Gyorsan romló forint - hogyan kerülhetjük el az euró árfolyamváltozásból származó veszteséget?

A bankközi devizapiac a világ összes kereskedési rendszere közül is a leghatékonyabban működő tőzsde, hiszen ahogyan a Föld forog, ‘kénytelen’ napi 24 órában nyitva tartani, mert bárhol és bármikor szüksége lehet egy piaci szereplőnek dollárra, euróra, kínai jüanra, vagy éppen magyar forintra.

Gyorsan romló forint - hogyan kerülhetjük el az euró árfolyamváltozásból származó veszteséget?

A modern információs technológiai infrastruktúrák használatával akár a legkisebb vállalati szereplők is költséghatékonyan és kellő sebességgel tudnak piacra lépni, így mindenki számára hasonlóan széles információs bázis áll valós időben rendelkezésre. 
A modern információs technológiai infrastruktúrák használatával akár a legkisebb vállalati szereplők is költséghatékonyan és kellő sebességgel tudnak piacra lépni, így mindenki számára hasonlóan széles információs bázis áll valós időben rendelkezésre. 

A devizapiac hektikus - mitől tart egy vállalkozás, mik a félelmei?

A devizapiac 0-24 órás mozgásában folyamatosan benne van a kockázat is: mennyi lesz az árfolyam holnap? És vajon mennyi lesz az árfolyam 2 hét vagy épp 6 hónap múlva, mikor épp a fizetési kötelezettségemet teljesítenem kell? Hogyan tudnám kivédeni azt, hogy ’ne szálljon el’ a devizaárfolyam, és ezzel elkerüljük az ebből fakadó - nehezen becsülhető - veszteségeket?

Ezeket a kérdéseket szinte minden olyan hazai vállalati döntéshozó feltette már, akinek a cége export-import tevékenységet folytat, hiszen, ha egy magyar cég átlépi az országhatárt, akkor azonnal más fizetőeszközzel találkozik.

Egy hazai kereskedőcég így a leggyakrabban az EUR/HUF árfolyam mozgásának van kiszolgáltatva, de számos olyan vállalat is van Magyarországon, amely a szomszédos visegrádi országokkal folytat üzletet, így figyelemmel kell lennie a cseh korona, vagy épp a lengyel zlotyi piaci mozgásaira is.

Hogyan tudunk hatékonyan védekezni a drasztikus devizapiaci mozgásokkal szemben?

A kérdésre a választ a közép-európai legnagyobb fizetési intézménye az AKCENTA CZ mintegy 39.000 ügyfele már tudja, de ez a szolgáltatás immár a magyar vállalati szektor számára is elérhető. És ezt a megoldást most önnel is megosztjuk.

Nézzük meg egy hazai KKV példán keresztül, hogy milyen devizapiaci kockázatok állnak is fent és ezek a kockázatok milyen eszközök segítségével mérsékelhetők vagy küszöbölhetők ki.

Példa: egy hazai borászati vállalkozás a BorDugasz Borászati Kft. (kitalált cég) a palackozott boraihoz parafadugót vásárol. Sokan talán nem is tudják, de a világ legnagyobb parafatermelője Portugália, és a világban megtermelt parafának mintegy 60%-ából dugókat készítenek és azt a világ borászai a palackok lezárására használják. A BorDugasz Kft-nek, ahhoz, hogy biztosan megkapja a 20.000 db parafadugót már november végén le kell adnia a megrendelését portugál partnercégének, miközben a szállítás csak 2021. júniusában lesz esedékes.

A két cég között már évek óta tartó erős üzleti bizalom alakult ki, így a dugók árának kifizetése a szállítással egy időben történik majd. Mivel nagyon magas minőségű parafadugókról van szó, így az 1 EUR/dugó árat alapul véve a BorDugasz Kft. fizetési kötelezettsége 20.000 EUR lesz 2021. júniusában. Mivel a társaság kizárólag a hazai piacon értékesíti borait, így bevételei tisztán forintban keletkeznek, így a jövőben kifizetendő eurós összeg esetében komoly kockázatot fut a társaság.

A cég - egyébként kiváló borász és nem pénzügyi szakértő - ügyvezetője mikor ránéz az EUR/HUF árfolyamgörbére, akkor azonnal görcsbe rándul a gyomra, hiszen azt látja, hogy a forint árfolyama rohamosan gyengül az euróval szemben:

EUR/HUF árfolyam az elmúlt 1 évben

grafikon forrás: AKCENTA CZ árfolyamok

Való igaz, hogy 2019. november elején még 330 alatt járt az EUR/HUF árfolyama, míg 1 év alatt a 365-ös szint fölé ugrott a kurzus. Ha ezt lefordítjuk „dugóra”, akkor azt is mondhatnánk, hogy 1 parafadugó 1 EUR-ba kerülő ára 330-ról 365-re drágult számára forintban kifejezve, amely a 20.000 darabos évi dugószükséglettel számolva: 20.000 x 35 Ft = 700.000 Ft többletköltséget jelent a vállalkozásának.

Mennyi lesz az EUR/HUF árfolyam 2021-ben? Mit tehetünk, hogy ne veszítsünk sokat egy esetlegesen ’elszálló’ devizapiaci árfolyam esetén?

Mivel a borászati cég vezetője tart attól, hogy a forint gyengülése tartós marad a jövőben, és beigazolódhat azon piaci előrejelzés is (melyet számos helyen olvasott már a gazdasági sajtóban), hogy akár a 400-as szintekig is ugorhat az EUR/HUF jegyzése, így valamilyen hatékony megoldást keres ennek kivédésére.

Éppen az ilyen típusú kockázatok kezelésére találták ki, és mi pedig alkalmazzuk Ügyfeleink részére az un. „Forward ügyletet” - érvel az AKCENTA CZ devizapiaci szakértője.

A ’Forward ügylet” vagy más néven határidős konverzió tipikus felhasználási területe a devizaárfolyam kockázatának fedezése. Az ügylet segítségével egy vállalat egy jövőbeli időpontban várható, valamilyen idegen devizában (példánkban euróban) történő tranzakcióját lehet ezzel bebiztosítani. A vállalat árfolyamkockázatot fut, hiszen bizonytalansággal szembesül abban a tekintetben, hogy a várt deviza milyen értéket fog képviselni forintban a teljesítés időpontjában. Ennek a kockázatnak a fedezése történhet egy határidős konverziós, azaz forward ügylet használatával.

A példaként tárgyalt esetben tehát a BorDugasz Kft., mint importőr vállalat határidőre megvásárolja a szükséges idegen devizát, amiért cserébe majd forintot ad. Az ügylet összes paramétere (árfolyam és értéknap) tekintetében az ügyletkötés napján megállapodnak a felek, így megszűnik a bizonytalanság a jövőbeli árfolyam, illetve forintban kifejezett ellenérték tekintetében. A gyakorlati példánknál maradva tehát a megoldás az lesz, hogy a BorDugasz Kft. az AKCENTA CZ szakembereinek segítségével átbeszélik a konkrét devizapiaci szituációt, és kidolgozzák a pontos Forward ügylet paramétereit. Így a bortermelő cég vezetője mostantól már nyugodtan alhat, és erőforrásait arra tudja 100%-ban fordítani, hogy a legfinomabb borokat készítse el és palackozza.

AKCENTA CZ Devizaügyletek - Kérdések és kapcsolatfelvétel ITT

Hozzászólások

Fitch: bizonytalanok a feltörekvő gazdaságok idei kilátásai

A várhatóan újból beinduló gazdasági növekedés és a gyorsuló tőkebeáramlás környezetében az idén a tavalyinál jobb hitelpiaci kondíciókra számíthat a globális feltörekvő térség, de továbbra is nagyon bizonytalan, hogy a koronavírus-járvány milyen gazdasági hatásokat hagy maga után - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban bemutatott átfogó tanulmányában.
2021. 01. 21. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kijárási tilalmat fontolgat Hollandia

A koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében Hollandia éjszakai kijárási tilalmat kíván életbe léptetni már a hétvégétől, a kormány emellett az javasolja, hogy az ország ne fogadja a Nagy-Britanniából, Dél-Afrikából és a dél-amerikai kontinensről érkező repülőjáratokat - jelentette be Mark Rutte holland miniszterelnök szerdán.
2021. 01. 21. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Sokfelé nőtt a légszennyezettség

Sokfelé tovább nőtt a légszennyezettség. Már hat településen veszélyes a levegő a szálló por miatt.
2021. 01. 21. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordforgalmat bonyolítottak a Takarékbank MFB Pontjai tavaly, idén hasonlóra készülnek

Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
2021. 01. 21. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elkelt a Skandináv-lottó főnyereménye!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a január 20-án megtartott 3. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2021. 01. 20. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki gratulációját és jókívánságait Joe Bidennek az Amerikai Egyesült Államok elnökévé történt beiktatása alkalmából - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szerda este.
2021. 01. 20. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az alkotmányba emelhetik a gyermekek jogait Németországban

Az alaptörvényben rögzítené a gyermekek jogait a német szövetségi kormány, az erről szóló jogszabályjavaslatot szerdán fogadták el.
2021. 01. 20. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mely sportágak lehetnek a 2020-as évek nyertesei és vesztesei, mi lesz a sport jövője a járványhelyzet után?

„A harmadik évezred harmadik évtizedének kihívásai a sportban” címmel rendezi meg a Corvinus Egyetem Sportgazdaságtani Kutatóközpontja az V. Sportgazdaságtani Kutatók és Egyetemi Oktatók Fóruma Konferenciát 2021. január 21–22. között. Az immár ötödik, ez alkalommal a járványhelyzet miatt online megszervezett esemény egyik kiemelt témája lesz a labdarúgás. A konferencián előad többek között Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója és Esterházy Mátyás, az EM Sports Kft. ügyvezetője, illetve kerekasztal-beszélgetés vendége lesz a LaLiga és a Granada CF képviselője is.
2021. 01. 20. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Engedélyezték az AstraZeneca- és a Szputnyik V-vakcinát

Engedélyezték a magyar hatóságok a brit AstraZeneca és az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinákat - közölte az Origo hírportál szerda este.
2021. 01. 20. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar kézműves whiskey tritikáléból

Néhány kísérletező kedvű lepárló a hagyományostól eltérő, különlegesnek mondható alapanyagokból állított elő whiskeyt az elmúlt években. Általában a kisebb lepárlóknak van lehetősége arra, hogy új irányokat keressenek és kipróbáljanak olyan alapanyagokat is, melyek újszerűek a whiskey iparban. Ezek a szériák legtöbbször limitált számban tudnak csak a piacra kerülni és egy-egy jól sikerült tétel hamar kedvenccé válhat. Hazai vonatkozás hogy a 2014-ben alapított Gemenc Distillery termékpalettáján 3 féle tritikálé alapú whiskey is megtalálható.
2021. 01. 20. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a Das Weltauto

A magyarországi használtautó-piac a koronavírus-járvány dacára pörgött 2020-ban, és bár kissé visszaesett az előző évhez képest, a jó minőségű, fiatal járművek iránt jelentős volt az érdeklődés - ismerteti a Das Weltauto az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
2021. 01. 20. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A vártnál jobban teljesített a Morgan Stanley

A vártnál nagyobb bevétel mellett a vártnál nagyobb nyereséget termelt a Morgan Stanley amerikai bankcsoport a tavalyi negyedik negyedévben, mivel kereskedési üzletágának forgalmát fellendítette a koronavírus-járvány által előidézett pénzpiaci volatilitás.
2021. 01. 20. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedéssel fejezték be a kereskedést az európai tőzsdék

Emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek szerdán, szinte egy időben azzal, hogy Joe Biden megválasztott amerikai elnök letette a hivatali esküt.
2021. 01. 20. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bíróságon támadták meg a Médiatanács Budapest 92,9 MHz-es frekvenciapályázatát

A médiatörvény előírásának megfelelve felfüggesztette a Budapest 92,9 MHz frekvencia pályázati eljárását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén, miután közigazgatási per iránti keresetet nyújtottak be az alakilag érvénytelen ajánlatokat benyújtó vállalkozások. A grémium bírságot rótt ki a Rádió Szentendre szolgáltatójára, amiért eltért szerződéses vállalásaitól és a törvényi rendelkezésektől. A testület a TV2 és a Kossuth rádió műsorainak korhatár-besorolásával kapcsolatos bejelentéseket is vizsgált, és újra lefolytatott egy eljárást az RTL Klub szolgáltatójával szemben.
2021. 01. 20. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar vállalatok is profitálhatnak az EU és Kína megállapodásából

Az EU és Kína által megkötött Befektetési Egyezmény életbe lépését követően az uniós, köztük a magyar cégek számára számos szektorban már nem lesz kötelező vegyesvállalat alapítása és a technológiáik átadása ahhoz, hogy a távol-keleti országban működjenek. A hazai vállalkozások közvetetten is profitálhatnak a megállapodásból, mivel a velük együttműködő nyugat-európai társaságok terjeszkedési lehetőségei szintén könnyebbé válnak – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda.
2021. 01. 20. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 506,60 pontos, 1,14 százalékos csökkenéssel, 44 103,40 ponton zárt szerdán.
2021. 01. 20. 17:40
Megosztás:
Hozzászólások:

Öt éven belül duplázódik a biostimulátor-piac

A 2020-as év félelmei gyorsan szertefoszlottak a speciális tápanyag-utánpótlási megoldásokkal foglalkozó, magyar tulajdonú Malagrow Kft. életében, sőt, a növénytermesztők válságra adott reakciója kifejezetten kedvezett a már több mint két évtizedes tapasztalattal rendelkező cégnek. A régóta tervezett strukturális megújulásnak is új lendületet adott a tavalyi, minden szempontból furcsa év, ráadásul a romániai piacon is nagyot lépett előre a vállalat. A válságból megerősödve kikerülő Malagrow ma már az elkövetkező évekre koncentrál, amelyben a biostimulátor-piac várhatóan a duplájára nő majd.
2021. 01. 20. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Visszaesett a személyautók gyártása Csehországban

Csehországban tavaly 1,15 millió személygépkocsit gyártottak, ami éves szinten 19,2 százalékos visszaesés. A gyártás ezzel a 2014-es év szintjére esett vissza - közölte a cseh autóipari szövetség szerdán Prágában, jelezve, hogy a problémák alapvetően a koronavírusjárvány következményei.
2021. 01. 20. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megtévesztő reklámok miatt közel 6 milliárd forint bírságot szabott ki az elmúlt két évben a GVH

Az év eleji időszakban számos cégnél döntenek reklámozási és marketing kérdésekben, ezzel pedig igen érzékeny területre lépnek. Az elmúlt két évben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ilyen ügyekben csaknem 6 milliárd forint bírságot szabott ki. Aki biztos akar lenni a dolgában, annak napi szinten követnie kell a jogszabályi háttér változásait – hívja fel a figyelmet a Bán és Karika Ügyvédi Társulás.
2021. 01. 20. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így áll az olasz belpolitikai viszály

Az olasz képviselőház után a szenátusban is összejött elég támogató szavazat a kormány számára, így a helyén maradhat a Conte-kabinet.
2021. 01. 20. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások: