ALTEO: Impozáns növekedés a COVID-19 árnyékában is

Az ALTEO csoport impozáns növekedést ért el 2020 első negyedévében, amikor a globális gazdaságban és annak főbb szereplőinél már látszott a járvány okozta kiesések hatása. A csoport árbevétele 39%-kal, EBITDA-ja pedig 156%-kal növekedett a negyedévben. Az ALTEO Nyrt. diverzifikált portfoliója és az energiapiac általános helyzete miatt a cégcsoport COVID-19 okozta kitettsége mérsékeltebb: így az olyan, a járvány miatti gazdasági visszaesésre érzékenyebb üzletágak, mint a villamos-energia kiskereskedelem esetleges visszaesését ellensúlyozni tudja a többi üzletág.

ALTEO: Impozáns növekedés a COVID-19 árnyékában is

„A biztonságos üzemmenet fenntartásához elengedhetetlen a pénzügyi biztonság megőrzése is. Személyes meggyőződésem, hogy kockázati szempontból jól diverzifikált portfoliónknak és az elmúlt évek sikeres gazdálkodásának eredményeként az ALTEO pénzügyileg is erős immunrendszerrel rendelkezik a világjárvány okozta nehézségek leküzdéséhez.” - mondta ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója.

Az ALTEO Csoport a járvány körülményei közepette is elsődleges céljának tekinti, hogy biztosítsa munkatársai és partnerei számára a folyamatos üzletmenetet, és a biztonságos munkavégzés körülményeit is, ezért a COVID-19 járvánnyal kapcsolatban számos óvintézkedés került bevezetésre, amellyel minimalizálhatóak a koronavírus-járvány tovább terjedésének kockázatai a vállalaton belül és kívül is. Az első negyedévben a járvány még nem terjedt el Magyarországon olyan mértékben, hogy az számottevően befolyásolta volna az ALTEO csoport eredményességét. Tekintve, hogy a cégcsoport tevékenységei profitabilitásának jelentős hányada kevésbé kitett a gazdasági ciklus változásának, ezért a vállalatcsoport vezetésének az a véleménye, hogy a folyamatos üzemképesség fenntartását biztosító, a COVID-19 kapcsán megtett óvintézkedések eredményeként az ALTEO-t más pro-ciklikusabb ágazatokban tevékenykedő cégekkel összehasonlítva kevésbé érinti majd a járvány és az abból fakadó gazdasági visszaesés.

2020 első negyedévében az árbevétel 2.564 millió Ft-os bővülése mellett az EBITDA 156%-os növekedést mutat az előző év azonos időszakához képest. Ez elsősorban az ALTEO tulajdonába került Bőny térségben található 25 MW-os szélerőműpark belépésének, valamint a 2019-ben lezárult befektetési program keretein belül, a tavalyi évben átadott 14 MW teljesítményű naperőmű eredményének köszönhető. A konszolidált árbevétel a tavaly év azonos időszakához képest 39%-kal növekedett elsősorban a villamosenergia és földgáz kiskereskedelmi szegmens bővülése, a hő- és villamosenergia-termelés szegmens többlet árbevétele, illetve a tavaly befejeződött beruházások és megvalósult felvásárlás eredményeképpen idén jelentkező árbevételének köszönhetően. 


A hő- és villamosenergia termelés szegmens árbevétele 10%-kal (398 millió Ft-tal) emelkedett, döntően a januárban elért kimagasló szabályozási bevételek miatt, melynek eredményeképpen a szegmens 24 millió Ft-tal (9%-kal) magasabb EBITDA-t realizált.

Jó helyen van a befektetésed? Tudd meg ITT!


A támogatott villamosenergia-termelés szegmens által elért EBITDA 643 millió Ft-tal (784%) növekedett, mely elsősorban a 2019. április 1-vel konszolidációs körbe kerülő bőnyi szélerőműparknak (25 MW), illetve a 2019 folyamán átadott balatonberényi és nagykőrösi saját fejlesztésű naperőműveknek (14 MW) volt köszönhető. A cégcsoport megújuló termelésben résztvevő erőműveinek kapacitása a 2019 nyarán átadott naperőművekkel meghaladta az 50 MW-ot. A Társaság továbbra is vizsgálja a megújuló energetikai befektetési és fejlesztési lehetőségeket.


Az energetikai vállalkozások és szolgáltatások szegmens árbevétele 31%-kal (1.085 millió Ft-tal) mérséklődött, mely elsősorban a 2019-es bázisban megjelenő, belső, saját kivitelezésben végzett naperőmű beruházásokhoz kapcsolódik. A külső harmadik félnek végzett munkákat illetően azonban ez a szegmens sem mutatott csökkenést.


Az energia-kiskereskedelem szegmens 2020 első negyedévben realizált árbevétele erőteljesen, 29%-kal (773 millió Ft-tal) emelkedett. Az árbevétel növekedése mind a villamos energia üzletág piacszerzésének (455 millió Ft-os növekedés), mind a gázkereskedelmi üzletág jelentős növekedésének (318 millió Ft-tal) köszönhető. A járvány hatása az első negyedévben ezen a szegmensen már érzékelhető volt, azonban a várakozások szerint a második negyedév számaira lehet főleg hatással a gazdasági visszaesés miatt a villamos energia-felhasználás iránt esetleg csökkenő kereslet.


A társaságcsoport nettó eredménye 415 m Ft-tal növekedett a bázis időszakhoz képest. A növekedést elsősorban a működési eredmény, valamint a pénzügyi eredmény növekedése okozza, melyet mérsékel az ehhez kapcsolódó magasabb adófizetési kötelezettség.

Fejlesztések, beruházások

A 2019 őszén bemutatott 2020-2024-es stratégiával összhangban megkezdődött a tervezett újabb befektetési, beruházási program megvalósítása, a potenciális befektetési lehetőségek feltárása, valamint a stratégia egyéb pontjait megalapozó átalakítások és szükséges folyamatok megvalósítása. Ennek keretében elindult az ALTEO Szabályozási Központ kapacitásának bővítése és egy több mint 2 milliárd forintos beruházási program első lépéseként május elején, együttesen 9 MW addicionális gázmotor kapacitás kezdte meg működését a tiszaújvárosi és győri telephelyeken. A fejlesztés következő ütemében további 3, összesen 9 MW villamos teljesítményű gázmotor kerül telepítésre, így a program végére az ALTEO harmadával bővíti gázmotoros energiatermelő kapacitásait és ezzel az ország egyik legnagyobb szabályozási központjává válik. 

„Büszkén mondhatom, hogy a kitartó építkezésnek köszönhetően az ALTEO a hazai energetikai szektor egyik olyan meghatározó szereplőjévé nőtte ki magát, amely a fenntarthatóság eszméjét folyamatosan szem előtt tartva végzi tevékenységét, miközben sorra aknázza ki az energetikában rejlő üzleti lehetőségeket és ebben a biztonsági követelmények szigorú betartása mellett, a COVID-19 járvány idején sem akarunk megállni”
 - mondta ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás: