Decemberben újlakásvásárlási láz várható, de lehetnek veszélyei

2020. január 1-jén 27 százalékra emelkedik az újépítésű lakások értékesítését terhelő – jelenleg kedvezményes – 5 százalékos áfa. Az így december végéig tartó, új lakásokért folyó „véghajrában” meg is jelentek az akciók.

Decemberben újlakásvásárlási láz várható, de lehetnek veszélyei

A magasabb áfakörbe átcsúszó ingatlanfejlesztés esetén a beruházók egy része engedményt kínál azoknak, akik még az idén hajlandóak nagyobb vételárrészt befizetni. Az OTP Ingatlanpont néhány fontos tudnivalót szedett össze az újlakást vásárlóknak.

Négy év után szűnik meg év végén az újlakás-piacon a kedvezményes, 5 százalékos építési áfa, ami minden bizonnyal jelentős változásokat eredményez majd. A megtérülésre figyelő beruházók várhatóan szűkítik a kínálatot, melynek jelei már most látszanak, illetve lehetőségeikhez képest próbálják majd a vásárlókra hárítani a változásból fakadó többletterheket. Ilyen formán tehát a drágulás a teljes piacot érintheti. Fontos tudni, hogy azoknál a projekteknél, amelyekre 2018. november 1-ig már megkapták a jogerős építési engedélyt az építtetők, még 2023 végéig kedvezményes áfával számolhatnak, az ő vevőiket mindez a változás, a jelenlegi szabályok szerint, nem érinti.

„Annak a vásárlónak, aki még most szeretne jó áron, jó projektben új lakást vásárolni, mindenképpen azt javasoljuk, hogy ezt körültekintően, de mielőbb tegye meg. Jövőre ugyanis már a 27 százalékos áfával terhelt beruházások fogják alakítani a piaci árakat. A határidő ugyan december 31-ig érvényes, de az év végi szabadságolások és munkaszüneti napok miatt a szerződéskötést érdemes mielőbb megkötni, a vételárrészt átutalását pedig a hónap közepéig ajánlott elindítani” – mondta el Homolya Gergely, az OTP Ingatlanpont újépítésű projektekért felelős menedzsere.

Budapesten az elmúlt félévben már egyre kevesebb új lakás tartozott az 5 százalékos áfakörbe. A magasabb áfakulcs alá eső projektek fejlesztőinek nagy része azonban a „véghajrában” akciókkal próbálja elérni, hogy a vásárlók még idén kifizessék a vételár meghatározó részét – akár 95 százalékát is– mivel ebben az előteljesítéses konstrukcióban például a vevőnek csupán 5 százalék áfát kell fizetnie, a fejlesztő pedig az így értékesített lakásokkal csökkentheti a 27 százalékos körbe átcsúszó állományát. Mindenki jól jár, hiszen a vásárló akciósan szerezhet lakást, a fejlesztőnek pedig nem kell szembesülnie a magasabb áfa árnövelő hatása miatt valószínűleg szűkülő kereslettel.


Mennyi adót kell fizetni ingatlan értékesítésekor? ITT kiszámolhatja!


A szakértő azonban óvatosságra int. Jellemző ugyanis, hogy a vevők a kedvezményt gyorsan kiszámolják, de azzal gyakran nincsenek tisztában, hogy a vételár mekkora részére vonatkozik a januártól érvényes áfa-változás: „Ha például a lakás vételára a mostani, 5 százalékos áfával 50 millió forint, és a vevőnek csak 50 százaléknyi, azaz 25 millió forint önerő áll a rendelkezésére, amit még idén meg is fizet az eladónak, akkor a fennmaradó 25 millió forintos összeg egészül ki az áfa növekedés hatásával, ami végeredményben csaknem 5,2 millió forinttal magasabb vételárat eredményez” – hívta fel a figyelmet Homolya Gergely.

A jelentős árkedvezményt kínáló előteljesítéses ajánlatokat azért is érdemes alaposan megvizsgálni, mert ezek a projektek jórészt még csak a tervezőasztalon léteznek, az építkezés sok esetben még el sem kezdődött. Ha a vevő nem körültekintően választ fejlesztőt, megtörténhet vele, hogy a projekt megcsúszik, elakad, vagy a legrosszabb esetben el sem indul. Sok bosszúságtól kímélhetik meg magukat tehát a leendő vásárlók, ha az előteljesítéses ajánlat elfogadása előtt feltérképezik az ingatlanfejlesztő nyilvánosan fellelhető adatait, megbízhatóságát – például az elmúlt években megvalósult projektek és ezek eredményeinek ellenőrzésével. Kérdéses a vállalkozás tőkeereje, finanszírozási háttere is, hiszen kérdéses, hogy képes-e végigvinni egy új beruházást.

A banki finanszírozás azért fontos tényező, mert a vevő számára biztosítékot jelent, ha az előteljesítéses konstrukcióban befizetett pénze óvadéki számlára kerül, az ugyanis a projektcégnél marad, onnan nem mozdítható el. Ilyen esetben a hitelintézet külön számlán kezeli a vásárlók befizetéseit, másrészt ügyel arra, hogy a fejlesztők a banki forrásokat kizárólag az építkezésre fordítsák. A szerződés megkötésekor fontos, a biztonságot erősítő tényező, hogyha a dokumentumban pontos határidők, csúszás esetén pedig a kötbér megfizetésére vonatkozó szabályok is szerepelnek. Különösen ajánlott az óvatosság azokban az esetekben, amelyekben a kivitelezők nem banki hitelből, hanem a vevők által befizetett pénzből finanszírozzák a projekteket. Ha bármilyen, ma még nem látható ok miatt leáll a kivitelezés, azt a vásárlók pénze bánhatja.

„A vevőknek azt javasoljuk, hogy ne fizessék be a lakás teljes árát ezekben az előteljesítéses konstrukcióban, még akkor sem, ha ezt anyagi helyzetük megengedi. Érdemes a végére is tartalékolni néhány százaléknyi összeget, amit, ha a lakásátadáskor valami gond adódik, a hibamentes kulcsrakész átadásig vissza lehet tartani. Igaz, megbízható cégeknél ez így természetes, és a fizetési ütemezésbe maguktól belekalkulálják ezt a – vevők számára fontos biztosítékot jelentő – vételárrészt” – emelte ki Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.


KALKULÁTORUNKKAL (csak kattints rá) MOST KISZÁMOLHATOD, HOGY:

- Mekkora az agyad a magyar átlaghoz képest?

Mekkora lenne az ideális vérnyomásod?

Mennyi pénzt kellene keresned, ha rendesen megfizetnék a tudásodat?

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Jó hír az ingatlan bérbeadóknak

A januári mélypont után jó hír a bérbeadóknak, hogy a lakóingatlan bérleti díjak országos szinten több hónapja stabilan növekednek. A nyár vége hagyományosan is a lakásbérleti piac főszezonja, így a júliusban regisztrált, a korábbi időszaknál meredekebb áremelkedés nem teljesen meglepő, azonban kérdéses, hogy meddig tarthat még a növekedés, visszatérhetnek-e a járvány előtti, kiugróan magas bérleti díjak vagy megtorpan a növekedés. Az OTP Ingatlanpont szakértője a bérleti díjak emelkedésének hátterét és a jövő kilátásait vizsgálta.
2021. 08. 27. 03:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás: