Európa és Közép-Ázsia letette voksát a fenntartható és innovatív mezőgazdaság mellett
A három nap során a konferencián, melynek házigazdája Üzbegisztán volt, 51 országból 31 miniszter és miniszter-helyettes szólalt fel, és a résztvevők között volt 270 delegált, 50 kormányzati megfigyelő, nemzetközi és egyéb ENSZ szervezetek képviselői. Több mint 1500-an követték nyomon az élő közvetítést.
„Az első virtuális Európai Regionális Konferenciának voltunk tanúi, ami hatalmas sikerrel zárult, ami részben a partnereink, a civil szervezetek és – most először – a privát szektor részvételének,” – jegyezte meg a FAO főigazgatója, Csü Tung-jü, hozzátéve, hogy a virtuális formátum ahhoz is hozzájárult, hogy a formalitások helyett „a tartalomra koncentrálhassunk.”
Magyarország képviseletében az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Belánszky-Demkó Zsolt szólalt fel.
A konferencia résztvevői kihangsúlyozták, hogy a vidéki nők és fiatalok helyzetére, a vidéki infrastruktúrára és szolgáltatásokra kiemelt figyelmet kell fordítani a fenntartható fejlődés és a kistermelők helyzetének javítása érdekében.
Az élelmiszer-ellátási rendszerek átalakítása
A hozzászólók kiemelték, hogy az agrár-élelmezési rendszerek ellenálló képességének és fentarthatóságának fontosságát, hogy azok minden körülmények között – még világjárvány idején is – működjenek. Elismerték az rendszerszintű megközelítés szükségességét az egészséges táplálkozás esetében, ami tekintettel van a fenntarthatóság mindhárom dimenziójára (környezeti, gazdasági és társadalmi).
Az innováció, kutatás és a jól működő mezőgazdasági tanácsadó szolgálatok elengedhetetlenek a termelők és kisvállalkozók számára a tudáshoz és a technológiához való hozzáféréshez, hogy a digitális technológiák révén nem csupán a termelékenység és a fenntarthatóság javuljon, de a vásárlók számára a transzparencia is.
A FAO tudásmegosztással, megfelelő elemzésekkel és táplálkozási és élelmezési adatokkal segíti a jövőben is az országokat. Tagországai emellett felszólították a szervezetet, hogy az előttünk álló években támogassa az antimikrobiális rezisztencia és a határokon átnyúló betegségek és kártevők elleni küzdelmet, az iskolaétkeztetési és egyéb élelmezési programokat, segítse elő a digitális felzárkózást, illetve erősítse tevékenységében a fenntartható fejlődés és az egészséges táplálkozás közötti kapcsolatot.