A biztonság a legfontosabb a magyaroknak

Sokan költenének akár 200 ezer forintnál is többet otthonuk elektromos hálózatának felújítására, az új villamossági szerelvények beszerzésénél pedig a biztonság a legfontosabb szempont az ár előtt – többek között ez derül ki a Schneider Electric felméréséből. A kutatás során a válaszadók mintegy 60 százaléka jelezte, hogy korábban már bevált szakembert hív, ha villamossági szerelésre van szükség otthonában.

A biztonság a legfontosabb a magyaroknak

A Schneider Electric online felmérést végzett az otthoni villamosság-biztonság kapcsán, melynek során 877-en töltötték ki a kérdőívet. A válaszok alapján a magyarok számára kiemelten fontos a biztonság, amikor új villamossági szerelvényt – villanykapcsolót, konnektort vagy akár elosztószekrényt – vásárolnak, több mint 80 százalékuknál ez az elsődleges szempont. Az ár csak a második helyre futott be, a felmérést kitöltők 30 százaléka emelt ki – egy válaszadó ennél a kérdésnél több szempontot is megjelölhetett –, míg a harmadik legfontosabb tényező az, hogy mit ajánl a kereskedő, illetve a villanyszerelő.

A válaszadók harmada él olyan otthonban, amelynek elektromos hálózata 15 évnél régebben lett felújítva, ugyanakkor közel 15 százalék jelölte meg azt, hogy nem tudja, mikor került sor felújításra, így valószínűleg még magasabb a már elöregedett, vagy lassan elöregedő hálózattal rendelkező lakások, házak aránya. Biztató jel ugyanakkor, hogy a felmérést kitöltők ötöde olyan helyen él, ahol öt éven belül foglalkoztak az elektromos hálózattal, ebben persze benne vannak azok is, akik újonnan épült vagy szinte új otthonban laknak.

A kutatás adatai alapján viszonylag magas azok aránya, akik készülnek otthonuk elektromos hálózatának felújítására, a válaszadók 60,5 százaléka jelezte ezt. A következő egy évben ugyanakkor mindössze 8,9 százalékuk tervezi ezt, 13,7 százalék pedig először szakemberrel ellenőriztetné, milyen állapotban van a hálózat, és csak utána kezdene bele a projektbe. A felmérést kitöltők 38 százaléka pedig még nem tudja, mikor vág bele a felújításba.

Azzal tisztában vannak a Schneider Electric online kérdőívét kitöltők, hogy az otthonok elektromos hálózatának felújítása nem olcsó mulatság, közel felük számol azzal, hogy 100 ezer forint fölötti összeget kell erre fordítania, 20 százalékuk pedig 200 ezer forintnál is többet költene erre a célra.

Meglepően magas, 12,1 százalék azok aránya, akik megpróbálják saját maguk megoldani az elektromos hálózattal, illetve egyes eszközökkel kapcsolatos kisebb problémákat, például a konnektorok, kapcsolók kicserélését, vagy a villanytűzhely, bojler hálózatba bekötését. A legtöbben, a válaszadók valamivel több mint 50 százaléka szakembert hív ehhez a feladathoz, de igen magas, 41 százalék azok aránya, akik a családon belül számíthatnak egy kis segítségre, ha ilyen feladat adódik. (Ennél a kérdésnél is több választ jelölhetett meg egy válaszadó.)

A felmérés egyik tanulsága, hogy a magyarok ragaszkodnak a már bevált szakemberekhez, közel 60 százalékuk jelezte azt, hogy ha villanyszerelőre van szükség, akkor mindig a már bizonyított mestert hívja. A felmérést kitöltők negyede a családhoz fordul jó tanácsért, ajánlásért, míg 11 százalékuk az interneten keresztül igyekszik megtalálni a megfelelő szakembert.

„Az otthoni villamosság-biztonsági felmérésünk egyik legnagyobb tanulsága, hogy bár az emberek a termékek vásárlásánál fontosnak tartják a biztonságot, az elektromos hálózatok rendszeres karbantartása már nem jellemző, ahogyan a védelmi berendezések kapcsán is vannak hiányosságok. Arra a kérdésre például, hogy van-e életvédelmi relé, vagy más, az elektromos hálózat biztonságát növelő berendezés a lakásban a válaszadók 23 százaléka jelezte, hogy nincs még ilyen az otthonában, igaz, tervezik a beszerzését. Nagyon sokan, a felmérést kitöltők 32,6 százaléka pedig azt válaszolta, hogy nem tudja, van-e ilyen eszköz a lakásában, illetve nem ért hozzá. Pedig a nem megfelelően felszerelt, elöregedett, hibás villamossági berendezések komoly károkat okozhatnak, egy kilazult konnektor például akár tűz- és életveszélyes is lehet” - mondta el Benkó Csaba, a Schneider Electric termékmenedzsere.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás:

A Nébih problémákat talált a meggyes söröknél

Meggyes söröket vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), laboratóriumi, élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból mindent rendben találtak, ugyanakkor négy terméknél jelölési hibák miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot, hatnál pedig nem megfelelő nyomonkövetés miatt élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 26. 16:00
Megosztás: