Tarolnak a magyar pálinkák a versenyeken
A magyar gyártóknak, a márciusban tartott megmérettetésen kapott elismeréseket csütörtökön adta át Budapesten Wolfgang Lukas, a Destillata ügyvezető igazgatója, V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára, valamint Panyik Gáborné, a Pálinka Céh Egyesület elnöke. A versenyen induló hazai vállalkozások a 18 aranyérem mellett 65 ezüst és 59 bronzérmet is kaptak, a legsikeresebb magyar résztvevő a Destillatán az Agárdi Pálinkafőzde volt. A cég termékei összesen 4 arany - ebből egy az Év Párlata díj - 8 ezüst és 8 bronzérmet kapott a zsűritől.
A versenyen 10 országból 187 főzde indult 1.662 mintával. V. Németh Zsolt az MTI-nek elmondta: tavaly Magyarországon az előző évinél mintegy 5-10 százalékkal több pálinkát állítottak elő a kereskedelmi főzdék, de pontos adatok még 2011-ről nem állnak rendelkezésre. Tavalyelőtt a kereskedelmi főzdék az országban összesen 1,26 millió liter - 50 fokos - pálinkát állítottak elő.
A bérfőzdékben előállított mennyiség ennek mintegy a nyolc-tízszerese volt. Megjegyezte: az utóbbi időben jelentősen megnőtt a bérfőzés iránti igény, köszönhetően a pálinkafőzés liberalizációjának. A termelők a korábbi kevésbé jó minőségű italok helyett egyre inkább a minőségi italok felé fordulnak - vélekedett az államtitkár. (MTI)