Kevesebb albérlet, növekvő díjak az egyetemvárosokban!

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után mindig nagy az izgalom szülőkben és diákokban egyaránt, hogy jut-e, marad-e kollégiumi férőhely, és ha nem, akkor mennyiért sikerül kiadó lakást találni. Megvizsgáltuk az Ingatlantájolón az elmúlt fél évben, a nagy egyetemi városokban hirdetett kiadó lakásokat, és azt tapasztaltuk, hogy egyre kevesebb a kiadó lakás, ugyanakkor a bérleti díjak növekedésnek indultak.

Kevesebb albérlet, növekvő díjak az egyetemvárosokban!

 

Látványosan csökken a kiadó lakások vidéki kínálata

Vizsgálódásunk ezúttal a három legnagyobb egyetemi városra, Debrecenre, Szegedre és Pécsre terjedt ki, a hirdetéseket 2021 februártól júliusig vizsgáltuk. “A hirdetett kiadó lakások száma ezen időszak alatt folyamatosan csökkent mindhárom városban. Ezt persze nem csupán az egyetemisták, főiskolások bérlései alakították, de azt mutatja, hogy folyamatos a kereslet a bérlemények iránt, így ha jó ajánlatot találunk, nem érdemes sokáig gondolkodni rajta - érdemes mielőbb lecsapni rá!” - figyelmeztet Ballagó Antal, az Ingatlantájoló.huoldalt is üzemeltető Otthontérkép Csoport értékesítési vezetője.

Debrecen, te drága!

A lakások bérleti díja a legnagyobb vidéki városunkban, Debrecenben volt a legmagasabb, itt júliusban már átlagosan közel 154 ezer forintot kellett fizetni egy kiadó lakásért, a lakások átlagos bérleti díja négyzetméterre vetítve pedig 2.479 forint volt.

Összevetésképp: a fővárosban az átlagos díjak nem sokkal magasabbak, de a diákoknak ideális kisebb, jó lokációjú (felsőoktatáshoz közeli, belsőbb elhelyezkedésű) lakások inkább 4 ezer forint körüli áron érhetők el. Vidéken tehát még mindig jelentősen, havonta akár 30-50 ezer forinttal olcsóbban is elcsíphető egy egy-két személynek alkalmas kis lakás.

Visszatérve a vidéki trendekre: Pécsett  is drágultak a kiadó lakásokért kért díjak év eleje óta. Itt a lakások átlagos bérleti díja a nyárra 134 ezer forintig, a négyzetméterre vetített ár pedig 2.295 forintig nőtt. Szegeden ennél olcsóbban lehetett lakást bérelni. Júliusban átlagosan 131 ezer forintot kértek egy lakásért, míg a bérleti díj egy négyzetméterre vetítve 2.173 Ft/nm volt átlagosan.

Ez a trend, mármint a Szegedi és a Pécsi árak egymáshoz viszonyított aránya egyébként májusban fordult meg, áprilisig ugyanis Pécsett volt a legalacsonyabb a kiadó lakások átlagára, ugyanakkor a négyzetméterre vetített átlagár végig Szegeden volt a legalacsonyabb a vizsgált időszakban.

Érdekességként fűzzük hozzá, hogy míg a fenti árakon Debrecenben és Szegeden 57-62 nm közötti lakásméret volt a kínálat átlaga, addig Pécsett valamivel kisebbek a kiadásra kínált lakások, az átlagos méret 53-58 nm között változott év eleje óta.

Nem egyenlőek: 10-17 százalék közt változott a drágulás mértéke

Az Ingatlantájoló.hu szakértője szerint az áremelkedés mértéke már városonként más-más képet mutat, hiszen míg - az amúgy sem olcsó - Debrecenben februártól júliusig 14%-kal, addig Pécsett ugyanebben az időszakban 17%-kal nőttek az árak. Érdekes, hogy a drágulás Szegeden volt a legkisebb. Itt mindössze 10%-kal nőttek a bérleti díjak a vizsgált időszakban, pedig nagyobb tere lett volna a növekedésnek, hiszen a déli nagyváros kiadó lakásai amúgy is a legolcsóbbak közé tartoznak a vidéki nagy egyetemvárosok közt. (A négyzetméterre vetített átlagár növekedés Szegeden és Debrecenben 8-8%-os volt februártól júliusig, míg Pécsett ugyanez a mutató 6 %-ot tett ki.)

Eltűntek a kínálatból a legolcsóbb szobák, lakások!

Végezetül nézzük, hogy hol mennyiért kínálták a legolcsóbb és legdrágább önálló lakásbérleti lehetőségeket 2021 augusztusában. A legolcsóbb lakások induló ára Debrecenben volt a legmagasabb: itt 70 ezer forint volt a legalacsonyabb bérleti díj júliusban, ami eléggé takaros, igaz udvari és úgynevezett apartman-lakásokat jelentett a belvárosban. A klasszikus önálló lakások indulóára inkább 75-80 ezer forint volt. A szobák 40 ezertől indultak, de ez egy kicsi, 10 négyzetméteres félszobát jelent.

Szegeden 60 ezer havonta a legolcsóbb önálló lakás, s bár belvárosi, de félszuterén otthonról van szó.  Szobát már 35 ezer forintért ki lehetett bérelni júniusban és júliusban, ez a “belépő havi szobaár” februárban azonban még csak 28,5 ezer forint volt.

Pécsett a legolcsóbb szobát 30 ezer forintért lehetett kibérelni a nyár vége felé, holott a legolcsóbb szoba bérleti díja februártól májusig mindössze 16,5 ezer forint volt. A nagyobb helyi kínálat miatt önálló, másfél szobás uránvárosi lakást már 60 ezer forinttól találunk Pécsett, aminek  az állapota elfogadható, de nem hibátlan.

A legdrágább kiadó lakást természetesen szintén Debrecenben hirdették, februártól májusig még 650 ezer, júniustól azonban már 750 ezer forintért lehetett ingatlant találni ebben a kategóriában. Pécsett a teljes vizsgált időszakban havi 620 ezer forintért lehetett kibérelni a legdrágább lakást, míg Szegeden a luxus-bérlet is keresett volt, hiszen a legmagasabb bérleti díj fokozatosan csökkent februártól májusig 495 ezer forintról 300 ezer forintra, majd júniustól júliusig 330 ezer forintról 320 ezer forintra.

Kiadná az albérletét? Próbálja ki az Ingatlantájoló új licit szolgáltatását!

Az Ingatlantájoló.hu oldalon a nyár elején indult új, igen hatékony hirdetés-kiemelési rendszert, avagy licit-rendszert már több száz hirdető használja nagy megelégedéssel nap mint nap az Ingatlantájolón. Ennek lényege, hogy hirdetéseink a lehető legjobb pozíciót érjék el a találati listában. A jobb pozícióért kreditekkel lehet licitálni, amiket nagyon egyszerűen, akár bankkártyával is meg lehet vásárolni, így a fizetés után rögtön jóvá is íródnak kreditegyenlegünkön.

Az új licitrendszer egy sokkal igazságosabb kiemelési rendszer, ahol a kisebb hirdetők is ugyanolyan eséllyel indulnak, mint a nagy ingatlanirodák, és egyedül a saját stratégiánkon és kredit egyenlegünkön múlik, hogy a hirdetésünket a lehető legjobb pozícióban helyezzük el. Sőt, pár napja már lehetőség van több hirdetést is egyszerre kiemelni, illetve valós időben megmutatjuk Önnek a konkurens hirdetések kreditértékét. Nyilvánvaló ugyanis, hogy minél előrébb van egy hirdetés a találati listában annál, többen nézik meg  és annál több érdeklődő jelentkezik rá.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Jó hír az ingatlan bérbeadóknak

A januári mélypont után jó hír a bérbeadóknak, hogy a lakóingatlan bérleti díjak országos szinten több hónapja stabilan növekednek. A nyár vége hagyományosan is a lakásbérleti piac főszezonja, így a júliusban regisztrált, a korábbi időszaknál meredekebb áremelkedés nem teljesen meglepő, azonban kérdéses, hogy meddig tarthat még a növekedés, visszatérhetnek-e a járvány előtti, kiugróan magas bérleti díjak vagy megtorpan a növekedés. Az OTP Ingatlanpont szakértője a bérleti díjak emelkedésének hátterét és a jövő kilátásait vizsgálta.
2021. 08. 27. 03:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás: