141-es a sárga csekked száma? Nehogy befizesd!

Olyanok is befizethetnek most gyanútlanul a Sberbanknál befagyott számlászámra sárga csekkel, akiknek erről fogalmuk sincs. A csekken nincs rajta a bank neve, de szerencsére a kód alapján azonosítani lehet – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

141-es a sárga csekked száma? Nehogy befizesd!

 

Egy speciális helyzet miatt most bárki befizethet egy olyan számlára, ami már nem is működik. A Sberbank bezárásával az eddig ott vezetett számlákra már nem fogadnak befizetéseket, átutalásokat, ahogyan azokról sem lehet utalni vagy kivenni pénzt. Azok a szervezetek azonban, amelyek eddig ott vezették a számlájukat, a sárga csekkes befizetéseknél még ezt, a most már nem működő bankszámlaszámot adták meg. Tehát egy olyan sberbankos számlaszám szerepel a sárga csekken, amelyre már nem írnak jóvá semmilyen befizetést.

A bökkenő csak az, hogy a csekken nem szerepel a bank neve, csupán a számlaszám van rajta és az a szervezet, amelynek a nevére szól a számla. A gyanútlan befizetőnek fogalma sincs arról, hogy éppen egy már nem működő számlaszámra fizet be.

Mivel a Sberbank éppen a helyi adók március 15-i befizetési határideje előtt nem sokkal zárt be, most nagyon sokaknál vannak olyan sárga csekkek, amelyeket a számlájukat eddig a Sberbanknál vezető önkormányzatok küldtek ki nekik a helyi adó befizetésére.

A Bank360.hu megkérdezte a Magyar Postától, mi lesz ezekkel a csekk befizetésekkel. A kapott válaszból kiderült, hogy Magyar Posta a Sberbank tevékenységi engedélyének visszavonása miatt azokat a sárga csekkel kezdeményezett befizetéseket nem tudja teljesíteni, amelyek a Sberbanknál vezetett számlaszámra irányulnak.

A posta arra kéri az ügyfeleket, hogy a Sberbanknál vezetett bankszámlákra irányuló megbízások befizetését ne kezdeményezzék, és a befizetések teljesítése érdekében vegyék fel a kapcsolatot a csekket kibocsátó számlatulajdonossal. A postákon erről tájékoztatást helyeznek ki. Ha mégis megtörténik a befizetés, akkor az összeget a Magyar Posta visszaküldi a csekken található befizető nevére és címére. A visszafizetésről a befizetőt levél útján is tájékoztatja a posta.

Honnan tudhatja azonban az ügyfél, hogy éppen egy Sberbank számlára fizet be, ha a bank neve nincs is rajta a csekken? Szerencsére van egy trükk, amivel ez ellenőrizhető – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. Ez pedig a bankkód, amely a számlaszámok első három számjegye. Ez alapján megtudhatjuk, hogy melyik banknál vezetik azt a számlát, amire éppen be akarunk fizetni.

A Sberbank esetében ez a bankkód 141. Ha tehát a sárgacsekk „A számlatulajdonos számlaszáma, neve” mezőjében szereplő számlaszám első három száma 141, akkor tudhatjuk, hogy sberbankos. Ezt vélhetően már a postákon is ellenőrzik, de ez nem kötelességük, és akár még véletlenül is átcsúszhat egy ilyen befizetés.

Amennyiben ilyen csekken kellene befizetni a helyi adót, akkor kérjünk az önkormányzattól újat. Vagy kérdezzük meg, hogy mi az az új számlaszám, amire például átutalhatjuk az összeget, hogy ne essünk késedelembe a befizetéssel.

Ha már befizettük, és csak utólag tudjuk meg, hogy sberbankos volt a számla, akkor két eset lehet. Vagy még olyankor fizettük be, amikor a posta le tudta könyveltetni azt a sberbankos számlán, mert az még működött, vagy már a postánál ragadt a pénz. Utóbbi esetben a fentiek alapján a postától kapunk majd értesítést, és visszakapjuk a pénzt, viszont gondoskodnunk kell arról, hogy más módon befizessük az adót.

Ha a posta még a bankzárlat előtt elküldte a pénzt a Sberbanknak, és ott azt még lekönyvelték a számlára, akkor befizető teljesítette az adózási vagy más kötelezettségét (ezt a befizetéskor kapott csekk-szelvénnyel lehet bizonyítani). Az már más kérdés, hogy a számlatulajdonos ezt megkapja-e vagy elbukja. Ez attól függ, hogy vonatkozik-e rá az Országos Betétbiztosítási Alap védelme, és a számláján mennyi pénz fagyott be a Sberbankba. Kétszer azonban semmiképpen sem kell fizetni a sárga csekkes ügyfélnek.

Kell-e tartani a munkavállalóknak a mesterséges intelligenciától?

A hazai vállalatoknál is egyre elterjedtebb mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásakor érdemes körültekintéssel eljárni, mert a jogszerűtlen adatkezelés jelentős bírsággal járhat – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie ügyvédi iroda. Az adatvédelmi hatóság 250 millió forintos eddigi rekordbírsága is az említett technológia jogsértő alkalmazása miatt került kiszabásra. 
2022. 11. 28. 13:30
Megosztás:

A lengyel kormány vámot vetne ki a Barátság kőolajvezeték déli ágán érkező olajra 

A lengyel kormány a német kabinetnél lobbizik, hogy a Barátság kőolajvezeték déli ágán lévő finomítók fizessenek vámot a beszállított orosz kőolaj után, mivel ez versenyelőnyhöz juttatja az itt üzemelő cégeket. 
2022. 11. 28. 13:00
Megosztás:

Zavargások Kínában

Kínában tüntetések törtek ki a koronavírus elleni intézkedések miatt. 
2022. 11. 28. 12:30
Megosztás:

Két nagybanknál is szigorodhat a tőkekövetelmény

A Bloomberg értesülései szerint a Deutsche Bank és a BNP Paribas tőkekövetelményét is megemelheti az EKB.
2022. 11. 28. 12:00
Megosztás:

Budapesten tanácskoztak az európai víziközmű szabályozó hatóságok vezetői

A víziközmű-szolgáltatásban bekövetkezett energiaár-emelkedés hatásairól, a települési szennyvíz kezeléséról szóló európai uniós rendelet módosításáról, valamint a tagállami hatóságok által kalkulált vízveszteségi mutatókról egyeztettek az Európai Víziközmű Szabályozók Szervezetének, a WAREG (European Water Regulators) 26. közgyűlésén, Budapesten - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hétfőn az MTI-vel.
2022. 11. 28. 11:30
Megosztás:

7,7 százalékkal nőttek a beruházások a harmadik negyedévében

A harmadik negyedévben 7,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 1,9 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az első három negyedévben 7,7 százalékos volt a beruházások növekedése a múlt év azonos időszakához képest.
2022. 11. 28. 11:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Csökkenéssel indult hétfőn a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon. A Kínában a szigorú járványvédelmi korlátozások ellen fokozódó tüntetések veszteségbe szorították az ázsiai piacokat a globális tőzsdenap kezdetén.
2022. 11. 28. 10:40
Megosztás:

Téli bőrápolás férfiaknak természetes kozmetikumokkal

A férfiak többsége elegánsan nem vesz tudomást a megfelelő mértékű bőrápolás fontosságáról. A legtöbb esetben a borotválkozásban és az azzal kapcsolatos teendőkben merül ki az arcápolás. Pedig a téli időszakban sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a bőr védelmére.
2022. 11. 28. 10:00
Megosztás:

Mindhárom törvény megerősítést nyert a népszavazáson Szlovéniában

Az ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS) által kifogásolt mindhárom törvény megerősítést nyert a vasárnap tartott népszavazáson Szlovéniában - közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV).
2022. 11. 28. 09:30
Megosztás:

Négynapos bankszünnapot tart az Erste Bank

Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át, 2022. december 1. 22 óra és december 4. 24.00 óra között, mivel változások lesznek a szolgáltatásaiban - közölte a pénzintézet a honlapján.
2022. 11. 28. 09:00
Megosztás:

Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben.
2022. 11. 28. 08:30
Megosztás:

Javult a lakossági és a vállalati konjunktúraérzet

A lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete kismértékben javult a Századvég Konjunktúrakutató 2022. novemberi felmérése alapján - közölték csütörtökön az MTI-vel
2022. 11. 28. 08:00
Megosztás:

Kihívásokkal teli év elé néz a lízingpiac

A kétszámjegyű kamatkörnyezet, a kamatplafon és különadók miatt kihívásokkal teli év elé néz a lízingpiac - mondta a Magyar Lízingszövetség elnöke csütörtökön, a Budapesten rendezett Lízing Szakmai Napon. Zs. Nagy István szerint 2023-ban a kihelyezett összeg értéke 20 százalékkal eshet az optimista forgatókönyv szerint és folytatódik a finanszírozott eszközök számának csökkenése is.
2022. 11. 28. 07:00
Megosztás:

Az EP befagyasztaná a Magyarországnak szánt uniós forrásokat

Az Európai Parlament (EP) szerint az Európai Bizottság és a magyar kormány által az uniós pénzek felhasználását érintő aggályok eloszlatására javasolt 17 magyar intézkedés nem elegendő az EU pénzügyi érdekeit fenyegető rendszerszintű kockázatok kezeléséhez, még akkor sem, ha teljes mértékben végrehajtják őket, azért azt javasolta, fagyasszák be a Magyarországnak szánt uniós forrásokat.
2022. 11. 28. 06:00
Megosztás:

Elkezdődött Zalaegerszeg legnagyobb közútfejlesztése

Zalaegerszeg észak-déli közlekedésének legfontosabb útvonalát, a Kosztolányi utat korszerűsítik és kétirányúsítják mintegy 1,3 milliárd forintból, ami a zalai megyeszékhely legnagyobb közútfejlesztési munkája - közölte a helyszínen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón a polgármester.
2022. 11. 28. 05:00
Megosztás:

Friss nyugdíjhír! Nyugdíj korhatár előtti ellátás mellett végzett munka szabályai 2023

A korhatár előtti ellátás folyósítása mellett korlátozott összeghatárig lehet keresőtevékenységet folytatni - olvashatjuk az ado.hu szakmai blogjában. Lássuk a részleteket!
2022. 11. 28. 04:01
Megosztás:

Kiemelt jelentőségű a madarakat fenyegető veszélyek mérséklése

A madárpusztulások egyik legfőbb oka a szabadvezetékek mentén történő áramütés vagy ütközés, éppen ezért kiemelt jelentőségű a madarakat fenyegető veszélyek mérséklése, amely számos hazai madárfaj természetvédelmi helyzetén javít - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára csütörtökön Tatán, a 13. MAVIR Madárvédelmi Konferencián, amelyről a szaktárca közleményben tájékoztatta az MTI-t.
2022. 11. 28. 03:00
Megosztás:

A Magyarország 365 fotópályázat képeiből nyitottak kiállítást Debrecenben

A Magyarország 365 fotópályázatra érkezett alkotások közül 130 képet tekinthetnek meg az érdeklődők január 6-ig Debrecen főutcáján - hangzott el a kiállítás megnyitóján csütörtökön.
2022. 11. 28. 02:00
Megosztás:

Energiatakarékosságról döntött Szekszárd

Energiatakarékossági intézkedéseket fogadott el a megnövekedett rezsiköltségek miatt a szekszárdi közgyűlés csütörtökön.
2022. 11. 28. 01:00
Megosztás:

Lassult a nagy internetes cégek fellépése az online gyűlöletbeszéddel szemben

Az internetes felületek működtetéséért felelős vállalatok, hasonlóan a tavalyi arányhoz, 63,3 százalékban távolították el a gyűlöletbeszédet tartalmazó weboldalaikról, ez visszaesést jelent a 2020-as 71 százalékhoz képest - derült ki az Európai Bizottság csütörtökön közzétett, az online gyűlöletbeszéd felszámolását célzó magatartási kódex betartására vonatkozó értékeléséből.
2022. 11. 28. 00:05
Megosztás: