Technikai áttörés a tejiparban!
Immár 6. alkalommal rendezték meg az Anuga FoodTec élelmiszeripari szakkiállítást, melyen 2012-ben 35 ország közel 1.300 kiállítója vett részt Kölnben. A kiállításon, a Tetra Pak 4.800 négyzetméteres standján a közönség működő élelmiszer-feldolgozóipari rendszereket és műszaki koncepciókat is megtekinthetett. A standon különféle tematikára épülő innovációs laborok is betekintést engedtek a Tetra Pak legújabb, összesen 11 szakterületen végzett kutatás-fejlesztési tevékenységének eredményeibe.
Új technológia forradalmasítja a tejipart
A kiállítás leginnovatívabb eleme a Tetra Pak által bemutatott ún. „OneStep” tejfeldolgozási technológia, ami 90%-kal, az eddigi két napról mindössze néhány órára csökkenti az UHT tej feldolgozásának időigényét, úgy, hogy emellett 50%-kal mérsékli annak működési költségeit is.
A OneStep technológia magában foglalja az aszeptikus pufferelést, azaz a tej csíramentes környezetben való tárolását is. Ez az eljárás lehetővé teszi a teljesen automatikus és folyamatos, a korábbinál kevesebb lépésből álló és kevesebb veszteséggel járó UHT feldolgozást.
A siker titka az innováció
„A Tetra Pak éves árbevételének mintegy 4%-át fordítja kutatás-fejlesztésre, 11 K+F központot működtet világszerte és 5.100 egyéni szabadalommal rendelkezik” – mondta Dennis Jönsson, a Tetra Pak elnök-vezérigazgatója, az Anuga szakkiállításon 180 újságíró részvételével megtartott sajtótájékoztatón. „Az idén 60 éves Tetra Pak számára a kiállítás tökéletes lehetőséget biztosított arra, hogy bemutassuk eddigi termékportfóliónkat és bejelentsük legújabb innovációinkat. Standunk látogatói így olyan feldolgozóipari rendszereket és csomagolási megoldásokat láthattak, amelyek az iparág jövőbeli igényeit is előrevetítik” – tette hozzá a vezérigazgató.