8,6 milliárd forintos közműfejlesztés az OPUS TITÁSZ és az OPUS TIGÁZ szolnoki üzemterületén

Az OPUS TITÁSZ Zrt. és az OPUS TIGÁZ Zrt. idén is kiemelkedő összeget fordít arra, hogy ellátási területein, így Jász-Nagykun-Szolnok vármegye területén is minél több innovatív megoldást alkalmazzon, növelje az ellátásbiztonságot és az ügyfélélményt. A Szolnoki Üzem területén az OPUS TITÁSZ Zrt. 2023-ban 50 km új villamos hálózatot és 109 db transzformátor állomást létesít vagy átépít a teljesítmény igények függvényében, több mint 10,8 ezer új fogyasztási pontot köt be és csaknem ugyanennyi helyen cserél mérőórát. Az OPUS TIGÁZ Zrt. az utóbbi 3 évben több mint ötödével csökkentette az üzemzavarok számát, idén pedig 50 db új gerincvezetéket és közel 350 db utólagos leágazóvezetéket épít, összesen közel 10 km hosszban. A társaság az új hálózatszakaszok és berendezések építése mellett 1,4 kilométernyi elosztóhálózatot, valamint közel 12 ezer gázmérőt és 3 ezer nyomásszabályzót cserél a vármegye területén.

Az OPUS TITÁSZ Zrt. Szolnoki Üzeme a vármegye területén 225 ezer fogyasztó villamosenergia ellátását biztosítja több mint 7.900 kilométer hosszú villamoshálózaton, több mint 3.200 db transzformátor állomás üzemeltetésével, gondoskodik a hálózat folyamatos működéséről, fejlesztéséről és karbantartásáról. Ugyanitt az OPUS TIGÁZ Zrt. 154 ezer felhasználó ellátását, és mintegy 256 millió m3 földgáz (kb. 2,7 TWh energia) elosztását biztosítja évente.

„Az OPUS TITÁSZ Zrt és OPUS TIGÁZ Zrt. idén is jelentős forrásokat biztosít a régió villamos- és gázhálózatainak fejlesztésére és karbantartására, kiemelt figyelmet fordítva a megelőzésre. Fejlesztéseinket, a berendezések, hálózatok megújítását még azelőtt megvalósítjuk, hogy az üzemzavarok száma növekedne. Jász-Nagykun-Szolnok vármegye teljes területén az áramhálózat karbantartására és fejlesztésére idén több mint 7,2 milliárd forintot fordítunk, míg a gázhálózat esetében 1,4 milliárd forint értékben végzünk beruházásokat” – mondta el Bakos Imre, az OPUS TIGÁZ Zrt. és OPUS TITÁSZ Zrt. igazgatósági tagja.

Az OPUS TITÁSZ Zrt. Szolnoki Üzemének területén az ellátásbiztonság folyamatosan növekszik, vagyis a szolgáltatásmegszakadások átlagos időtartama és előfordulásának száma is folyamatosan csökken. Az ellátásbiztonság érdekében idén 17,5 km elosztóhálózat és 15 hálózati rekonstrukciót végez (pl Kisújszállás, Szabadság tér, Szolnokon a Zagyva ártér, Alcsisziget és az Alamand dűlő területén), több mint 9.600 fogyasztásmérőt cserél és 11 transzformátorkörzetben hálózatrekonstrukciót valósít meg a társaság annak érdekében, hogy lehetővé tegye a háztartási kiserőművek csatlakozását (például Szolnok, Karcag, Rákóczifalva, Kunszentmárton, Gyomaendrőd, Újszász körzetében).

Folytatódnak az ügyféligények teljesítésére irányuló fejlesztések többek között Szolnok, Tiszafüred, Karcag, Kunmadaras, Szarvas, és Kisújszállás területén is. Összesen 50km elosztóhálózatot építenek, valamint több mint 10,8 ezer új fogyasztásmérőt szerelnek fel az ellátásbiztonság további növelése érdekében a Szolnok Üzem ellátási területén.

Az OPUS TITÁSZ Zrt. folyamatosan vizsgálja azokat az innovatív technológiai megoldásokat, amelyek hatékonyan támogatják az energetikai kihívásokra adandó válaszokat és az ellátásbiztonságot. 2023-ban pilot jelleggel kisfeszültségű hálózatmonitoring rendszer működését vizsgálja, és új eszközöket alkalmaznak a kisfeszültségű feszültségproblémák költséghatékony kezeléséhez. Az idei év végéig összesen már közel 80 ezer okos fogyasztásmérő fog csatlakozni a Társaság hálózatához, hosszútávú cél, hogy a hálózatra szerelt okosmérők száma 2030-ra meghaladja a 240 ezret.

Az OPUS TITÁSZ Zrt összesen 26.600 km hálózatot üzemeltet, melyből 7.900 km a Szolnoki Üzem területén található. A társaság csak ezen a területen évente több mint 2.810 km hálózatot jár be, 6.300 km hálózaton végez gallyazást, 1.520 km hálózaton végez ciklikus és eseti karbantartást. A Társaság emellett kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelemre is; évente több mint 100 madárvédelmi beavatkozást végez.  

A hatékonyság és az ellátásbiztonság növelése érdekében az innovatív megoldások alkalmazása az OPUS TIGÁZ Zrt.-nél is nagy jelentőséggel bír. 2023-ban pilot jelleggel ún. „smart” nyomásszabályozó állomásokat telepítenek, melyek az önálló energiaellátáson, az állapotjelzők széles körű mérésén és a teljes körű távfelügyeleten túl végponti nyomásszabályozással és hidegturbinás áramtermeléssel is rendelkeznek.

Az OPUS TIGÁZ Zrt. összesen 34.300 km hosszú elosztóhálózatot üzemeltet, melyből a vármegyében 4.300 km földgázelosztó vezeték és 127 db nyomásszabályozó állomás folyamatos üzemeltetését végzik. A társaság a Szolnok Üzem területén idén mintegy 600 db új fogyasztásmérőt és közel 430 db új nyomásszabályzót szerel fel, vezetékrekonstrukciós munkálatokat végeznek, valamint a társaság középtávú fejlesztései között szerepel Kisújszálláson a hálózat megújítása.

A DTX token a 2024-es év legjobb vételnek ígérkező kriptovalutájaként tűnik fel, felülmúlva a Cardano és a Sei árdinamikáját

A DTX Exchange által kibocsátott DTX token hatalmas figyelmet kelt a piacon. Az éjszaka alatt bekövetkezett fejlődése elhomályosítja az olyan jelentős altcoinokat, mint a Cardano (ADA) és a Sei (SEI), annak ellenére, hogy ezek is lenyűgöző teljesítménymutatókkal rendelkeznek.
2024. 04. 24. 09:00
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 24. 08:30
Megosztás:

Anton Kharitonov bullish UNI előrejelzése: A LINK ára helyreáll, miközben a jövő DeFi óriása, a CNK kiemelkedik

A Castula Network markáns megjelenése, mint egy hatékony multi-chain és swap-protokoll, kiemelkedő figyelmet kap a kriptopiaci hírekben. A Uniswap (UNI) jövőbeli kilátásai és a Chainlink (LINK) iránti bullish optimizmus között a Castula Network (CNK) úttörőként tűnik fel a decentralizált multi-chain platformok világában. Különösen figyelemre méltó, hogy ez a DeFi érme éppen a Bitcoin várható felezési eseményének piacra gyakorolt hatásainak idején jelenik meg. A szakértők szerint a CNK a 2024-es évben figyelemmel követendő DeFi érmék közé emelkedhet.
2024. 04. 24. 08:00
Megosztás:

Növekedésére számít idén a Renault

A Renault SA francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít részben annak köszönhetően, hogy több új modellel jelentkezik a piacokon.
2024. 04. 24. 07:30
Megosztás:

Az új mémcoin iránt nagy az érdeklődés azután, hogy a korai vásárlóknak 290%-os áremelkedést hozott, az FTM emelkedését jósolják, miközben a THETA továbbra is bullish

A KangaMoon (KANG), egy új mémcoin, amely a korai befektetők számára 290%-os hozamot nyújtott, ezzel robbanásszerűen az érdeklődés középpontjába került és a toplisták élére tört. Ezenfelül két további kriptovaluta, a Fantom (FTM) és a Theta Network (THETA) is ígéretes emelkedési trendet mutat az utóbbi időszakban tapasztalt bikás piaci teljesítményük alapján. Elemzésünk során közelebbről is megvizsgáljuk, hogy milyen magasságokba képesek ezek a kriptovaluták emelkedni, figyelembe véve piaci mozgásukat és általános lendületüket. Majd megvilágítjuk, miért éppen ezeket az altcoinokat érdemes figyelembe venni befektetési szempontból.
2024. 04. 24. 07:00
Megosztás:

Így befolyásolják a családok életét az üzemanyagárak

A felmérések szerint a lakosság legjelentősebb kiadásait az élelmiszer és az egészségügyi ráfordítások mellett az üzemanyag-költések teszik ki. Ez azt jelenti, hogy a lakosság esetében az üzemanyagár alakulása az egyik legmeghatározóbb tényező, amely érdemben befolyásolja a családok fogyasztását - hívta fel a figyelmet keddi közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 04. 24. 06:30
Megosztás:

Két új irodaházzal bővült a budapesti modern irodaállomány az első negyedévben

A budapesti irodaállomány két új irodaházzal, összesen 26 440 négyzetméterrel bővült az első negyedévben, a teljes budapesti modern irodaállomány meghaladja a 4,377 millió négyzetmétert - közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) kedden az MTI-vel.
2024. 04. 24. 06:00
Megosztás:

Húsz százalékos árbevétel-növekedés mellett 66,2 millió forint nyereséget ért el tavaly a ViVeTech

Az első kiberbiztonságra szakosodott tőzsdei cég a 2022-es nehéz év után tavaly fordítani tudott: működését optimalizálta, bevételei az inflációt meghaladó mértékben növekedtek, és jelentős nyereséget, ugrásszerűen javuló EBITDÁ-t ért el – derül ki a ViVeTech Nyrt. közgyűlési előterjesztéséből, melyet ma tett közzé a BÉT-en.
2024. 04. 24. 05:30
Megosztás:

Lassuló ütemben nőtt az amerikai gazdasági aktivitás

Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
2024. 04. 24. 05:00
Megosztás:

Pozitív lendület várható a kockázati tőke piacon

Az európai magántőke-szektorban a tavalyinál optimistább a hangulat – derül ki a Roland Berger „European Private Equity Outlook 2024” című tanulmányából, amelyhez 2200 kockázati tőke-szakértőt kérdeztek meg Európa-szerte. Míg 2023-ban az iparági szakértők 60%-a stagnálást jósolt, addig idén 65% a magántőke bevonásával megvalósuló M&A tranzakciók nagyobb volumenére számít. Ez a várakozás elsősorban a finanszírozási feltételek várható enyhülésének és a nagyobb befektetési lehetőségek érzékelésének köszönhető. 2024-ben a legvonzóbb célágazatok a technológia, a szoftverek és digitális megoldások, valamint a gyógyszeripar és az egészségügy.
2024. 04. 24. 04:30
Megosztás:

Munkásszállón élni: tények, amelyeket a mai dolgozói szállásról tudni érdemes

A munkaerő-szállásoltatás nem újkeletű dolog. Évtizedekre nyúlik vissza, Magyarországon a szocializmus korában terjedtek el a munkásszállók. A munkaerőtartalék az országban jelenleg is nagymértékben eltér régiónként, így a munkavállalók mobilizálására napjainkban is kiemelten szükség van. Sőt, külföldi munkaerő is érkezik hazánkba és a más országokból érkező munkavállalókat is el kell szállásolni. Rengeteg tévhit kering a köztudatban a munkásszállók kapcsán, köszönhetően a szocializmusban tapasztaltaknak és a munkásszállóként használt épületállomány elavultságának. Ma azonban egészen mást jelent már egy dolgozói szállás. A vállalatok és a munkaerő-kölcsönző cégek is elkötelezettek a minőségi szállásoltatás mellett, hiszen csak így lehet a munkaerőt bevonzani és megtartani – hangsúlyozza Kiss Éva, a Wellby House Kft. közvetítő cég értékesítési vezetője.
2024. 04. 24. 04:00
Megosztás:

Az EP jóváhagyta a koszovói szerbek vízummentességét

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta, hogy azok, akik a koszovói szerb Koordinációs Igazgatóság által kiállított útlevéllel rendelkeznek, vízummentesen utazhassanak be az Európai Unióba.
2024. 04. 24. 03:30
Megosztás:

7,75%-ra csökkent a magyar alapkamat

A Monetáris Tanács mai ülésén várakozásunknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75%-ra csökkentette az alapkamatot. Emellett 50 bázisponttal 6,75%-ra hozta le az O/N betéti kamatot, valamint 8,75%-ra mérsékelte az O/N fedezett hitel kamatát.
2024. 04. 24. 03:00
Megosztás:

Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden

Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden, az újjáépített Sió-zsilip közösségi térré alakított, parkosított egykori üzemi területe szerdától nyitva áll a közönség előtt.
2024. 04. 24. 02:30
Megosztás:

Fél százalékos kamatvágás az MNB-től

Tovább lassított az MNB a kamatvágási ütemen. A várakozásoknak megfelelően 50 bázispontos kamatvágást hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, az alapkamat 7,75 százalékra, az overnight betéti kamat 6,75 százalékra, míg az overnight fedezett hitel kamata 8,75 százalékra csökkent.
2024. 04. 24. 02:00
Megosztás:

70 éves nyugdíjkorhatár Magyarországon? Igen, erre számítunk!

Egy felmérés alapján romlottak a nyugdíjra vonatkozó várakozások a 30-59 éves korosztály körében, mivel az emberek többsége 69 éves korra teszi a nyugdíjba vonulás várható időpontját, és a 70 éves korhatárt tartják valószínűnek a jövőbeni nyugdíjkorhatárként. Milyen valóságtartalma van ennek a prognózisnak?
2024. 04. 24. 01:00
Megosztás:

Toncoin árfolyam-előrejelzés – Ugranak a kereskedők a világelső AR/VR érme előértékesítésére

A Toncoin árfolyama az elmúlt 24 órában több mint 12 százalékot ugrott felfelé, és hétfőn reggel 6,80 dolláron kereskedtek vele. A befektetők látványosan megrohanták az altcoin vásárlási felületét.
2024. 04. 24. 00:01
Megosztás:

Erős első negyedévet zár a PepsiCo

A piac mai nyitása előtt tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a PepsiCo.
2024. 04. 23. 23:30
Megosztás:

Újabb légijárat lesz nyártól hazánk és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pekingben.
2024. 04. 23. 23:00
Megosztás:

Új bölcsőde épül Makón

Új, két csoportszobás, 24 férőhelyes bölcsődét épít uniós támogatással a görögkatolikus egyház Makón.
2024. 04. 23. 22:30
Megosztás: