Milyen veszély leselkedik a forintjainkra, ha Magyarország bevezeti az eurót?

Magyarország potenciális áttérése a forintról az euróra komplex gazdasági és társadalmi változásokat von maga után. Ennek elemzéséhez érdemes megvizsgálni a korábbi eurót bevezető országok tapasztalatait, és ezek alapján felmérni a kisemberek – pl. dolgozók, nyugdíjasok – helyzetét érintő lehetséges következményeket.

Milyen veszély leselkedik a forintjainkra, ha Magyarország bevezeti az eurót?

Az euró bevezetésének előnyei és kihívásai

Árstabilitás és befektetés

Az euró bevezetése általában elősegíti az árstabilitást és csökkentheti az inflációt, mivel az Európai Központi Bank (ECB) szigorú monetáris politikát folytat. Ezenfelül, az euróövezeti tagság növelheti az ország vonzerejét a nemzetközi befektetők szemében, ami hosszú távon elősegítheti a gazdasági növekedést. Azonban rövid távon a váltás költségei és a kezdeti bizonytalanságok gátolhatják a gazdasági aktivitást.

Versenyképesség és munkaerőpiac

Az euró bevezetése jelentősen befolyásolja az ország versenyképességét. A közös valuta eltávolítja az árfolyamkockázatot, ami előnyös lehet az exportorientált vállalatok számára. Ugyanakkor a fix árfolyam hiánya korlátozhatja a hazai gazdaság alkalmazkodóképességét külső sokkok esetén, ami rövid távon negatívan érintheti a munkaerőpiacot.

Fogyasztói árak és életszínvonal

A tapasztalatok szerint az euró bevezetése után sok országban megfigyelhető volt egy "kerekítőárazás" jelensége, ahol a vállalkozások a konverziós arányok leegyszerűsítése érdekében felkerekítették az árakat, ami átmeneti áremelkedéshez vezetett. Ez rövid távon csökkentheti a kisemberek vásárlóerejét, különösen ha a bérek nem tartanak lépést az áremelkedéssel.

A kisemberek helyzete: Dolgozók

A dolgozók rövid távú kihívásokkal szembesülhetnek, ha a vállalatok átmenetileg visszaesnek a növekedésben vagy ha a munkaerőpiaci alkalmazkodás nehézkes. Azonban hosszú távon az euró stabilitása és a nagyobb piacokhoz való hozzáférés javíthatja a munkahelyek biztonságát és a bérek növekedési potenciálját.

Nyugdíjasok

nyugdíjak kifizetése euróban

A nyugdíjasok esetében az árstabilitás előnyös lehet, mivel a nyugdíjak vásárlóereje nem csökken olyan gyorsan. Ugyanakkor a kezdeti áremelkedések negatívan érinthetik őket, különösen, ha a nyugdíjemelések nem követik az árindexet.

A nyugdíjakkal mi lesz, ha Magyarország bevezeti az eurót

Összefoglalás

Összességében az euró bevezetése Magyarországon jelentős előnyökkel járhat a gazdaság számára, különösen hosszú távon. Azonban a kisemberek, mint a dolgozók és nyugdíjasok, rövid távon számos kihívással szembesülhetnek, amelyeket a kormányzatnak odafigyeléssel és megfelelő gazdaságpolitikai eszközökkel kell kezelnie. A korábbi euróövezeti bővítések tapasztalatai alapján fontos, hogy a gazdaságpolitika előre lássa és kezelje a váltás során felmerülő problémákat, hogy minimalizálja a negatív hatásokat és maximalizálja a lehetséges előnyöket.

A KSH felgyorsítja a GDP-adatok közlését

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2024. első negyedévétől kezdődően 15 nappal korábban, a tárgyidőszak végét követő 30. napon teszi közzé a bruttó hazai termék (GDP) adatait - közölte a KSH kedden az MTI-vel.
2024. 04. 30. 18:00
Megosztás:

Ma közli a KSH a bruttó hazai termék első negyedévi alakulását

A bruttó hazai termék (GDP) első negyedévi alakulásáról szóló jelentését teszi közzé ma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az első becslés alapján.
2024. 04. 30. 17:30
Megosztás:

Visszaszorultak az ipari termelői árak 2024. márciusában

Az ipari termelői árak 2024 márciusában az egy évvel korábbihoz képest 3,0 százalékkal mérséklődtek, az előző hónaphoz viszonyítva lényegében nem változtak (+0,1 százalék) - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.
2024. 04. 30. 17:00
Megosztás:

Beperelte a román államot a Rompetrol

Beperelte a román államot a bíróságon a Rompetrol kőolajipari vállalat - írta az economica.net.
2024. 04. 30. 16:30
Megosztás:

Németországban stagnált a munkanélküliség áprilisban

Németországban az elemzői várakozásokkal összhangban immár ötödik hónapja stagnált a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta áprilisban - derült ki a német szövetségi munkaügyi hivatal, a Bundesagentur für Arbeit (BA) kedden közzétett adataiból.
2024. 04. 30. 16:00
Megosztás:

Kína nagyot bukhat Donald Trump újraválasztásával

Donald Trump valószínűsíthető vámszigorítási tervei miatt a kínai gazdaság a volt amerikai elnök újbóli megválasztásának vesztesei között lehet, de markánsan negatív hatásoknak a második Trump-kormányzat esetén is korlátozott az esélyük - áll londoni makrogazdasági elemzők hétfőn ismertetett átfogó helyzetértékekésében.
2024. 04. 30. 15:30
Megosztás:

Varga Mihály szerint ismét a növekedési pályán vagyunk

A magyar gazdaság visszatért a növekedési pályára az év első három hónapjában, éves alapon 1,7 százalékkal, az előző negyedévhez képest 0,8 százalékkal bővült a GDP - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-üzenetében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedd reggel közétett GDP-adataira reagálva.
2024. 04. 30. 15:00
Megosztás:

Előző hónapban nőtt a kiskereskedelmi forgalom a németeknél

Várakozáson felül nőtt márciusban a német kiskereskedelmi forgalom az előző havihoz képest a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése alapján.
2024. 04. 30. 15:00
Megosztás:

Nőtt a gazdaság teljesítménye az előző év azonos időszakához képest

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.
2024. 04. 30. 14:30
Megosztás:

Németországban áprilisban az előző havival megegyező éves inflációt mértek

A márciusival megegyező volt az áprilisi éves infláció Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfőn ismertetett előzetes adatai szerint.
2024. 04. 30. 14:00
Megosztás:

Bővült a szegedi Stravaco Kft.

Uniós támogatással, egy csaknem 300 millió forintos beruházás részeként új irodaépületet alakított ki és bővítette eszköz- és gépállományát a szegedi Stravaco Építőipari Kft. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2024. 04. 30. 13:30
Megosztás:

Sikeresen bocsátott ki társadalmi célú kötvényeket az MFB

Kimagasló befektetői érdeklődés mellett zajlott a Magyar Fejlesztési Bank első társadalmi célú kötvényeinek aukciója. A kibocsátással közel 25 milliárd forintnyi forrást vont be az MFB olyan projektek finanszírozására, amelyek pozitív társadalmi hatást fejtenek ki.
2024. 04. 30. 13:00
Megosztás:

India lehet a világ leggyorsabban növekvő gazdasága

Az IMF módosította a 2024-es előrejelzését az ázsiai gazdaságok teljesítményével kapcsolatban, a korábbi 4,2 százalékról, 4,5 százalékra emelték a növekedés várható mértékét.
2024. 04. 30. 12:30
Megosztás:

Jól fogadták az emberek a zsugorinfláció miatti tájékoztatókat

Pozitívan fogadta a lakosság a zsugorinfláció - az azonos áron kínált, de kiszereléscsökkentett termékek - miatt bevezetett új tájékoztatási kötelezettséget, és negyedük próbálja tudatosan elkerülni ezeket az árukat - állapította meg a Reacty Digital felmérésében, amelyről közleményben tájékoztatta az MTI-t.
2024. 04. 30. 12:00
Megosztás:

Az MBH Bank hetvenhat forint osztalékot fizet részvényenként

Az MBH Bank Nyrt. 24,512 milliárd forint, részvényenként 76 forint osztalékot fizet a 2023-as eredményéből, amelynek a további része eredménytartalékba kerül - közölte a hitelintézet a létrejöttét követő első éves rendes közgyűlése után hétfőn az MTI-vel.
2024. 04. 30. 11:30
Megosztás:

Rizikós-e régi autót venni az esetleges futásteljesítmény-csalás és a rejtett sérülések miatt?

Számos cikk foglalkozott az elmúlt időszakban azzal, hogy egyre öregebbek a magyar autók, és általánosságban elmondható, hogy minél idősebb egy autó, annál több kilométert tett meg. A használt autók eladásából a lehető legnagyobb hasznot remélő csalók azonban gyakran élnek azzal a tisztességtelen gyakorlattal, hogy visszatekerik a kilométer-számlálót, és eltitkolják a jármű sérüléseit.
2024. 04. 30. 11:00
Megosztás:

Visszatért a növekedés a magyar gazdaságba - Itt a friss GDP adat

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó gyorsbecslését.
2024. 04. 30. 10:30
Megosztás:

Pozitív kezdés az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacok többségén.
2024. 04. 30. 10:00
Megosztás:

Iránykereséssel indult a kereskedés a tőzsdén - mire számíthatunk ma?

Iránykereséssel vagy kisebb negatív korrekcióval indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 04. 30. 09:45
Megosztás:

A forint árfolyamát most ezek a tényezők mozgatják

Alig változott a forint árfolyama kedd reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 04. 30. 09:05
Megosztás: