Megváltoztak az állampapírok nevei - a kincstárjegy a múlté!

A lakossági állampapírok jellemzőinek egyértelműbb azonosítása érdekében az elnevezések egyszerűsítése és egységesítése mellett döntött az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A Féléves és Kamatozó Kincstárjegyek ezentúl Féléves és Egyéves Magyar Állampapírként, a Bónusz és Prémium Magyar Államkötvények pedig Bónusz és Prémium Magyar Állampapírként lesznek megvásárolhatók a forgalmazóknál.

Megváltoztak az állampapírok nevei - a kincstárjegy a múlté!

2017. október 2-tól minden lakossági állampapír nevében megjelenik a Magyar Állampapír elnevezés, amely mint ernyőmárka fogja össze a termékportfóliót. A terméknevek egységesítése az átláthatóságot és a könnyebb értelmezhetőséget, beazonosíthatóságot is segíti.

Az ÁKK az állampapírok ismertségére vonatkozóan az elmúlt években többször végeztetett piackutatást a lakosság körében, ami rávilágított arra, hogy a többség számára az állampapírok elnevezése bonyolult, nehezen azonosíthatók a termékek. A kutatások során kiderült, hogy „magyar állampapírról” általánosságban már sokan hallottak, de konkrét állampapírokat nehezen neveztek meg a megkérdezettek, és jellemzőik felsorolásakor is komoly nehézségekbe ütközött a válaszadó. Az ÁKK ezért úgy döntött, hogy az elsősorban lakossági kisbefektetők számára értékesített állampapírok elnevezéseit egyszerűsíti.

Ennek érdekében ezentúl néhány állampapír esetében a nevekben is egyértelmű lesz, hogy milyen futamidejű az adott állampapír, és nem tesz különbséget kincstárjegy és kötvény között. A „Bónusz” és „Prémium” fantázianevek a változó kamatozású állampapíroknál megmaradnak. Az új elnevezés egyértelműsíti az adott befektetési termékek futamidőbeli különbözőségeit.

Így változnak az elnevezések:

Féléves Kincstárjegy (FKJ) - helyett - Féléves Magyar Állampapír (FMÁP)

Kamatozó Kincstárjegy (KKJ) - helyett - Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP)

Kétéves Állampapír (2MÁP) - helyett - Kétéves Magyar Állampapír (2MÁP)

Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) - helyett - Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) - helyett - Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Prémium Euró Magyar Államkötvény (PEMÁK) - helyett - Prémium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP)

Hozzászólások

Mire számíthatunk a kötvénypiacokon?

A hozamemelkedés, ami az idei évet jellemezte sajnos nemcsak a kötvénypiaci befektetőknek kedvezőtlen, hanem a sokszor jelentős kötvény-kitettséggel rendelkező vegyes alapok is megsínylik ezt, a befektetők veszteségeket szenvednek el (mindeközben a részvények is komoly kilengéseket mutatnak) - mondta el Bakos Ádám az AEGON Alapkezelő stratégája.
2018. 03. 20. 10:15
Megosztás:
Hozzászólások:

Hogyan lehet állampapírt vásárolni?

Ha a 2016-os évre tekintünk vissza, akkor kijelenthető, hogy 1550,5 milliárd forinttal nőtt a lakossági forint állampapírok állománya. A teljes mennyiség 5067,8 milliárd forintot ért el az év végére, mely a P€MÁK-kal együtt meghaladja az 5200 milliárd forintot. Az állomány hat éve folyamatosan bővül, ezen belül is az elmúlt két év növekedési üteme kiemelkedő.
2017. 01. 28. 08:45
Megosztás:
Hozzászólások:

Már nem Kínának tartozik az USA a legtöbb pénzzel - Akkor kinek?

Októberben már a hetedik hónapja csökkent a külföldiek által tartott amerikai állampapír-állomány, noha ez a trend az elnökválasztásokat követő hozamemelkedés óta megfordulni látszik.
2016. 12. 18. 05:01
Megosztás:
Hozzászólások:

Hogyan fektessünk kötvényekbe 2017-ben?

Ahogy 2016 a végéhez közeledik, az elcsigázott kötvénybefektetők ismét olyan évet tudhatnak maguk mögött, melyben stabil hozamokat tudtak elérni. Ez az év főleg a politikai meglepetések miatt lesz emlékezetes, melyek fokozatosan átszivárgó hatásai még mindig érezhetőek. A befektetők valószínűleg már régen elfelejtették, hogy az államkötvények hozamai még mindig alacsonyabbak, mint az év elején voltak, vagy hogy a hitelszpredek szűkebbek, mint januárban. Az sokkal élénkebben él az emlékezetükben, hogy az elmúlt hónapokban meredeken emelkedett az államkötvények hozama, aminek hatására ismét megindult a spekuláció a háttérben készülődő, nagy körforgásról.
2016. 12. 11. 06:01
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Iszlám Állam szökött harcosai is vásárolhatnának letelepedési kötvényeket

A Jobbik alelnöke szerint meg kell szüntetni a letelepedési kötvényeket, azok vásárlásával ugyanis akár az Iszlám Állam dzsihadista szervezet öt, rabolt dollármilliókkal megszökött harcosa is Magyarországon "találhatná magát".
2016. 11. 07. 00:11
Megosztás:
Hozzászólások:

Felesleges megtartani a letelepedési kötvényeket

A Jobbik szerint a három nagy hitelminősítő felértékelése után Magyarországnak már teljesen felesleges akár egy napig is a piacinál négyszer drágább, de sok biztonsági kockázatot magában hordozó letelepedési kötvények megtartása.
2016. 11. 06. 00:01
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagyot mennek a szaúd-arábiai kötvények

Sokan már a kibocsátás előtt úgy tekintettek a szaúd-arábiai kötvényekre, mint a királyság gazdasági és pénzügyi reformintézkedéseinek egyikére. Könnyen lehet azonban, hogy a valóság ennél prózaibb – a kibocsátás mögött esetleg az a masszív költségvetési hiány áll, amelyet Szaúd-Arábia (és egyébként valamennyi Öböl menti ország) az olajárak összeomlását követően halmozott fel.
2016. 10. 29. 01:45
Megosztás:
Hozzászólások:

Kötvénypiac: Kedvező környezet a feltörekvő piaci kötvények számára

Erre az évre egyértelműen úgy fogunk visszaemlékezni, mint a kötvénypiacok rekord évére – különösen igaz ez a feltörekvő piacokon kibocsátott kötvényekre, amelyek az év eleje óta 16 százalékkal erősödtek.
2016. 08. 07. 08:01
Megosztás:
Hozzászólások:

40 millió eurós kötvényprogramot indított a Wing

A kötvényprogram első értékesítési szakaszában Magyarország vezető ingatlanpiaci vállalkozása összesen 18,381 millió euró értékben értékesített vállalati papírokat intézményi befektetők részére - értesült a ProfitLine.hu. 40 millió euró értékű kötvényértékesítési programot indított a hazai ingatlanpiac egyik legnagyobb, magyar magántulajdonban lévő vállalkozása, a Wing Csoport. A vállalatcsoport 2016. június 22-én megtartott első értékesítési körben összesen 18,381 millió euró értékben értékesített kötvényt intézményi befektetők számára. A WINGHOLDING 2019/I elnevezésű papírok futamideje 3 év, a fix kamatozású kötvények 4,00 százalékos kamatszelvénnyel kerültek értékesítésre. A bevont forrásokat a szakmai kibocsátó Wing Csoport vállalati stratégiájának megfelelően futó projektjei megval ósítására, új projektek elindítására fordítja majd.
2016. 06. 27. 13:01
Megosztás:
Hozzászólások:

Vihar előtti rántás? Német államkötvény a nulla szintnél

Az elmúlt napokban jókora ralit láthattunk a német államkötvények részéről. A tízéves német államkötvény hozama történelmi mélypontra esett, egészen közel került a nulla százalékhoz. (Saxo Bank, Simon Fasdal)
2016. 06. 10. 07:15
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedett a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedéssel értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2016. 06. 07. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent a 12 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenéssel értékesített 12 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtöki aukcióján.
2016. 06. 02. 13:40
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedett a 3, 5 és 10 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 17 milliárd forinttal nagyobb összegben, 62 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtöki aukcióján.
2016. 05. 26. 13:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Megoszlanak az elemzői vélemények a kamatcsökkentési ciklus végéről

Megoszlik az MTI által megkérdezett elemzők véleménye arról, hogy mikor és milyen szinten érhet véget a márciusban elindított kamatdöntési ciklus, azonban nem zárták ki a további óvatos monetáris enyhítést azt követően, hogy a jegybank monetáris tanácsa az elemzői várakozásoknak megfelelően újabb 15 bázisponttal 0,90 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot kedden.
2016. 05. 24. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét csökkent a magyar alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az elemzői várakozásoknak megfelelően újabb 15 bázisponttal 0,90 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot kedden.
2016. 05. 24. 14:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Nehéz napja lesz ma a forintnak

Vegyesen mozgott a forint árfolyama a főbb nemzetközi devizákkal szemben a bankközi piacon kedd reggelre: az euróval, a svájci frankkal és a japán jennel szemben enyhén erősödött, míg a dollárhoz képest kissé gyengült.
2016. 05. 24. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb kamatcsökkentés érkezhet jövőhét kedden

Kamatcsökkentést várnak a Reuters hírügynökség által megkérdezett piaci elemzők a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának jövő heti, május 24-i kamatdöntő ülésétől.
2016. 05. 20. 12:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Kissé emelkedett a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedéssel értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2016. 05. 17. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A korona erősödésére spekulálnak? Veszik a külföldiek a cseh állampapírt

A cseh állam által kiadott értékpapírok mintegy 25 százaléka jelenleg külföldi befektetők kezében van írta az E15 című prágai gazdasági napilap a cseh pénzügyminisztérium kimutatására hivatkozva.
2016. 05. 16. 19:01
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyire szereti a lakosság az állampapírt

A lakossági állampapírok állománya 183 milliárd forinttal emelkedett áprilisban - közölte az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK Zrt.) pénteken.
2016. 05. 13. 12:40
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás