Jó bornak is kell a cégér!
Az európai borversenyeken a magyar borok már kiválóan szerepelnek - tette hozzá. A miniszter elmondta: ma Magyarországon 80 ezer hektár szőlőterület van, s évente mintegy 3-3,5 millió hektoliter bort állítanak elő. Gráf József szerint a jövőt a hagyományos kultúrákra, az ország szinte példa nélküli lehetőségeire kell építeni, s az egyik ilyen élmezőnyben lévő adottság a borászat. Hozzátette: fejlődni kell és "tudomásul venni, hogy merre tart a világ". Hangsúlyozta azt is: a bor "bizalmi termék", és az a cél, hogy a fogyasztó ott kerüljön "bizalmi kapcsolatba" a borral, ahol azt készítik. Ismerje meg a bor előállítóját, a vidéket, a tájat, s tudja meg, hogy milyen érték van a palackban.
Gráf József a reklám fontosságára is felhívta a figyelmet és úgy vélte: ma már kevés, hogy a pincénél megkínálják a vendégeket borral; programokat, szálláshelyeket és gasztronómiai kínálatot is biztosítani kell a turisták számára. Ismertette: az élelmiszer-pályázatokra több mint 500 beadvány érkezett, s ebből 164-et a "borosok nyertek el", bortechnológiai fejlesztésére. Soha ilyen lehetősége nem volt a magyar borászatnak műszaki-technológiai színvonalának megújítására - hangsúlyozta a szaktárca vezetője.
Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára szerint a magyar borkultúra - ha még nem is éli reneszánszát -, már jó úton halad; Badacsony is ismét fénykorát élheti a kiváló borára alapozva. Suchmann Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke pedig arról beszélt, hogy 1995-től folyamatosan csökkent a szőlőterület - 116 ezer hektárról a mostani 80 ezerre -, s az évi 4,2 millió hektoliter bor helyett is csak 3-3,5 millió terem, ám szerinte a tendencia már megfordult. Mint mondta: történelmi borvidékek egyik ékköve, Badacsony is akkor lesz sikeresebb, ha lesz pénz, fejlesztés és kitartás, a megfelelő talaj és szakembergárda ugyanis adott.
A Bazaltbor Badacsony Kft. egymilliárd forintos beruházásában épülő borászati üzem 400 millió forint uniós támogatást nyert az Új Magyarország Vidékfejlesztési Terv pályázatán - mondta Laposa Bence, a kft. ügyvezető igazgatója az ünnepélyes alapkőletételt követően az MTI-nek. A borászati feldolgozóüzem (világszínvonalú bortechnológiával) háromszintes lesz, 1500 négyzetméteres hasznos alapterülettel, s a jövő tavasszal kívánják avatni - tájékoztatott az ügyvezető. Hozzátette: a beruházáshoz tartozik még a hegyoldalban egy "látványpince" is és egy tíz szobás panzió. A kft. Badacsonyban és a Somlón összesen mintegy 20 hektár szőlőültetvényt tart fenn.