihetetlen növekedést tapasztal, ami egy jelentős iparági fellendülésre utal. Az öt legjobban várt kriptovaluta, amely készen áll profitálni ebből a trendből, kiemelt figyelmet kap a befektetőktől és rajongóktól.
2024. 06. 16. 03:00
Megosztás:

Jövő Heti Horoszkóp – Komoly pénzt nyerhet 3 csillagjegy szülötte is!

Üdvözlünk a heti horoszkópban, ahol most különösen szerencsés és pénzügyi lehetőségekkel teli időszak vár rád! A jövő héten (június 16 -22. között) mindegyik csillagjegy számára izgalmas és váratlan eseményeket mutatnak a csillagok, amelyek a személyes életedet is pozitívan befolyásolják. Készülj fel szerencsés találkozásokra, kreatív üzleti fogásokra és váratlan pénzügyi nyereségekre! Olvasd el, milyen szerencsés napok és számok várnak rád, és ne feledd: a szerencséd a csillagokban rejlik!
2024. 06. 16. 02:00
Megosztás:

Figyelmeztetik a nyugdíjasokat – Hamarosan lejár a határidő, sokan rosszul járhatnak

Ebben a hónapban még lehetőség van a tavalyi feltételek szerint kérni a nyugdíj megállapítását - számolt be a tudasfajta.hu.
2024. 06. 16. 01:00
Megosztás:

Ez a három kutyás kriptó nagyot mehet ezen a nyáron

Vitathatatlan, hogy a 2024-es év a mém érmék nagy visszatéréséről szól. A befektetők elkapkodják ezeket az érméket, és várják, hogy elődeikhez hasonlóan elképesztő nyereséget hozzanak. Ez sok érmével meg is történik, ezért nem árt, ha alaposan tájékozódunk, és szemügyre vesszük az aktuális előértékesítéseket.
2024. 06. 16. 00:01
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 15. 23:00
Megosztás:

Mit gondol Ferenc pápa a mesterséges intelligenciáról?

Ferenc pápa elbűvölő, de félelmetes eszköznek nevezte a mesterséges intelligenciát, amelyhez szerinte "etikai algoritmusok" szükségesek. A katolikus egyházfő a hét legfejlettebb ipari ország (G7) állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján, a dél-olaszországi Borgo Egnazia üdülőhelyen mondott beszédet pénteken.
2024. 06. 15. 22:00
Megosztás: