10% alatt maradhat a koronavírus válság okozta átlagos értékvesztés az ingatlanhitel-portfolióknál

Lassú kilábalásra számítanak az európai bankok ingatlanfinanszírozási vezetői a COVID-19 vírus okozta válságból. Várakozásuk szerint a szállodai és kiskereskedelmi ingatlanhitelek jóval jobban megszenvedik majd a krízist, mint az iroda vagy más eszközkategóriában folyósított banki kölcsönök, ugyanakkor többségük szerint összességében 10% alatt maradhat a válsághoz köthető értékvesztés. Többek között ezek a megállapítások emelhetők ki a KPMG 2020 őszén megjelenő éves kiadványának - járványspecifikus kérdésekre vonatkozó - előzetes elemzéséből.

10% alatt maradhat a koronavírus válság okozta átlagos értékvesztés az ingatlanhitel-portfolióknál

A Property Lending Barometer (PLB) a KPMG rendszeresen végzett és közzétett felmérése, amely immár 10 éve nyújt átfogó képet a banki ingatlanfinanszírozásról. Az idei - május és június vége között lefolytatott - kutatásban több, mint 60 bank vett részt 11 európai országból*, döntően Közép- és Kelet-Európából, köztük Magyarországról. A 2020-as felmérés egy speciális részt is tartalmaz, amely a koronavírus banki ingatlanfinanszírozásra gyakorolt hatásait vizsgálja.

A KPMG felmérését végző szakemberek feltételezték, hogy a válaszadók nem lesznek annyira magabiztosak, hogy egyetlen gazdasági forgatókönyv mellé tegyék le a voksaikat, így lehetőséget kínáltak számukra, hogy a megvalósulás általuk becsült valószínűségét adják meg az egyes kilábalási szcenárióknál az „L”, „U”, „V”, „W”, „szaxofon” vagy „Nike-pipa” alakú görbék közül akár többet is megjelölve.

A legnépszerűbbnek ezek közül az „U” és a „Nike-pipa” alakú görbe bizonyult, fej-fej mellett végezve (27-27%). Közös vonásuk, hogy az általuk leírt kilábalási forgatókönyv eleinte lassabb és hosszabb idő telik el, mire a gazdaság teljesítménye jelentősen javul. Ezeket követték népszerűségben a „W” és „V” alakú görbék 17% és 13%-kal, míg a legpesszimistább forgatókönyvekre, nevezetesen az „L” és a „szaxofon” alakú görbékre, amelyek elnyújtott stagnálást jeleznek előre, a válaszadók kevesebb, mint 10%-a voksolt. A válaszadók bizonytalanságát jelzi, hogy a megkérdezettek 90%-a legalább két for gatókönyvet jelölt meg.

Míg a legtöbb országban a felmérésben résztvevő bankok között viszonylag vegyes kép rajzolódott ki a gazdasági kilátások tekintetében, Hollandiában a „Nike-pipa” (a mélypontot követő lassú és egyenletes növekedés) dominált, a megkérdezett banki vezetők 63%-a osztozott ezen a jövőképen.

Mennyi adót kell fizetni ingatlan értékesítésekor? ITT kiszámolhatja!

A résztvevő magyar bankok ingatlanfinanszírozási vezetői mintegy 30% valószínűséget adnak az „U” alakú kilábalásnak, amelyet közel azonos értékkel követett a „V” és a „W” alakú szcenárió. A más országokban népszerű „Nike-pipa”  Magyarországon csak a negyedik helyet érte el.

A PLB koronavírus specifikus része az ingatlanhitelezési portfóliók jövőbeli kilátásaira is rákérdezett. Itt a felmérés koordinátorai arra keresték a választ, hogy milyen mértékű értékvesztést várnak saját országukban a bankok az ingatlanfinanszírozási portfoliókat illetően. A hitelportfóliók minőségromlására vonatkozóan a válaszadók többsége úgy vélte, hogy 5%-nál magasabb lehet az értékvesztés a szállodai (a megkérdezettek 78%-a), illetve a kiskereskedelmi (60%) ingatlanok esetében, míg az ipari és logisztikai ingatlanok (77%), irodák (67%) és alternatív ingatlaneszközök (57%) esetében 5% alatt marad a várhat&oacu te; értékvesztés.

Figyelemre méltó, hogy a válaszadók egyharmada valószínűsít 20%-nál magasabb értékvesztést a szállodák esetében, míg az egyedüli olyan eszközcsoport, ahol egyik bank sem számít 20% feletti értékvesztésre, azok az irodák voltak. Közel kétharmaduk számolt 3-10%-nyi céltartalékképzés szükségével a kiskereskedelmi ingatlanportfólióknál, míg minden negyedik válaszadó 10% feletti szintet jelölt meg. A lengyel bankok a legpesszimistábbak a kiskereskedelmi ingatlanok tekintetében, szerintük átlagosan 14% feletti értékvesztéssel kell számolni ezeknél a portfólióknál.

A magyar válaszadók a szállodák, az irodák, valamint az ipari és logisztikai ingatlanok esetében valamivel kedvezőbbnek ítélik a helyzetet, mint a nemzetközi átlag. Szállodákra vonatkozóan a megkérdezettek 71%-a vár 5%-nál magasabb értékvesztést (átlag: 78%).  Irodák esetében 86%-uk, az ipari és logisztikai ingatlanok vonatkozásában pedig minden válaszadó 5%-nál alacsonyabb értékvesztést vár (átlag 67%, illetve 77%). Kiskereskedelmi ingatlanoknál és alternatív ingatlaneszközöknél a válaszadó magyar bankok véleménye kedvezőtlenebb az átlagnál: előbbiek esetében kétharmaduk számít 5%-nál nagyobb értékvesztésre, utóbbiaknál pedig háromnegyedük (átlag 60%, illetve 43%).

Viszonylag magas arányt képviseltek a válaszadók körében (39%) azok, akik szerint a járvány általános hatásai (például a távolságtartásra és az otthoni munkavégzésre vonatkozó szabályok) nem változtatnak (vagy akár növelik is) az irodahelyiségek iránti keresleten, míg 31% igénycsökkenést vizionált, 30% pedig nem tudta megítélni. A ciprusi és cseh banki vezetők többsége úgy véli, hogy nem lesz keresletcsökkenés (vagy akár ellenkezőleg, az igények növekedni fognak), míg a bolgár, a holland és a magyar banki válaszadók többsége keresletcsökkenéssel számol.

Hasonló megosztottságot mutattak a válaszok arra a kérdésre is, hogy az adott országban a központi bank és a kormányzat intézkedései mennyire segítettek csökkenteni a járvány okozta negatív hatásokat az ingatlanfinanszírozás területén. A válaszadók 35%-a véli úgy, hogy az eddigiekben közzétett intézkedések számottevően hozzájárultak a negatív hatások csökkentéséhez, míg 25% a felmérésben résztvevők közül nem osztozik ezen a véleményen, 40% pedig úgy vélekedik, hogy a kormányok és központi bankok intézkedései nem elégségesek. Romániában, Finnországban és Hollandiában a válaszadó bankok több mint 60%-a gondolja úgy, hogy a kormányok és központi bankok intézkedései jelentősen csökkentették a járvány okozta negatív hatásokat és a magyar válaszadók között is  többségében vannak akik így gondolják.

A járvánnyal kapcsolatos kérdések közül a legnagyobb egyetértés a hitelfelvevők járvány utáni üzleti stratégiáinak tekintetében alakult ki: a megkérdezettek 77%-a gondolta úgy, hogy a jövőbeli potenciális hitelfelvevőkkel kapcsolatos finanszírozási döntéseknél meghatározó tényező lesz, hogy az adott hitelfelvevő üzleti modellje hogyan képes a járványügyi helyzeteket kezelni. Magyarország vonatkozásában ez a mutató 86%.

Andrea Sartori, az Ingatlan-, Szabadidős és Turizmusfejlesztési Csoport közép-kelet-európai vezetője, egyben a jelen felmérés vezetője úgy vélekedik: „Egy elhúzódó globális gazdasági válság, amelyet a vásárlóerő csökkenése és a „viharos vizeken evező” vállalkozások számának növekedése kísér, minden ingatlankategóriát érinthet és jelentősen magasabb értékvesztéshez vezethet az elkövetkező 12-18 hónapban, mint a felmérésben résztvevő banki vezetők által becsült 10% alatti mérték.”
 
*A felmérésben résztvevő 11 ország: Bulgária, Ciprus, Csehország, Finnország, Hollandia, Horvátország, Lengyel-ország, Magyarország, Románia, Szerbia és Szlovákia

Hozzászólások

Kamatdöntő ülést tart a jegybank monetáris tanácsa

A jövő héten nem várható piacbefolyásoló makrogazdasági mutató közlése Magyarországon, de kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, a testület tárgyalja a legfrissebb inflációs jelentést is, a Pénzügyminisztérium pedig szerdán teszi közzé részletes tájékoztatóját az államháztartás központi alrendszerének 2021. május végi helyzetéről.
2021. 06. 20. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ha a rúgott gólokban nem is, az ingatlanáremelkedésben mi vagyunk a legjobbak az EB csoportban

Magyarország 5 évet várt arra, hogy újra futball Európa-bajnokság keretein belül szurkolhasson nemzeti együttesének. Azt, hogy mennyit fejlődtek ez idő alatt a focisták, nem tudjuk, de a Duna House elemzése alapján az ingatlanárak így alakultak az F csoportba sorsolt országokban.
2021. 06. 20. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Fordulat után jöhet a hegymenet?

Változatos időszakon van túl a pandémia előtt a lakossági hitelezésen belül lendületet bővülés mutató személyikölcsön-piac. A járvány miatt a múlt évben annak ellenére is visszafogott volt a személyi kölcsönök iránti kereslet, hogy a kormány döntése szerint a személyi hitelekre is érvényes volt a kamatplafon-szabály, amely szerint a bankok előbb maximum 5,9, később 5,6 százalékos kamat mellett folyósíthattak csak új személyi kölcsönt. Ugyanakkor a családok a járvány okozta bizonytalan gazdasági helyzetben óvatosabbá váltak, így sokan a korábban tervezett hitelfelvételt is elhalasztották.
2021. 06. 19. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt az induló társasházi lakásprojektek száma vidéken

A megyei jogú városokban a járvány okozta mélypontról elmozdult az ingatlanpiac: idén a második negyedévben 36 társasházi lakásprojekt indult el, 24 százalékkal több mint az előző év azonos időszakában - közölte az Otthon Centrum pénteken az MTI-vel.
2021. 06. 19. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ausztria megvétózta a fehérorosz bankok ellen bevezetni tervezett uniós szankciókat

Az európai uniós tagországok jövő hétfői külügyminiszteri találkozóját előkészítő, alacsonyabb szintű ülésen Ausztria megvétózta a fehérorosz bankok ellen bevezetni tervezett uniós szankciókat - írta az EUObserver című brüsszeli hírportál pénteken.
2021. 06. 18. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az OTP SZÉP kártyás feltöltések összege meghaladta az 1000 milliárd forintot

Idén lesz tíz éve, hogy az OTP Pénztárszolgáltató a piacon elsőként elérhetővé tette a Széchenyi Pihenőkártyát, vagy ahogyan sokan ismerik, az OTP SZÉP kártyát. A juttatás mára a belföldi turizmus és vendéglátás egyik motorjává vált, 1,7 millióan használják, a költés pedig tavaly megközelítette a 200 milliárd forintot. Az elmúlt tíz évben a magyar munkavállalók több mint 1000 milliárd forintnyi feltöltést kaptak OTP SZÉP kártyáikra, ekkora összeg állt rendelkezésére annak a több tízezer hazai vállalkozásnak, amelyek csatlakoztak az OTP elfogadóhelyi hálózatához.
2021. 06. 18. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A japán nemzeti bank meglepte a piacokat

A BoJ meglepte a befektetőket azzal, hogy csatlakozott a többi központi bankhoz az éghajlatváltozás mérséklésében, míg az irányadó kamatokat változatlanul hagyta.
2021. 06. 18. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Itt érdemes most ingatlanba fektetni

Az ingatlanpiac ismét magára talált, azonban a bérleti díjak még messze vannak a koronavírus-járvány előtti csúcstól. A lakásvásárlás ma is értékálló befektetés, de az elérhető bérleti hozam mellett mára a hosszú távú értéknövekedés is nagy súllyal esik latba a megtérülési számításban. Mit, mikor és hol érdemes megvásárolni? Az OTP Ingatlanpont szakértője befektetési szempontból vizsgálja a lakóingatlanok piacát.
2021. 06. 17. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb csalókra figyelmeztet a rendőrség

A rendőrséghez érkezett jelzések alapján sokakat hívtak fel magukat banki alkalmazottaknak - jellemzően bankbiztonsági vezetőnek - kiadó csalók telefonon, hogy banki adatokhoz férjenek hozzá.
2021. 06. 17. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem változtatott az irányadó dollárkamaton a Fed

Nem változtatott az irányadó dollárkamatsávon az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve/Fed) monetáris döntéshozó testülete.
2021. 06. 17. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Háromszorosára ugrott a nyereménybetét-állomány a Takarékbanknál

Már több mint harmincmilliárd forintot tartanak nyereménybetétben a Takarékbank ügyfelei, háromszor annyit, mint a járványt megelőzően. A teljes betétállomány növekedését egy nagyságrenddel meghaladó bővülés a jelenlegi hozamkörnyezetnek, a kis befektetéssel is elérhető nagy összegű nyereményeknek, valamint a lakosság növekvő megtakarításainak köszönhető. Van ügyfél, aki 80 millió forintért vett nyereménybetétet.
2021. 06. 16. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mérsékelten nőtt a megkezdett lakóingatlan-építések száma az USA-ban

Mérsékelt ütemben nőtt a megkezdett magánlakóingatlan-építések száma májusban az Egyesült Államokban.
2021. 06. 16. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az MNB a legszigorúbb jegybank a régióban

A kamatemelési ciklus kilátásba helyezésével az MNB lett a legszigorúbb jegybank a régióban, megelőzve a cseheket, akiktől a piac csak augusztusban vár kamatemelést - mondta Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő kötvényportfólió menedzsere sajtóeseményen szerdán.
2021. 06. 16. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Javított előrejelzésén a szlovén központi bank

A Szlovén Nemzeti Bank jelentősen, 4,5 százalékról 5,2 százalékra javította szerdán az ország idei gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését, jövőre pedig 4,8 százalékos növekedést jósol.
2021. 06. 16. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Növekedési kötvényt bocsátott ki a KÉSZ csoport

Huszonkét milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési kötvényprogramja keretében a KÉSZ csoport - tájékoztatta a társaság szerdán az MTI-t.
2021. 06. 16. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarország-Portugália másképp: hol, mennyit kell dolgozni egy fővárosi lakásért és egy óceánparti vagy balatoni nyaralóért?

Portugália fővárosában, Lisszabonban közel 170 millió forint kell a kínálat alapján egy 100 négyzetméteres lakáshoz. Budapesten elég 75 millió. A mostani portugáliai nettó átlagfizetést 34 évig kellene félretenni a szóban forgó lakáshoz. A budapestinek az árát 22 évi magyar átlagbér fedezné, tehát a fővárosokban a magyar szurkolók örülhetnek jobban. A nyaralóknál viszont fordított a helyzet, a legszebb strandokkal rendelkező portugál óceánpart környékén 19 évnyi portugál nettó átlagfizetés kellene egy 100 négyzetméteres nyaralóhoz, siófoki társáért 23 évre járó magyar fizetésre lenne szükség.
2021. 06. 16. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Aktív május, dráguló agglomeráció

A Duna House adatai és becslései az elmúlt évek legerősebb májusi ingatlanpiacát mutatják, amely az adásvételek számában 2019-hez képest 5%-os, a COVID első hulláma okozta tavalyi mélyponthoz képest pedig közel 70%-kos növekedést jelent. A szakértők várakozása szerint az ingatlanpiac 38-40 ezer tranzakciós összforgalommal zárhat a második negyedévben.
2021. 06. 15. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Továbbra is aktív volt az ingatlanpiac

Továbbra is aktív volt az ingatlanpiac májusban: a Duna House saját adatain alapuló becslése szerint a múlt hónapban 14 198 darab adásvétel történt, a jelzáloghitel piac becsült volumene pedig meghaladta a 100 milliárd forintot - közölte a Duna House kedden az MTI-vel.
2021. 06. 15. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A lízing is helyet kapott a Széchenyi Kártya Programban

A Széchenyi Kártya Újraindítási Programban a várhatóan szeptembertől elérhető lízingkonstrukciók is segíthetik a magyar vállalkozásokat - hívta fel a figyelmet a Magyar Lízing Szövetség kedden az MTI-nek küldött közleményben.
2021. 06. 15. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Óvatos emelkedés indult az újranyitással az ingatlanpiacon

Az elmúlt bő egy évben végletekben működött az ingatlanpiac: volt, hogy teljesen megállt, de voltak olyan időszakok is, amikor rekordok dőltek meg. Ercsey-Orbán Péter, a Livlia.com online ingatlanértékesítő portál ügyvezető-társalapítója azt mondta, kétszámjegyű áremelkedést prognosztizálnak év végéig az ingatlanárak tekintetében a szakértők, de egyelőre kevés az adat ahhoz, hogy ilyen előrejelzésekbe lehessen bocsátkozni. Hozzátette, az albérletpiac is élénkül, év végére pedig akár elérhetik az árak a 2020. januári csúcsszintet is.
2021. 06. 15. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások: