Erste Csoport: bővülő bevételek, 1,23 milliárd eurós, 24,4 százalékkal növekvő nyereség

„Kiemelkedően kedvező működési és nettó eredményt értünk el az év első kilenc hónapjában, és örömmel láttuk, hogy mindezt egészséges növekedési folyamatok támasztják alá. Központi piacainkon erőteljes a gazdasági bővülése, kiváló teljesítményt nyújtott a lakossági, valamint a kis- és középvállalati üzletág, ennek következtében a hitelállomány 6,3, a betétállomány pedig 5,9 százalékkal bővült az év eleje óta. Emellett a George-nak, a négy piacunkon immár hárommilliónál is több ügyfél által használt páneurópai platformunknak köszönhetően fokoztuk a digitális technológiák terén meglévő előnyeinket és az ügyfélélményen is javítottunk.

Erste Csoport: bővülő bevételek, 1,23 milliárd eurós, 24,4 százalékkal növekvő nyereség

Mivel a kelet-közép-európai régió országai jelenleg rendkívül kedvező gazdasági helyzetben vannak, a nem teljesítő hiteleink aránya tovább csökkent, immár 3,5 százalékra. Az NPL-fedezeti ráta továbbra is magasan, 70,7 százalékon áll. Ugyanakkor az elképesztően alacsony kockázati költségeket ajándéknak fogjunk fel, és tudjuk, hogy ez nem tart örökké. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy trendfordulót értünk el a működési eredményben, az alapvető bevételeknél elért fenntartható növekedés nyomán a nettó kamatbevételeknél, valamint a nettó díj- és jutalékbevételeknél 4,4, illetve 5,1 százalékos volt a bővülés. Jövőnk szempontjából hasonló jelentőséggel bír a bankcsoport erős tőkeellátottsága: a harmadik negyedévben elért nyereséget, valamit az új működési kockázati modell elfogadásából származó mintegy 30 bázispontos pozitív hatást is figyelembe véve a bankcsoport elsődleges alapvető tőkerátája (CET1) 13,2 százalékon áll (Bázel 3 szerint, a teljes kockázatra vetítve).
 
Az említett stabil eredmények alapján javítottunk éves előrejelzésünkön, és 12 százalékot meghaladó tényleges saját tőkére vetített megtérülési rátát irányozunk elő 2018.-ra” – jelentette ki Andreas Treichl, az Erste Group Bank AG vezérigazgatója.

Jó helyen van a befektetésed? Tudd meg ITT!

 
A FŐBB EREDMÉNYEK

Az eredménykimutatásban a 2018. január-szeptemberi pénzügyi eredményeket a 2017. január-szeptemberi időszak eredményeivel vetjük össze, a mérleg tételeinél pedig a 2018. szeptember 30.-i adatokat a 2017. december 31.-i pozíciókkal.
 
A nettó kamatbevétel 3372,0 millió euróra nőtt (4,4 százalékkal, 3229,3 millió euróról), leginkább a Csehországban és Romániában tapasztalt emelkedésnek köszönhetően. A nettó díj- és jutalékbevétel 1430,7 millió euró volt (az előző évi 1361,9 millió eurónál 5,1 százalékkal  nagyobb) főként a biztosítási termékekkel kapcsolatos közvetítői jutalékokból, a pénzforgalmi szolgáltatásokból, valamint vagyonkezelési és hitelezési tevékenységből  származó bevételek növekedésének köszönhetően. Habár a kereskedési tevékenység nettó eredménye a múlt évi 139,3 millió euró után most -50,4 millió euró lett, ezt ellensúlyozza, hogy a piaci értéken nyilvántartott pénzügyi eszközök nyeresége/vesztesége 165,8 millió euróra javult (12,1 millió euróról). A működési bevétel 5096,2 millióra emelkedett (3,2 százalékkal 4936,9 millió euróról). Az általános igazgatási költségek 3102,3 millió euróra emelkedtek (2,9 százalékkal 3013,6 millió euróról), ami leginkább a 4,8 százalékkal 1830,5 millió euróra (1747,2 millió euróról) bővülő személyi jellegű ráfordításoknak tulajdonítható. Az értékcsökkenés és amortizáció 2,7 százalékkal növekedett, az igazgatási költségek pedig alig változtak, 0,4 százalékkal csökkentek. Az egyéb igazgatási költségek a 2018. évre várható szinte összes betétbiztosítási hozzájárulást is tartalmazzák 84,2 millió euró összegben (szemben a bázisidőszaki 74,7 millió euróval). Ennek megfelelően a működési eredmény 3,7 százalékkal 1993,9 millió euróra javult (1923,4 millió euróról). A költség/bevétel hányados 61,0 százalékról kismértékben javulva 60,9 százalékra módosult.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A banki betéti kamatok általában 0-1% közötti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 3,1% (KSH, 2018. június). Így az Ön pénze reálértéken romlik, hiszen az infláció nagyobb, mint a kapott kamat. Mi a teendő ilyen helyzetben?

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen befektetésben gondolkodik?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Miért édemes Önnek regisztrálni, és mi fog történni?
  • Mi a pénzhez értünk, segítünk Önnek pénzügyeiben.
  • A megadott elérhetőségeken szakértőink megkeresik Önt.
  • Kollégáink válaszolnak pénzügyi kérdéseire.
  • Szakértőink segítenek Önnek befektetési döntéseiben, információt adunk döntéseihez.
  • Segítségünkkel számos pénzügyi konstrukciót elérhet (állampapírok, deviza, hazai- és külföldi részvénypiacok, befektetési alapok stb).
  • A tanácsadás díjmentes.
Különös tekintettel az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendeletében („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”) foglaltakra valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”) szerint személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu kezelje. Továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy megadott személyes adataimat a ProfitLine.hu a Partnereink menüpontban feltüntetett szolgáltató partnerei részére továbbítsa további egyeztetés, tájékoztatás, kapcsolatfelvétel céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

A pénzügyi eszközökre elszámolt nettó értékvesztés 102,2 millió eurót tett ki a nyújtott garanciák és kötelezettségvállalások nettó tartalékképzésével korrigáltan. Ez az átlagos bruttó ügyfélhitelek állományának arányában -9 bázispontot jelentett (71,5 millió eurós, azaz 7 bázispontos nettó allokáció mellett) az eszközminőség javulása folytán végrehajtott nettó visszaírások nyomán. Ez utóbbi pozitív fejlemény annak tulajdonítható, hogy minden szegmens hitelezési üzletágában – elsősorban Horvátországban és Ausztriában – jelentős mértékben javult a céltartalékok megképzésének és felszabadításának egyenlege.  A nem teljesítő hitelek aránya (az ügyfélhitelek bruttó állományára számolva) tovább csökkent, az egy évvel korábbi 4,0 százalék után 3,5 százalékra javult. Az NPL-fedezeti ráta pedig 68,8 százalékról 70,7 százalékra nőtt.

Az egyéb működési eredmény -237,0 millió euró volt (az egy évvel korábbi -296.6 millió euró után). Ebben a tételben szerepel a szanálási alapokba fizetett 70,4 millió eurós hozzájárulás (az előző évi 65,6 millió eurót követően). A bankadók és a tranzakciós illetékek 88,1 millió euróra emelkedetek (82,1 millió euróról), amelyben szerepel a teljes 2018. pénzügyi évre előre lekönyvelt magyarországi bankadó 13,8 millió euró értékben (az előző évben ez 12,6 millió euró volt). Az egyéb adók 6,4 millió euróra csökkentek a bázisidőszaki 31,3 millió euróról. Az előző év hasonló időszakában az egyéb működési eredményben szerepelt  45,0 millió euró céltartalék az ügyfelek számára nyújtott hiteleken jelentkező veszteség ellentételezésére, amely a legfelsőbb bíróságnak a negatív referenciakamatra vonatkozó ítélete nyomán volt várható.
 
A kisebbségi részesedések utáni nyereség 285,8  millió euróra  nőtt (4,8 százalékkal 272,6 millió euróról). Az anyavállalatra jutó nettó eredmény 1228,3 millió euróra nőtt, ami 24,4 százalékkal haladta meg az előző évi 987,6 millió eurót.

A bankcsoport saját tőkéje – a kiegészítő alapvető tőkeinstrumentumok (AT1) nélkül számítva – az előző évi 17,3 milliárd euróról 17,4 milliárd euróra nőtt. A saját tőke az új pénzügyi szabványra, az IFRS9 sztenderdre történő 2018. január 1.-i átállás nyomán 0,7 millió euróval csökkent. A szabályozói levonásokat és a CRR szerinti kiigazítást követően az elsődleges alapvető tőke (CET1, Bázel 3 szerint, átmeneti időszak) 14,7 milliárd euró lett (megegyezik a bázisidőszaki 14,7 milliárd euróval). Az összes szavatoló tőke (Bázel 3 szerint, átmeneti időszak) 20,1 milliárd eurót tett ki (20,3 milliárd euró után). A fenti számokban már szerepelnek az első félévi nyereségadatok, de a harmadik negyedévi profit nem. Kockázati költség ezúttal nem került levonásra a harmadik negyedévben eszközölt nettó visszaírások miatt. Az összes kockázati kitettség, azaz a kockázattal súlyozott eszközök volumene – ideértve a hitelezési, a piaci és a működési kockázatokat, Bázel 3 szerint, átmeneti időszakra számolva – a tavalyi 110,0 milliárd euróról 117,0 milliárd euróra nőtt. Az elsődleges alapvető tőkemutató (CET1, Bázel 3 szerint, átmeneti időszak) 12,5 százalékon állt a bázisidőszaki 13,4 százalék után, a teljes tőkemegfelelési mutató (Bázel 3, átmeneti időszak) pedig 18,5 százalékról 17,2 százalékra módosult.

A bankcsoport mérlegfőösszege 234,8 milliárd euróra nőtt, ami 6,4 százalékos bővülésnek felel meg a múlt év végi  220,7 milliárd euróhoz képest. Eszközoldalon a készpénz- és pénzeszközök 15,2 milliárd euróra csökkentek (21,8 milliárd euróról), ugyanakkor a hitelintézeteknek nyújtott hitelek és más kintlévőségek  állománya 20,0 milliárd euróra bővült a  múlt év végi 9,1 milliárd euróról. Az ügyfeleknek nyújtott hitelek és követelések állománya 139,5 milliárd euróról 148,3 milliárd euróra bővült, ami 6,3 százalékos növekedést jelent. Forrásoldalon a hitelintézetek által elhelyezett betétek 19,1 milliárd euróra nőttek a bázisidőszaki 16,3 milliárd euróról, és az ügyfélbetétek állománya is tovább nőtt – főként Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában – mégpedig 5,9 százalékkal 159,8 milliárd euróra (151,0 milliárd euróról). A hitel/betét ráta92,8 százalékon állt (az előző év végi 92,4 százalék után).

Tőzsde – értesz hozzá? - Tőzsdei, értékpapírpiaci ismeretek felmérő kalkulátor


KILÁTÁSOK
 
Várakozásaink szerint a működési környezet elősegíti a hitelállomány bővülését. Előrejelzésünk szerint 2018-ban a reálgazdasági növekedés 3-4 százalék között várható az Erste Csoport kelet-közép-európai alappiacain, beleértve Ausztriát is. A GDP növekedését elsősorban a stabil belföldi kereslet táplálja, ugyanis Kelet-Közép-Európában a gazdaság bővülését a reálbérek növekedése és a munkanélküliség csökkenése is támogatja. A várakozások szerint a kelet-közép-európai régió államaiban fennmarad a költségvetési fegyelem.

Üzleti kilátások. Az Erste Csoport célja, hogy 2018-ban 12 százalékot meghaladó ROTE-arányt (tényleges saját tőkére vetített megtérülési rátát) érjen el. A 2018. évi feltételezéseket  támasztja alá a bevételek növekedése (a hitelállomány nettó 5 százalékot meghaladó arányú bővülését, valamint további kamatemelést feltételezve Csehországban és Romániában), és a költségek változatlan szinten maradása, amellett, hogy a kockázati költségek történelmi mélyponton maradnak.
 
Az előrejelzés megvalósulásának kockázata: kedvezőtlen hatás jelentkezhet a várakozásoktól eltérő kamatpálya és a bankokat célzó politikai és szabályozói intézkedések nyomán, emellett felléphetnek geopolitikai és világgazdasági kockázatok is.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Világörökségi hatástanulmány készül a Gellért-hegyi siklóhoz

Az UNESCO előírásainak megfelelő, komplex világörökségi hatásvizsgálat készül a Gellért-hegyi sikló tervezéséhez kapcsolódóan. A vizsgálat célja a megvalósuló beruházásnak a világörökségi helyszín kiemelkedő egyetemes értékeire gyakorolt hatásainak felmérése és további örökségvédelmi javaslatok megfogalmazása. A felméréshez kapcsolódóan olyan látványképek is készülnek, amelyek bemutatják, hogy a legfontosabb fővárosi turisztikai látványpontokból hogyan fog látszódni a felvonó. A Gellért-hegyi sikló új, kiemelkedő turisztikai célpontként segíti Budapest idegenforgalmának újjáélesztését, emellett teljesen kiváltja majd a Gellért-hegy közútjait megterhelő turistabusz-forgalmat. Ezáltal hozzájárul a levegőminőség javulásához és a városrész élhetőbbé válásához.
2021. 08. 26. 13:00
Megosztás:

Lejegyezték a Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint értékű Nkp-kötvényeit

A Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátott ki, a teljes mennyiséget lejegyezték a kötvények hétfői aukcióján - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.
2021. 08. 26. 07:30
Megosztás:

Jelentősen nőtt a Rába nyeresége

elentősen, 239,5 százalékkal 1,5 milliárd forintra nőtt a Rába Járműipari Holding Nyrt. adózás utáni nyeresége a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest - közölte a győri székhelyű járműgyártó vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerda este.
2021. 08. 26. 06:30
Megosztás:

Távközlési szuperholdingot hoz létre a magyar állam és a 4iG

Együttműködési megállapodást kötött Mager Andrea, az Antenna Hungária Zrt. (AH Zrt.) tulajdonosi jogait gyakorló nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a 4iG Nyrt. (4iG) - tájékoztatta az informatikai cég szerdán az MTI-t.
2021. 08. 26. 06:00
Megosztás:

A legjobb támogatás, amiről még nem hallottál

A magyar munkáltatók számára elérhető a lehetőség, hogy egészségpénztári keretek között célzott szolgáltatások révén támogassák munkavállalóikat, könnyítve ezzel az egészségmegőrzéshez és a családi kiadásokhoz kapcsolódó terheiken. Bár a hazai cégek már 2019-től választhatják ezt a kedvező adózású támogatási formát, egyelőre még nem terjedt el széles körben – hívja fel a figyelmet az OTP Egészségpénztár.
2021. 08. 25. 14:00
Megosztás:

Az MNB szeptemberben méri fel a kamatemelések eredményeit

A monetáris tanács a szeptemberi inflációs jelentés ismeretében értékeli átfogóan a kamatemelési ciklus eredményeit és azonosítja az inflációs kilátásokat övező kockázatokat - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a keddi kamatdöntés indoklásában.
2021. 08. 24. 23:00
Megosztás:

Javította a cseh gazdasági prognózist a prágai pénzügyminisztérium

Javította a cseh gazdasági előrejelzését a prágai pénzügyminisztérium. A kedden nyilvánosságra hozott új előrejelzése szerint az idén 3,2 százalékkal fog emelkedni a bruttó hazai termék (GDP) Csehországban, míg áprilisban a tárca 3,1 százalékos növekedést várt.
2021. 08. 24. 22:00
Megosztás:

Tovább terjeszkedik az AutoWallis

Újbudán, a Kopaszi-gát közelében vásárolt 18 ezer négyzetméteres ingatlant az AutoWallis, amelyen több márkának is helyet adó multimárkás gépjármű kereskedő- és szolgáltató központ fejlesztését tervezi a társaság.
2021. 08. 24. 11:00
Megosztás:

A Rába 20 százaléka a Széchenyi István Egyetemért Alapítványhoz kerül

A Rába Járműipari Holding Nyrt. részvényeinek 20 százaléka a Széchenyi István Egyetemért Alapítványhoz kerül ingyenesen a Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt.-től, az alapítvány közérdekű céljainak megvalósítása érdekében - közölte a járműgyártó vállalat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2021. 08. 24. 07:00
Megosztás:

Áttöri az álomhatárt a Magyar Termék, új hazai márkát vezet be a SPAR

2021 végére eléri a 200-at a Magyar Termék védjegyeket használó hazai gyártók száma – mondta Benedek Eszter, a védjegyrendszert működtető nonprofit cég vezetője az idén először meghirdetett Hazai Termékek Hónapja sajtótájékoztatóján. A kampányt támogató SPAR Magyarország augusztustól SPAR HAZAI. SZERETEM márkanéven hagyományos magyar ízvilágú élelmiszereket kínál boltjaiban, az Irinyi Terv Élelmiszeripari Beszállítófejlesztési Programjának keretében pedig már 30-nál több csatlakozó gyártócéggel működik együtt.
2021. 08. 24. 01:00
Megosztás:

Ősztől újra törlesztene a még moratóriumban lévők nagy többsége

Pozitív, jövőközpontú és a problémák megoldására irányuló kommunikációt várnak a pénzügyi szolgáltatójuktól a lakossági ügyfelek a koronavírus-járvány okozta új környezetben – derül ki a CIB Bank nemrégiben a saját ügyfélkörében elvégzett online kutatásából. Az immár második alkalommal elvégzett felmérés alapján a válaszadók legnagyobb félelme változatlanul az, hogy egy családtagjuk elkapja a koronavírust, miközben az anyagi biztonságért inkább a fiatalabb, az egészségéért pedig az idősebb generáció aggódik jobban. A CIB Bank még hitelmoratóriumban lévő lakossági ügyfeleinek többsége szeptember után inkább már újra törlesztene.
2021. 08. 23. 23:00
Megosztás:

Forinterősödéssel indult a hét

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfő kora reggel a péntek esti szintekkel összevetve a bankközi piacon.
2021. 08. 23. 08:00
Megosztás:

A Continental egy zseniális ötlettel rukkolt elő

Continental akár jövőre megkezdheti a műanyag palackok újrahasznosítását a gumiabroncs-gyártás során, már rendelkezésére áll az ehhez szükséges technológia, amelyet az OTIZ Oriental Industries (Suzhou) Ltd.-vel közösen fejlesztett ki - ismertette a társaság közleményében.
2021. 08. 22. 10:00
Megosztás:

800 új légiutaskísérőt vesz fel még idén a Wizz Air

A Wizz Air korábban nem tapasztalt méretű nemzetközi toborzásba kezd, amelynek célja 800 új légiutaskísérő felvétele még ebben az évben - jelentette be közleményében a légitársaság, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.
2021. 08. 20. 06:00
Megosztás:

Nőtt az ANY Biztonsági Nyomda árbevétele

Az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. 22,4 milliárd forint konszolidált nettó árbevételt ért el az első fél évben, csaknem 73 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában; nettó eredménye 2,19 milliárd forintot tett ki, 1,88 milliárd forinttal, 627,5 százalékkal nőtt a tavalyi első fél évhez képest - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2021. 08. 20. 05:00
Megosztás:

Az Északi Áramlat-2 már idén szállíthat gázt

A még épülő Északi Áramlat-2 gázvezeték a várakozások szerint már az idén 5,6 millió köbméter gázt szállíthat Németországba - közölte csütörtökön a Gazprom orosz gázipari vállalat.
2021. 08. 20. 01:00
Megosztás: