Mi az a Bitcoin, és hogyan kezdjen neki az ember?

Szinte a csapból is a Bitcoin, annak aktuális árfolyama, illetve az azzal való kereskedés folyik, nem véletlen, hogy a nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz egyre inkább elfogadott a pénzügyi világban. Mielőtt azonban nekikezd az ember a kereskedésnek, nem árt, ha pontosan megismeri, hogyan működik a Bitcoin rendszere.

Mi az a Bitcoin, és hogyan kezdjen neki az ember?

Mi az a Bitcoin?

Ha rövid, mégis pontos megfogalmazást szeretnénk adni a Bitcoinról, négy szóban tudjuk ezt megtenni: nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz. A lehető legrövidebb meghatározással pedig annyit mondunk rá, hogy kriptovaluta. Mivel az egész világ digitalizálódik, nem meglepetés, hogy a fizetőeszközöknél is kitalálta valaki: miért ne működhetne ez az egész az online térben? Nem egy banki átutalásról van szó, hiszen az csak a fizikai pénz leképeződése – a Bitcoin egy megfoghatatlan, elektronikus valuta, amelyet mindenfajta kötöttség nélkül lehet birtokolni, átruházni, mindezt olcsón és biztonságosan. Ennél többre nem is lehet igény egy fizetőeszközzel kapcsolatban.

A kezdetek

A Bitcoint nem verik vagy nyomtatják, mint a hagyományos pénzt, hanem bányásszák. Na persze nem sötét bányák mélyén, hanem a digitális térben. Az első kibányászott Bitcoin 2009-ben jött létre, az ötlet pedig bő egy évvel korábban pattant ki egy bizonyos Satoshi Nakamoto fejéből. Hogy ő kicsoda? Senki nem tudja biztosan, de azt igen, hogy ez egy álnév, amelynek birtokosa úgy tűnik, soha nem fedi fel magát. Az ötlet a 2008-as amerikai bankválság kirobbanásához, a fiat pénzekkel szembeni bizonytalanság növekedéséhez is köthető. Az úgynevezett fehér könyvet, amely az elektronikus készpénzrendszer működését mutatja be, 2008 októberében tette közzé Satoshi Nakamoto, majd a kezdeti szerepvállalása után 2011-ben eltűnt a színről. Az ötlete azonban világméreteket öltött, napjainkra a kriptovalutát az arany ellenfeleként emlegetik, amikor a hosszútávon jövedelmező befektetésekről van szó.

Hogy működik? Mi az a blokklánc?

A Bitcoin kapcsán az egyik leggyakrabban felmerülő szakkifejezés a blokklánc. Ez egy újszerű technológia, amelyet szokás az internethez hasonlítani, ezáltal érezhető, mekkora a jelentősége. A blokklánc egyik fontos erénye a decentralizáltság, azaz hogy nincs szükség közvetítőre a használatához, valamint a transzparencia, azaz hogy a tranzakciókat bárki megtekintheti, ezzel ellenőrizhetővé válnak, hamisíthatatlanok lesznek. A blokklánc részei egymásra épülnek, visszamenőleg lehetetlen azokat módosítani. Így jön létre egy információkat tartalmazó, stabil, digitálisan megosztott főkönyv, amely ellenáll minden támadásnak. Persze azért vannak gyermekbetegségei: azzal például, hogy az adatok megváltoztathatatlanok, egy rossz utalás esetén nem lehet mit tenni, nincs olyan hatóság sem, amely segítene ezt a helyzetet orvosolni.

A kriptovaluta az új őrület

A Bitcoin, illetve az azzal való kereskedés az utóbbi években futott fel, és vált népszerűvé. Így lett a kriptovaluta árfolyam az egyik leggyakrabb keresés a pénzügyi világban. Sokakat a könnyű és egyszerű meggazdagodás reménye vonz, ám természetesen nem erről van szó: a Bitcoin esetében is hosszú távú, tudatos kereskedésre van szükség a sikerhez. Mivel jobb, mint az eddigi lehetőségek? A Bitcoinra, illetve általánosságban a kritovalutákra nincsenek hatással a külső szereplők, a jegybankok és a kormányok, ezáltal lehet stabilizálni a helyzetét. Nincs infláció, ami elképesztően vonzóvá teszi a digitális fizetőeszközt. A kereskedéshez, a befektetéshez mindenképpen információra lesz szükség a kezdeteknél, amelyben több hasznos oldal is segítséget nyújt. Az árfolyamok részletes elemzése, a kriptovalutatőzsde működése, a biztos tárolás feltételeinek megteremtése egyaránt kulcskérdés.

Ha nem ijedtél meg a károgóktól, a Bitcoint rekordárfolyam közben leszóló „szakértőktől”, és belevágnál a digitális pénzvilágba, fontos, hogy előtte tanulmányozd annak működését!

Hozzászólások

A járvány miatt bővült az álláskeresőt alkalmazók adókedvezménye

2021. június 10-től bővült az álláskeresőt alkalmazók adókedvezménye. A szociális hozzájárulási adó kedvezmény a korábbi hat hónap helyett már három hónap munkanélküliség után is jár, az intézkedés 30 milliárd forintot hagy a vállalkozói szektorban - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert.
2021. 08. 02. 07:13
Megosztás:
Hozzászólások:

Az USA dollár kamata nem változott - de mennyi is?

Nem változtatott az irányadó kamaton a Fed kedd-szerdai monetáris politikai ülésén, de a gazdasági növekedésben elért eredményekre hivatkozva jelezte szándékát a szigorítás fokozatos megkezdésére.
2021. 08. 02. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar Telekom elemzés

2021. 08. 02. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Richter elemzés

2021. 08. 02. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MOL elemzés

2021. 08. 02. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP elemzés

2021. 08. 02. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

137 milliárd forintra pályázhatnak cégek, ha kutatnak

Kiemelkedően magas összegű, 137 milliárd forintos pályázatot hirdet a cégek kutatásainak és fejlesztésének erősítésére a kormány - közölte a pénzügyminiszter a közösségi oldalán pénteken.
2021. 08. 02. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ügyesek? A csehek több pénzt vettek ki az EU kasszából, mint betettek

Csehország az idei első fél évben 38,7 milliárd koronával kapott többet az Európai Uniótól, mint amennyit a közös kasszába befizetett - jelentette be csütörtökön a cseh pénzügyminisztérium. A tavalyi év első felében 50,1 milliárd koronára rúgott ugyanez a többlet.
2021. 08. 02. 02:06
Megosztás:
Hozzászólások:

Érdemes árgus szemmel figyelni az időjárás előrejelzést, ha most nyaralni készül

Változékony lesz az időjárás augusztus első hetében: napsütésre, de záporra, zivatarra is készülni kell. Az erős kánikula egyelőre nem tér vissza, jellemzően 25-30 Celsius-fok körüli maximumok várhatók, de a hét közepén, néhol csak 20 fokig melegszik a levegő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2021. 08. 01. 23:55
Megosztás:
Hozzászólások:

Még mindig könnyű robbanó aknára lépni Boszniában

Két vadász vesztette életét vasárnap a közép-boszniai Zavidovici közelében, amikor gyalogsági aknára lépett és felrobbant - közölte a bosznia-hercegovinai szövetségi polgárvédelmi hivatal.
2021. 08. 01. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Túllendülnek a koronavíruson a horvátok, pörög a turizmus

Jól alakul az idegenforgalmi szezon Montenegróban és Horvátországban, a rekordnak számító 2019-es év több mint 80 százalékának felelnek meg a látogatási adatok.
2021. 08. 01. 21:41
Megosztás:
Hozzászólások:

10 újabb egyetem csatlakozik a modellváltó intézményekhez

Augusztustól tíz újabb egyetem csatlakozik a modellváltó intézményekhez - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vasárnap az MTI-vel.
2021. 08. 01. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megkötötték a szerződést a 3-as metró középső szakaszának alagúti munkáira

Aláírta a 3-as metróvonal középső szakaszának alagúti munkáira vonatkozó szerződésmódosítást a BKV Zrt. és a Swietelsky Vasúttechnika Kft.
2021. 08. 01. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kiállt az MSZP az egészségügyi dolgozók követelései mellett

Az MSZP jogosnak tartja az egészségügyi szakdolgozók követeléseit, az ellenzéki párt szerint a szakdolgozóknak elegük van az alulfizetettségből, a túlterheltségből és abból, hogy nem hallgatják meg őket.
2021. 08. 01. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újra áll a bál az Északi-Áramlat 2. gázvezeték körül

Ukrán közéleti személyiségek, ellenzéki parlamenti képviselők, újságírók és aktivisták levelet küldtek Joe Biden amerikai elnöknek, arra kérve őt, hogy vizsgálja felül azt a döntést, miszerint az Egyesült Államok nem vezet be szankciókat az Északi Áramlat-2 orosz gázvezetéket üzemeltető vállalatokkal szemben - számolt be vasárnap az Ukrajinszka Pravda című hírportál.
2021. 08. 01. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb emeletes vonattal utazhatunk Kőbányáról a Balcsira

A balatoni utasforgalom jobb kiszolgálása érdekében újabb KISS emeletes motorvonatot állít forgalomba a MÁV-Start; a Panoráma expressz vasárnaponként közlekedik Fonyód és Kőbánya-Kispest között.
2021. 08. 01. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Sokmilliárdos forrásból épülhet a balatoni kerékpárkör

A Balatoni Bringakör átfogó fejlesztését, a csaknem 200 kilométernyi beruházást több mint 4,9 milliárd forinttal támogatja az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) - közölte a minisztérium a Facebook-oldalán vasárnap.
2021. 08. 01. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szijjártó: nem szabad külső nyomásgyakorlással belenyúlni a tunéziai folyamatokba

Nem szabad most külső nyomásgyakorlással belenyúlni a tunéziai folyamatokba, mert minden külső nyomásgyakorlás a helyzet destabilizálását okozhatja - írta szombaton közösségi oldalán a külgazdasági és külügyminiszter.
2021. 08. 01. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Széchenyi Kártya Program GO! - élénkül a vállalati hitelezési piac

Felélénkítette a Széchenyi Kártya Program GO! a vállalkozási hitelek piacát, jelentős érdeklődésről számoltak be az MTI-nek nyilatkozó pénzintézetek.
2021. 08. 01. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Koronavírus - így áll a világ a fertőzéssel jelenleg, mutatjuk a számokat

A világon 197 790 073 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 216 479 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint.
2021. 08. 01. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások: