Mi a legbiztosabb módszer az alkoholszonda negatív eredményére?

Az ünnepek közeledtével az átlagosnál is aktuálisabbá válnak az ittas vezetéssel kapcsolatos kérdések és problémák. Miért gond akár egyetlen pohár bor elfogyasztása is? Átverhető-e a szonda a közúti ellenőrzések során? Ismerje meg a válaszokat alábbi írásunk segítségével!

Mi a legbiztosabb módszer az alkoholszonda negatív eredményére?

Miért növekszik a balesetveszélyre való esély akár egyetlen pohár ital miatt is?

Számos különböző kutatás kimutatta, hogy minimális alkoholfogyasztás esetén is megnövekszik a reakcióidő, illetve a sofőr önbizalma is. A lassabb reakcióidő és a túlzott magabiztosság okozza a balesetek többségét, hiszen a gépjármű irányítása minden esetben fokozott figyelmet igényel.

A jeges és csúszós, illetve ónos esős utakon akár egyetlen másodpercnyi figyelemzavar is elegendő lehet a súlyos balesetek kialakulásához. A balesetek elkerülése érdekében a vezetés előtti órákban teljes mértékben célszerű elkerülni az alkoholfogyasztást. Szabályos vezetés mellett azonban az Autófelszerelések.hu kínálatában elérhető Thule eszközök, például a minőségi hóláncok segítségével jelentősen növelhető az autó biztonsága a csúszós utakon is.

Valóban átverhető a szonda?

A szonda átverésével vagy kijátszásával kapcsolatban számos legenda kering a köztudatban. A különböző konyakmeggyek és minimális alkoholt tartalmazó bonbonok miatt csak akkor jelez a szonda, ha azokat a sofőr közvetlenül a fújás előtt fogyasztotta el. Vezetés közben azonban már érdemes kerülni az alkoholos édességeket, hogy biztosan ne legyen gond a közúti ellenőrzések alkalmával.

A szonda átverésére irányuló egyik állítólagos módszer az, ha az ittasan volán mögé ülő sofőr babérlevelet rágcsál vezetés közben. A másik legenda a kávéfogyasztásra esküszik, azonban az alkoholszondák méréseit az előbb említett praktikák egyáltalán nem befolyásolják. Érdemes még megemlíteni a jégkocka rágcsálást is, amely szintén eredménytelen a szondákkal szemben. A modern szondákat ugyanis már nem lehet átverni a hideg levegő légzésével.

A napjainkban alkalmazott alkoholszondák tehát nem átverhetők, ezért semmilyen erre irányuló praktikának nem szabad hinni. A minden szempontból legbiztonságosabb eljárás az, ha a sofőr nem fogyaszt alkoholt vezetés előtt, hiszen így a balesetek esélye jelentősen csökken.

Mi a biztonságos vezetés alapja?

Érdemes tökéletesen tisztában lenni az adott alkoholfajták felszívódási idejével. Addig nem szabad autóba ülni, amíg az alkohol teljesen fel nem szívódott, illetve a sofőr nem érzi magát vezetésre alkalmas, józan állapotban. A véralkohol-szint kalkulátorok segítségével a testsúly és az elfogyasztott alkohol mennyisége alapján átlagosan kiszámítható a felszívódás ideje. Ajánlott azonban biztosra menni, és a vezetés előtt hosszú ideig elkerülni az alkoholos italok fogyasztását, hogy mindenki épségben érjen haza az utakról.

Hozzászólások

A munkaerőpiaci reformprogramról tanácskoztak Veszprémben

A hatékony munkaközvetítést szolgáló munkaerőpiaci reformprogram hatodik üteme indul Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyében, valamint a fővárosban, az országos bevezetés március 31-én zárul - mondta Karakó László, az Országos Foglalkoztatási Alap (OFA) Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a programról szóló tanácskozáson Veszprémben.
2020. 02. 18. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezért fontosak az egyetemi startupok Magyarországon

Egyetemi startupokkal növelhető Magyarország innovációs teljesítménye - hangsúlyozta az innovációs és technológiai miniszter hétfőn a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Z-épülétének 10. emeletén létrehozott startup inkubációs központ átadásán.
2020. 02. 18. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lecsengőben van a járvány Kínában

Általánosan lecsengőben van az új típusú koronavírus-járvány Kínában a napi adatok alapján, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint még korai lenne a járvány tartós csillapodását kiolvasni a számokból.
2020. 02. 18. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Bundesbank: Nem javul a német gazdasági növekedés

A német szövetségi jegybank várakozása szerint az idei első negyedévben nem javul a német gazdaság teljesítménye, főként a kínai koronavírus-fertőzés által támasztott jelentős konjunkturális kockázatok miatt - ismerteti a Bundesbank hétfőn publikált havi rendszeres gazdasági jelentésének februári kiadásában.
2020. 02. 18. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

37 százalékkal nőtt az Alteo bevétele

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. tavaly 25,573 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el, 37 százalékkal többet, mint az előző évben - derül ki a Budapesti Értéktőzsde honlapján hétfőn közzétett adatokból.
2020. 02. 18. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

50 milliárd forinttal tovább csökken a jegybanki swapállomány

Mind a négy lejáraton 14,7 milliárd forint értékű ajánlatot fogadott el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hétfői forintlikviditást nyújtó devizaswap-tenderen (devizacsere-tender), az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás mintegy 50 milliárd forinttal, 1942 milliárd forintra csökken.
2020. 02. 18. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Koronavírus: Az autógyártás lehet a legnagyobb vesztes

Az autógyártás szenvedheti meg leginkább az új típusú koronavírus okozta járványt az ipari ágazatok közül egy elemzés szerint, amelyről hétfőn számolt be a német sajtó.
2020. 02. 18. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

4IG elemzés

2020. 02. 18. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Appeninn elemzés

2020. 02. 18. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar Telekom elemzés

2020. 02. 18. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Richter elemzés

2020. 02. 18. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MOL elemzés

2020. 02. 18. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP elemzés

2020. 02. 18. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Védjük a celebeket! - egymillióan írták alá a petíciót

Alig egy nap alatt több mint egymillióan írták alá azt a két nagy-britanniai petíciót, amelyek kezdeményezői egy közismert televíziós személyiség öngyilkossága nyomán a celebek magánéletének erőteljes törvényi védelmét követelik.
2020. 02. 18. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tavaly stagnált a mezőgazdaság kibocsátása

A mezőgazdaság termelése az állattenyésztési ágazat 1,7 százalékos növekedése és a növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátásának ugyanekkor csökkenése következtében 0,3 százalékkal elmaradt az előző évitől. A növénytermesztési árak 3,2 százalékos és az élőállatok és állati termékek árának 5,2 százalékos emelkedése jóvoltából a mezőgazdaság termelési értéke 3,6 százalékkal nőtt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbb kiadott második becsléséből.
2020. 02. 18. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Február 27-én nyílik az Utazás 2020 kiállítás

Az idén február 27. és március 1. között rendezik meg az ország és a régió legjelentősebb nemzetközi turisztikai seregszemléjét, az Utazás 2020 kiállítást, a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 40 ország több mint 250 kiállítója várja az érdeklődőket 20 ezer négyzetméteren - jelentette be Tihanyi Klára, a főszervező Hungexpo Zrt. stratégiai és üzletfejlesztési igazgatója sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.
2020. 02. 18. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EU több mint 100 millió eurót szán környezetvédelemre

Az EU 101,2 millió euróval támogatja a környezetvédelmet a LIFE-projekt keretében - jelentette be az Európai Bizottság illetékes szóvivője hétfőn Brüsszelben.
2020. 02. 18. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A stabilizáció pillanatában érte a koronavírus járvány a világgazdaságot

Az új típusú koronavírus okozta járvány hatásai éppen akkor érték a világgazdaságot, amikor az amerikai-kínai kereskedelmi viszály csendesedése és a globális ipari szektor élénkülésének első jelei a növekedés stabilizálódását ígérték - áll a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő hétfőn Londonban ismertetett helyzetértékelésében.
2020. 02. 18. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Orbán Viktor Donald Trumppal tárgyalt telefonon

Orbán Viktor miniszterelnök telefonon megbeszélést folytatott Donald Trumppal, az Egyesült Államok elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár hétfőn.
2020. 02. 18. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A hárommilliárd forintot is megközelíti a februári viharszámla

A korábban becsültnél is jóval magasabbak a februári viharkárok, csak a lakásbiztosításokra már átutalt vagy folyamatban lévő kifizetések összege meghaladja a kétmilliárd forintot, amit tovább növelnek az ipari létesítményekben bekövetkezett károk - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfőn az MTI-vel.
2020. 02. 18. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások: