Nem fontos Önnek a saját pénze? Akkor miért hagyja kamat nélkül?

Egy év alatt 20 százalékkal nőtt a lakosság bankbetétekben, folyószámlán tartott pénze. Ennek túlnyomó része alig kamatozik valamit, de még a lekötött betétek is csak vesztenek az értékükből a szárnyaló az infláció mellett. Ezermilliárdok maradnak így parlagon ahelyett, hogy az inflációtól védő befektetésekben, például ilyen állampapírokban tartanák az emberek a pénzüket - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Nem fontos Önnek a saját pénze? Akkor miért hagyja kamat nélkül?

A lakosság bankban tartott pénze a legutolsó adatok szerint 9726 milliárd forintot tett ki. A háztartások által elhelyezett forintbetétek összege az MNB statisztikája alapján 20 százalékos növekedést jelent a 2020 novemberi 8110 milliárd forinthoz képest. Vagyis az egyébként magas infláció és átlagkereset-emelkedésnél is jóval nagyobb mértékben nőtt a lakosság bankbetétekben tartott pénze. 
A növekedés korántsem volt egyenletes, január és szeptember között többször is visszaesett a betétben tartott pénzösszeg, összességében azonban a koronavírus sem törte meg a bankszámlán tartott pénz már évek óta tartó erőteljes emelkedését. Ráadásul jellemzően az év utolsó hónapjában jönnek még a bónuszok, extra jövedelmek, pulykapénzek, februártól pedig újabb százmilliárdok érkeznek a számlákra a családi szja-visszatérítéssel.

A bankokban parkoltatott pénz döntő része, 9340 milliárd forint látra szóló betéten és folyószámlán található, mindössze 387 milliárd forintot kötöttek le az ügyfelek. A lekötött betétek nagy részét, 360 milliárd forintot egy évnél rövidebb időre kötötték le. A lekötött pénzösszeg bár növekedett a válság előttihez képest, a teljes betétállomány növekedésétől messze elmarad. Így novemberben már az összes bankbetét 4 százalékát sem érték el a lekötött betétek. Az euró betétek esetén még kisebb az arány: 1232 milliárd forintnyi euróbetétből mindössze 13 milliárd forintot kötöttek le.

Nem meglepő, hogy kevesen választják a lekötött betéteket, hiszen alig kamatoznak. A bankszámlán parkoltatott lakossági pénzre lekötés nélkül 0,04 százalékos éves átlagos kamat járt novemberben, míg az éven belül lekötött betétre 0,92 százalék. Az átlagos éves kamat ugyan több mint 0,6 százalékkal nőtt a tavaly novemberi 0,28 százalékhoz képest a maximum egy évre lekötött betéteknél, de így sem éri el az 1 százalékot sem. Lekötés nélkül a hozam pedig csupán aprópénz, márpedig több mint 9000 milliárd forintnyi lakossági betét átlagos értéke ez az alacsony kamat.

A pénzügyi intézetek az évekig alacsony alapkamat és bankközi kamatok miatt sokáig nem is tudtak érdemi hozamot kínálni, és szépen lassan leszoktak arról, hogy a lakossági megtakarításokért versenyezzenek. A kamatemelési ciklus azonban kedvezőbbé teheti a megtakarítók helyzetét, hiszen a jegybanki irányadó kamat emelése novembertől felgyorsult, ami a bankoknak is lehetővé teszi a magasabb betéti kamatok nyújtását. Novemberben azonban ebből még alig látszott valami, a megtakarítások reálértékét csökkentő infláció viszont novemberben már a 7,4 százalékot is elérte, a tavalyi év során pedig 5 százalék körül alakulhatott. Ilyen inflációs ütemmel a 0,92 százalékos átlagos betéti kamat nem tudja felvenni a versenyt.

A lakosság tehát elképesztő, és egyre jobban növekvő összeget tart úgy a bankban, hogy az csak látványosan veszít az értékéből. Ennek a szokásnak a sokáig alacsony infláció idején nem volt ilyen hatása, most azonban érdemes lenne szétnézni az inflációtól védő befektetések között azoknak, akik nem akarják, hogy a szemük láttára értéktelenedjen el a pénzük a bankban – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

Egyre növekszik a Prémium állampapírok kamata

Van olyan, a bankbetétekhez hasonlóan biztonságos megtakarítási forma, amit pontosan arra terveztek, hogy kárpótoljon az inflációs veszteségekért. Ezek az inflációkövető vagy Prémium állampapírok, amelyek kamatként az inflációt és egy e feletti prémiumot juttatnak a megtakarítóknak. A jelenleg szárnyaló infláció így jelentősen megnöveli a hozamot, és már a prémium is egyre kedvezőbb lehet. A hosszabb távú, 5 éves állampapírt az Államadósság Kezelő Központ ugyanis még vonzóbbá tette, már 1,5 százalékos kamatprémiummal kínálja, ami 0,25 százalékos emelést jelent.

A 3 éves inflációkövető állampapírnál 0,75 százalék a kamatprémium. A 2021-es 5,1 százalékos inflációval együtt összesen így már 5,85 százalékos éves hozamot nyújt. A teljes első időszakra azonban ennél több befektető nyeresége, mivel idén januártól 2023. márciusig időarányosan az éves hozam, vagyis a több mint egy évre összesen 6,89 százalékos hozam jár. Az 5 éves inflációkövető állampapír prémiuma pedig idén januártól már magasabb, 1,5 százalékot tesz ki. Ez éves alapon már 6,6 százalékos hozamot jelent, a gyakorlatban viszont itt is magasabb a hozam az első időszakban, összesen 7,72 százalék 2023. márciusig, ha a mostani indulás idején rögtön bevásárolunk a papírból. Ezek az újonnan kibocsátott állampapírok már elérhetőek, értékesítésük január 20-án indult.

6 százalékos hozam az eurós állampapírnál is

Ráadásul a forint állampapír mellett előtérbe kerülhet az eddig mellőzött Prémium euró állampapír is. Korábban a kamat alapjául szolgáló Euróövezet inflációja nagyon alacsony volt, ez azonban mostanra megváltozott, ami már a hozamokban is meglátszik. Az eurós állampapír ugyanis gyakrabban, féléves időközönként határozza meg a kamatot, vagyis már a szeptemberi 3,4 százalékos infláció számít most is. Ez a 3 éves állampapírnál 3,9 százalékot, az 5 éves lejáraton 4,4 százalékot jelent. 

Ehhez az euróban számolt hozamhoz adódhat hozzá az árfolyamváltozásból származó nyereség, vagyis ha a forint gyengülne az euróval szemben, a visszaváltáskor már emiatt is többet érne a megtakarítás forintban. Persze ha a forint a befektetés évei alatt erősödne, az csökkentené a vagyon értékét, az árfolyamok változását biztosra nem lehet előre mondani. Az elmúlt években mindenesetre már akkor is sokat nyert valaki, ha otthon tartotta euróban a megtakarítását, most viszont erre kamatot is kaphat.

Ennél az állampapírnál is időarányosan kell számolni a hozamot, az 5 éves lejáratú állampapírnál például mindössze a március 17-ig hátralévő napok számítanak bele az első időszakba. A hozam csökkenésétől viszont ezután sem kell tartani. A decemberi euróövezeti infláció elérte az 5 százalékot, ami az 5 éves állampapír 1 százalékos prémiuma mellett kereken 6 százalékos éves hozamot jelent márciustól fél évig. A 3 éves eurós állampapír idén júniustól a márciusi infláció alapján fog kamatozni, ami előre nem kiszámítható, de jelenleg kevesen várják az inflációs ráta gyors csökkenését. Így az eurós állampapír hozama is magas maradhat idén.

A magas hozam ellen csupán az szólhat ellenérvként, hogy az inflációkövető állampapírok hosszú távú megtakarítási eszközök, amiket nem arra terveztek, hogy a megtakarító idő előtt hozzányúljon a pénzhez. Az állampapírokat az Államkincstár visszavásárlási árfolyama mellett idő előtt is pénzé lehet tenni, azonban jellemzően csak alacsonyabb érték mellett. A jelenlegi visszavásárlási ár 1 százalékkal alacsonyabb értéket határoz meg az újonnan kibocsátott állampapírokra, ez azonban változhat a befektetés ideje alatt.

Új hajók felavatásával indult el a 178. balatoni hajózási szezon

Négy új hajó siófoki felavatásával vette kezdetét a 178. balatoni hajózási szezon csütörtökön.
2024. 03. 29. 14:00
Megosztás:

Húsvéti programokkal készülnek a nemzeti parkok

Élménydús, az ünnepkörhöz kötődő, hagyományőrző programokkal készülnek a nemzeti parkok a húsvéti ünnepre. A négynapos hétvégén is nyitva lesznek a látogatóközpontok és tematikus túrákkal várják a kirándulókat - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 29. 13:00
Megosztás:

Tanúvallomásra hívta Joe Bident a Képviselőház republikánus bizottsági elnöke

Tanúskodni hívta Joe Biden elnököt az ügyében zajló kongresszusi vizsgálatot vezető republikánus képviselőházi bizottsági elnök, James Comer pénteken.
2024. 03. 29. 12:00
Megosztás:

A német kormány új katonai segélycsomagot ad át Ukrajnának

Berlin újabb katonai segélycsomagot ad át Ukrajnának, tüzérségi és harckocsilőszerek, drónok, gránátvetők és aknamentesítő járművek lesznek benne - jelentette be csütörtökön a honlapján a német szövetségi kormány.
2024. 03. 29. 11:00
Megosztás:

Április 1-től lehet napi e-matricát vásárolni

Április 1-től lehet napi e-matricát vásárolni, motorra kedvezményes áron lehet majd megvenni az új típusú jogosultságot - tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ).
2024. 03. 29. 10:00
Megosztás:

Kína feloldja az ausztrál borra kivetett dömpingellenes vámokat

Kína feloldja az ausztrál borra kivetett dömpingellenes vámokat - közölte csütörtökön a kínai kereskedelmi minisztérium, miután a kínai-ausztrál kapcsolatok több mint három év után újra javulást mutatnak.
2024. 03. 29. 09:00
Megosztás:

Tegyünk együtt a gyermekekért! – Drámai helyzetben a gyermekvédelem

A közelmúltban tartották a Tűzcsiholó Egyesület Tegyünk együtt a gyermekekért! című konferenciáját Budapesten, a Magnet Közösségi Házban. Az egyesület elnöke, Illésné Áncsán Aranka felszólalt a gyermekvédelemért és a közelmúltban történt tragédiákat idézett fel, hogy felhívja a figyelmet a rendszer hibáira.
2024. 03. 29. 08:42
Megosztás:

Bővült a MOL Bubi közbringa-szolgáltatás

Öt új MOL Bubi gyűjtőállomással bővült Kelenföldön és Lágymányoson a közbringa-szolgáltatás, így városszerte már 207 helyszínen elérhetők a zöld kerékpárok - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 03. 29. 08:00
Megosztás:

Kriptóelemző Michaël Van De Poppe azt állítja, hogy a Sui erőt mutat majd, a Pepe birtokosok egy új mémcoinra váltanak

A kriptoelemző, Michaël Van De Poppe nemrégiben bika jellegű nyilatkozatot tett a Sui (SUI) kapcsán, előrejelzése szerint tovább erősödhet a kriptovaluta. Eközben a Pepe (PEPE) birtokosok egyre izgatottabbak a KangaMoon (KANG) kapcsán - egy új mémcoin-szenzáció iránt. Ez a negyedik fázisú előértékesítési csillag már 180%-ot emelkedett, és az elemzők 2024-re 0,5 dolláros árat jósolnak neki. Nézzük meg, hogy miért.
2024. 03. 29. 07:00
Megosztás:

Debrecen mellett épít 55 ezer négyzetméteres logisztikai csarnokot a WLP

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 ezer négyzetméter alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen - közölte a társaság az MTI-vel csütörtökön, az alapkőletételi ünnepséget követően.
2024. 03. 29. 06:00
Megosztás:

Megjelent a KKV Technológia Plusz Hitelprogram kiírása

Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra - tájékoztatta a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) az MTI-t pénteken.
2024. 03. 29. 05:00
Megosztás:

Négy új hajó felavatásával indult el a 178. balatoni hajózási szezon

Négy új hajó siófoki felavatásával vette kezdetét a 178. balatoni hajózási szezon csütörtökön.
2024. 03. 29. 04:00
Megosztás:

Így vonulhat valaki nyugdíjba 2024-ben és azt követően

Az 1959-ben születettek 2024-ben töltik be nyugdíjkorhatárt, a 65. életévet, és dönthetnek a 2024-ben, esetleg később történő nyugdíj-igénylés mellett.
2024. 03. 29. 03:00
Megosztás:

Pénzhoroszkóp a hosszú hétvégére - melyik csillagjegy fog nagy összeget nyerni?

Pénz és szerencse horoszkópunk a hosszú hétvégére készült és azt vizsgálja, hogy a csillagok állása alapján melyik csillagjegynek milyen pénzügyi kilátásai vannak. Jön a nagy nyeremény? Ha igen akkor hol és kinek és hogyan?
2024. 03. 29. 02:00
Megosztás:

Az Online Fizetési Rendszerek Jövője

A technológia rohamos fejlődése évről évre új fizetési rendszerek megjelenését idézi elő, átalakítva így a már megszokott fizetési szokásainkat.
2024. 03. 29. 01:31
Megosztás:

A paradicsomot már márciusban el kell ültetni Magyarországon?

Magyarországon a paradicsom palántáinak nevelése általában március elején kezdődik meg belső terekben vagy melegágyakban.
2024. 03. 29. 01:10
Megosztás:

Itt az új, 0%-os kamatú vállalkozások számára elérhető 155 milliárd forintos hitelkeret

Európai uniós forrásokból 155,54 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre a mikro-, kis- és középvállalkozások számára a GINOP Plusz program részeként meghirdetett KKV Technológia Plusz Hitelprogramban. A kölcsön nulla százalékos fix kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra, és április 30-tól igényelhető.
2024. 03. 29. 00:40
Megosztás:

A Dogecoin20 előértékesítése átlépte a 10 millió dollárt, de még van esély bevásárolni

A Dogecoin20 egy új Shiba Inu témájú, ERC-20-as mém érme, amely az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvend. Már az előértékesítés megkezdése után több mint 3 millió dollárt gyűjtött, és a Dogecoin20 mostanra átlépte a 10 millió dolláros összeget. Az érme hamarosan elindul az Uniswap DEX-en, majd ezt követik más Tier 1 tőzsdei bevezetések.
2024. 03. 29. 00:01
Megosztás:

A Világbankkal közösen építenek kórházat Temesváron

A Világbankkal közösen építenek korszerű városi kórházat Temesváron, az együttműködési megállapodást csütörtökön írták alá a felek a bánsági városban - jelentette be Dominic Fritz temesvári polgármester.
2024. 03. 28. 23:00
Megosztás:

Átalakuló jobboldal az európai parlamenti választások után

A júniusi európai parlamenti választásokig alig három hónap maradt hátra. Szerte az Unióban gyengülő gazdaságok, migrációs és energiapolitikai kihívások nehezítik a tagállamok helyzetét. A konzervatív értékek egy ideje már háttérbe szorultak, mostanra azonban Európa-szerte hatalmas igény mutatkozik a klasszikus értelemben vett konzervatív értékek iránt. A nagy múltú európai konzervatív pártok vajon tartják-e még a lépést választóik igényeivel? Új jobboldali értékek képviselői vehetik kezükbe az irányítást? A Danube Institute eseményén ezeké a kérdéseké volt a főszerep.
2024. 03. 28. 22:00
Megosztás: