5+1 egyszerű megtakarítási tipp – nem csak a Takarékosság Világnapjára

Az Allianz 2023-as globális vagyonosodási jelentéséből kiderült, hogy a magyar háztartások bruttó pénzügyi eszközállománya 38 százalékkal nőtt 2019. és 2022. között, ám inflációval kiigazítva a bővülés mindössze 11 százalék. Bár ez a növekedés optimizmusra ad okot, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy az elmúlt évek bizonytalanságai és gazdasági nehézségei miatt minden korosztály számára felértékelődött a takarékoskodás és a pénzügyi öngondoskodás fontossága, ennek ellenére a lakosság mintegy 80 százalékának még mindig nincs érdemi megtakarítása, több mint 30 százalékának pedig vésztartaléka sem.[1] Az Allianz Hungária az október 31-i Takarékosság Világnapja alkalmából is szeretné felhívni a figyelmet a pénzügyi tudatosság és a megtakarítások fontosságára, ezért összegyűjtött 5 egyszerű tippet a megtakarítási céljaink megvalósításához.

5+1 egyszerű megtakarítási tipp – nem csak a Takarékosság Világnapjára

1. Készítsünk költségvetést és rendszeresen vizsgáljuk is felül

A pénzügyi tudatossághoz vezető út első lépése, hogy tisztában legyünk a bevételeinkkel és a kiadásainkkal. A céljaink elérése érdekében ajánlott minden hónapban megtervezni a várható költségeinket, ami segít átlátni a prioritásainkat, a lehetőségeinket, és visszafogni az impulzusvásárlásokat. Érdemes rendszeresen, már a fizetésünk beérkezésekor félretenni egy havi fix összeget, amelyet a váratlan kiadásokra, illetve a hosszú távú megtakarítási céljainkra szánunk. A pénzügyeink rendszeres áttekintésével és felülvizsgálatával nemcsak könnyebben hozhatunk meg tudatos döntéseket, de komoly összegeket is megspórolhatunk.

2. Minél fiatalabb korban kezdjünk el takarékoskodni

Jó, ha tudjuk, hogy minél később kezdünk el megtakarítani egy-egy cél érdekében, annál nagyobb összeget kell félretennünk havonta. Így a befektetendő összeg is folyamatosan nő, minél később jut eszünkbe a nyugdíjunk, a gyermekeink jövője, vagy akár egy lakásfelújítás. Például, ha 37 évesen kezdünk el spórolni a nyugdíjunkra, akkor 5 százalékos hozamfeltételezés mellett kétszer annyit kell havonta félretennünk ahhoz, hogy ugyanannyi megtakarításunk legyen, mint ha már 25 évesen elkezdtük volna. Ám soha nem késő elkezdeni takarékoskodni, hogy idős korunkban vagy vészhelyzetben ne kerüljünk anyagi krízisbe! „Ma már egyre népszerűbb megtakarítási forma a befektetéssel egybekötött életbiztosítás,  ami a családalapítástól kedzve a nyugdíjas éveinkre való felkészülésig számos különböző élethelyzethez, a rövid és középtávú anyagi céljaink eléréséhez is jelentős segítséget nyújthat,” – mondta Bencsik Tamás, az Allianz Hungária Zrt. Személybiztosítások Igazgatóságának vezetője.

3. Az élethelyzetünknek megfelelően alakítsuk a megtakarításainkat, biztosításainkat

A különböző életszakaszokban és élethelyzetekben más-más típusú megtakarítási formák lehetnek előnyösek számunkra, legyen szó pl. családalapításról, iskolakezdésről, lakásvásárlásról, nyugdíj-előtakarékosságról vagy egy váratlan balesetre, betegségre való felkészülésről. Emellett az aktuális anyagi prioritásaink mentén is időről időre szükséges lehet a megtakarításaink újra tervezése. A biztosítások ilyen szempontból igazi jolly jokerek, hiszen minden életkorban, minden élethelyzetre és takarékossági célra találunk közöttük megoldást. A rugalmas biztosítási, pl. nyugdíj- vagy megtakarítási célú életbiztosítási szerződésekben meghatározott összegeket és biztosítási fedezeteket minden életkorban az igényeinkhez és a pénzügyi helyzetünkhöz igazítva módosíthatjuk, ami segítséget jelenthet a különböző életszakaszokban és a váratlan helyzetekre való felkészülésben is. A számunkra legmegfelelőbb konstrukciók kiválasztásához érdemes pénzügyi szakemberhez fordulni tanácsért.

4. A jelenlegi inflációs környezetben se hagyjunk fel a megtakarítással

Az elmúlt egy évben az infláció többszörösen megdöntötte a korábbi évek rekordjait, idén januárban pedig már közel 26 százalékos csúcson tetőzött. Az infláció ellen az jelent valódi védelmet, ha a rendszeres díjat növeljük meg és nem egyszer fizetünk be magasabb összeget, emellett az euróalapú befektetések is jó megoldást jelenthetnek. „Azt látjuk, hogy egyre többen választják euróalapú nyugdíjbiztosításunkat, ahol a befektetés típusát és a befektetés védelmét támogató eszközöket is megválaszthatja az ügyfél, aminek keretében például értesítést kaphat az árfolyamcsökkenésekről is” – teszi hozzá Bencsik Tamás. Mindemellett, az inflációs mutatók csökkenésével párhuzamosan, a megtakarítási kedv és hajlandóság is várhatóan növekedésnek indul.

5. Használjuk ki az állami támogatásokat és a kedvezményeket

Sokan nem tudják vagy hajlamosak megfeledkezni róla, hogy az egészség- és önsegélyező pénztári, illetve az önkéntes nyugdíjpénztárimegtakarítások után a befizetéseink 20 százalékának megfelelő, évente akár 150 000 forintnyi személyi jövedelemadó-visszatérítést igényelhetünk az államtól. A 20 százalékos adójóváírás a nyugdíjbiztosítások és a nyugdíj-előtakarékossági számlák után is jár, ami évente maximum 130 000, illetve 100 000 forint lehet. Ez az állami támogatás a fiataloknak is megadhatja a kezdőlökést az öngondoskodáshoz. Az egészség- és önsegélyező pénztári megtakarítás ráadásul a felsőoktatási intézménybe járó gyerek kollégiumi vagy bérleti díjára, továbbá lakáshitel törlesztésére is felhasználható. Ezenfelül a megtakarítási célú élet- és egészségbiztosításokesetében az egyszeri díjas biztosítások 5, a rendszeres díjasok pedig 10 év után kamatadómentesek, így se szociális hozzájárulási, se SZJA fizetési kötelezettségünk nem lesz. Ezenfelül az egyes befektetésekkel a nyereség mellett különféle bónuszokat és kedvezményeket is kaphatunk, például egy hűségprogram keretében. Érdemes kiaknázni ezeket és olyan biztosítót, illetve pénzintézetet választani, amely különféle jóváírásokat biztosít vagy keresztkedvezményeket ad a további szerződésekre.

+1 . Gondoljunk a gyerekünkre, és mutassunk jó példát

A gyerekvállaláshoz és -neveléshez szükséges többmillió forintos összeget többféle megtakarítási formával is összegyűjthetjük. Ezek közül az egyik legelterjedtebb a megtakarításos életbiztosítás, ami a váratlan helyzetekre védelmet nyújtó kockázati életbiztosítást és a befektetést kombinálja. Legnagyobb előnye, hogy az itt összegyűlt pénz 10 év után kamatadómentes és szabadon felhasználható, a biztosító pedig a szülő halála esetén is kifizeti a fennálló megtakarítási összeget a gyereknek. Gyermekünk jövőjének biztosítása mellett a következetes példamutatás is rendkívül fontos, hiszen a következő generáció csak úgy lehet pénzügyileg tudatos, ha már egészen kiskortól megtanítjuk a gyerekeknek, hogyan bánjanak a pénzzel. Többek között a pénzről való beszélgetéssel, rendszeres zsebpénz adással és az azzal való bánásmód megtanításával, kisebb munkafeladatokért adott fizetéssel is ösztönözhetjük őket a takarékoskodásra.

„Életünk folyamán mindig gyűjtünk valamire, legyen az akár általános tartalék vagy valamilyen konkrét megtakarítási cél, pl. egy drágább telefon/számítógép, autó, utazás, otthon, tanulmányok, nyugdíj. A vágyaink megvalósításához és a számunkra fontos dolgokról való gondoskodáshoz pedig elengedhetetlen a pénzügyi tudatosság és a hosszú távú megtakarításokban való gondolkodás. Az előre tervezésnek és az öngondoskodásnak egyik legjobb eszköze a befektetésekkel egyben kötött életbiztosítás, hiszen ez mindenkinek, minden élethelyzetben és takarékossági célra átfogó megoldást kínál” – hangsúlyozza Bencsik Tamás.

Több mint 650 ezren regisztráltak a Gondosóra programra

A Gondosóra programra eddig már több mint 650 ezren regisztráltak, azaz mára minden harmadik 65 év feletti honfitársunk gondosóra-felhasználó - közölte a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebook-oldalán.
2024. 06. 16. 17:00
Megosztás:

Gyógyszertárkereső és szűrővizsgálati funkciókkal bővült az EgészségAblak alkalmazás

Gyógyszertárkereső és szűrővizsgálati funkciókkal bővült az EgészségAblak mobil alkalmazás - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében.
2024. 06. 16. 16:00
Megosztás:

Az azonnali Ethereum ETF-ek jóváhagyása - újabb történelmi kriptodeviza mérföldkő?

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) 2024. május 23-án adott zöld utat az azonnali (spot) Ethereum (ETH) tőzsdén kereskedett alapok (ETF) bejegyzésének. Ennek hatására az Ethereum árfolyama már két nappal a döntés előtt 18%-os emelkedést mutatott.
2024. 06. 16. 15:00
Megosztás:

Elindult az Ifjúsági Garancia Plusz Program Nógrád vármegyében

Közös európai uniós vállalás részeként elindult a fiatalok körében megjelenő munkanélküliség ellen küzdő Ifjúsági Garancia Plusz Program Nógrád vármegyében, ahol több mint 1500, 30 év alatti fiatalnak nyújtanak támogatást - tájékoztatta az MTI-t a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, foglalkoztatás-felügyeleti és munkavédelmi főosztálya pénteken.
2024. 06. 16. 14:00
Megosztás:

Csökkent az ipari termelés Japánban

Japánban csökkent az ipari termelés áprilisban havi és éves összevetésben egyaránt.
2024. 06. 16. 13:00
Megosztás:

Megjelentek a feldolgozóüzemek beruházásait támogató pályázati kiírások

A kormány stratégiai ágazatként tekint az élelmiszeriparra, ezért az ágazat a következő években is kiemelt támogatási lehetőségekre számíthat. A 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg a feldolgozóüzemek fejlesztéseinek támogatására - jelentette be Nagy István agrárminiszter a szaktárca közleménye szerint pénteken.
2024. 06. 16. 12:00
Megosztás:

MÁV nyári menetrend és Volán nyári menetrend: Így alakul a nyári főszezoni menetrend

A népszerű turisztikai úti célokat sűrűbb közlekedéssel kiszolgáló nyári főszezoni közlekedési menetrend június 22-től szeptember 1-jéig lesz érvényben, azt követően pedig utószezoni menetrenddel nyújtják meg a nyarat szeptember 22-ig - közölte a MÁV-Volán-csoport pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 11:00
Megosztás:

Támogatja a villamosenergia-ágazat szereplőinek kiberbiztonsági felkészülését az energiahivatal

Hatályba lépett a rendelet, amely európai szabályrendszert állít fel a határokon átnyúló villamosenergia-áramlás kiberbiztonságára; az egységes európai szabályozás hazai végrehajtásának felügyeletét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) látja el - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 10:00
Megosztás:

Elrendelte a Centrál Workout pénzügyi vállalkozás végelszámolását az MNB

Visszavonta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a budapesti székhelyű Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 09:00
Megosztás:

Minden termékcsoportban nőtt az építőanyag-értékesítés volumene

Az építőanyag-piacon minden termékcsoportban nőtt az értékesítés volumene májusban, az árak azonban csökkentek, ami kedvező jel az otthonfelújítási program júniusi indulása előtt és a lakásépítési szegmens lassú, de biztos felpörgésére utal - erről Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi tagozatának elnöke tájékoztatta az MTI-t pénteken.
2024. 06. 16. 08:00
Megosztás:

Átadták a felújított fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben

Átadták szombaton a felújított fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben, a székelyföldi műemlék épületet magyar kormánytámogatással restaurálták - számolt be a Székelyhon.ro.
2024. 06. 16. 07:00
Megosztás:

Meghirdették az év családbarát vállalata pályázatot

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom az idén is meghirdette az év családbarát vállalata pályázatot.
2024. 06. 16. 06:00
Megosztás:

11,0 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene

2024 áprilisában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 15,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 10,8, az egyéb építményeké 22,6 százalékkal bővült - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.d
2024. 06. 16. 05:00
Megosztás:

A mesterséges intelligencia korszakába lép az audit

Valódi forradalmat indít a pénzügyi jelentéstétel és a könyvvizsgálat területén a mesterséges intelligencia: a vállalatok csaknem háromnegyede valamilyen szinten már most is alkalmazza ezt pénzügyi beszámolói elkészítéséhez, és ez az arány három éven belül 99 százalékra emelkedik majd - közölte a KPMG legújabb kutatása alapján pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 04:00
Megosztás:

8 Bitcoin bányász eléri az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizációt, jelezve az iparági fellendülést, míg ez a legjobb 5 választás a hullám meglovagolásához

Mivel nyolc Bitcoin bányász már átlépte az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizáció küszöbét, a kriptovaluta piac hihetetlen növekedést tapasztal, ami egy jelentős iparági fellendülésre utal. Az öt legjobban várt kriptovaluta, amely készen áll profitálni ebből a trendből, kiemelt figyelmet kap a befektetőktől és rajongóktól.
2024. 06. 16. 03:00
Megosztás:

Jövő Heti Horoszkóp – Komoly pénzt nyerhet 3 csillagjegy szülötte is!

Üdvözlünk a heti horoszkópban, ahol most különösen szerencsés és pénzügyi lehetőségekkel teli időszak vár rád! A jövő héten (június 16 -22. között) mindegyik csillagjegy számára izgalmas és váratlan eseményeket mutatnak a csillagok, amelyek a személyes életedet is pozitívan befolyásolják. Készülj fel szerencsés találkozásokra, kreatív üzleti fogásokra és váratlan pénzügyi nyereségekre! Olvasd el, milyen szerencsés napok és számok várnak rád, és ne feledd: a szerencséd a csillagokban rejlik!
2024. 06. 16. 02:00
Megosztás:

Figyelmeztetik a nyugdíjasokat – Hamarosan lejár a határidő, sokan rosszul járhatnak

Ebben a hónapban még lehetőség van a tavalyi feltételek szerint kérni a nyugdíj megállapítását - számolt be a tudasfajta.hu.
2024. 06. 16. 01:00
Megosztás:

Ez a három kutyás kriptó nagyot mehet ezen a nyáron

Vitathatatlan, hogy a 2024-es év a mém érmék nagy visszatéréséről szól. A befektetők elkapkodják ezeket az érméket, és várják, hogy elődeikhez hasonlóan elképesztő nyereséget hozzanak. Ez sok érmével meg is történik, ezért nem árt, ha alaposan tájékozódunk, és szemügyre vesszük az aktuális előértékesítéseket.
2024. 06. 16. 00:01
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 15. 23:00
Megosztás:

Mit gondol Ferenc pápa a mesterséges intelligenciáról?

Ferenc pápa elbűvölő, de félelmetes eszköznek nevezte a mesterséges intelligenciát, amelyhez szerinte "etikai algoritmusok" szükségesek. A katolikus egyházfő a hét legfejlettebb ipari ország (G7) állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján, a dél-olaszországi Borgo Egnazia üdülőhelyen mondott beszédet pénteken.
2024. 06. 15. 22:00
Megosztás: