5+1 egyszerű megtakarítási tipp – nem csak a Takarékosság Világnapjára

Az Allianz 2023-as globális vagyonosodási jelentéséből kiderült, hogy a magyar háztartások bruttó pénzügyi eszközállománya 38 százalékkal nőtt 2019. és 2022. között, ám inflációval kiigazítva a bővülés mindössze 11 százalék. Bár ez a növekedés optimizmusra ad okot, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy az elmúlt évek bizonytalanságai és gazdasági nehézségei miatt minden korosztály számára felértékelődött a takarékoskodás és a pénzügyi öngondoskodás fontossága, ennek ellenére a lakosság mintegy 80 százalékának még mindig nincs érdemi megtakarítása, több mint 30 százalékának pedig vésztartaléka sem.[1] Az Allianz Hungária az október 31-i Takarékosság Világnapja alkalmából is szeretné felhívni a figyelmet a pénzügyi tudatosság és a megtakarítások fontosságára, ezért összegyűjtött 5 egyszerű tippet a megtakarítási céljaink megvalósításához.

5+1 egyszerű megtakarítási tipp – nem csak a Takarékosság Világnapjára

1. Készítsünk költségvetést és rendszeresen vizsgáljuk is felül

A pénzügyi tudatossághoz vezető út első lépése, hogy tisztában legyünk a bevételeinkkel és a kiadásainkkal. A céljaink elérése érdekében ajánlott minden hónapban megtervezni a várható költségeinket, ami segít átlátni a prioritásainkat, a lehetőségeinket, és visszafogni az impulzusvásárlásokat. Érdemes rendszeresen, már a fizetésünk beérkezésekor félretenni egy havi fix összeget, amelyet a váratlan kiadásokra, illetve a hosszú távú megtakarítási céljainkra szánunk. A pénzügyeink rendszeres áttekintésével és felülvizsgálatával nemcsak könnyebben hozhatunk meg tudatos döntéseket, de komoly összegeket is megspórolhatunk.

2. Minél fiatalabb korban kezdjünk el takarékoskodni

Jó, ha tudjuk, hogy minél később kezdünk el megtakarítani egy-egy cél érdekében, annál nagyobb összeget kell félretennünk havonta. Így a befektetendő összeg is folyamatosan nő, minél később jut eszünkbe a nyugdíjunk, a gyermekeink jövője, vagy akár egy lakásfelújítás. Például, ha 37 évesen kezdünk el spórolni a nyugdíjunkra, akkor 5 százalékos hozamfeltételezés mellett kétszer annyit kell havonta félretennünk ahhoz, hogy ugyanannyi megtakarításunk legyen, mint ha már 25 évesen elkezdtük volna. Ám soha nem késő elkezdeni takarékoskodni, hogy idős korunkban vagy vészhelyzetben ne kerüljünk anyagi krízisbe! „Ma már egyre népszerűbb megtakarítási forma a befektetéssel egybekötött életbiztosítás,  ami a családalapítástól kedzve a nyugdíjas éveinkre való felkészülésig számos különböző élethelyzethez, a rövid és középtávú anyagi céljaink eléréséhez is jelentős segítséget nyújthat,” – mondta Bencsik Tamás, az Allianz Hungária Zrt. Személybiztosítások Igazgatóságának vezetője.

3. Az élethelyzetünknek megfelelően alakítsuk a megtakarításainkat, biztosításainkat

A különböző életszakaszokban és élethelyzetekben más-más típusú megtakarítási formák lehetnek előnyösek számunkra, legyen szó pl. családalapításról, iskolakezdésről, lakásvásárlásról, nyugdíj-előtakarékosságról vagy egy váratlan balesetre, betegségre való felkészülésről. Emellett az aktuális anyagi prioritásaink mentén is időről időre szükséges lehet a megtakarításaink újra tervezése. A biztosítások ilyen szempontból igazi jolly jokerek, hiszen minden életkorban, minden élethelyzetre és takarékossági célra találunk közöttük megoldást. A rugalmas biztosítási, pl. nyugdíj- vagy megtakarítási célú életbiztosítási szerződésekben meghatározott összegeket és biztosítási fedezeteket minden életkorban az igényeinkhez és a pénzügyi helyzetünkhöz igazítva módosíthatjuk, ami segítséget jelenthet a különböző életszakaszokban és a váratlan helyzetekre való felkészülésben is. A számunkra legmegfelelőbb konstrukciók kiválasztásához érdemes pénzügyi szakemberhez fordulni tanácsért.

4. A jelenlegi inflációs környezetben se hagyjunk fel a megtakarítással

Az elmúlt egy évben az infláció többszörösen megdöntötte a korábbi évek rekordjait, idén januárban pedig már közel 26 százalékos csúcson tetőzött. Az infláció ellen az jelent valódi védelmet, ha a rendszeres díjat növeljük meg és nem egyszer fizetünk be magasabb összeget, emellett az euróalapú befektetések is jó megoldást jelenthetnek. „Azt látjuk, hogy egyre többen választják euróalapú nyugdíjbiztosításunkat, ahol a befektetés típusát és a befektetés védelmét támogató eszközöket is megválaszthatja az ügyfél, aminek keretében például értesítést kaphat az árfolyamcsökkenésekről is” – teszi hozzá Bencsik Tamás. Mindemellett, az inflációs mutatók csökkenésével párhuzamosan, a megtakarítási kedv és hajlandóság is várhatóan növekedésnek indul.

5. Használjuk ki az állami támogatásokat és a kedvezményeket

Sokan nem tudják vagy hajlamosak megfeledkezni róla, hogy az egészség- és önsegélyező pénztári, illetve az önkéntes nyugdíjpénztárimegtakarítások után a befizetéseink 20 százalékának megfelelő, évente akár 150 000 forintnyi személyi jövedelemadó-visszatérítést igényelhetünk az államtól. A 20 százalékos adójóváírás a nyugdíjbiztosítások és a nyugdíj-előtakarékossági számlák után is jár, ami évente maximum 130 000, illetve 100 000 forint lehet. Ez az állami támogatás a fiataloknak is megadhatja a kezdőlökést az öngondoskodáshoz. Az egészség- és önsegélyező pénztári megtakarítás ráadásul a felsőoktatási intézménybe járó gyerek kollégiumi vagy bérleti díjára, továbbá lakáshitel törlesztésére is felhasználható. Ezenfelül a megtakarítási célú élet- és egészségbiztosításokesetében az egyszeri díjas biztosítások 5, a rendszeres díjasok pedig 10 év után kamatadómentesek, így se szociális hozzájárulási, se SZJA fizetési kötelezettségünk nem lesz. Ezenfelül az egyes befektetésekkel a nyereség mellett különféle bónuszokat és kedvezményeket is kaphatunk, például egy hűségprogram keretében. Érdemes kiaknázni ezeket és olyan biztosítót, illetve pénzintézetet választani, amely különféle jóváírásokat biztosít vagy keresztkedvezményeket ad a további szerződésekre.

+1 . Gondoljunk a gyerekünkre, és mutassunk jó példát

A gyerekvállaláshoz és -neveléshez szükséges többmillió forintos összeget többféle megtakarítási formával is összegyűjthetjük. Ezek közül az egyik legelterjedtebb a megtakarításos életbiztosítás, ami a váratlan helyzetekre védelmet nyújtó kockázati életbiztosítást és a befektetést kombinálja. Legnagyobb előnye, hogy az itt összegyűlt pénz 10 év után kamatadómentes és szabadon felhasználható, a biztosító pedig a szülő halála esetén is kifizeti a fennálló megtakarítási összeget a gyereknek. Gyermekünk jövőjének biztosítása mellett a következetes példamutatás is rendkívül fontos, hiszen a következő generáció csak úgy lehet pénzügyileg tudatos, ha már egészen kiskortól megtanítjuk a gyerekeknek, hogyan bánjanak a pénzzel. Többek között a pénzről való beszélgetéssel, rendszeres zsebpénz adással és az azzal való bánásmód megtanításával, kisebb munkafeladatokért adott fizetéssel is ösztönözhetjük őket a takarékoskodásra.

„Életünk folyamán mindig gyűjtünk valamire, legyen az akár általános tartalék vagy valamilyen konkrét megtakarítási cél, pl. egy drágább telefon/számítógép, autó, utazás, otthon, tanulmányok, nyugdíj. A vágyaink megvalósításához és a számunkra fontos dolgokról való gondoskodáshoz pedig elengedhetetlen a pénzügyi tudatosság és a hosszú távú megtakarításokban való gondolkodás. Az előre tervezésnek és az öngondoskodásnak egyik legjobb eszköze a befektetésekkel egyben kötött életbiztosítás, hiszen ez mindenkinek, minden élethelyzetben és takarékossági célra átfogó megoldást kínál” – hangsúlyozza Bencsik Tamás.

Csökkent az AutoWallis árbevétele és nyeresége

Az AutoWallis csoport 89,1 milliárd forint árbevételt ért el az első negyedévben, 11 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában. Adózás utáni eredménye 1,48 milliárd forint lett, 70 százalékkal csökkent a tavalyi első negyedévhez képest - közölte a vállalat pénteken.
2024. 05. 19. 13:00
Megosztás:

Manikűr otthon? Miért ne?

Szereted, ha a manikűröd mindig csodálatos? Már annyiszor ültél a manikűrösnél, hogy pontosan tudod, mit hogyan kell csinálni? Ráadásul a családtagjaid is folyton gyönyörködnek a körmöd legújabb színeiben? Ha kacérkodsz a gondolattal, hogy kipróbáld otthon a gél lakkot, akkor a gél lakkot is tartalmazó szetteket neked találták ki. 
2024. 05. 19. 12:00
Megosztás:

Graboplast: stabil eredmény után újabb fejlesztések a fókuszban

A fokozódó árverseny és a kihívásokkal teli gazdasági környezet ellenére stabil eredményt ért el a Graboplast 2023-ban, miután 20,3 milliárd forintos árbevétellel zárta a tavalyi évet. A speciális padlógyártás területén meghatározó vállalat idén már növekedést tervez, amit további fejlesztésekkel és a hatékonyság javításával kíván elérni.
2024. 05. 19. 11:00
Megosztás:

Rekordmértékű hitelkihelyezés és dinamikus növekedés jellemezte az EXIM 2023-as évét

Minden eddiginél eredményesebben és rekord-hitelkihelyezéssel zárta a tavalyi évet az Eximbank Zrt. A bővülő hitelezésnek köszönhetően a tavalyi évben a bank mérlegfőösszege több mint 74%-kal 3642 milliárd forintra emelkedett, hitelállománya 50%-os bővüléssel megközelítette a kétbillió-ötszázmilliárd forintot az év végére – derül ki a frissen közzétett beszámolókból. A hitelfolyósítások összértéke tavaly közel egybillió-négyszáznegyvennégymilliárd forint volt, így a 2022. évi folyósítások két és félszeresét is meghaladta.
2024. 05. 19. 10:00
Megosztás:

Döntött a Kúria: fizessenek a pervesztesek!

Sokan ismerhetik akár saját kárukon azt a jelenséget, hogy a bíróságok jellemzően mérséklik a pernyertes számára megítélt ügyvédi munkadíjakat. Ezzel a pernyertesnek indokolatlan veszteséget kell elkönyvelnie, közvetetten pedig piactorzító hatása is van. Most a Kúria precedensértékű, tehát kötelező döntésben reagált erre a jelenségre. Nézzük előbb a legfontosabb fejleményeket, majd azt, hogy mindez hogyan hat a perstratégiára!
2024. 05. 19. 09:00
Megosztás:

Csökkenő forgalomban esett a BUX a héten

Csökkenő forgalom mellett esett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 68 088,24 ponton zárt pénteken, 1113,71 ponttal, 1,61 százalékkal alacsonyabban, mint egy héttel korábban.
2024. 05. 19. 08:00
Megosztás:

Bikapiac a láthatáron: melyik kriptó fog legjobban emelkedni?

A Toncoin (TON) bullish pályát mutatott a legutóbbi on-chain teljesítménye nyomán, mivel a Total Value Locked (TVLK) megugrott, és a napi címek száma 500%-kal nőtt. Ezzel párhuzamosan a NEAR Protocol (NEAR) jelentős, 388,9%-os év eleje óta (YTD) tartó emelkedést tapasztalt, és a legújabb on-chart metrikák alapján hamarosan meghaladhatja a 10 dolláros értéket. A KangaMoon (KANG) egy lőértékesítési szakaszban lévő projekt, amely már több mint 6,7 millió dollárt gyűjtött, és értéke eddig 400%-kal emelkedett. Ahhoz, hogy megtudjuk, melyik a legjobb kriptovaluta befektetésre, mindhárom projektet egyenként megvizsgáljuk.
2024. 05. 19. 07:15
Megosztás:

Horvátország és Olaszország szinte mindent visz - Hová utazik a magyar idén?

A hosszú hétvégékén - például a pünkösdin - jellemzően egy-egy várost látogatnak meg az utasbiztosítással külföldre utazók magyarok. Tavaly pünkösdkor átlagosan 5 napra kötöttek biztosítást 8800 forintért - derül ki a Netrisk összeállításából, amelyből kiderül az is, melyek a legnépszerűbb célországok. Az első negyedévben egyébként a megkötött utasbiztosítások átlagdíja 9 százalékkal nőtt éves szinten.
2024. 05. 19. 07:00
Megosztás:

Már több mint négymilliárd forintot ér az Ötös- és Hatoslottó jackpotja

Bár idén már két szerencsés is örülhetett az Ötöslottó főnyereményének és további egy nyertes közel egy milliárd forintot vihetett haza a Hatoslottón, jelenleg két és fél hónapja nem volt telitalálatos szelvény a két legnépszerűbb számsorsjátékon. Így a hétvégén megnyerhető összeg összesen több mint négymilliárd forint lesz.
2024. 05. 19. 06:00
Megosztás:

A tanácsadók munkáját segítő compliance-szakemberként teszteli az AI-t a KPMG

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) által rendezett Innovációra Magyar! konferencián számolt be a KPMG Magyarország munkatársa arról a kísérletükről, melynek keretében gépi tanulási modell fejlesztésével támogatták a vállalati anyagok feldolgozásának folyamatát.
2024. 05. 19. 05:00
Megosztás:

Számos ponton módosít a Viber a GVH eljárásának köszönhetően

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egy újabb globális technológiai cég magatartását korrigálta egy komplex intézkedéscsomaggal, amely összhangban van a legfrissebb adatvédelmi elvárásokkal is. A GVH által előírt kötelezettségek alapján a Viber alkalmazást üzemeltető Viber Media egy sor olyan intézkedés végrehajtását volt kénytelen vállalni, amelyeknek köszönhetően a fogyasztók könnyebben megismerhetik a platform jellemzőit és tudatosabb döntéseket hozhatnak a szolgáltatással kapcsolatban.
2024. 05. 19. 04:00
Megosztás:

Bálnák halmoznak fel Chainlinket (LINK), Rollblockot (RBLK) és Binance Coint (BNB) májusban – Mit tudhatnak ők?

A kripto bálnák mozgolódni kezdtek a legutóbbi medvepiacot követően. A Bitcoin 66 000 dollárra emelkedésével a szakértők úgy vélik, hogy több projekt is jelentős emelkedés elé nézhet az elkövetkező hetekben. Három projekt, amely már felkeltette a bálnák figyelmét, a Chainlink, a Rollblock és a Binance Coin (BNB). Mivel mindhárom projekt már pozitív tartományban van, a szakértők szerint jelentős emelkedésre lehet számítani, különösen a Rollblock esetében, amely több mint 720%-os hozamot is elérhet.
2024. 05. 19. 03:00
Megosztás:

Ön is kaphat 8.000 Ft havi nyugdíjemelést! Így kell igényelni

Mi az a méltányossági nyugdíj, és mit kell tudni róla? Mik a 2023-as jogszabályi háttér pontos részletei? Mint ahogy a jogszabályok általában, a méltányossági nyugdíjak szabályai is változtak 2023-ban. Fontos ismerni a pontos szabályokat, mert akár havi maximum 8.000 Ft-ot is igényelhetünk méltányossági emelésként. Hogyan lehet élni ezzel a lehetőséggel? Ki igényelheti, és milyen nyugdíj esetén használható ki ez az opció? Cikkünkben az ado.hu szakmai portál útmutatásai alapján részletesen bemutatjuk a témát.
2024. 05. 19. 02:00
Megosztás:

Négymillió eurós tőkebefektetéssel fokozza a nemzetközi terjeszkedést a Parkl

A Parkl Digital Technologies négymillió eurós befektetést kapott a kockázati tőkealapkezelő Lead Ventures-től. A tőkebefektetés célja a Parkl növekedési stratégiájának finanszírozása, amivel a magyar tech scale-up az irodapiac meghatározó digitális szolgáltatójává válhat külföldön is.
2024. 05. 19. 01:00
Megosztás:

A Sealana érme előértékesítése egyre csak duzzad

A Sealana ICO-ja eddig 1,366,148.52 dollárt gyűjtött össze, és szerencséjére a SOL mém érmék iránti kíváncsiság sem apad. Sokak szerint a Sealana lesz a Solana mém érmék következő tündöklő csillaga, és egyszerűen túl jó lehetőség ahhoz, hogy szem elől téveszd.
2024. 05. 19. 00:01
Megosztás:

A jövő zöldenergiáinak találkozóhelye lehetne Magyarország

A jövő a zöldenergiáé Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint, ezért a legkorszerűbb nyugati és keleti technológiák találkozóhelyévé teszik Magyarországot - írta a hirado.hu pénteken.
2024. 05. 18. 23:00
Megosztás:

Franciaországban stagnált a munkanélküliség az első negyedévben

Franciaországban az elemzők által várt csökkenés helyett stagnált a munkanélküliség az idei első negyedévben.
2024. 05. 18. 22:00
Megosztás:

Csökkent a Baidu negyedéves nyeresége

Hat százalékkal csökkent a Baidu kínai multinacionális technológiai vállalat bevétele az idei első negyedévben, amikor a korrigált nyeresége a vártnál kedvezőbben alakult.
2024. 05. 18. 21:00
Megosztás:

Márciusban stagnált a munkanélküliség az OECD-országokban

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaiban átlagosan 4,9 százalék volt a munkanélküliség márciusban nem végleges adatok szerint, ami megegyezett a februárival - áll a párizsi székhelyű szervezet honlapján.
2024. 05. 18. 20:00
Megosztás:

Korszerűsítések indulnak Medgyesegyházán

Két pályázaton csaknem 150 millió forintot nyert el a Békés vármegyei Medgyesegyháza, amelyből a helyi idősek klubját és az orvosi rendelőt korszerűsítik - közölte az önkormányzat közleményben az MTI-vel.
2024. 05. 18. 18:00
Megosztás: