ENSZ: A világ erdeinek csökkenésével nő a bennük élő biológiai sokféleség jelentősége

Azonnali lépésekre van szükség az erdők biológiai sokféleségének megőrzéséhez az erdőpusztulás és erdőírtás ilyen súlyos mértéke mellett, olvasható a világ erdeinek állapotát bemutató jelentésben.

ENSZ: A világ erdeinek csökkenésével nő a bennük élő biológiai sokféleség jelentősége

A biológiai sokféleség nemzetközi napján (május 22.) megjelent kiadvány szerint a biodiverzitás megóvása teljes egészében azon múlik, hogy miként bánunk és használjuk az erdőket.

A jelentést az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) jegyzi, partnerségben az ENSZ Környezetvédelmi Programjával (UNEP) és az UNEP Természetvédelmi Megfigyelő Központjával. 1990 óta közel 420 millió hektár erdő tűnt el, azonban egyre lassuló ütemben.


A koronavírus járvány rámutatott a természet védelmének és fenntartható használatának fontosságára, miután egészségünk nem elválasztható a bennünket körülvevő ökoszisztéma egészségétől.


Az erdők védelme kulcsfontosságú, mert otthont adnak a földi biológia sokféleség javának. Ahogy a FAO-UNEP jelentésben is olvasható, 60 000 fafaj, a kétéltű fajok 80%-a, a madarak 75%-a és az emlősök 68%-a él az erdőkben.

Hivatkozik a FAO erdei erdőforrásokról szóló 2020-as felmérésének megállapítására is, mely szerint az erdőírtás mértéke az elmúlt évtizedben csökkent, mégis 10 millió hektárral lesz kevesebb évről évre.


„Az erdőírtás és pusztulás mértéke továbbra is aggodalomra ad okot, jelentősen hozzájárulva a biológiai sokféleség eltűnéséhez,” – olvasható a két ENSZ szervezet vezetője által jegyzett előszóban.

Természetvédelem és fenntarthatóság

A jelentés tartalmaz egy az Európai Unió Közös Kutatóközpontja és az Amerikai Erdészeti Szolgálat által készített tanulmányt, mely szerint világszerte 34,8 millió különálló erdő létezik – az egy 1 hektárostól a 680 millió hektárig. Törekedni kell ezen erdőtöredékek újbóli összekapcsolására.


Az erdők esetében teljesült a Aicsi biológiai sokféleség célkitűzés, amely 2020-ra a szárazföldi területek 17%-át javasolta védelem alá venni, olvasható a jelentésben.


A Természetvédelmi Megfigyelő Központ adatai szerint a védett erdők között a legnagyobb mértékben a lombos örökzöld erdőterületek növekedtek, melyek főleg a trópusokon fordulnak elő. Ezen túl a trópusi esőerdők, a szubtrópusi és a mérsékel óceáni erdők több mint harmada áll már védelem alatt.  

Megélhetés

Emberek milliói szerte a világon biztosítják megélhetésüket az erdőkből. Az erdők több mint 86 millió „zöld” munkahelyet adnak. A mélyszegénységben élők több mint 90%-a köszönheti táplálékát, tüzelőjét és létbiztonságát az erdőknek, közülük 8 millió súlyos mélyszegénységben élő Latin-Amerikában.

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás:

Ekkora összegű támogatást kaptak az állattartó telepek fejlesztésre

Állattartó telepek fejlesztésére országosan eddig 621 nyertes pályázat 290,5 milliárd forint támogatást kapott - mondta szerdán, Gödöllőn az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára.
2021. 08. 25. 18:00
Megosztás:

A szélsőséges európai esőzések a klímaváltozás következményei lehetnek

Tudósok szerint az Európában júliusban bekövetkezett pusztító áradások hátterében álló heves esőzéseket az emberi tevékenység kiváltotta éghajlatváltozás okozhatta.
2021. 08. 25. 07:30
Megosztás:

Nőtt az igény zöld munkahelyekre

Az egyik legtöbbet vitatott kérdés az interneten a munkavégzés. Hogyan dolgozzunk a Covid-járvány közben és után? Az IFUA Horváth 17,8 millió beszélgetést és 2,9 millió hivatkozást elemzett a közösségi médiában.
2021. 08. 23. 21:00
Megosztás:

Erre figyeljen, ha szüretelni készül!

Megkezdődött a szüreti időszak, fokozottan kell figyelni a mustgáz veszélyeire - hívta fel a figyelmet Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Facebook oldalán.
2021. 08. 23. 07:00
Megosztás:

A Continental egy zseniális ötlettel rukkolt elő

Continental akár jövőre megkezdheti a műanyag palackok újrahasznosítását a gumiabroncs-gyártás során, már rendelkezésére áll az ehhez szükséges technológia, amelyet az OTIZ Oriental Industries (Suzhou) Ltd.-vel közösen fejlesztett ki - ismertette a társaság közleményében.
2021. 08. 22. 10:00
Megosztás:

A nők kulcsszerepet játszanak a vidéki térségek fejlődésében

Tizenegy ország részvételével nemzetközi miniszteri konferenciát szervezett pénteken Kranjban a szlovén Mezőgazdasági, Élelmezésügyi és Erdészeti Minisztérium, amelynek témája a nők helyzete a vidéki térségekben volt - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
2021. 08. 21. 20:00
Megosztás:

Indul az AGRA mezőgazdasági vásár

Tizenkét magyar cégnek biztosít részvételi lehetőséget a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. az idei AGRA Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásáron - közölte a CED az MTI-vel.
2021. 08. 21. 15:00
Megosztás:

Tizenkét magyar vállalkozás részvételével indul az AGRA mezőgazdasági vásár

Tizenkét magyar cégnek biztosít részvételi lehetőséget a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. az idei AGRA Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásáron - közölte a CED az MTI-vel.
2021. 08. 21. 13:00
Megosztás:

Magas volt az érdeklődés az idei debreceni Farmer expo iránt

Rendkívüli volt az érdeklődés az idei debreceni Farmer expo iránt: a pénteken véget ért 30. jubileumi nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítást több mint harminc ezren keresték fel az egyetem Böszörményi úti campusán - jelezte a vásárzárást követően Vaszkó László vásárigazgató az MTI-nek.
2021. 08. 21. 05:00
Megosztás:

Környezetkímélő és energiatakarékos műtrágyagyártásba kezd a péti Nitrogénművek

Környezetkímélő műtrágyagyártás megindítását tervezik néhány éven belül a péti Nitrogénművek Zrt.-nél.
2021. 08. 20. 16:00
Megosztás:

Szennyezett szójavetőmagot talált a Nébih

GMO-szennyezett szójavetőmagot talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), így az előállítók és a felhasználók ellen is intézkedni kellett - közölte a Nébih az MTI-vel csütörtökön.
2021. 08. 20. 02:00
Megosztás:

Történelmi léptékű az agrárfinanszírozás

A magyar kormány az uniós forrásokhoz történelmi léptékű társfinanszírozást biztosít, a korábbi 17,5 százalékos helyett 80 százalékosat; az idén annyi pénzt fognak kifizetni vidékfejlesztésre, mint a megelőző hét évben összesen - mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön Kiskunfélegyházán, a Kiskun Expo megnyitóján.
2021. 08. 20. 00:05
Megosztás:

Új kisokos segít eligazodni a műanyagok újrahasznosításának kérdéseiben

A Danone Magyarország Kft. és a KSZGYSZ (Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége) összefogásának eredményeként megszületett tájékoztató anyag célja, hogy mindannyiunk számára könnyen érthető tájékoztatást nyújtson a hazai piacon jelenlévő műanyagfajtákról és azoknak újrahasznosítási lehetőségeiről, segítve ezzel környezettudatos döntéseinket. A hiánypótló edukációs anyagot környezetvédelmi szakértők csoportja dolgozta ki. A kiadvány ingyenesen elérhető a KSZGYSZ, valamint a Danone Magyarország honlapjain.
2021. 08. 19. 06:30
Megosztás:

Sosem látott mértékben nőtt a növényi alapú, 100 százalékban lebomló termékek száma.

2020 a kézfertőtlenítő szerek dömpingszerű gyártásáról szólt világszerte, idén viszont a tisztítószer gyártók figyelme a megújuló, környezetbarát technológiák felé fordult. Az iparág zöldebbé válását jól példázza, hogy sorra jelennek meg a boltok polcain azok a tisztító és mosószerek, amelyek nem vagy csak alig tartalmaznak kőolaj- és földgáz származékokat, szintetikus anyagokat. Mivel jelenleg nincsen szabályozva, azt is ÖKO tisztítószernek lehet nevezni, ami 5% a fosszilis alapanyagot tartalmaz. De akkor mi a zöld vagy mi nem az? Ez a cikk ebben segít eligazodni.
2021. 08. 18. 12:00
Megosztás:

Mától lehet pályázni az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére

Augusztus 18-tól, szerdától lehet pályázni az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére - jelentette be az agrárminiszter kedden Debrecenben, a Farmer expo megnyitóján.
2021. 08. 18. 07:30
Megosztás:

Kitűnő őszi kalászos vetőmagokat vethetnek a termelők

Megfelelő mennyiségű és minőségű őszi kalászos vetőmag áll majd rendelkezésre a hamarosan kezdődő szezonkezdetre a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adatai szerint. A testület az idei évre nettó 123.100 forint / tonna tájékoztató árat tett közzé a hazai mezőgazdaság fontos növénycsoportjának vetőmagjaira.
2021. 08. 14. 18:00
Megosztás:

Meglepetést okozott a gabonatermés mennyisége Zala megyében

A kedvezőtlen időjárás ellenére a vártnál több gabona termett Zala megyében, az őszi árpa, az őszi búza és a repce átlaghozama is meghaladta a tavalyi átlagot - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-vel.
2021. 08. 14. 16:00
Megosztás: