Szlovéniai beutazás feltételei 2020 - hogyan mehetünk nyaralni Szlovéniába?

Lehet-e már pusztán nyaralási céllal Szlovéniába utazni? Magyar állampolgárok hogyan és milyen feltételekkel utazhatnak nyaralási céllal Szlovéniába? Mik a Szlovéniába való nyaralási célú utazás feltételei és milyen szabályokat kell betartaniuk a Szlovéniába utazó nyaralóknak? Kik azok az uniós állampolgárok akik nem kötelezettek a 14 napos hatósági karanténra? Karanténba kerül-e az a magyar állampolgár, aki Szlovéniából, nyaralásáról visszaérkezik? Minden aktuális információt összegyűjtöttünk azoknak, akik a hosszú otthonlét után szeretnének a szlovén tengerparton nyaralni vagy épp a szlovén hegyekben túrázni, raftingolni a koronavírus (COVID-19) árnyékában.

Szlovéniai beutazás feltételei 2020 - hogyan mehetünk nyaralni Szlovéniába?

Ami nagyon kedvező hír, hogy 2020. május 28-tól karanténmentesen utazhatnak Szlovéniába Magyarországról a magyar és szlovén állampolgárok, és ugyancsak karanténmentes beutazás lehetséges a magyar és szlovén állampolgároknak Szlovéniából Magyarországra - olvasható a hivatalos tájékoztatás a Konzuli Szolgálat honlapján.

Mely határátkelőkön lehet most átkelni Szlovéniába?

1. Dolga Vas - Rédics,

2. Hodoš - Bajánsenye,

3. Pince - Tornyiszentmiklós (M70)

4. Pince - Tornyiszentmiklós (Helyi út)

2020. június 2-tól pedig újra kinyílik a Cepinci-Kétvölgy határátkelőhely is.

A Konzuli Szolgálat felhívja az állampolgárok figyelmét, hogy 2020. május 26-a 00.00 órától visszavonásig az alábbi szabályozás lép életbe Szlovénia határain: Kötelező karanténba vonulás nélkül beléphet Szlovéniába a szlovén állampolgár és a Szlovéniában állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkező külföldi állampolgár.

Uniós és schengeni tagállamok állampolgárai továbbra is 14 napos hatósági karanténra kötelezettek, kivéve:

- azon országokat, melyekkel Szlovénia kétoldalú megállapodást kötött a karanténmentes beutazásról és szlovéniai tartózkodásról;

- szlovén államhatár mentén földtulajdonnal rendelkező magyar/osztrák/olasz állampolgárok (átléphetnek a zöldhatáron is, de csak saját földjükön tartózkodhatnak);

- határon ingázó munkavállalók;

- nemzetközi fuvarozók;

- humanitárius szállítmányokat fuvarozók;

- diplomata útlevéllel rendelkezők;

- sürgős szolgáltatás ellátására szerződött munkavállalók (energetika, egészségügy, szállítmányozás területén szlovén minisztériumi igazolással);

- sürgős mentési és elhárítási szolgáltatások végzése céljából (mentők, rendőrség, tűzoltóság, katasztrófa elhárítás, egészségügyi személyzet);

- tervezett egészségügyi beavatkozásra érkezők (a beavatkozás napján kell érkeznie Szlovéniába);

- szlovén, EU-s vagy schengeni tagállam oktatási-nevelési intézményében tevékenykedő kutató, oktató, vagy előadó, az erről szóló igazolás megléte esetén;

- közeli hozzátartozó temetésére érkezők (ha 24 órán belül elhagyják az Szlovéniát);

- családi kapcsolattartás céljából (ha 24 órán belül elhagyják az Szlovéniát);

- szlovén állampolgár közeli hozzátartozója, akivel egy háztartásban él, és állandó, vagy ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkezik;

- Szlovéniában ingatlannal, repülőgéppel vagy vízijárművel rendelkezik, közvetlen családtagjaikkal együtt;

- igazolt szlovéniai szállásfoglalással rendelkező uniós és schengeni tagállami állampolgárok;

- Szlovéniában üzleti-gazdasági tevékenység miatt max. 24 órás időtartamra vagy 3 napnál nem régebbi covid 19 negatív teszt felmutatásával;

- Szlovénián 24 órán belül tranzitáló uniós és schengeni állampolgárok.

A Szlovániába utazóknak 2020-ban is autópálya matricát kell vásárolniuk ha a szlovén autópályákat is igénybe szeretnék venni.

Harmadik országbeli állampolgárok esetében karanténmentes aki:

- nemzetközi fuvarozó

- diplomata

- olyan szolgáltatást nyújtó személy, amely elmaradása nagyobb gazdasági, vagy társadalmi károkkal járhat, és erre szakminisztériumi igazolással rendelkezik.

- oktatásban és kutatásban résztvevő, akik ezt igazolni tudja és rendelkezik három napnál nem régebbi Covid-19 teszttel.

- sürgős mentési és elhárítási szolgáltatások végzése céljából érkező (mentők, rendőrség, tűzoltóság, katasztrófa elhárítás, egészségügyi személyzet).

- tervezett egészségügyi ellátásra beavatkozásra érkező.

- Szlovénián 24 órán belül tranzitáló

- közeli hozzátartozó temetésére érkezők (ha 24 órán belül elhagyják az Szlovéniát);

Az a személy, aki nem rendelkezik Szlovéniában állandó tartózkodási engedéllyel, és a határellenőrzés során a betegség tüneteit mutatja, vagy Covid19 tesztje pozitív, nem engedhető be a Szlovén Köztársaságba.

Az olasz-szlovén határon megnyílt a Gorjansko-San Pelagio határátkelőhely kizárólag a határmenti ingázók számára igazolással.

Olaszország felé irányuló tranzitforgalomban a Fernetici-Fernetti (autópálya) és Vrtojba-St.Andrea (autópálya) határátkelők használatát javasolja a Konzuli Szolgálat.

Megnyitották továbbá a személyi forgalom számára a repülőtereket és kikötőket, ahol ugyancsak ellenőrző pontoknál a fenti feltételekkel lehet az ország területére lépni.

Megjegyzés a szerkesztőtől: cikkünk a 2020. május 31-én hatályos szabályozást mutatja be. Kiutazása előtt győződjön meg róla, hogy a szabályok a fentiekben leírtakhoz képest megváltoztak-e, mert a COVID-19 járvány alatt sajnos elég gyakran változnak a dolgok. A Konzuli Szolgálat hivatalos oldala ITT érhető el.

Jó utat, pihenjenek jól és vigyázzanak magukra!

Dr. Győrfi Zoltán - főszerkesztő, ProfitLine.hu

Kapcsolódó cikkünk: Hogyan lehet Horvátországba beutazni, nyaralni? Mik a beutazás szabályai?

Hozzászólások

Újabb keretmegállapodás nyerteseként hirdette ki a Delta Systems Kft.-t a Digitális Kormányzati Ügynökség

Konzorciumi tagként keretmegállapodást köthet a Delta Technologies Nyrt. 100 százalékos tulajdonában álló leányvállalata, a Delta Systems Kft. a Digitális Kormányzati Ügynökséggel. A megállapodás értelmében a társaságot mobiltelefonok beszerzésével és kiszállításával bízhatják meg.
2021. 07. 23. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőhet az újlakások ára a mindennél kedvezőbb lakáshitellel

Új hitelprogramot hirdetett meg az MNB októbertől: a Zöld Otthon Program legfeljebb 2,5 százalékos kamat mellett kínál lakáshitelt mindazoknak, akik magas energiahatékonyságú, legalább BB besorolású, zöld szempontoknak megfelelő házat építenének vagy új ingatlant vásárolnának. Kiss Tamás, a GV Hitelközpont országos hitelközvetítő hálózat értékesítési vezetője arról beszélt, a bejelentés hatására sokan kivárnak a lakásvétellel, ugyanakkor aki használt ingatlant szeretne venni, annak teljesen felesleges a tranzakciót halogatni. A szakértő hozzátette, nőni fog a kereslet az újlakás-piacon, ennek hatására pedig az árak is emelkedhetnek majd.
2021. 07. 23. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megkezdték munkájukat a Magyar Bankholding új üzleti vezérigazgató-helyettesei

A Magyar Bankholding Zrt. a márciusban elfogadott stratégiája újabb állomásaként két felső vezető kezdte meg munkáját a bankcsoportban: Ginzer Ildikó a standard, Szabó Levente pedig az egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettesként csatlakozott a menedzsmenthez, jelenlegi pozíciójuk megtartása mellett.
2021. 07. 23. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A munkavállalók tizede idén először nem kapott semmilyen béren kívüli juttatást

A magyar munkavállalók 46 százaléka részesül rendszeresen béren kívüli juttatásban, egytizedük azonban idén nem kapott cafeteriát munkáltatójától a pandémia és a gazdasági visszaesés miatt – derül ki abból az átfogó online kutatásból, amelyet a Nemzeti Utalvány készített el, több mint 1200 fő megkérdezésével. A munkavállalók számára az elmúlt időszakban azok a juttatások értékelődtek fel, amelyeket mindennapi szükségleteikre fordíthatnak – a nyári szezonban például az iskolakezdéshez kapcsolódó kiadások fedezésére.
2021. 07. 23. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Allianz digitális szolgáltatásokkal segíti a viharok utáni milliárdos összegre rúgó károk rendezését

A júliusi, országszerte tömegesen jelentős károkat okozó viharok nem érték meglepetésként az Allianz Hungáriát. A biztosító mindent megtesz annak érdekében, hogy érintett ügyfelei a lehető leghamarabb a szerződés szerinti kártérítéshez jussanak, ehhez pedig fejlesztéseit és a pandémia során szerzett tapasztalatait is hasznosítja.
2021. 07. 23. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rossz számlával bukhatjuk az otthonfelújítási támogatást

Alaposan felpörgette az építőipart az utóbbi idők egyik legnagyobb volumenű lakásfelújítási támogatási programja. A 2021. január 1-jével startolt otthonfelújítási támogatással együtt a lakásfelújítási szakmunkákhoz kapcsolódó számlázási kérdések is előtérbe kerültek.
2021. 07. 23. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Átlépte az 1400 forintos szintet a fizikai átlagórabér

Az idei második negyedévben első ízben került 1400 fölé a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére – derül ki a Trenkwalder közel 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzéséből. A jelenlegi 1 407 forintos átlagórabér 4 százalékkal haladja meg a tavalyi év hasonló időszakában tapasztalt 1 352 forintos szintet. A felsőbb kategóriákban ismét gyorsul a bérnövekedés üteme: a Moore Hungary több mint 60, zömmel nemzetközi tulajdonú hazai vállalat mintegy 500 középvezetője esetében 2020 második negyedévéhez képest 4,4 százalékos bérnövekedést tapasztalt.
2021. 07. 23. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egekben az euróövezet GDP-arányos államadóssága

Emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított államadósság az Európai Unióban és az euróövezetben az idei első negyedévben a tavalyi utolsó negyedévvel összevetve, elsősorban a koronavírus-járvánnyal összefüggő állami kiadásnövekedés hatására.
2021. 07. 23. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Pluszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 07. 23. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem számítanak már súlyos járványhelyzetre a kkv-k

Ha jön is negyedik hullám, négyből három kkv már nem számol a tavaszihoz hasonló súlyosságú járványhelyzettel. Az újabb korlátozások helyett inkább a vírus előtti működési teljesítményük visszaállítására fókuszálnak – derül ki a K&H felméréséből.
2021. 07. 23. 09:15
Megosztás:
Hozzászólások:

RoboMarkets, a befektetések jövője

RoboMarkets egy tíz éve alapított társaság, amely a 2013-as év során kapott működési engedélyt a működésre az európai bróker szövetségtől, immár pedig 29 különböző országban is bejegyzésre került, mint befektetési társaság.
2021. 07. 23. 08:45
Megosztás:
Hozzászólások:

Két üzletet is felújított a Spar

Több mint egymilliárd forintból korszerűsítette nagykanizsai és gyáli áruházát a Spar, energiahatékonysági és környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve - tájékoztatta a kereskedelmi cég csütörtökön az MTI-t.
2021. 07. 23. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Fellendült a cseh autóipar

Az idei első fél évben 663 ezer személyautót gyártottak Csehországban 31,7 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, de 11,2 százalékkal kevesebb, mint a koronavírus-járvány előtt, 2019 első felében - közölte csütörtökön a cseh autóipari szövetség.
2021. 07. 23. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint

Erősödött a forint péntek reggel a csütörtök esti szintekhez képest a vezető devizákkal szemben a bankközi piacon.
2021. 07. 23. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vigyázat, így lehet elveszíteni az otthonfelújítási támogatást!

Elveszíthetik az otthonfelújítási támogatást az ügyfelek, ha nem megfelelő számlával rendelkeznek - figyelmeztet a Deloitte nemzetközi tanácsadó az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.
2021. 07. 23. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

XTB iroda nyílik Dubajban

Miután a DFSA-tól 3a kategóriás engedélyt kapott, az XTB MENA Limited júliustól globális befektetési lehetőségeket kínál a közel-keleti és észak-afrikai ügyfelek számára.
2021. 07. 23. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar találmány: kerékpárra építhető nyomkövetőt szabadalmaztatnak

Filutás Viktor országúti kerékpáros magyar bajnok is tesztelte az új magyar szabadalmat, azt a lakosság által is használható nyomkövető berendezést, amivel a kerékpárok nem csupán lopásbiztossá válnak, hanem a teljesítményünkről, útvonalunkról is pontos képet kapunk általa.
2021. 07. 23. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Elindult a főszezon – tippek bérlőknek és bérbeadóknak

Ma dördül el a startpisztoly a felsőoktatásban, azonban a következő két hónap nemcsak a frissen felvett hallgatók, hanem sok pályakezdő és munkahelyet váltó számára is egyet jelent az aktív lakáskereséssel. A megnövekedett kereslet miatt a lakástulajdonosok számára is kiváló időszak ez a bérbeadáshoz, ám kezdőként az ideális bérlemény és ideális bérlő megtalálása is sok fejtörést okozhat. Az OTP Ingatlanpont összegyűjtött néhány jó tanácsot, hogy mindenki felkészülten vághasson neki az idei lakásbérleti főszezonnak.
2021. 07. 23. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csúcsokat dönt a felvásárlási láz világszerte

Rekordértéket ért el a vállalati felvásárlások és összeolvadások (M&A) globális piaca 2021 első felében – mutat rá az EY nemzetközi elemzése. Idén Észak-Amerikában és Európában is különösen aktívak a befektetők, akik számára a technológiai szektor továbbra is vonzó célpont.
2021. 07. 23. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Richter elemzés

2021. 07. 23. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások: