Mit kezdjünk azokkal, akik már a babakocsiban is telefont nyomkodtak?

Közhely, de igaz, hogy az 1997 után született Z generáció tagjainak olyan világban kell helytállnia, ami minden eddiginél zűrzavarosabb helynek tűnik. Pedig a lehetőség mindenkinek adott, hogy a saját kezébe vegye az irányítást – mondja Soós Dávid, a Lead yourself! mozgalom alapítója, aki maga is szorongó tiniből lett sikeres vállalkozó és transzformációs tréner, méghozzá nagyon fiatalon. Célja, hogy mások is olyan életet teremtsenek maguknak, amelyben ki tudnak teljesedni.

Mit kezdjünk azokkal, akik már a babakocsiban is telefont nyomkodtak?

Mit kezdjünk azokkal a fiatalokkal, akik már a babakocsiban is telefont nyomkodtak és influenszerek videói diktálják az értékrendjüket? – hangzik a harminc feletti megmondóemberek puffogása. A valódi kérdés sokkal inkább az, hogy ők mit szeretnének kezdeni magukkal? Olyan világot hagyunk rájuk, aminek változó értékei közt sokszor mi magunk sem tudunk eligazodni. Nem csoda hát, hogy az amerikai kutatások szerint a Z-generációs tinik nagy része kevésbé hedonista, mint elődeik, és már tizenévesen a szorongás és a depresszió démonjaival küzdenek, amik a fiatal felnőttkorba is elkísérik őket. Mi pedig ahelyett, hogy segítő kezet nyújtanánk nekik, hajlamosak vagyunk őket cicafilterrel pózoló plázakölykökként beállítani.

Vegyünk egy tipikusnak mondható mai tinit: frusztrált és önbizalomhiányos, hiszen olyan környezetben kell helytállnia, ahol mindent a külsőségek határoznak meg. Valószínűleg vannak vágyai – de a családban és iskolában elszenvedett, valós és képletes pofonok hamar meggátolják abban, hogy kibontakoztassa a kreativitását. Ez az egyetemi évek után sem javul, hiszen a munkahely, a pénzkereset kényszere veszi át a fegyelmező szerepet. Hogyan is találhatna vissza az eredeti álmaihoz és önmagához? Talán pszichológushoz fordul – ahol viszont kevés gyakorlati tanácsot kaphat, hogy sikeresebben élje a hétköznapjait.

Miért a kovalens kötést tanuljuk az együttműködés helyett?

„Az Y és Z generációt folyamatosan támadja az idősebb korosztály. Azt állítják, nem akarunk dolgozni, nem tudunk mit kezdeni magunkkal és nincs bennünk alázat. Eközben valódi segítséget nem kapunk” – mondja Soós Dávid, aki maga is megélte ezeket a nehézségeket. Tiniként óriási szeretethiány és kilátástalanság gyötörte, még az öngyilkosságon is gondolkodott. „Tíz évesen bármi jobb program volt, mint otthon azt hallgatni, hogy semmit nem érek. Így keveredtem rossz társaságba és kezdem cigizni, inni és lopni” – emlékszik vissza a ma már felnőtt férfi.

Dávidot annak idején az a felismerés mentette meg, hogy csak tudatos önfejlesztés árán válhat magabiztos felnőtté. Mostanra, mindössze 26 évesen három sikeres vállalkozást is vezet, rendszeresen tart előadásokat, üzleti coachként és transzformációs trénerként pedig olyan ügyfele is van, aki az ötvenes éveiben jár. Ezzel együtt szívügyének tekinti, hogy megszólítsa azt a korosztályt, aminek tagjaként neki még egyedül kellett megküzdenie a nehézségekkel. Úgy érzi, az oktatási rendszer ebben azóta sem partner.

„Egyszer megkérdeztem, miért a kovalens kötést tanuljuk ahelyett, hogy olyan készségeket sajátítanánk el, amik a mindennapi életben értéket teremtenek: például az együttműködést. Válaszul annyit kaptam, hogy törődjek bele, ez a tananyag. Micsoda érv!” – emlékszik vissza a tréner, aki gimnáziumokban és egyetemeken is tervez előadni, legnagyobb álma azonban, hogy olyan közösséget hozzon létre, ahol az embereket, kortól és nemtől függetlenül az életre készítik fel. Ahol élmény a tanulás és nincsenek jegyek, intők, kényszertanárok, büntetések. Ahol azt fedezik fel a tanulók, hogy kik ők valójában, miben jók, milyen ajándékot hoztak, amit csak ők adhatnak a világnak.

Megtanulnak teremteni, alkotni, együttműködni, kommunikálni, megélni a jelent, támogatni másokat, szolgálni a természetet és vezetővé válni. A pénzügyi szabadságot és a vállalkozásindítás/működtetés fortélyait is elsajátíthatják, ha szeretnék. Gyakorlatilag mindent amire szükségük van ahhoz, hogy boldog és kiteljesedett életet éljenek.

Hogyan vedd kezedbe az irányítást?

Sokan szeretik a videójátékokat, mert ott bármire képesek. Valójában az élet még inkább ilyen: te határozod meg, milyen karakterrel akarsz lenni, és milyen emberré akarsz válni. Ezt vallja Dávid, aki nem állítja, hogy mindenható guru lenne, sőt: inkább afféle „anti-guruként” szeretné definiálni magát. Senki helyett nem talál ki életcélt, de bárkinek segít abban, hogy a saját álmát megvalósítsa – akár az üzletben, akár a magánéletben, hiszen tapasztalata szerint a két terület szerint gyakran összefonódik.

„Fontos, hogy ez nem hókusz-pókusz vagy motivációs bullshit! Tudományosan alátámasztott pszichológiai eszközöket alkalmazok” – mondja a tréner, aki most a Facebookon, a Lead yourself 48 napos kiképzés csoportban naponta posztol ingyenes feladatokat, így a csatlakozók minden nap tehetnek egy kis lépést a tudatosabbá válás irányába.

Ezek első pillantásra egyszerű dolgok, így sokszor tényleg csak egy apró változtatást igényelnek: például, hogy 15 perc gondolkodással megválaszoljunk néhány olyan kérdést az életünkről, amit egyébként ritkán tennénk fel magunknak. De ilyen a napi rutinunk átalakítása is, az, hogy tudjuk, mikor milyen feladatra mennyi időt fordítunk.

A sok kicsi összeadódik, az életünk pedig fokról fokra vehet tudatosabb irányt, ahogy leszámolunk a hiedelmeinkkel és feloldjuk a bennünk kialakult blokkokat. A leadyourself.hu weboldalon ehhez egy 12+1 lépéses videósorozatban is segítséget kaphatunk. Ha pedig ugyanerre személyesen is készen állunk, október 12-én, a Lead yourself Bootcamp keretei közt egy teljes napos, intenzív kiképzés során sajátíthatunk el olyan módszereket, amiket aztán bármikor alkalmazhatunk a hétköznapokban.

Ilyen eszköz például a félelemállítás, ami képes áthelyezni a fókuszt a rettegésről a remény irányába. Vegyünk egy szorongást, ami a hétköznapokban akadályozza a kiteljesedésüket! Van, akinek például az a rémálma, hogy bepróbálkozzon valakinél az ellenkező nemből. A félelemállítás során papírra vetjük, az adott helyzetben mik a reményeink és a félelmeink. Lehet például, hogy elutasítanak. Na és? Az is benne van a pakliban, hogy szerelem lesz a vége. Leírva könnyű belátni, hogy a rossz következmények sokszor nem is olyan borzasztók, mint amilyen reménykeltő a pozitív végkimenetel.

„Az egész olyan, mint egy finomhangolási folyamat, ami során feltérképezed, téged mi tart vissza, és ezzel szemben mi motivál annyira, hogy mégis legyűrd a félelmeidet? Én már kifejezetten élvezek szembe menni a korábban szorongást kiváltó helyzetekkel. Szeretném másokban is tudatosítani, hogy ez csak gyakorlás kérdése” – zárja Dávid.


KALKULÁTORUNKKAL (csak kattints rá) MOST KISZÁMOLHATOD, HOGY:

- Mekkora az agyad a magyar átlaghoz képest?

Mekkora lenne az ideális vérnyomásod?

Mennyi pénzt kellene keresned, ha rendesen megfizetnék a tudásodat?

Hozzászólások

Téliesebb útviszonyokra kell számítani

Vasárnaptól visszatér a télies időjárás, ezért a közútkezelő munkatársai már szombat estétől elkezdték a szükséges helyeken a megelőző sószórási munkákat, s azokat folyamatosan végzik - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vasárnap az MTI-vel.
2021. 01. 25. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét téliesre fordul az időjárás

A jövő héten ismét téliesre fordul az időjárás: ismét mínuszokra kell készülni, néhol napközben is fagypont körül alakul a hőmérséklet, többször várható havazás is - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2021. 01. 24. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 3. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2021. 01. 24. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb szintre lépett az otthonteremtés

Újabb szintre lépett a családtámogatás és az otthonteremtés a januártól bevezetett intézkedésekkel, amelyeknek köszönhetően az új otthont keresők mellett azok is segítséget kapnak, akik nem szeretnének költözni - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
2021. 01. 24. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kamatdöntés és kereseti adatok érkeznek a jövőhéten

A statisztikai tájékoztatási naptárban munkaerőpiaci és kereseti statisztika is szerepel, megkülönböztetett figyelemre azonban a monetáris tanács januári kamatdöntő ülése tarthat számot.
2021. 01. 24. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jön a digitális jólét szoftver alapcsomag!

Hétfőtől válik elérhetővé az ingyenesen letölthető digitális jólét szoftver alapcsomag, amellyel a kormány az egyre kevésbé nélkülözhető digitális hozzáférés lehetőségét teremti meg a magyar embereknek - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vasárnap az MTI-vel.
2021. 01. 24. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A hét elején még lendületben volt a BUX-index

Csökkenő forgalomban gyengült a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 43 630,22 ponton zárt pénteken, 574,23 ponttal, 1,30 százalékkal alacsonyabban az előző heti záróértékénél.
2021. 01. 24. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Felpörögtek az igénylések a KFI-bértámogatásra

Felgyorsult a kutatási, fejlesztési és innovációs (KFI-) bértámogatás igénylése: míg a hét elejéig 100 munkaadó 550 magasan képzett szakember részére kért támogatást, addig ezek a számok az elmúlt napokban jelentősen megugrottak, többszörösükre nőttek. Mostanra már 200 munkaadó nyújtott be kérelmet 1500 munkavállalójára, összesen közel 1 milliárd forint értékben - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára vasárnap az MTI-vel.
2021. 01. 24. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így emelkedtek a nyugdíjak januártól

Idén januártól megjelent a 3 százalékos nyugdíjemelés a nyugellátásokban; a költségvetési törvény 3 százalékos inflációt jelez előre 2021-re, ennek megfelelően emelték januárban a nyugdíjak mellett a rokkantsági, rehabilitációs, korhatár előtti és egyéb ellátásokat - mondta Farkas András, a nyugdijguru.hu nyugdíjszakértője az M1 aktuális csatornán vasárnap.
2021. 01. 24. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyi gyógyszert gyárt Magyarország? Ábrán mutatjuk!

folyó áron, millió Ft
2021. 01. 24. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Több mint 8 ezer igénylés a vállalkozások indítását segítő programban

Csaknem 30 milliárd forintot ítéltek meg eddig a vállalkozások indítását segítő programban - tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a tárca foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárát idézve szombaton az MTI-t.
2021. 01. 24. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarország ismét vörös besorolást kapott Ukrajnától

Ukrajnában továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése, szombatra is csaknem ötezer új beteget jegyeztek fel, csupán 420-szal kevesebbet a megelőző napinál. Magyarországot közben ismét a vörös zónába sorolta Ukrajna.
2021. 01. 24. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az 3. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2021. 01. 23. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Háromszázezer fiatal munkavállalót érint az szja-mentesség

A munkaügyi statisztikák szerint 288 ezer fiatalt érintene a legújabb kormányzati terv, a 25 évesnél fiatalabb munkavállalókat majdan megillető személyijövedelemadó-mentesség - írta szombati számában a Magyar Nemzet, amelynek Honyek Péter adószakértő, a PwC Magyarország szakembere nyilatkozott a témáról.
2021. 01. 23. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarország lélegeztetőgépeket adományoz Ukrajnának

A magyar kormány ötven lélegeztetőgéppel segíti Ukrajnát a koronavírus-járvány elleni védekezésben - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) pénteken az MTI-vel.
2021. 01. 23. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Élelmiszert hív vissza az IKEA a forgalomból

Újabb széria etilén-oxiddal szennyezett Knäckebröd Flerkorn nevű 250 grammos, többgabonás kétszersültet hív vissza a forgalomból a gyártója, a finn Lantmännen Cerealia, a magyarországi forgalmazója az IKEA - közölte a lakberendezési lánc az MTI-vel pénteken.
2021. 01. 23. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megdőlt a melegrekord

Megdőlt az országos napi melegrekord pénteken - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.
2021. 01. 23. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szombaton tartják a középiskolai felvételi központi írásbeli vizsgákat

Szombaton tartják a középiskolai felvételi központi írásbeli vizsgákat, az érettségik során már alkalmazott és bevált járványügyi szabályok szigorú betartása mellett - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma pénteken az MTI-vel.
2021. 01. 23. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén megkezdődik a Blaha Lujza tér felújítása

Az idén megkezdődik a Blaha Lujza tér, az ottani aluljáró és a Somogyi Béla utca felújítása, a rekonstrukciós munkálatok nagyjából másfél évig tartanak majd - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.
2021. 01. 22. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egy hónapon belül kapunk az orosz vakcinából

Oroszország harminc napon belül megkezdi a Covid-19 elleni vakcina első tételének szállítását, emellett politikai megállapodás született arról, hogy a hosszútávú szerződés októberi lejárta után is folytatódik a gázszállítás Magyarországra - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek a pénteki moszkvai tárgyalásairól.
2021. 01. 22. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások: