Megjött a MOL eredménye: a vártnál jobb, de a tavalyinál sokkal gyengébb eredmény

A MOL második negyedéves eredménye jobb lett, mint a várakozás, de a tavalyi évhez képest hatalmas a visszaesés a rosszabb fundamentumok és a túladóztatás miatt. A MOL 140,8 milliárd forint tisztított, CCS-alapú EBITDA nyereséget ért el 2023. második negyedévében a 124,1 milliárd forintos piaci várakozással szemben.

Megjött a MOL eredménye: a vártnál jobb, de a tavalyinál sokkal gyengébb eredmény

A társaság tavaly, ugyanebben a periódusban 525,4 milliárd forint tisztított, CCS-alapú EBITDA nyereséget mutatott ki, így az tisztított EBITDA csökkenése 73% év/év alapon.

A vezető szegmensek közül a kutatás-termelés 33,9 milliárd forint tisztított, CCS-alapú EBITDA nyeresége kisebb, mint a piaci várakozás, ami 44,7 milliárd forint volt. A realizált szénhidrogén ár 66,8 dollár/hordóegyenértékes szintre esett a tavalyi 107,5 dollárról, míg a termelés is kisebb lett. A 87,3 ezer hordóegyenértékes/nap szénhidrogén termelés alacsonyabb a tavalyi 92,4 ezer hordóegyenértékesnél a hosszabb nyári karbantartás és az észak-iraki Shaikan mező leállása miatt.

A termelési egységköltség 5,9 dollár/hordóegyenértékesre nőtt a tavalyi 4,8 dollárról. A megemelt magyar bányajáradék teljes hatása 38,3 milliárd forint volt.

A feldolgozás-kereskedelem tisztított, CCS-alapú EBITDA nyeresége 35 milliárd forintot tett ki, ami magasabb a piac által várt 27,4 milliárdnál. A magyar üzemanyag kereslet 12%-kal esett vissza az ársapka eltörlése miatt, míg a szomszédos országok esetében növekedés volt, különösen Horvátországban (+8%).

A Brent alapú MOL finomítói marzs hordónként 5,4 dollárra esett vissza a tavalyi 16,4 dollárról, az integrált petrolkémiai marzs 358 euróra csökkent tonnánként a tavalyi 600 euróról. A Brent/Ural különbség 22 dollár volt hordónként, de a 7,5 dollár feletti rész 95%-át elvonja a magyar kormány egy különadóval.

A fogyasztói szolgáltatások tisztított, CCS-alapú EBITDA eredménye 59,9 milliárd forintot tett ki, ami megfelel a piaci konszenzusnak. A divízió profitja a magyar ársapka szabályozás eltörlésével emelkedett, míg a MOL Polska megvásárlása növelte a nem-üzemanyag értékesítésből származó árrést. Az egységköltség pedig csökkent, miután a tavalyi évet Magyarországon sújtotta a kiskereskedelmi különadó, miközben a MOL nem emelhetett árat.

A földgáz üzletág jó eredménye a tranzitbevételek megugrásának köszönhető. A pénzügyi sor 17 milliárd forintos profitja a jelentős árfolyamnyereségnek tudható be, elsősorban a gyenge dollár miatt, ami a nettó eredményt is feljebb vitte, mint a várakozás. Az anyavállalati nettó profit így 78,4 milliárd forint lett, ami jobb, mint a piac által becsült 31,3 milliárd.

ERSTE elemzői kommentár: A MOL második negyedéves tisztított, CCS alapú EBITDA nyeresége meghaladta a konszenzust, de az eredmény jelentősen csökkent év/év alapon. A cég profitabilitása visszaesett a normál (2021-es) szintre, sőt a túladóztatás következtében, ami főleg a magyar kormány oldaláról érzünk, a tőkearányos megtérülés a hosszú-távú átlag alá zuhant ebben a negyedévben.

A jó hír, hogy a fundamentumok – a tovább romló petrolkémiát leszámítja – jelentősen javultak júliusban. Az olaj és gázárak, és különösen a finomítói árrések erőteljesen emelkedtek az elmúlt hónapban.

A MOL a második negyedév során ráadásul elszámolta a különadók egy jelentős részét, amelyek a teljes 2023-as évre vonatkoztak, így az év második felének állam felé történő kötelezettsége már nem lesz akkora teher, mint az előző időszakban fizetett sarc. Mi semleges piaci reakcióra számítunk a mai jelentés után.

Márciusban nőtt az euróövezet külkereskedelmi többlete

Márciusban nőtt az euróövezet külkereskedelmi többlete éves összehasonlításban - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden ismertetett adataiból.
2024. 05. 21. 18:30
Megosztás:

Meg kell erősíteni a hazai gazdaság szuverenitását

Európa jövője egyenrangú, szuverén tagállamokkal biztosítható, ezért a kormány továbbra is azon dolgozik, hogy megerősítse a magyar gazdaság szuverenitását. Ebben a munkában az egyik legfontosabb feladat a hazai élelmiszeripar feltámasztása, megerősítése - hangoztatta a pénzügyminiszter kedden Karcagon, a Szatmári Cégcsoporthoz tartozó Kun-Malom Grain Kft. új malomüzemének alapkőletételén.
2024. 05. 21. 18:00
Megosztás:

A mesterséges intelligenciáról szóló rendeletet fogadott el az EU

Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, mely az EU egységes piacán "mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett".
2024. 05. 21. 17:30
Megosztás:

Nukleáris megállapodás jött létre hazánk és Japán között

Nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között, a két ország ennek alapján együtt fog működni egyebek mellett a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztésében is - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Tokióban.
2024. 05. 21. 17:00
Megosztás:

Az arany ára nagyot ugrott, majd tegnap korrigált

A vártnak megfelelő fogyasztói inflációs adat után hétfőn új csúcsot döntött az arany árfolyama, mivel az elősegítheti a Fed döntését a kamatok csökkentéséről.
2024. 05. 21. 16:30
Megosztás:

Megemelték az S&P500 index előrejelzését

Az elmúlt időszakban számos ház emelte meg az S&P500 indexre vonatkozó előrejelzését. Az év végére várt átlagos index érték 5.289 pontra emelkedett a március végén várt 5.117 pontról.
2024. 05. 21. 16:00
Megosztás:

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 21. 15:30
Megosztás:

Csökkent az EU-ban az építőipari termelés márciusban

Éves összehasonlításban nőtt az építőipari termelés az euróövezetben és csökkent az Európai Unióban márciusban - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.
2024. 05. 21. 15:00
Megosztás:

Már nem kell a valutaváltókat megrohanni pénzváltásért

Érdemes kihasználni az erős forintot a nyaralást tervezőknek – a nyári hónapokban rendre gyengülni szokott a magyar fizetőeszköz – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.huszakértője szerint érdemes kihasználni azt, hogy a bankok a Revolut támadására válaszul ma már kedvezményes díj mellett váltanak forintot.
2024. 05. 21. 14:30
Megosztás:

Magasabb nettó-kamatjövedelmet vár a JPMorgan, mégis adták

Megemelte a nettó kamatjövedelemre vonatkozó idei várakozását a JPMorgan, ugyanis a magasabb alapkamat-pálya támogatja a bankok nettó kamatmarzsát.
2024. 05. 21. 14:00
Megosztás:

A kormány támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére

A kormány az agrárszakképzés fejlesztése érdekében 15,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére 19 intézménynek a tavaly meghirdetett Vidékfejlesztési Programban - jelentette be Nagy István agrárminiszter kedden Budapesten, a bemutatóüzemek támogatói okiratainak átadásán.
2024. 05. 21. 13:30
Megosztás:

Elektromos járműveken döcögünk a zöld átállás felé

Geopolitikai feszültségek, lassuló kereslet és szabályozási bizonytalanságok nehezítik a közlekedés elektrifikációja felé vezető utat – állapítja meg járműipari kitekintőjében, a Global Auto Outlookban az Allianz. Miközben az autóiparnak valóban kulcsszerepe van a zöldátállásban, a hagyományos német és amerikai szereplőknek ugyanúgy sokasodó kihívásokkal kell megküzdeniük, mint a trónkövetelő kínaiaknak.
2024. 05. 21. 13:00
Megosztás:

Gyorsult előző hónapban a termelői árak éves csökkenése Németországban

Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden.
2024. 05. 21. 12:30
Megosztás:

Éjfélkor jár le az szja-bevallási határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
2024. 05. 21. 12:00
Megosztás:

Élénk lehet az idei nyár a nyaralók piacán – néhol még olcsóbban lehet vásárolni, mint tavaly

A nyaralók piacán sokkal nagyobb lett a választék az elmúlt évekhez képest. Több mint 11 ezer eladó lakóingatlan található a nyaralóövezetek part menti településein, ami tavalyhoz képest 8 százalékkal, 2022. májusához képest pedig több 40 százalékkal nagyobb kínálatot jelent.
2024. 05. 21. 11:30
Megosztás:

Csökkent Románia építőipari termelés volumene az első negyedévben

Az első negyedévben 7,1 százalékkal csökkent a romániai építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint - közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS).
2024. 05. 21. 11:00
Megosztás:

Gyengüléssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Mínuszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 05. 21. 10:30
Megosztás:

Gyengültek az ázsiai tőzsdék

Gyengültek az indexek az ázsiai tőzsdéken kedden.
2024. 05. 21. 10:00
Megosztás:

A DOGE és a PEPE vezetik a listát, mint a legnépszerűbb fogadások, miközben a nyár forrósodni készül. Mi várható az új mémérme, a Raboo számára?

Tekintettel a közelmúltbeli teljesítményükre a kriptovaluta piacon, a befektetők most tömegesen vásárolják a DOGE-t, a PEPE-t és az új előértékesítési tokent, a Raboo-t (RABT), abban a reményben, hogy ezek a nyári hónapokban egy hihetetlen piaci emelkedést vezetnek majd.
2024. 05. 21. 09:30
Megosztás:

Negatív korrekcióval indulhat a kereskedés

Negatív korrekcióval indulhat a keddi kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén. A BUX 766,41 pontos, 1,11 százalékos csökkenéssel, 68 088,24 ponton zárt az előző kereskedési napon, pénteken; a részvénypiac forgalma 14,9 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.
2024. 05. 21. 09:21
Megosztás: