2022 legizgalmasabb lakástrendjei

Az elmúlt évekhez hasonlóan a gyártók és a tervezők idén is új trendeket mutatnak be. Legyen szó skandináv megjelenésű bútorokról vagy az év trendszínének dekorációjáról – minden lehetséges, amit szeretnénk, és ez az „elv” napjainkban jobban érvényes, mint valaha. Nemcsak egy, hanem különböző, egymástól teljesen eltérő stílusok vannak egyszerre divatban. Az ADA kárpitozott bútorok szakértői ma mutatják meg a holnap életstílusát, Thomas Probst pedig elmeséli, hogyan.

Az örök kedvenc: a skandináv stílus

"A letisztult skandináv stílus továbbra is nagyon népszerű" – hangsúlyozza Thomas Probst, az ADA tervezési vezetője. Az egyenes, vékony kanapéformák olyan szelíd, föld tónusú színekkel harmonizálnak, mint a szürke, a homok és a krémfehér. Mindezek tökéletes kombinációt alkotnak a természetes textíliákkal, úgymint a pamuttal, a lennel, a bőrrel, a jutával vagy a szizállal. Azok a kiegészítők, melyek fából vagy terméskőből készülnek, teljesebbé teszik az otthon megjelenését. A falakról se feledkezzünk meg, melyek ugyanolyan egyszerűek és naturálisak: a világos bézs tónusok vagy a fehér a hagyományos skandináv stílus részét képezik, a betonfalakkal pedig még letisztultabb hatást érhetünk el.

A gazdagság új oldala

Azoknak, akik szeretik a csillogást, 2022-ben sem kell lemondaniuk az otthonuk „gazdagságáról”: az olyan kifejező színekben pompázó bútorok, mint a sötétkék, a türkiz vagy a sárga egyesítve arany- vagy sárgaréz színű részletekkel, rendkívül impozáns elemeit képzik a nappalinak. A bátrabbak az év Pantone-színéhez, a kékes-lilás „Very Peri”-hez nyúlnak. A lila színnel – amely a kreativitást és a képzelőerőt szimbolizálja – dinamikusabb, az ügyesen elhelyezett díszítőelemekkel – párnákkal, vázákkal – pedig erőteljesebb megjelenést kölcsönözhetünk a nappalinknak. Ha még látványosabb eredményt szeretnénk elérni, választhatunk egy divatos, lila árnyalatú kanapét is.

ADA trendline: KONA kanapé türkiz bársonyból, dekorációival, "Very Peri" színben és JORDANA ágy a trendi bogyó színű fallal.

Félre a sarkítással – és az élekkel

2022-ben a letisztult elemek az ívekkel és körvonalakkal szállnak versenybe. A kanapék, az asztalok és a székek mellett olyan kiegészítőket is finoman lekerekítenek, mint például a szőnyegeket, vázákat és lámpákat. A körköröstől az elliptikusig szinte mindenki megtalálja a számára megfelelőt; a kerek formák a biztonságot szimbolizálják, növelik a jó közérzetet, így tökéletes harmóniát visznek a helyiségbe. Még a Feng Shui alapelvei szerint is előnyösebbek a természetes formák, ugyanis ezek mentén áramlik az „életenergia”.

ADA trendline: BENT karosszék greige színben, lekerekített dizájnnal

Nemcsak a természetes formájú bútorok, de a bolyhos huzatok is a reneszánszukat élik. A kényelmet a zsinór, a fonal, a bársony vagy a velúr garantálja, míg a homok, a bézs vagy a szürke a modern színek képviselőiként minden eddiginél trendibbé teszik a puha anyagokat. Ezeket az textíliákat jelenleg könnyű fával – fenyővel, lucfenyővel, tölgyfenyővel – kombinálják. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a trend a sötétebb fa változatok – például a dió – irányába mutat.

ADA AUSTRIA preémium: CLIFF étkezőgarnitúra lekerekített stílusban, kortárs fa kombinációban

Remekül alakítható

A multifunkcionalitás varázsszó erejével hat az egyre szűkösebb élettérben. "A szobákat gyakran sokféleképpen használják, a bútoroknak rugalmasnak és az igényekre szabottnak kell lenniük" – meséli tapasztalatait Thomas Probst, a tervezési részleg vezetője. Bejelentkeznek a barátok hétvégi programra? A gyerekek elhozzák a barátaikat egy közös filmes estére? Egyik sem jelent akadályt! Az ágyfunkciónak köszönhetően a kanapék könnyedén alvóhellyé alakíthatók – ráadásul praktikus tárolóhellyel rendelkeznek. Az extra széles ülések és a magasságban, valamint mélységben állítható modulok gondoskodnak arról, hogy a kanapé gyorsan átalakuljon egy rendkívül nagy ülőgarnitúrává, amelyen mindenki kényelmesen elfér. 

ADA trendline: PIKA - Kis kanapé, nagy kényelemmel: Olyan kényelmes, mint egy ágyban

Fotók: (© ADA)

Koronavírus - NNK: továbbra sem változik a szennyvízben az örökítőanyag koncentrációja

Továbbra sem változik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán a honlapján.
2023. 03. 22. 16:30
Megosztás:

Az MNB megadta az engedélyét a kkv-ra szakosodott fintechszolgáltatónak

Az iBanFirst kis- és középvállalkozások nemzetközi pénzforgalmát támogató online platform budapesti fióktelepe megkapta a Magyar Nemzeti Bank engedélyét - közölte az MNB szerdán az MTI-nek eljuttatott közleményében.
2023. 03. 22. 16:00
Megosztás:

Több mint 1 millióval emelkedtek a budapesti V. kerületi négyzetméterárak 10 év alatt

Több mint 1 millió forinttal emelkedtek a budapesti V. kerületi négyzetméterárak 10 év alatt, 2022 év végére az ingatlanra fordított átlagos összeg már a 100 millió forintot is meghaladta - derült ki a Duna House legfrissebb elemzéséből.
2023. 03. 22. 15:30
Megosztás:

Országszerte költözési célpont az agglomeráció

Több fővárosi kerületben és a vármegyeszékhelyeken is csökkent az állandó lakosok száma a múlt évben, az agglomerációs települések ugyanakkor szerte az országban népszerű költözési célpontnak számítottak - írta legfrissebb elemzésében az ingatlan.com.
2023. 03. 22. 15:00
Megosztás:

Mennyibe kerül egy síbaleset, ha nincs biztosításod?

2021-ben a novembertől március végéig tartó síszezonban már 587 ezer magyar kereste fel a legnépszerűbb európai terepeket; a tavalyelőtti évben pontosan 40 ezerrel több honfitársunk csatolta fel a sílécét vagy a snowboardját, mint a 2017-es szezonban - derül ki Laurent Vanat svájci gazdasági elemző évente megjelenő, a nemzetközi síturizmusról készített tanulmányából.
2023. 03. 22. 14:30
Megosztás:

Az amerikai jegybankon a világ szeme - bankpánikot gyógyít, vagy inflációt tör le?

Az elmúlt mintegy másfél hét piaci turbulenciái után a Fed-en a világ szeme, pláne amiatt is, hogy az EKB nem változtatott a korábbi kijelölt kamatemelési pályán.
2023. 03. 22. 14:00
Megosztás:

Több mint ezer magyar cégnek kell majd beszámolnia a fenntartható működéséről az EU-nak

A tőzsdén jegyzett vállalatok kevesebb mint harmada számít fenntarthatónak az uniós zöld keretrendszer mutatói alapján – hívja fel a figyelmet az EY 11 tagországot elemző tanulmánya. Az Európai Unió célja, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon, ezért egyre több cég gazdasági tevékenységét szabályozná; a társaságoknak azonban nehézséget okoz még a kritériumok értelmezése is. Idehaza több mint ezer magyarországi székhelyű szervezet lehet érintett.
2023. 03. 22. 13:36
Megosztás:

Az európai fogyasztók elsősorban az utazásról, az éttermekről és az új ruhákról mondanak le az infláció hatására

Az infláció és az energiaköltségek az eladósodás fő mozgatórugói. A fogyasztók elsősorban az utazásról, az étteremlátogatásokról és az új ruházat vásárlásáról mondanak le az EOS fogyasztói kutatása szerint. Az európaiak többsége aggódik pénzügyi jövője miatt.
2023. 03. 22. 13:00
Megosztás:

A tévé egyre kevesebb gyereket ér el, de este tízkor még minden negyedik óvodás korú a képernyő előtt ül

A gyerekek médiafogyasztása – és ezen belül a tévénézés – fontos szerepet tölt be a jövő generációjának formálásában. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából 2022 őszén készült elemzésből kiderül: bár a tévé évről évre egyre kevesebb gyereket ért el egy átlagos napon, a nézett idő mégsem csökkent. Minden 18 év alatti korosztálynál megfigyelhető egyfajta specializálódás. A kutatás szerint a középiskolások tévéznek a legkevesebbet, az óvodás és kisiskolás korú gyerekek viszont naponta 3 óránál is hosszabb ideig ülnek a tévékészülék előtt.
2023. 03. 22. 12:30
Megosztás:

Kína óvatos marad az orosz nyersanyaggal kapcsolatban

Második napja folyik Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin találkozója, és az egymás iránti támogatás folyamatos hangoztatása mellett még nem esett szó arról, hogy Kína az eddiginél több nyersanyagot importálná Oroszországból.
2023. 03. 22. 12:00
Megosztás:

Kelepcében: Mit lép a Fed?

A Fed-nek el kell döntenie, hogy a bankok körül kialakult nehéz helyzetben tovább folytja-e a monetáris szigorítást, vagy a továbbra is magas infláció ellenére változatlanul hagyja az irányadó kamatot.
2023. 03. 22. 11:30
Megosztás:

Így kaphatsz olcsó Széchenyi hitelt

Bár még bőven lenne idő arra, hogy cégünk éves beszámolóját leadjuk, azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a közeljövőben kedvezményes hitelt szeretnének felvenni, nem célszerű halogatni a pénzügyi év zárását. A Bankmonitor.hu elemzői szerint ugyanis a bankok már most kérik a hitelbírálathoz a 2022. évre vonatkozó kimutatásokat.
2023. 03. 22. 11:00
Megosztás:

Drágább lesz a bliccelés a Volánbuszokon

A Volánbusz április 1-jétől érvényes új üzletszabályzata szerint az érvénytelen jeggyel utazóknak a helyszínen 8 ezerről 12 ezer forintra emelkedik a pótdíj összege, három napon túl a pótdíj 8 ezer forint helyett 25 ezer forint lesz, 30 napon túl 12 ezerről 50 ezer forintra emelkedik - közölte a vállalat szerdán az MTI-vel.
2023. 03. 22. 10:30
Megosztás:

Növelte a kormány az agrárkár-enyhítési alap forrásait

A kivételesen aszályos tavalyi év veszteségeinek mérséklésére március 31-ig több mint 22 ezer termelő részesül összesen 50,6 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásban - közölte szerdai közleményében Nagy István agrárminiszter. A magyar kormány ennek érdekében az agrárkár-enyhítési alap forrásait több mint négyszeresére emelte.
2023. 03. 22. 10:00
Megosztás:

Budapestről kifelé költöznek még mindig sokan, az agglomeráció lakossága növekszik

A főváros és a vármegyeszékhelyek agglomerációs települései továbbra is a slágernek számítanak az állandó lakosok számának változása - részben a költözések - alapján.
2023. 03. 22. 09:30
Megosztás:

Így csalnak az elektromos autók kilométer-órájával - visszatekerik persze!

Kiderült, mennyire tekerik az elektromos autók kilométeróráját. A használtautó-piacon tapasztalható átláthatatlanság jelensége az elektromos gépjárművek egyre nagyobb elterjedésével sem változott. Sokan elektromos autókra váltanak a károsanyag-kibocsátás, illetve az üzemeltetési és karbantartási költségek csökkentése érdekében, ám a carVertical kutatásai szerint a különféle csalások, beleértve a kilométeróra-visszatekerést, az elektromos gépjárműveket is érintik.
2023. 03. 22. 09:00
Megosztás:

Befektetés nélkül is elkezdheted a játékot

Az online kaszinók napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A kaszinók világa az utóbbi évtizedekben növekedett a legtöbbet, méghozzá robbanásszerű gyorsasággal. Az emberek szórakoztatását megcélzó ipar világszerte milliárdokat hoz a gazdaságba, az online kaszinók megjelenése pedig csak fokozta ezt a növekedést.
2023. 03. 22. 08:31
Megosztás:

Erősödött a forint szerda reggelre

Erősödött a forint szerda reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizapiacon.
2023. 03. 22. 08:30
Megosztás:

Nébih: visszahívnak egy a Danone OIKOS Görög élőflórás joghurtot

Penész lehetséges jelenléte miatt visszahívják és a forgalomból is kivonják a Danone OIKOS Görög élőflórás áfonyás sajttorta ízű, négyszer 125 gramm kiszerelésű joghurtot - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel.
2023. 03. 22. 08:00
Megosztás:

A streaming hozza a hangfelvételipar legtöbb bevételét

A zeneipar nemzetközi szervezete, az IFPI kedden közzétett adatai szerint a streamingből jön a teljes globális bevétel 67 százaléka, Magyarországon ez az arány csaknem 80 százalékos.
2023. 03. 22. 07:30
Megosztás: