ALTEO: Impozáns növekedés a COVID-19 árnyékában is

Az ALTEO csoport impozáns növekedést ért el 2020 első negyedévében, amikor a globális gazdaságban és annak főbb szereplőinél már látszott a járvány okozta kiesések hatása. A csoport árbevétele 39%-kal, EBITDA-ja pedig 156%-kal növekedett a negyedévben. Az ALTEO Nyrt. diverzifikált portfoliója és az energiapiac általános helyzete miatt a cégcsoport COVID-19 okozta kitettsége mérsékeltebb: így az olyan, a járvány miatti gazdasági visszaesésre érzékenyebb üzletágak, mint a villamos-energia kiskereskedelem esetleges visszaesését ellensúlyozni tudja a többi üzletág.

ALTEO: Impozáns növekedés a COVID-19 árnyékában is

„A biztonságos üzemmenet fenntartásához elengedhetetlen a pénzügyi biztonság megőrzése is. Személyes meggyőződésem, hogy kockázati szempontból jól diverzifikált portfoliónknak és az elmúlt évek sikeres gazdálkodásának eredményeként az ALTEO pénzügyileg is erős immunrendszerrel rendelkezik a világjárvány okozta nehézségek leküzdéséhez.” - mondta ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója.

Az ALTEO Csoport a járvány körülményei közepette is elsődleges céljának tekinti, hogy biztosítsa munkatársai és partnerei számára a folyamatos üzletmenetet, és a biztonságos munkavégzés körülményeit is, ezért a COVID-19 járvánnyal kapcsolatban számos óvintézkedés került bevezetésre, amellyel minimalizálhatóak a koronavírus-járvány tovább terjedésének kockázatai a vállalaton belül és kívül is. Az első negyedévben a járvány még nem terjedt el Magyarországon olyan mértékben, hogy az számottevően befolyásolta volna az ALTEO csoport eredményességét. Tekintve, hogy a cégcsoport tevékenységei profitabilitásának jelentős hányada kevésbé kitett a gazdasági ciklus változásának, ezért a vállalatcsoport vezetésének az a véleménye, hogy a folyamatos üzemképesség fenntartását biztosító, a COVID-19 kapcsán megtett óvintézkedések eredményeként az ALTEO-t más pro-ciklikusabb ágazatokban tevékenykedő cégekkel összehasonlítva kevésbé érinti majd a járvány és az abból fakadó gazdasági visszaesés.

2020 első negyedévében az árbevétel 2.564 millió Ft-os bővülése mellett az EBITDA 156%-os növekedést mutat az előző év azonos időszakához képest. Ez elsősorban az ALTEO tulajdonába került Bőny térségben található 25 MW-os szélerőműpark belépésének, valamint a 2019-ben lezárult befektetési program keretein belül, a tavalyi évben átadott 14 MW teljesítményű naperőmű eredményének köszönhető. A konszolidált árbevétel a tavaly év azonos időszakához képest 39%-kal növekedett elsősorban a villamosenergia és földgáz kiskereskedelmi szegmens bővülése, a hő- és villamosenergia-termelés szegmens többlet árbevétele, illetve a tavaly befejeződött beruházások és megvalósult felvásárlás eredményeképpen idén jelentkező árbevételének köszönhetően. 


A hő- és villamosenergia termelés szegmens árbevétele 10%-kal (398 millió Ft-tal) emelkedett, döntően a januárban elért kimagasló szabályozási bevételek miatt, melynek eredményeképpen a szegmens 24 millió Ft-tal (9%-kal) magasabb EBITDA-t realizált.

Jó helyen van a befektetésed? Tudd meg ITT!


A támogatott villamosenergia-termelés szegmens által elért EBITDA 643 millió Ft-tal (784%) növekedett, mely elsősorban a 2019. április 1-vel konszolidációs körbe kerülő bőnyi szélerőműparknak (25 MW), illetve a 2019 folyamán átadott balatonberényi és nagykőrösi saját fejlesztésű naperőműveknek (14 MW) volt köszönhető. A cégcsoport megújuló termelésben résztvevő erőműveinek kapacitása a 2019 nyarán átadott naperőművekkel meghaladta az 50 MW-ot. A Társaság továbbra is vizsgálja a megújuló energetikai befektetési és fejlesztési lehetőségeket.


Az energetikai vállalkozások és szolgáltatások szegmens árbevétele 31%-kal (1.085 millió Ft-tal) mérséklődött, mely elsősorban a 2019-es bázisban megjelenő, belső, saját kivitelezésben végzett naperőmű beruházásokhoz kapcsolódik. A külső harmadik félnek végzett munkákat illetően azonban ez a szegmens sem mutatott csökkenést.


Az energia-kiskereskedelem szegmens 2020 első negyedévben realizált árbevétele erőteljesen, 29%-kal (773 millió Ft-tal) emelkedett. Az árbevétel növekedése mind a villamos energia üzletág piacszerzésének (455 millió Ft-os növekedés), mind a gázkereskedelmi üzletág jelentős növekedésének (318 millió Ft-tal) köszönhető. A járvány hatása az első negyedévben ezen a szegmensen már érzékelhető volt, azonban a várakozások szerint a második negyedév számaira lehet főleg hatással a gazdasági visszaesés miatt a villamos energia-felhasználás iránt esetleg csökkenő kereslet.


A társaságcsoport nettó eredménye 415 m Ft-tal növekedett a bázis időszakhoz képest. A növekedést elsősorban a működési eredmény, valamint a pénzügyi eredmény növekedése okozza, melyet mérsékel az ehhez kapcsolódó magasabb adófizetési kötelezettség.

Fejlesztések, beruházások

A 2019 őszén bemutatott 2020-2024-es stratégiával összhangban megkezdődött a tervezett újabb befektetési, beruházási program megvalósítása, a potenciális befektetési lehetőségek feltárása, valamint a stratégia egyéb pontjait megalapozó átalakítások és szükséges folyamatok megvalósítása. Ennek keretében elindult az ALTEO Szabályozási Központ kapacitásának bővítése és egy több mint 2 milliárd forintos beruházási program első lépéseként május elején, együttesen 9 MW addicionális gázmotor kapacitás kezdte meg működését a tiszaújvárosi és győri telephelyeken. A fejlesztés következő ütemében további 3, összesen 9 MW villamos teljesítményű gázmotor kerül telepítésre, így a program végére az ALTEO harmadával bővíti gázmotoros energiatermelő kapacitásait és ezzel az ország egyik legnagyobb szabályozási központjává válik. 

„Büszkén mondhatom, hogy a kitartó építkezésnek köszönhetően az ALTEO a hazai energetikai szektor egyik olyan meghatározó szereplőjévé nőtte ki magát, amely a fenntarthatóság eszméjét folyamatosan szem előtt tartva végzi tevékenységét, miközben sorra aknázza ki az energetikában rejlő üzleti lehetőségeket és ebben a biztonsági követelmények szigorú betartása mellett, a COVID-19 járvány idején sem akarunk megállni”
 - mondta ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója.

Hozzászólások

Az apasági szabadság haszna sokkal több, mint részvétel a baba gondozásában

A Procter&Gamble két évvel ezelőtt vezette be az apasági szabadság lehetőségét dolgozói számára a baba megszületésével. A kezdeményezés eredeti célja a munka-magánélet egyensúlyának elősegítése, valamint az esélyegyenlőség megteremtése mindkét szülő számára a baba korai gondozásánál. Az apasági szabadság hatása azonban sokkal szerteágazóbb, mint az eredeti célok, többek között elősegíti a szülők mentális egészségét és pozitív hatással van a baba fejlődésére.
2021. 06. 22. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Július 1-re kinyithat minden fürdő

Július 1-re minden magyarországi fürdő megnyithat - mondta a Fürdőszövetség alelnöke kedden az M1 aktuális csatornán.
2021. 06. 22. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A BÉT XBond kötvénypiacának össznévértéke meghaladja az ezermilliárd forintot

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kötvénypiacának, a Magyar Nemzeti Bank Növekedési kötvényprogramjához kapcsolódóan elindított BÉT Xbond-nak az össznévértéke már mintegy 1051 milliárd forintot tesz ki, a kibocsátók száma pedig elérte az ötvenet a Futureal Holding zöld kötvényeinek bevezetésével - közölte a BÉT kedden az MTI-vel.
2021. 06. 22. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tudnivalók a Münchenbe utazó szurkolóknak

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) közzétette a legfontosabb tudnivalókat azoknak a szurkolóknak, akik Münchenbe utaznak a szerdai, Németország-Magyarország Európa-bajnoki csoportmérkőzésre.
2021. 06. 22. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megújul a csődjog, mentőövet kapnak a magyar cégek

2022. július elsején lép hatályba az új szerkezetátalakítási törvény, amely megoldást nyújthat a fizetésképtelenség határára sodródott vállalkozások pénzügyi nehézségeinek korai kezelésére, fizetőképességük helyreállítására - hívta fel a figyelmet a DLA Piper nemzetközi jogi irodahálózat közleménye.
2021. 06. 22. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyarapodott a vendéglátós álláshirdetések száma

Több mint ötszörösére emelkedett a magyarországi vendéglátó és turisztikai szektorban feladott álláshirdetések száma májusban márciushoz képest - közölte a Profession.hu hétfőn az MTI-vel.
2021. 06. 22. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hazánkban is megjelent a paradicsomot károsító új vírus

Magyarországon is megjelent a paradicsom barna termés-ráncosodását okozó, de az emberi egészségre nem veszélyes vírus (Tomato brown rugose fruit virus, ToBRFV) - közölte hétfőn a honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
2021. 06. 22. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hogyan válasszunk léghűtést otthonunkba?

A nyári szezon beköszöntével megugrik az érdeklődés a léghűtéssel kapcsolatos termékek iránt. A Praktiker tapasztalatai alapján a split klímákat még a hőség előtt telepítik, a léghűtők, ventilátorok iránti kereslet pedig jellemzően a tartós melegben, kánikulában nő meg jelentősen. Hámori Erika, a Praktiker kategória menedzsere segít abban, hogy a családi házak, lakások helyiségeibe milyen szempontok alapján érdemes választani.
2021. 06. 22. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Londoni elemzők kamatemelést várnak az MNB keddi ülésén

A londoni elemzői közösség konszenzusos véleménye szerint kamatemelésről dönt keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, elsősorban a célszintet jelentősen meghaladó infláció és a vártnál erőteljesebb gazdasági növekedés miatt.
2021. 06. 22. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újra indulnak WizzAir járatok Spanyolországba

Újra közlekednek Budapestről és Debrecenből a WizzAir légitársaság járatai Spanyolországba - közölte a WizzAir hétfőn az MTI-vel, miután Spanyolország hétfőn zöld listára helyezte Magyarországot.
2021. 06. 22. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy lehetőség előtt állnak a magyar gazdák

Történelmi léptékű vidékfejlesztési program nyújt finanszírozási segítséget a magyar agráriumnak – hangzott el a Budapest Bank online rendezvényén, ahol a jelenleg elérhető mezőgazdasági és élelmiszeripari támogatásokról, valamint az agrárium digitalizációjáról volt szó. Az eseményen Dr. Nagy István agrárminiszter a magyar mezőgazdaság védelméről beszélt, a finanszírozási lehetőségeket pedig Papp Zsolt György, vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár ismertette.
2021. 06. 21. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Marad az alacsony kamat és a kamatmentesség a diákhiteleknél

Kamatmentes marad a felsőoktatási önköltségre felvehető Diákhitel2, valamint a szak- és felnőttképzésben bevezetett Képzési Hitel2 is, emellett változatlanul rekordalacsony, 1,99 százalékos kamattal igényelhető a szabad felhasználású Diákhitel1 és a Képzési Hitel1 termék is - közölte a Diákhitel Központ hétfői döntése alapján az MTI-vel.
2021. 06. 21. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Környezetbarát hőtárolási módszert fejlesztettek ki Bácsalmáson

Energiatakarékos és környezetbarát hőtárolási módszert fejlesztett ki az építőipari termékeket gyártó Thermofoam Kft. bácsalmási telephelyén. A módszer hőtároló mikrokapszuláknak köszönhetően működik, amelyek egyebek mellett hőszigetelő anyagba vagy a vakolatba keverve fejtik ki hatásukat - tájékoztatta hétfőn az MTI-t a cég ügyvezetője.
2021. 06. 21. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Sosem fogadtak még ennyi pénzért a Tippmixen mint most

A magyar válogatott a vb-címvédő Franciaország ellen folytatta szereplését a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon. A mérkőzés 1-1-es végeredménnyel zárult, így Marco Rossi csapata megszerezte első pontját a tornán. A találkozó minden idők legforgalmasabb eseménye lett a Tippmixen és a Tippmixprón, közel 1,3 milliárd forintos forgalmat generálva.
2021. 06. 21. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Július végén kezdi az osztalékfizetést a 4iG

A 4iG Nyrt. július 26-án kezdi az idei osztalékkifizetést; a részvényenkénti 22,49 forintos osztalék a saját részvények mennyiségét figyelembe véve és a múlt pénteki záróárra vetítve 3,5 százalékos hozamnak felel meg - közölte a társaság az MTI-vel hétfőn.
2021. 06. 21. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az MNB hadjáratot indít

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetése elindítja a költségvetési egyensúly helyreállításáért vívott hadjáratát annak érdekében, hogy már 2022-ben elérjék a 3 százalék körüli költségvetési hiányt és ezzel az államadósság-ráta erőteljes csökkentését - jelentette be Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke hétfőn a Magyar Nemzet online platformján, ahol a továbbiakban hetente közlik írásait.
2021. 06. 21. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedéssel zárt ma a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 261,90 pontos, 0,54 százalékos emelkedéssel, 48 379,62 ponton zárt hétfőn.
2021. 06. 21. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új területeket is vizsgál az ÁSZ

Korábban még nem értékelt több terület és szervezet is bekerült az Állami Számvevőszék (ÁSZ) második félévi ellenőrzési tervébe, amelyet Domokos László elnök hétfőn adott át Jakab Istvánnak, az Országgyűlés alelnökének - közölte honlapján a számvevőszék.
2021. 06. 21. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezekben megyékben irtják a szúnyogokat a héten

Tizenegy megyében, 404 településen, összesen 81 ezer hektárnyi területen irtják a szakemberek a szúnyogokat a héten - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.
2021. 06. 21. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elkészült az FF Fémfeldolgozó Zrt. 650 millió forintos beruházása

Elkészült az FF Fémfeldolgozó Zrt. 650 millió forintos beruházása, a fejlesztésnek köszönhetően a cég minden munkahelyét meg tudta őrizni - közölte a pénzügyminiszter Facebook oldalán hétfőn.
2021. 06. 21. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások: