Szlovéniai beutazás feltételei 2020 - hogyan mehetünk nyaralni Szlovéniába?

Lehet-e már pusztán nyaralási céllal Szlovéniába utazni? Magyar állampolgárok hogyan és milyen feltételekkel utazhatnak nyaralási céllal Szlovéniába? Mik a Szlovéniába való nyaralási célú utazás feltételei és milyen szabályokat kell betartaniuk a Szlovéniába utazó nyaralóknak? Kik azok az uniós állampolgárok akik nem kötelezettek a 14 napos hatósági karanténra? Karanténba kerül-e az a magyar állampolgár, aki Szlovéniából, nyaralásáról visszaérkezik? Minden aktuális információt összegyűjtöttünk azoknak, akik a hosszú otthonlét után szeretnének a szlovén tengerparton nyaralni vagy épp a szlovén hegyekben túrázni, raftingolni a koronavírus (COVID-19) árnyékában.

Szlovéniai beutazás feltételei 2020 - hogyan mehetünk nyaralni Szlovéniába?

Ami nagyon kedvező hír, hogy 2020. május 28-tól karanténmentesen utazhatnak Szlovéniába Magyarországról a magyar és szlovén állampolgárok, és ugyancsak karanténmentes beutazás lehetséges a magyar és szlovén állampolgároknak Szlovéniából Magyarországra - olvasható a hivatalos tájékoztatás a Konzuli Szolgálat honlapján.

Mely határátkelőkön lehet most átkelni Szlovéniába?

1. Dolga Vas - Rédics,

2. Hodoš - Bajánsenye,

3. Pince - Tornyiszentmiklós (M70)

4. Pince - Tornyiszentmiklós (Helyi út)

2020. június 2-tól pedig újra kinyílik a Cepinci-Kétvölgy határátkelőhely is.

A Konzuli Szolgálat felhívja az állampolgárok figyelmét, hogy 2020. május 26-a 00.00 órától visszavonásig az alábbi szabályozás lép életbe Szlovénia határain: Kötelező karanténba vonulás nélkül beléphet Szlovéniába a szlovén állampolgár és a Szlovéniában állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkező külföldi állampolgár.

Uniós és schengeni tagállamok állampolgárai továbbra is 14 napos hatósági karanténra kötelezettek, kivéve:

- azon országokat, melyekkel Szlovénia kétoldalú megállapodást kötött a karanténmentes beutazásról és szlovéniai tartózkodásról;

- szlovén államhatár mentén földtulajdonnal rendelkező magyar/osztrák/olasz állampolgárok (átléphetnek a zöldhatáron is, de csak saját földjükön tartózkodhatnak);

- határon ingázó munkavállalók;

- nemzetközi fuvarozók;

- humanitárius szállítmányokat fuvarozók;

- diplomata útlevéllel rendelkezők;

- sürgős szolgáltatás ellátására szerződött munkavállalók (energetika, egészségügy, szállítmányozás területén szlovén minisztériumi igazolással);

- sürgős mentési és elhárítási szolgáltatások végzése céljából (mentők, rendőrség, tűzoltóság, katasztrófa elhárítás, egészségügyi személyzet);

- tervezett egészségügyi beavatkozásra érkezők (a beavatkozás napján kell érkeznie Szlovéniába);

- szlovén, EU-s vagy schengeni tagállam oktatási-nevelési intézményében tevékenykedő kutató, oktató, vagy előadó, az erről szóló igazolás megléte esetén;

- közeli hozzátartozó temetésére érkezők (ha 24 órán belül elhagyják az Szlovéniát);

- családi kapcsolattartás céljából (ha 24 órán belül elhagyják az Szlovéniát);

- szlovén állampolgár közeli hozzátartozója, akivel egy háztartásban él, és állandó, vagy ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkezik;

- Szlovéniában ingatlannal, repülőgéppel vagy vízijárművel rendelkezik, közvetlen családtagjaikkal együtt;

- igazolt szlovéniai szállásfoglalással rendelkező uniós és schengeni tagállami állampolgárok;

- Szlovéniában üzleti-gazdasági tevékenység miatt max. 24 órás időtartamra vagy 3 napnál nem régebbi covid 19 negatív teszt felmutatásával;

- Szlovénián 24 órán belül tranzitáló uniós és schengeni állampolgárok.

A Szlovániába utazóknak 2020-ban is autópálya matricát kell vásárolniuk ha a szlovén autópályákat is igénybe szeretnék venni.

Harmadik országbeli állampolgárok esetében karanténmentes aki:

- nemzetközi fuvarozó

- diplomata

- olyan szolgáltatást nyújtó személy, amely elmaradása nagyobb gazdasági, vagy társadalmi károkkal járhat, és erre szakminisztériumi igazolással rendelkezik.

- oktatásban és kutatásban résztvevő, akik ezt igazolni tudja és rendelkezik három napnál nem régebbi Covid-19 teszttel.

- sürgős mentési és elhárítási szolgáltatások végzése céljából érkező (mentők, rendőrség, tűzoltóság, katasztrófa elhárítás, egészségügyi személyzet).

- tervezett egészségügyi ellátásra beavatkozásra érkező.

- Szlovénián 24 órán belül tranzitáló

- közeli hozzátartozó temetésére érkezők (ha 24 órán belül elhagyják az Szlovéniát);

Az a személy, aki nem rendelkezik Szlovéniában állandó tartózkodási engedéllyel, és a határellenőrzés során a betegség tüneteit mutatja, vagy Covid19 tesztje pozitív, nem engedhető be a Szlovén Köztársaságba.

Az olasz-szlovén határon megnyílt a Gorjansko-San Pelagio határátkelőhely kizárólag a határmenti ingázók számára igazolással.

Olaszország felé irányuló tranzitforgalomban a Fernetici-Fernetti (autópálya) és Vrtojba-St.Andrea (autópálya) határátkelők használatát javasolja a Konzuli Szolgálat.

Megnyitották továbbá a személyi forgalom számára a repülőtereket és kikötőket, ahol ugyancsak ellenőrző pontoknál a fenti feltételekkel lehet az ország területére lépni.

Megjegyzés a szerkesztőtől: cikkünk a 2020. május 31-én hatályos szabályozást mutatja be. Kiutazása előtt győződjön meg róla, hogy a szabályok a fentiekben leírtakhoz képest megváltoztak-e, mert a COVID-19 járvány alatt sajnos elég gyakran változnak a dolgok. A Konzuli Szolgálat hivatalos oldala ITT érhető el.

Jó utat, pihenjenek jól és vigyázzanak magukra!

Dr. Győrfi Zoltán - főszerkesztő, ProfitLine.hu

Kapcsolódó cikkünk: Hogyan lehet Horvátországba beutazni, nyaralni? Mik a beutazás szabályai?

Hozzászólások

Gyengén indult a kereskedés az amerikai részvénypiacokon

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés kedden az amerikai értékpapírpiacokon a hétfői vegyes zárás után a második negyedéves tőzsdei eredmény beszámolók első jelentéseire összpontosítva.
2020. 07. 14. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagyot zuhant a brit GDP

Példátlan ütemben, 19,1 százalékkal zuhant a brit hazai össztermék (GDP) a májussal zárult három hónapban a koronavírus-járvány átszűrődő reálgazdasági hatásai miatt - közölte kedden a brit statisztikai hivatal (ONS).
2020. 07. 14. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gázt és gázkondenzátumot talált Pakisztánban a Mol

A Mol-csoport ismét gázt és gázkondenzátumot talált Pakisztánban, ez tovább erősíti a társaság kutatás-termelési nemzetközi tevékenységét - közölte a Mol kedden az MTI-vel.
2020. 07. 14. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új logisztikai központot épít a Lidl

Új logisztikai központot épít a Lidl Magyarországon, az élelmiszerlánc 35 milliárd forintos beruházásához a kormány 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő beruházás-ösztönzési támogatást nyújt - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.
2020. 07. 14. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt a németországi infláció

Júniusban az előzetes adatoknak megfelelően 0,9 százalékos, a májusi 0,6 százaléknál magasabb volt a németországi infláció a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése alapján.
2020. 07. 14. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

8 milliárd eurós megállapodás született a francia egészségügyi dolgozók juttatásainak növeléséről

Hét hétig tartó tárgyalások és több tüntetés után hétfő este aláírták Franciaországban a kormány és a szakszervezetek megállapodását, amely évi több mint 8 milliárd euróval (2830 milliárd forint) növeli az egészségügy dolgozóinak járó juttatásokat.
2020. 07. 14. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Fizetéscsökkentések és elbocsátások várhatók a horvát lapkiadóknál

Fizetéscsökkentések és elbocsátások várhatók a horvát lapkiadóknál, a koronavírus-járvány következményei leginkább a nyomtatott sajtót sújtják - írta a Hina horvát hírügynökség hétfőn a Horvát Újságírók Szakszervezetére (SNH) hivatkozva.
2020. 07. 14. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyenge tőzsdenyitásra számíthatnak a befektetők?

Kedden nagy, egy-másfél százalékos indexveszteségre lehet számítani az európai tőzsdék nyitásakor.
2020. 07. 14. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Feltételekhez köthetik a járvány miatti uniós hitelfelvétel kormányzati támogatását

Az Országgyűlés kedden a kormánypártok javaslatára várhatóan határozatban szab feltételeket a kormánynak ahhoz, miként támogathatja az Európai Unió (EU) koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítését célzó hitelfelvételét.
2020. 07. 14. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az egyszerű és egységes digitális fizetések globális elterjesztésén dolgozik American Express, a Discover, a Mastercard és a Visa

A biztonságos és érintésmentes vásárláshoz egyre többen választják az online platformokat, így az e-kereskedelem a világ minden táján új magasságokba tör. Éppen ezért minden eddiginél fontosabb, hogy bármilyen digitális csatornáról vagy bankkártyáról van szó, az online fizetések zökkenőmentesek és konzisztensek legyenek. Az American Express, a Discover, a Mastercard és a Visa bejelentette, hogy az EMV® Secure Remote Commerce iparági szabvány alapján megkezdik a Click to Pay online fizetések globális kiterjesztését. A Click to Pay így olyan országokban lesz elérhető, mint Ausztrália, Brazília, Kanada, Hongkong Kong, Írország, Kuvait, Malajzia, Mexikó, Új-Zéland, Katar, Szaúd-Arábia, Szingapúr, Egyesült Arab Emírségek és az Egyesült Királyság, de más országok is követhetik majd ezeket.
2020. 07. 14. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A családi cégek másképp reagálnak a krízishelyzetekre

A stratégiai gondolkodás nagyban meghatározza a cégek krízishelyzetre adott reakcióját és a gazdasági sokkból történő felépülés sikerességét. Az idén ötéves K&H családi vállalatok kiválósági díj ezért a koronavírus-járvány kihívásaira adott példamutató stratégiai megoldásokat is várja 2020. augusztus 31-ig, hogy a sikertörténetekkel más családi vállalkozásokat is inspiráljanak.
2020. 07. 14. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megérkeztek az első adatok: nem volt jelentős árváltozás az ingatlanpiacon a COVID hullám alatt

Stagnáló árindexek, kevesebb tranzakció és az utolsó hónapokban rekord kereslet jellemezte az ingatlanpiac második negyedévét, amelyet nagyban befolyásolt a COVID-19 járvány okozta társadalmi és gazdasági változás. Az ingatlanpiaci árindexek közül mindig a Duna House országos hálózata adja ki adott negyedévről elsőként gyorsjelentést, amelyet most a koronavírus okozta változások miatt különösen várt adat. A már jelzett közvetítői és piaci várakozásokat a DH árindexe megerősítette, miszerint országosan stagnáló, lokációként és ingatlantípusonként enyhén változó mutatókkal zárt az ingatlanpiac.
2020. 07. 14. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Angliába készülsz? Ezek az új bevándorlási szabályok!

A magas szakképzettségű, angolul jól beszélő, jól fizető állásajánlattal érkező bevándorlók számíthatnak a legelőnyösebb elbírálásra a jövőre életbe lépő új, pontozásos brit bevándorlási szabályozás alapján, amelyből hétfőn ismertetett további részleteket a londoni belügyminisztérium.
2020. 07. 14. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Billiókat lehetne megspórolni, ha terjedne az egészséges táplálkozás

Nőtt az éhezők száma – állapította meg egy új ENSZ tanulmány. Az elmúlt öt évben emberek milliói váltak krónikusan alultáplálttá, míg világszerte országok küzdenek a hiányos táplálkozás különböző formájával.
2020. 07. 14. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Messze a PDF az internet legveszélyesebb fájlkiterjesztése

Az elmúlt évben kimagaslóan a Pdf volt az internet legveszélyesebb fájlkiterjesztése – mutat rá az idén 30 éves Panda Security rangsora. A végpontvédelmi IT megoldásokat nyújtó cég az általuk világszerte felügyelt gépeken tavaly regisztrált biztonsági események alapján készítette el listáját. A húsz legnagyobb kockázatot jelentő kiterjesztés között szerepel a Doc, a Ppt és a Txt is.
2020. 07. 14. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

CIG Pannónia elemzés

2020. 07. 14. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Delta elemzés

2020. 07. 14. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar Telekom elemzés

2020. 07. 14. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Richter elemzés

2020. 07. 14. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MOL elemzés

2020. 07. 14. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások: