Vállalati konszolidáció várható a járműiparban

Konszolidációra, vállalatok felvásárlására és fúziókra számít az autóiparban az elkövetkező években a Bain üzleti tanácsadó cég.

Vállalati konszolidáció várható a járműiparban

A Bain pénteken publikált elemzése szerint az autóiparban 2015 óta öt év alatt duplájára, 75 milliárd dollárra emelkedett a vállalatfelvásárlások értéke. Az autóipari vállalatok és beszállítóik körében az elektromobilitásra való technológiai átállás elősegítése, valamint a digitalizáció felgyorsítása és az önvezető technológia adaptálása érdekében bevett gyakorlattá vált más ágazatokban tevékenykedő vállalatok felvásárlása.
   
"A konszolidáció minden kétséget kizárólag folytatódik az autóiparban. A vállalatfelvásárlások és fúziók a versenyképesség erősítésének stratégiai fontosságú feltételeivé léptek elő" - mutatott rá Klaus Stricker, a Bain autóipari szakértője az elemzésben.
    

A 100 millió dollárt meghaladó nagyságrendű egyesülési tranzakciók  száma 2015-től 2019-ig 40 százalékkal 54-re emelkedett a Bain kimutatása szerint. Az átlagos szerződési érték pedig ezzel egyidőben 50 százalékkal 1,4 milliárd dollárra nőtt.
   
A 2020-as járványévben a folyamat lelassult, mindössze 35 egyesülési szerződés jött létre 26 milliárd dollár értékben. Ennek azonban háromnegyede olyan szerződés volt, amellyel a felvásárló cég technológiai portfólióját bővítette ki vagy új üzleti területre lépett be. A többi felvásárlást méretgazdasági és költségcsökkentési szempontokból hajtották végre.
   
"A 2020-as évek az autóipar forradalmi átalakulásának a jegyében telnek majd el" - monda Stricker. "A gyártók és beszállítók számára a felvásárlások jelentik az innovációs kapacitás bővítésének, a hardver és szoftverfejlesztési képesség fejlesztésének az egyik lehetőségét."

Jogosan van jogosítványod? - KRESZ és autóvezetési ismeretek kalkulátor
   
A számítástechnikai és elektronikai ágazatban 2015 óta hatszor annyi felvásárlásra és fúzióra került sor mint az autóiparban, de a két ágazat üzleti modellje fokozatosan konvergál egymás felé a Bain megállapítása szerint.

Hozzászólások

Jól teljesített az Audi

Jelentős mértékben növelte forgalmát és nyereségét az első negyedévben az Audi, a Volkswagen konszern prémium márkája, éves előrejelzésében azonban óvatos optimizmussal a tavalyinál nagyobb, de az első negyedévinél kisebb bevételarányos jövedelmezőség elérését tűzte ki célul.
2021. 05. 07. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A BMW eredményét sem találták el az elemzők

A BMW árbevétele 15%-kal 26,78 milliárd euróra emelkedett, felülmúlva a 26,15 milliárd eurós konszenzust.
2021. 05. 07. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt az új autók eladása Csehországban

Csehországban az első négy hónapban éves összehasonlításban 12,6 százalékkal 68 510-re emelkedett az eladott új személygépkocsik száma - közölte a cseh autóipari szövetség szerdán Prágában.
2021. 05. 05. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Állja a sarat a hazai cégautópiac: a cégvezetők szinte kizárólag új autók vásárlásán gondolkodnak

A koronavírus-járvány hatására a magyar cégvezetők harmada várakozó álláspontra helyezkedett a céges flotta bővítését illetően és elhalasztotta az autóvásárlást, 12 százalékuk viszont a felgyorsult beszerzést választotta stratégiájául, hiszen a vírushelyzet miatt a munkavállaóik körében is körülbelül ugyanekkora arányban növekedett az igény a céges autóhasználatra. A bővítést tervezők szinte kizárólag (79%) új autók beszerzésén gondolkodnak, közel 40 százalékuk prémium kategóriás autó vásárlását tervezi – derül ki a Wallis Motor és a Share Now közös kutatásából.
2021. 05. 05. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Időzített bomba a kocsiban: az EGR-szelep

Az EGR-szelep meghibásodása idővel borítékolható minden autóban a tervezési sajátosságok miatt. Az EGR-szelep mostoha környezetben dolgozik, folyamatosan telítődik, ezáltal elkerülhetetlen, hogy teljesen bekormolódjon és így a jármű károsanyag-kibocsátása is jelentősen megnövekszik. A rendszer tisztítása időigényes, bonyolult és drága volt mostanáig, viszont hazánkban egy elismert és közkedvelt innovációnak köszönhetően viszont már kiszerelés nélkül, mindössze 1-2 óra alatt megvalósul az EGR tisztítás, aminek az eredménye már a hazaúton érzékelhetővé válik.
2021. 05. 05. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Két országban bővíti flottáját a GreenGo

Új, Skoda Citigo e iV elektromos autókkal bővül a GreenGo hazai és prágai flottája. Azért éppen ezzel a modellel, mert a felhasználók hosszabb utakra is egyre szívesebben indulnak e-carsharinggel, és itt bizony már fontos szempont a hatótáv. Az új járműpark májustól fokozatosan lesz elérhető a felhasználók számára, a következő hónapokban további bővülés várható.
2021. 05. 04. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Bővíti szerszámgyárát az Audi Hungária

Az Audi Hungária Zrt. 3,8 milliárd forintból bővíti szerszámgyárát Győrben - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, a beruházás keddi sajtótájékoztatóján.
2021. 05. 04. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tíz százalékkal volt kisebb a használtautó-import az első négy hónapban

Idén januártól áprilisig a DataHouse adatai szerint 40 727 import használt személyautó került hazai forgalomba Magyarországon, ami a tavalyi hasonló időszakban regisztrált 45 349 darabhoz képest 10 százalékos visszaesést jelent.
2021. 05. 04. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új technológiába fektet a BMW és a Ford

Szilárdtest-akkumulátort gyártó technológiai start-up vállalatba invesztált a BMW és a Ford a Volta Energy Technologies befektetési alappal együtt - jelentette be hétfőn Peter Lamp, a BMW akkumulátor üzletágának a vezetője.
2021. 05. 03. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Májustól megújulnak a gumiabroncsok energiacímkéi

Május 1-jétől megújulnak a gumiabroncsok energiacímkéi - hívta fel a figyelmet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken az MTI-nek küldött közleményben.
2021. 04. 30. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Még öregebb autókat hoznak be Magyarországra

Az idősebb autókra vonatkozó, januártól bevezetett szigorúbb honosítási szabályok év eleji bevezetése ellenére idén tovább romlott a külföldről beáramló használt személygépkocsik korösszetétele. Az idei első negyedévben behozott autók átlagéletkora 11,3 évre nőtt a tavaly ilyenkor regisztrált 10,9 éves átlagról. A legalább 10 éves autók aránya az importon belül a tavalyi első negyedévben mért 60,5 százalékról 64,6 százalékra nőtt.
2021. 04. 30. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megkezdődött az Audi munkavállalóinak oltása

Az országos oltási program részeként szerdán az Audi Hungaria háromezer vakcinával megkezdte munkatársainak első körös, koronavírus elleni oltását a vállalat területén kialakított két oltóponton - közölte a cég az MTI-vel.
2021. 04. 29. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Ford elektromos járművet is fog gyártani a romániai üzemében

A Ford megerősítette, hogy 300 millió dolláros fejlesztéssel a romániai krajovai üzemében egy új kishaszonjárművet fog gyártani 2023-tól. A modell kínálatában a 2024-ben bemutatkozó, tisztán elektromos hajtású változat is szerepel, ami az első olyan sorozatgyártású, tisztán elektromos hajtású autó lesz, ami Romániában készül - közölte kedden az amerikai gyártó.
2021. 04. 28. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új hajtóművet fejlesztett a Rába

Hosszabb élettartamú, alacsonyabb zajszintű, magasabb hatásfokú és nagyobb teljesítményű hajtóművet fejlesztett a Rába Futómű Kft. konzorciumi partnereivel, a fejlesztéssel a cég erősítheti nemzetközi piaci pozícióját - közölte a Rába-csoport kedden az MTI-vel.
2021. 04. 27. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Alkatrészhiány miatt áll a termelés a kecskeméti Mercedes-gyárban

A beszállítói nehézségek okozta alkatrészhiány miatt ismét leállt a termelés a kecskeméti Mercedes-gyárban; a vállalat a munkavállalói oltására és új modellje sorozatgyártásának előkészítésére használja ki az időt.
2021. 04. 26. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Bővült a romániai autópálya-hálózat

Romániában tavaly 6,2 százalékkal, 54 kilométerrel bővült az autópálya-hálózat - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet a közlekedési infrastruktúra állapotáról szóló éves jelentésében.
2021. 04. 25. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyszeri bónuszt kapnak az Audi Hungaria munkavállalói

Úgynevezett Covid-bónusszal jutalmazza az Audi Hungaria Zrt. több mint 12 ezer munkavállalóját, a vállalat ezzel fejezi ki köszönetét és elismerését a járvány miatt nehezített helyzetben is helytálló munkavállalóinak - mondta az MTI megkeresésére pénteken a vállalat.
2021. 04. 24. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Áttörés jöhet a céges autóhasználatban

Az üzleti szereplők fele fontolgatja az autómegosztás igénybevételét vagy használ már most is ilyen mobilitási szolgáltatást – derül ki a SHARE NOW és a Wallis Motor közös kutatásából. A kis-, közepes- és nagyvállalatok hasonló mértékben érdeklődnek a lehetőség iránt, amelyet leginkább üzleti találkozókhoz és munkába járáshoz használnak. A nyitottságon meglepő módon az sem változtat, hogy az adott vállalkozás rendelkezik-e saját céges gépjárműflottával vagy sem.
2021. 04. 22. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Alulteljesíthet a turizmus és az autóipar a várakozásokhoz képest

A korlátozások fokozatos feloldásával a piaci szakértők a gazdaság ugrásszerű meglódulását várják. A vélemények megoszlanak azonban ennek mértékéről, és az egyes ágazatok sem egyenlően fognak részesülni belőle. Kik lesznek a poszt-Covid világ nyertesei és vesztesei?
2021. 04. 22. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Továbbra is kiemelten támogatja az új elektromos autók vásárlását Románia

Románia továbbra is kiemelten támogatja az új elektromos autók vásárlását a roncsautóprogramban - jelentette be szerdán Tánczos Barna romániai környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.
2021. 04. 22. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások: