Menzakoszt a kastélyszállóban?
Az elmúlt hónapokban a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal karöltve Váradi Károly, a Szidónia Kastélyszálloda konyhafőnöke összegyűjtötte a régmúlt idők receptjeit, hogy à la carte kínálják a történelmet, a havonta terítékre kerülő korszakokban a biedermeier kortól napjainkig. Céljuk a múlt ízeit visszavarázsolni a terített asztalra.
A Szidónia Kastélyszálloda íz-utazásra invitál
Az íz utazás a polgárvilág hajnalán kezdődik márciusban, a Biedermeier kortól. Az 1810 és 1830 között jellemző volt a kávé, tea, csokoládé fogyasztása, és ekkor a szakácsok a marhahús helyett a disznót részesítették előnyben, vaj és olaj helyett már sertészsírban sütöttek, főztek. Áprilisban a reformkori ételek kerülnek előtérbe, a krajcáros virsli, deák kenyér, valamint a drága borsot, gyömbért és sáfrányt ekkor már lecserélték paprikára.
A kiegyezés korának felfedezése a kevesebb hagyma, több tejszín jegyében telt, mignonnal, habos kakaóval, majd az 1870-1890-es évek, a boldog békeidők és a világháborúk ízét próbálják a tányérba varázsolni. A második világháború alatt a háziasszonyok nem ismertek lehetetlent: ízes krokettet sütöttek csirkemájból és egy kis maradék száraz kenyérből, krémest készítettek krumpliból, valamint gesztenyetortát szárazbabból.
Novemberben előkerülnek a menzakoszt ízes ételei is, hiszen a röjtökmuzsaji kastélyt a szocializmus éveiben gyereküdülővé alakították, és a gyerekek kedves menzás nénik főztjét tömhették magukba.
Tíz hónapon keresztül tehát á la carte kínálják a történelmet, a havonta terítékre kerülő korszakokban.
Étvágygerjesztőül a márciusi historikus ételek:
- Csukamájpástétom articsókával
Borajánlat: Figula Mihály Balatoni Olaszrizling
- Vadkacsaleves
- Miskulantzia saláta
Borajánlat: St Andrea Pincészet Egri Napbor
- Citromos jeges
- Malachús székfű bors lévben
Borajánlat: TaklerPincészet Szekszárdi Trió Cuveé
- Mandulás torta, Forró csokoládé
Borajánlat: Vincellér-ház Sooproni Zenit
Asztalfoglalás:
etterem@szidonia.hu, 9451 Röjtökmuzsaj, Röjtöki út 37. www.szidonia.hu, 06/99 544 810