Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

A közlemény szerint a módosítás fő célja az uniós és nemzeti szintű piacfelügyeleti rendszerek megerősítése, a nyílt és tisztességes verseny ösztönzése a belső villamosenergia- és gázpiacokon, valamint az egyenlő versenyfeltételek biztosítása a piaci szereplők számára.

A módosított REMIT II az uniós villamosenergia-piac szerkezeti átalakulását célzó szélesebb körű reform része, a REMIT tervezetét 2023. március 14-én nyújtotta be az Európai Bizottság a 2022. évi magas és ingadozó energiaárakra válaszul - írták.

Magyarországon a MEKH látja el a nemzeti szabályozó hatóságra vonatkozó feladatokat, a módosítások részleteiről szóló tájékoztatással aktívan támogatja az érintettek jogszabályi megfelelését - tették hozzá.

A módosítás célja az uniós energiapiacok átláthatóságának javítása, valamint a piaci visszaélések elleni védelem erősítése. A módosítások hozzájárulnak az energiaárak stabilizálásához és a fogyasztók védelméhez, valamint hatékonyabbá teszik a határokon átnyúló potenciális piaci visszaélések kivizsgálását és a kapcsolódó jogérvényesítési intézkedéseket - áll a közleményben.

Az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynöksége (ACER) vizsgálati jogkört kapott meghatározott határon átnyúló ügyekben. Az ilyen ügyek kapcsán a nemzeti szabályozó hatóságok 3 hónapon belül kifogást emelhetnek az ellen, hogy az ACER gyakorolja vizsgálati hatáskörét, ám csak abban az esetben, ha tagállami szinten korábban már hivatalosan vizsgálat indult az adott ügyben, vagy ugyanazon tények alapján már le is zajlott a vizsgálat.

Az ACER helyszíni vizsgálatokat végezhet, információt kérhet, nyilatkozatokat jogosult felvenni, valamint kiszabhat kényszerítő bírságokat, amennyiben határozatait a kötelezettek nem teljesítik vagy a kért információkat nem adják át. A REMIT-ben foglalt tilalmak, illetve érdemi kötelezettségek megsértése vagy megszegése esetén ugyanakkor továbbra is a tagállami hatóságok szabják ki a bírságokat - áll a  MEKH közleményében.

 

Még egy ideig nem csökkentene a Fed, de legalább nem is emel

Tegnap este fejeződött be a Fed kétnapos kamatdöntő ülése, ahol– egyhangúlag – az 5,25-5,5 százalékos szinten tartották a kamatsávot, ami megfelelt a piac és az elemzők várakozásainak.
2024. 05. 02. 16:00
Megosztás:

A PannErgy Nyrt. nem fizet osztalékot

A PannErgy Nyrt., nem fizet osztalékot a tavalyi év után, a társaság adózott eredményét teljes egészében az eredménytartalékba helyezi - közölte a PannErgy kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján a közgyűlés határozatát.
2024. 05. 02. 15:30
Megosztás:

Kedvezőtlen volt az április a fogyasztói bizalomra nézve az Egyesült Államokban

Romlott áprilisban, immár a harmadik egymást követő hónapban a Conference Board gazdaságkutató intézet Egyesült Államokra vonatkozó fogyasztói hangulatindexe.
2024. 05. 02. 15:00
Megosztás:

Jelentősen nőtt az Eximbank nyeresége

A Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) 2,25 milliárd forintról 18,583 milliárd forintra növelte a nyereségét tavaly éves összevetésben - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett beszámolóban.
2024. 05. 02. 14:30
Megosztás:

Csalódást keltő előrejelzés miatt ütötték az AMD-t

Nagy figyelem övezte az Nvidia legfőbb vetélytársának számító vállalat első negyedéves gyorsjelentését.
2024. 05. 02. 14:00
Megosztás:

Nagyot lendített az EU-tagság Közép-Európa gazdaságán

Jelentős felzárkózási lendületet adott az EU-tagság eddigi húsz éve a közép-európai uniós gazdaságoknak - áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) kedden Londonban ismertetett tanulmányában.
2024. 05. 02. 13:30
Megosztás:

Az OMV jobb eredménye a MOL részvényárát is növelheti

Az OMV idei első negyedéves gyorsjelentése kedvező képet nyújtott a cég tevékenységéről.
2024. 05. 02. 13:00
Megosztás:

A kereskedők belementek az üzemanyagárak csökkentésébe

A kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait, és önkéntesen csökkentették az áraikat - mondta a Facebook-oldalára feltöltött videóban Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden.
2024. 05. 02. 12:30
Megosztás:

Megtekinthető a 2024-2028-as Konvergencia Program

A kormány fokozatosan csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot a következő években, miközben a magyar gazdaság az egyik legnagyobb növekedést érheti el az Európai Unióban - áll a Pénzügyminisztérium (PM) által az Európai Bizottságnak megküldött Konvergencia Programban a szaktárca keddi tájékoztatása szerint.
2024. 05. 02. 12:00
Megosztás:

Történelmi jelentőségű a kínai államfő budapesti látogatása

Hszi Csin-ping kínai államfő jövő heti hivatalos magyarországi látogatása mérföldkő lesz a két ország közötti kapcsolatok történetében és új lendületet adhat az együttműködés erősítésében, valamint fontos globális hatásokkal is jár - jelentette ki Gong Tao, Kína magyarországi nagykövete kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.
2024. 05. 02. 11:30
Megosztás:

Az 5 legjobb mémcoin, amelyeket nem szabad kihagynod ebben a piaci visszaesésben

A jelenlegi kriptopiaci visszaesés számos lehetőséget kínál a profitszerzésre. A mémcoinok éppen a kriptovilág középpontjában állnak. Ma az öt legígéretesebb mémcoinról fogunk beszélni: KangaMoon (KANG), Dogecoin (DOGE), Pepe (PEPE), Shiba Inu (SHIB) és Bonk (BONK). Nézzük meg, miért ők a legjobb mémcoinok, amelyeket érdemes most vásárolni.
2024. 05. 02. 11:05
Megosztás:

A Eurowag üzemanyagtöltő hálózatot épít ki Európában

A Eurowag üzemanyagtöltő-állomás hálózatot épít ki Európa legfontosabb tranzitútvonalain, amelynek szolgáltatásai kizárólag tehergépjárművek számára érhetőek el - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 05. 02. 11:00
Megosztás:

Hatással vannak-e a nagyobb kulturális események a részvényárakra?

Aki még ismerkedik az értékpapírok, a tőzsde világával annak az egyik első dolog, amit meg kell tanulnia, hogy az nem önmagában működik, külső hatások nélkül. Az értékpapírok árára, a tőzsdei mozgásokra mindennemű globális, sőt néha lokális események hatással lehetnek.
2024. 05. 02. 10:30
Megosztás:

Vegyes kezdés az európai tőzsdéken

Vegyes indexekkel indult a kereskedés csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon.
2024. 05. 02. 10:00
Megosztás:

Két éves hátrányt dolgozott le a lakáspiac áprilisban

Áprilisban lélektani határt tört át az ingatlanpiaci kereslet, és a feladott lakáshirdetések száma is jelentősen növekedett, ami további élénkülést vetít előre 2024-re vonatkozóan. - áll az ingatlan.com áprilisi kereslet-kínálati összesítőjében.
2024. 05. 02. 09:30
Megosztás:

Alig mozdult a forint árfolyama

A forint árfolyama csütörtök reggelre alig változott az euróval és a svájci frankkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben, a dollár ellenében viszont 0,3 százalékkal erősödött.
2024. 05. 02. 09:15
Megosztás:

Hiányosak a diákok pénzügyi ismeretei

Az internetes bankolásban járatosak a magyar fiatalok, a biztosítások adta lehetőségekről viszont keveset tudnak - közölte a DUE Médiahálózat az általa indított Nagy Diák Pénzügyes Teszt eddigi eredményei alapján kedden az MTI-vel.
2024. 05. 02. 08:30
Megosztás:

Folytatják a Légi és Gépipari Képzőközpont fejlesztését Békéscsabán

Tovább fejlesztik a Légi és Gépipari Képzőközpontot Békéscsabán, a szakképző intézmény egymilliárd-hétszázmillió forintot nyert el energetikai korszerűsítésre, új oktató műhelyek kialakításra és gépbeszerzésre.
2024. 05. 02. 08:00
Megosztás:

Meghaladta a várakozásokat az euróövezet GDP-je az első negyedévben

Az idei első negyedévben a vártnál jobbnak bizonyult a GDP-növekedés az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes kalkuláción alapuló keddi jelentése alapján. Az unióban Magyarország, két másik országgal, a második legjobb negyedéves növekedést érte el.
2024. 05. 02. 07:30
Megosztás:

Ezekkel az átutalási korlátozásokkal futnak a csalók után a hazai bankok

Drámai mértékben megnövekedett az átutalásos csalások mértéke, amelyben az ügyfelet megtévesztve vonják be a visszaélésbe, így sokszor saját maga utalja el a lopott pénzt a bűnözőknek. A bankok legkésőbb szeptember 1-jén vezetik be a csalások visszaszorítására szolgáló átutalási limiteket, de néhány bank már előbb is lépett. Mivel az ügyfelek sokszor nem ismerik fel ezeket a visszaéléseket, a csalások megelőzésében most minden perc számít.
2024. 05. 02. 07:00
Megosztás: