10% alatt maradhat a koronavírus válság okozta átlagos értékvesztés az ingatlanhitel-portfolióknál

Lassú kilábalásra számítanak az európai bankok ingatlanfinanszírozási vezetői a COVID-19 vírus okozta válságból. Várakozásuk szerint a szállodai és kiskereskedelmi ingatlanhitelek jóval jobban megszenvedik majd a krízist, mint az iroda vagy más eszközkategóriában folyósított banki kölcsönök, ugyanakkor többségük szerint összességében 10% alatt maradhat a válsághoz köthető értékvesztés. Többek között ezek a megállapítások emelhetők ki a KPMG 2020 őszén megjelenő éves kiadványának - járványspecifikus kérdésekre vonatkozó - előzetes elemzéséből.

10% alatt maradhat a koronavírus válság okozta átlagos értékvesztés az ingatlanhitel-portfolióknál

A Property Lending Barometer (PLB) a KPMG rendszeresen végzett és közzétett felmérése, amely immár 10 éve nyújt átfogó képet a banki ingatlanfinanszírozásról. Az idei - május és június vége között lefolytatott - kutatásban több, mint 60 bank vett részt 11 európai országból*, döntően Közép- és Kelet-Európából, köztük Magyarországról. A 2020-as felmérés egy speciális részt is tartalmaz, amely a koronavírus banki ingatlanfinanszírozásra gyakorolt hatásait vizsgálja.

A KPMG felmérését végző szakemberek feltételezték, hogy a válaszadók nem lesznek annyira magabiztosak, hogy egyetlen gazdasági forgatókönyv mellé tegyék le a voksaikat, így lehetőséget kínáltak számukra, hogy a megvalósulás általuk becsült valószínűségét adják meg az egyes kilábalási szcenárióknál az „L”, „U”, „V”, „W”, „szaxofon” vagy „Nike-pipa” alakú görbék közül akár többet is megjelölve.

A legnépszerűbbnek ezek közül az „U” és a „Nike-pipa” alakú görbe bizonyult, fej-fej mellett végezve (27-27%). Közös vonásuk, hogy az általuk leírt kilábalási forgatókönyv eleinte lassabb és hosszabb idő telik el, mire a gazdaság teljesítménye jelentősen javul. Ezeket követték népszerűségben a „W” és „V” alakú görbék 17% és 13%-kal, míg a legpesszimistább forgatókönyvekre, nevezetesen az „L” és a „szaxofon” alakú görbékre, amelyek elnyújtott stagnálást jeleznek előre, a válaszadók kevesebb, mint 10%-a voksolt. A válaszadók bizonytalanságát jelzi, hogy a megkérdezettek 90%-a legalább két for gatókönyvet jelölt meg.

Míg a legtöbb országban a felmérésben résztvevő bankok között viszonylag vegyes kép rajzolódott ki a gazdasági kilátások tekintetében, Hollandiában a „Nike-pipa” (a mélypontot követő lassú és egyenletes növekedés) dominált, a megkérdezett banki vezetők 63%-a osztozott ezen a jövőképen.

Mennyi adót kell fizetni ingatlan értékesítésekor? ITT kiszámolhatja!

A résztvevő magyar bankok ingatlanfinanszírozási vezetői mintegy 30% valószínűséget adnak az „U” alakú kilábalásnak, amelyet közel azonos értékkel követett a „V” és a „W” alakú szcenárió. A más országokban népszerű „Nike-pipa”  Magyarországon csak a negyedik helyet érte el.

A PLB koronavírus specifikus része az ingatlanhitelezési portfóliók jövőbeli kilátásaira is rákérdezett. Itt a felmérés koordinátorai arra keresték a választ, hogy milyen mértékű értékvesztést várnak saját országukban a bankok az ingatlanfinanszírozási portfoliókat illetően. A hitelportfóliók minőségromlására vonatkozóan a válaszadók többsége úgy vélte, hogy 5%-nál magasabb lehet az értékvesztés a szállodai (a megkérdezettek 78%-a), illetve a kiskereskedelmi (60%) ingatlanok esetében, míg az ipari és logisztikai ingatlanok (77%), irodák (67%) és alternatív ingatlaneszközök (57%) esetében 5% alatt marad a várhat&oacu te; értékvesztés.

Figyelemre méltó, hogy a válaszadók egyharmada valószínűsít 20%-nál magasabb értékvesztést a szállodák esetében, míg az egyedüli olyan eszközcsoport, ahol egyik bank sem számít 20% feletti értékvesztésre, azok az irodák voltak. Közel kétharmaduk számolt 3-10%-nyi céltartalékképzés szükségével a kiskereskedelmi ingatlanportfólióknál, míg minden negyedik válaszadó 10% feletti szintet jelölt meg. A lengyel bankok a legpesszimistábbak a kiskereskedelmi ingatlanok tekintetében, szerintük átlagosan 14% feletti értékvesztéssel kell számolni ezeknél a portfólióknál.

A magyar válaszadók a szállodák, az irodák, valamint az ipari és logisztikai ingatlanok esetében valamivel kedvezőbbnek ítélik a helyzetet, mint a nemzetközi átlag. Szállodákra vonatkozóan a megkérdezettek 71%-a vár 5%-nál magasabb értékvesztést (átlag: 78%).  Irodák esetében 86%-uk, az ipari és logisztikai ingatlanok vonatkozásában pedig minden válaszadó 5%-nál alacsonyabb értékvesztést vár (átlag 67%, illetve 77%). Kiskereskedelmi ingatlanoknál és alternatív ingatlaneszközöknél a válaszadó magyar bankok véleménye kedvezőtlenebb az átlagnál: előbbiek esetében kétharmaduk számít 5%-nál nagyobb értékvesztésre, utóbbiaknál pedig háromnegyedük (átlag 60%, illetve 43%).

Viszonylag magas arányt képviseltek a válaszadók körében (39%) azok, akik szerint a járvány általános hatásai (például a távolságtartásra és az otthoni munkavégzésre vonatkozó szabályok) nem változtatnak (vagy akár növelik is) az irodahelyiségek iránti keresleten, míg 31% igénycsökkenést vizionált, 30% pedig nem tudta megítélni. A ciprusi és cseh banki vezetők többsége úgy véli, hogy nem lesz keresletcsökkenés (vagy akár ellenkezőleg, az igények növekedni fognak), míg a bolgár, a holland és a magyar banki válaszadók többsége keresletcsökkenéssel számol.

Hasonló megosztottságot mutattak a válaszok arra a kérdésre is, hogy az adott országban a központi bank és a kormányzat intézkedései mennyire segítettek csökkenteni a járvány okozta negatív hatásokat az ingatlanfinanszírozás területén. A válaszadók 35%-a véli úgy, hogy az eddigiekben közzétett intézkedések számottevően hozzájárultak a negatív hatások csökkentéséhez, míg 25% a felmérésben résztvevők közül nem osztozik ezen a véleményen, 40% pedig úgy vélekedik, hogy a kormányok és központi bankok intézkedései nem elégségesek. Romániában, Finnországban és Hollandiában a válaszadó bankok több mint 60%-a gondolja úgy, hogy a kormányok és központi bankok intézkedései jelentősen csökkentették a járvány okozta negatív hatásokat és a magyar válaszadók között is  többségében vannak akik így gondolják.

A járvánnyal kapcsolatos kérdések közül a legnagyobb egyetértés a hitelfelvevők járvány utáni üzleti stratégiáinak tekintetében alakult ki: a megkérdezettek 77%-a gondolta úgy, hogy a jövőbeli potenciális hitelfelvevőkkel kapcsolatos finanszírozási döntéseknél meghatározó tényező lesz, hogy az adott hitelfelvevő üzleti modellje hogyan képes a járványügyi helyzeteket kezelni. Magyarország vonatkozásában ez a mutató 86%.

Andrea Sartori, az Ingatlan-, Szabadidős és Turizmusfejlesztési Csoport közép-kelet-európai vezetője, egyben a jelen felmérés vezetője úgy vélekedik: „Egy elhúzódó globális gazdasági válság, amelyet a vásárlóerő csökkenése és a „viharos vizeken evező” vállalkozások számának növekedése kísér, minden ingatlankategóriát érinthet és jelentősen magasabb értékvesztéshez vezethet az elkövetkező 12-18 hónapban, mint a felmérésben résztvevő banki vezetők által becsült 10% alatti mérték.”
 
*A felmérésben résztvevő 11 ország: Bulgária, Ciprus, Csehország, Finnország, Hollandia, Horvátország, Lengyel-ország, Magyarország, Románia, Szerbia és Szlovákia

Hozzászólások

Magyar bankok osztályzati kilátását javította pozitívra a Moody's

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról több magyar bank osztályzati kilátását kedden a Moody's Investors Service. A döntés közvetlen előzménye az indoklás szerint az, hogy a nemzetközi hitelminősítő a minap pozitívra javította a magyar államadós-besorolás kilátását is.
2020. 09. 29. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre több tanácstag szeretné, ha a BoJ is felülvizsgálná monetáris stratégiáját

A Fed és az EKB nyomdokait követve a BoJ-nak is felül kellene vizsgálni monetáris stratégiáját, legalábbis egyre több tanácstag gondolja ezt.
2020. 09. 29. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az airbnb-sek az ingatlanbiztosítással is pórul járhatnak

A korábban az Airbnb keretében kiadott, ám a járványhelyzet miatt immár hónapok óta üresen álló ingatlanok biztosítását mielőbb újra kell egyeztetni a biztosítóval, különben káresemény esetén előfordulhat, hogy a biztosító nem fedezi a felmerülő károkat – hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).
2020. 09. 29. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új növekedési tervre van szüksége az országnak

Olyan növekedési tervre van szüksége az országnak, amely a növekedés erősítése mellett, 2022-től képes biztosítani az automatikus konszolidációt, a meghatározó külső és belső makrogazdasági egyensúlyok helyreállását is - nyilatkozta Virág Barnabás, a jegybank alelnöke az MTI-nek. Bejelentette azt is, hogy az MNB új, 50 pontos javaslattal támogatja a kormány munkáját.
2020. 09. 28. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Negatív reálkamat várható a legnépszerűbb lakáshiteleknél több éven át

A jelenlegi igen különleges piaci környezetben – alacsony hitelkamatok és relatív magas infláció – egyre több lakáshitel érhető el negatív reálkamattal, reálköltséggel. Vagyis az infláció mértéke meghaladja a hitel éves költségét. Mit jelent a negatív reálkamat a hiteleknél? Miért különleges ez a helyzet? A Bankmonitor szakértői ezekre a kérdésekre keresték a választ.
2020. 09. 28. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megszerezte a SZIT minősítést a SunDell

Szabályozott ingatlanbefektetési társaságként (SZIT) nyilvántartásba vette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a SunDell Estate Nyrt.-t - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2020. 09. 26. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Évek óta erre vár az ingatlanpiac!

Szabályozott ingatlanbefektetési társaságként (SZIT) vette nyilvántartásba a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a SunDell Estate Nyrt-t. Ezzel az első olyan társaság lett az országban, amely nem egy már bejáratott tőzsdei jelenlét után választotta ezt a működési formát, hanem végig ment a bevezetés összes lépésén, majd a belépéssel szinte egy időben vált szabályozott ingatlanbefektetési társasággá. Az első „zöldmezős SZIT” megjelenése mérföldkő a magyar ingatlanpiacon
2020. 09. 26. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Eurolikviditást nyújtó devizaswap tendert tartott az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) eurolikviditást nyújtó devizaswap-tenderén minden banki ajánlatot elfogadott és 529 millió euró (192,21 milliárd forint) összegben kötött ügyletet október 1-ei lejárattal - közölte a jegybank pénteken.
2020. 09. 25. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

1,99 milliárd forint veszteség az MKB-csoportnál

Az MKB-csoport 2020 első fél évében adózás után 1,99 milliárd forint veszteséget ért el, a nettó kamateredmény 14,5 milliárd forintos és a nettó jutalékeredmény 11,3 milliárd forintos volumene mellett - közölte a bank pénteken a Budapesti Értéktőzsdén az Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) alapján készült jelentésében.
2020. 09. 25. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Válaszút előtt a jegybank

Válaszút előtt áll a jegybank, ám egyelőre nem lép egyik irányba sem. Egy szigorítás visszafogná a gazdaságot, a lazítás magasba lökné az inflációt és gyengítené a forintot. A nem lépés is lépés, de kérdés, meddig tart még ki a piac türelme – értékeli az MNB keddi döntését a Sberbank Magyarország Zrt. Treasury vezetője.
2020. 09. 25. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Moody's ma vizsgálja a magyar adósosztályzatot

Pénteken vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service, és ezzel befejeződik a magyar osztályzat idei hitelminősítői felülvizsgálat-sorozata.
2020. 09. 25. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Továbbra is lehet alkudni az ingatlanpiacon, de nem mindig a vevő a nyerő

Az év első felében még arra lehetett számítani, hogy a koronavírus megjelenése szinte automatikusan tovább javítja a vásárlók alkupozícióját a konszolidáció korszakát élő hazai lakóingatlan-piacon. Az OTP Ingatlanpont legfrissebb, az idei nyári időszakot felölelő adatai azt mutatják, hogy ez az elképzelésrészben megdőlni látszik. A vizsgált lakóingatlan-típusok felénél az elérhető árengedmény mértéke nemhogy emelkedett volna, hanem éppen ellenkezőleg, csökkent az év elejéhez képest.
2020. 09. 25. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szlovákia befizette idei kötelezettségét a Nemzetközi Beruházási Banknak

Magyarország és Oroszország után Szlovákia is befizette a 2020 és 2022 közötti tőkésítési programból vállalt idei részét a Nemzetközi Beruházási Banknak (NBB) - közölte a pénzintézet az MTI-vel csütörtökön.
2020. 09. 25. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

2022-ben visszaeshet az éves infláció 3 százalékra

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb Inflációs jelentése szerint az infláció éves mértéke 2022-ben eshet vissza 3 százalékra, idén és jövőre még kevéssel meghaladhatja a 3,5 százalékot; a gazdaság teljesítménye is 2022-re térhet vissza a korábbi szintre, és addigra csökkenhet a GDP-arányos államadósság 70 százalékig, a munkanélküliségi ráta is ekkorra mérséklődhet ismét 4 százalékra.
2020. 09. 24. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az arany az év egyik legjobb befektetése

23,75 százalékos növekedést mutat az arany ára az elmúlt egy évben, ezzel az egyik legjobban teljesítő befektetési eszköz. A következő időszakban pedig az USA dollár gyengülése, a meglóduló infláció, a kamatok alacsony szinten maradása mind-mind a további árfolyamemelkedés felé mutat – derül ki az év innovatív terméke díjjal kitüntetett BlockBen szakértőjének elemzéséből.
2020. 09. 24. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Veronika Spanarova lett a Citi magyarországi vállalatának vezérigazgatója

A Citibank Europe plc Veronika Spanarovát nevezte ki a Citi magyarországi vállalatának vezérigazgatójává. Veronika új pozíciójában a Citi magyarországi növekedését célzó munkát irányítja, miközben gondoskodik arról, hogy a vállalat mindenkor megbízhatóan, a legmagasabb normáknak megfelelően végezze üzleti tevékenységét. Veronika Kevin A. Murray helyét veszi át, aki mostantól a Citi lengyelországi szolgáltatóközpontjának vezetői posztját látja el. Új pozíciója mellett Kevin Murray marad a Citi közép-európai régiójának vezérigazgatója.
2020. 09. 24. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pár éven belül kihalhat az ingatlanközvetítő szakma

Míg 2014-ben az ingatlanközvetítők által eladott ingatlanok aránya 60 százalék feletti volt a magyar piacon, addig 2018-ban már 35 százalék alatti, és ha az irodák nem növelik nagy léptekben és gyorsan a közvetítés hozzáadott értékét és szakmai színvonalát a fejlett piacokon már működő standardok alkalmazásával, akkor 5 éven belül az arány akár 10 százalék alá is eshet, amivel gyakorlatilag megszűnik az ingatlanközvetítés mint szolgáltatás jelen formájában, mert nem lesz rá szükség.
2020. 09. 24. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyit spóroltunk a hitelmoratórummal!

A 2021. június 30-ig meghosszabbított hiteltörlesztési moratóriumnak köszönhetően jövőre 400-450 milliárd forint maradhat a családoknál és a vállalkozásoknál - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerdán a kormány Facebook-oldalán. A családtagokat is figyelembe véve több mint egymillió embert segít a lehetőség.
2020. 09. 24. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bírságot kapott az MKB Bank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 4 millió forint bírságot szabott ki az MKB Bankkal szemben az új Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) kibocsátásának és felhasználásának szabályaira vonatkozó rendelkezések megsértése miatt, a vizsgált időszakban száz ügyfél főkártyája esetében nem, vagy a lejáratot követően késedelmesen bocsátotta rendelkezésre az új SZÉP-kártyát - közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.
2020. 09. 23. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre több magyar vált falusi életre

A koronavírus-járvány miatt egyre nagyobb népszerűségnek örvend a falusi CSOK. A támogatás mellett sokakat az is motivál, hogy mivel sok helyen nem kell bejárni dolgozni, bekerült a hétköznapokba a home office, szeretnének élhetőbb környezetbe költözni. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint a falusi CSOK-ra van igény és láthatóan egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel.
2020. 09. 23. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások: