2 befektetés, amivel a legjobban biztosíthatod a családod jövőjét

Az Allianz legutóbbi kutatása[1] szerint a gyermekvállalás a legmeghatározóbb, sorsfordító esemény az életünkben. Egy gyermek felnevelése egyre többe kerül, – a KSH egy főre jutó éves kiadási adatai alapján a gyermek 18 éves koráig legalább 18 millió forintba. Ezért már a családtervezéskor érdemes elkezdeni a felkészülést a várható kiadásokra és a váratlan eseményekre. Nézzük, milyen lehetőségeink vannak erre!

2 befektetés, amivel a legjobban biztosíthatod a családod jövőjét

Egy baba végtelen örömmel, de egyúttal óriási felelőséggel is jár, különösen, ha több gyermeket  vállalunk. Nemcsak a fizikai, mentális és érzelmi, hanem az anyagi jóllétükről is gondoskodnunk kell szülőként, és biztosítani számukra az önálló élethez szükséges feltételeket. Az alapvető szükségletek mellett jórészt gyermekeink oktatására költjük a legtöbb pénzt, illetve albérletre/kollégiumra és az első saját lakás támogatására. Az ehhez szükséges összeget többféle megtakarítási formával is összegyűjthetjük, melyek kiválasztásánál fontos szempont, hogy mennyit szeretnénk félretenni, mennyi a bevételünk, van-e lakáshitelünk, és hány évesek vagyunk. Mielőtt azonban bármilyen befektetés mellett letennénk a voksunkat, első lépésként érdemes kockázati életbiztosítást kötni.

Életbiztosítási védelem az egész családnak

„Az elmúlt években nagyon sokan családtámogatási hitelekkel (CSOK és Babaváró) jutottak saját otthonhoz, melyek egyik alapfeltétele a gyermekvállalás. Ezek a többmillió forintos hitelek nagy segítséget jelentenek a családoknak, ám az adósság terhe félelmet is kelt. Ilyenkor sokan elgondolkodnak azon, mi lesz, ha az egyik szülőt váratlan betegség vagy hirtelen baleset éri, hiszen a hitelt ebben az esetben is vissza kell fizetni, ami akár teljesen tönkre teheti anyagilag a családot. Az ilyen esetekre nyújthat védőhálót a kockázati életbiztosítás, amellyel a család minden tagját be lehet biztosítani”[2] – hangsúlyozta Kovács Tímea, az Allianz Hungária Zrt. szolnoki hálózati igazgatója.

Az Allianz tapasztalatai alapján a hitelek és a Covid által okozott félelem következtében a családalapítással együtt az életbiztosítás kötési kedv is megnőtt ebben az időszakban Magyarországon a fiatal házasok körében. Ez különösen a kockázati életbiztosításra igaz, mivel a
családtervezés során a párok elsőként a saját és gyermekük jövőjét szeretnék biztosítani, ezután tervezik csak meg, hogy milyen megtakarításokkal tudják támogatni az életét. A szülők jellemzően a gyermek születése után, de gyakran már a babavárás alatt is kötnek életbiztosítást, és általában mindkét szülő biztosítja magát.

A kockázati életbiztosításoknál elsősorban az életkor befolyásolja a díjat: minél fiatalabbak a családtagok, annál kedvezőbb . Egy háromtagú családnak például, ahol a szülők 30 évesek a gyerek pedig 5, és 20-20 millió forintra szeretnék egymást biztosítani, havonta körülbelül 10 000 forint lehet a biztosítás alapdíja, amennyiben a szülők 40 évesek, ugyanilyen feltételek mellett pedig havi 25 000 forint. Az összeg megállapítását továbbá az is befolyásolja, hogy mennyi a család havi bevétele. Ez alapján a pénzügyi szakértők egy évre tervezik meg az életbiztosítás biztosítási összegét, mivel általában ennyi idő kell ahhoz, hogy egy család anyagilag újrarendeződjön.

Megtakarításos életbiztosítás gyerekeknek

A megtakarításos vagy befektetési életbiztosítások a legelterjedtebb gyermekcélú megtakarítási programok közé tartoznak, ezek acsaládtervezés előtt álló és már gyermeket nevelő tudatos szülőknek egyaránt ajánlottak. Általában 10-15 évre szólnak, ezért hosszú távú elköteleződést igényelnek és piaci alapon működnek, így jól kiválasztott eszközalapok segítségével magas hozamokkal gyarapíthatjuk a tőkénket. Ennek a befektetési formának a legnagyobb előnye, hogy az így összegyűlt pénz 10 év után kamatadómentes és szabadon felhasználható, továbbá a biztosító a szülő halála esetén is kifizeti a szerződésben rögzített, fennálló megtakarítási összeget a gyereknek. További előnye, hogy 2 éves kortól a gyermekünk biztosított is lehet a szerződésben.

Az Allianz szakembere szerint a szülők többnyire 30 év felett kezdenek el gyermekcélú megtakarításokban gondolkodni, amikor már stabilabb a jövedelmük. Ezeknek a szerződéseknek a minimáldíja az Allianznál 12 000 forint, de a díj efelett rugalmasan meghatározható, mivel mi döntjük el, mennyit szeretnénk félretenni. A fiatal anyukák jellemzően a családi pótlék összegét rakják félre ilyen céllal, a 30-40 éves szülők pedig 15-20 000 forintot szánnak erre átlagosan havonta. Sokan talán nem tudják, de a szerződés időtartama alatt bekövetkezett családbővítés esetén lehetőség van egy nagyobb pénzösszeg kivonására is, ám ettől még a szerződés nem szűnik meg, tovább fizethető. Ezenkívül a megszületett további gyermekekre is kiterjeszthető a biztosítási védelem a szerződésben.

Gyermekcélú megtakarítás kiegészítő védelemmel

Ha anyagilag megengedhetjük magunknak, a legjobb, ha mindkét típusú szerződéssel, kockázati és befektetési életbiztosítással egyaránt rendelkezik a család, így minden helyzetre felkészülhetünk. Éppen ezért lehet jó egy olyan konstrukció is, amely kombinálja a megtakarítást és a kockázati életbiztosítási védelmet. A kockázati részt érdemes műtéti és kórházi napi térítéssel megkötni, mivel a szülő vagy a gyerek váratlan balesete, betegsége anyagi kiesést jelenthet, amit így fedezhet a biztosító.

Az életbiztosítások megtakarítási szempontból a család igényeihez és pénzügyi helyzetéhez igazítva bármikor módosíthatók, de minden évben legalább évfordulókor ajánlott felülvizsgálni a megkötött szerződést, hiszen egy év alatt is sok minden történik egy család életében, ami miatt változtatásra lehet szükség. 

Készülj fel az Allianz-cal, és hozd ki a számodra legjobbat minden élethelyzetből!

[1] Forrás: Az Allianz Hungária Zrt. „Felkészültél a legjobbra?” elnevezésű online, nem reprezentatív kérdőíves felmérése 2023. június 16. és 30. között zajlott 294 válaszadó részvételével a 18 és 64+ éves korosztályból.
2 Az Allianz Gondoskodás Program keretében legfeljebb 10 főt.

Az idei év a magyar áramhálózat-korszerűsítésről szól

2024 a magyar áramhálózat-korszerűsítés kiemelkedő éve: a kormány 160 milliárd forinttal támogatja azokat a beruházásokat, amelyekben új alállomások épülnek, folytatódik a meglévők bővítése és távvezeték-fejlesztések is megvalósulnak - mondta az Energiaügyi Minisztérium (EM) parlamenti államtitkára kedden a MAVIR kerepesi alállomásának bővítési záróünnepségén.
2024. 06. 19. 13:00
Megosztás:

Hazánk túlteljesítette a növényvédő szerrel szennyezett csomagolóanyagok begyűjtésére vonatkozó célszámot

Magyarország túlteljesítette a növényvédő szerrel szennyezett csomagolóanyagok begyűjtésére vonatkozó célszámot - közölte a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. szakmai partnerével, a CSEBER Nonprofit Kft.-vel közös közleményben az MTI-vel.
2024. 06. 19. 12:30
Megosztás:

Vízerőművet tervez a román kormány az Erdélyi-szigethegységben

Szivattyús energiatároló vízerőművet építtetne a román kormány az Erdélyi-szigethegységben, a megvalósíthatósági tanulmányra kiírt tenderre két ajánlat érkezett - írja az economedia.ro.
2024. 06. 19. 12:00
Megosztás:

Ásványvizet osztanak az utasoknak a pályaudvarokon és az autóbusz-állomásokon

A harmadfokú hőségriasztás ideje alatt a MÁV-Start naponta 10 és 17 óra között a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki vasútállomásokon, a Volánbusz pedig munkanapokon 12 és 14 óra között a Népliget autóbusz-állomáson és a megyeszékhelyek nagyobb forgalmú buszállomásain oszt ásványvizet az utasoknak a készlet erejéig - közölte a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága szerdán, a vízosztás kezdetének reggelén az MTI-vel.
2024. 06. 19. 11:30
Megosztás:

Eddigi legsúlyosabb veresége előtt áll a Konzervatív Párt Nagy-Britanniában

A kedden ismertetett legfrissebb felmérés szerint eddigi legsúlyosabb vereségét szenvedheti el a jelenleg kormányzó brit Konzervatív Párt a július 4-i parlamenti választásokon.
2024. 06. 19. 11:00
Megosztás:

Az olasz szenátus rábólintott a közvetlen kormányfő-választásra

Az olasz parlament felsőháza első olvasatban megszavazta a jobboldali kormány alkotmánymódosító javaslatát a miniszterelnök közvetlen megválasztásáról, amire a baloldali ellenzék utcai tüntetéssel válaszolt Rómában kedden este.
2024. 06. 19. 10:30
Megosztás:

Élményút készül a dorogi homokvasút nyomvonalán

Élményutat alakítanak ki a Dorogi-szénmedence egykori bányáiba tömedékanyagnak homokot szállító kisvasút 40 kilométeres nyomvonalán, az érintett hat település önkormányzatának együttműködésével - közölte Komárom-Esztergom vármegye közgyűlésének elnöke az MTI-vel.
2024. 06. 19. 10:00
Megosztás:

Erősödött a forint szerda reggelre

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 06. 19. 09:30
Megosztás:

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék szerdán, a tokiói tőzsde 0,28 százalékos emelkedéssel, 38 535 ponton fejezte be a napot. A részvények szélesebb körét felölelő Topix mutató 0,30 százalékkal nőtt.
2024. 06. 19. 09:00
Megosztás:

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a BÉT-en

Mérsékelt mozgással, iránykereséssel indulhat a kereskedés szerdán a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A BUX 120,63 pontos, 0,17 százalékos emelkedéssel, 69 832,54 ponton zárt kedden.
2024. 06. 19. 08:30
Megosztás:

A munkáltatók szerint is égető reformok szükségesek a munkásszállóknál

Óriási lenne az igény a piacon a modern munkásszállók iránt. Megfelelő szállás biztosítása esetén ugyanis nagyobb az esély, hogy a potenciális munkaerő munkát vállal olyan hiányterületeken és régiókban, amely a lakhelyétől jóval távolabb található. Éppen ezért a kormány is kiemelten támogatja a modern munkásszállások létrehozását annak érdekében, hogy a munkavállalók mobilitása növekedjen, és a szállások minősége javuljon – hangsúlyozza Tóth Olivér, a Wellby House Kft. közvetítő cég értékesítési vezetője.
2024. 06. 19. 07:30
Megosztás:

A MicroStrategy terve, hogy 500 millió dollár értékű részvényt átvált Bitcoinra, ami a kriptovaluták bikapiaci jövőjét sugallja

A MicroStrategy az egyik olyan tradícionális intézmény, amely támogatja a kriptovalutákat, és még mindig nem hagyták abba ezt a tevékenységet. A legfrissebb fejlemények szerint több jelentés is azt állítja, hogy a MicroStrategy 500 millió dollár értékű részvény eladását tervezi további Bitcoin vásárlások finanszírozására.
2024. 06. 19. 07:00
Megosztás:

Változatosan alakulnak az ingatlanárak a hazai kiemelt üdülőövezetekben

Összességében emelkedtek az árak Magyarország kiemelt üdülőövezeteinek lakóingatlan- és üdülőpiacain 2023-ban, azonban az egyes üdülőkörzetekben változatosan alakulnak az árak – derül ki az MBH Indexből, az MBH Csoporthoz tartozó MBH Jelzálogbank legfrissebb elemzéséből. A Dunakanyarban több mint 30 százalékkal nőtt a négyzetméterenként fizetett átlagár, ahogy a Balatonnál és a Mecsek-Villány térségben is jelentős volt az áremelkedés. A Tisza-tó környékén és a Mátra-Bükk térségben azonban továbbra is kedvezőbb árakon lehet ingatlanhoz jutni. A nyolc kiemelt üdülőkörzet között jelentős különbség mutatkozik az árazás tekintetében: a legdrágább üdülőkörzet Budapest és a Balaton környéke, a legolcsóbb pedig változatlanul a Tisza-tó környéke.
2024. 06. 19. 06:30
Megosztás:

Hogyan szerezzük és tartsuk meg a legjobb kollégákat?

Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a Fivosz HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésben keresték a választ arra, milyen az ideális munkahely 2024-ben.
2024. 06. 19. 06:00
Megosztás:

Ezért buknak el a startupok az első három évben

Az első három év a legkritikusabb a startupok életében, ekkor bukik el ugyanis a legtöbb jó ötlet. A start it @K&H inkubátorprogram szerint ennek két fő oka, hogy egyrészt a startupok ritkán végeznek piackutatást, így nem egy valós, sokakat érintő problémára hoznak megoldást. Másrészt nincs egy jól átgondolt és felépített üzleti modelljük. Mutatjuk, hogy lehet ezeket elkerülni, áthidalni.
2024. 06. 19. 05:30
Megosztás:

Döntött az OXO Technologies közgyűlése a társaság székhelyének áthelyezéséről Hollandiába

Az OXO Technologies Holding Nyrt. kedden megtartott közgyűlése egyhangúlag és véglegesen jóváhagyta a társaság székhelyének áthelyezését Budapestről a hollandiai Rotterdamba - tájékoztatta az MTI-t a társaság kedden.
2024. 06. 19. 05:00
Megosztás:

Merre tart a hazai ingatlanpiac?

Az ingatlanpiac egyes szegmenseiben lassú javulás várható, miközben az ESG szempontok egyre hangsúlyosabbak – derül ki a DLA Piper Hungary Real Estate Intelligence Report 2024 kiadványából. Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási és ingatlanjogi csoportvezetője és Balogh Tamás a DLA Piper Hungary vezető ügyvédje, Real Estate Service Stream Leader ismertetik a hazai ingatlanpiacot meghatározó legfontosabb trendeket.
2024. 06. 19. 04:30
Megosztás:

Júniustól szűkebb mozgástér áll rendelkezésre az alapkamat csökkentésére

Júniustól új szakasz következik a monetáris politikában, ebben az időszakban a jegybank számára érdemben szűkebb mozgástér áll rendelkezésre az alapkamat csökkentésére - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a monetáris tanács keddi kamatdöntését követő online háttérbeszélgetésen.
2024. 06. 19. 04:00
Megosztás:

Célzott támogatások segítik a hazai burgonyatermesztést

Kiemelt feladat, hogy versenyképes legyen a hazai burgonyatermesztés és a gazdálkodók megfelelő árualappal rendelkezzenek - mondta Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Farkas Sándor, a tárca parlamenti államtitkára kedden Budapesten, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács szakmai rendezvényén, amelyet az I. Nemzetközi burgonya világnap alkalmából rendeztek meg.
2024. 06. 19. 03:30
Megosztás:

Adatlopásoktól rettegnek a vásárlók

Egyre több vevő aggódik amiatt, hogy a vásárláskor megadott adatai kiszivárognak, ami a kereskedőket is lépésre kényszeríti – mutat rá az EY legfrissebb, 30 ország több mint 23 000 fogyasztójának megkérdezésével készült nemzetközi kutatásából.
2024. 06. 19. 03:00
Megosztás: