Villamos áram előfizetés átírásának folyamata régi előfizetőről újra

Gyakori eset, hogy valaki elköltözik és ilyenkor le kell zárnia a közműszerződéseket, vagyis az ingatlan eladója az ingatlan új vevőjének nevére íratják át a közműveket. Jelenlegi cikkünkben az E.On üzletszabályzatának példája alapján bemutatjuk, hogyan kell átíratni a villamos áram számlákat a régi előfizetőről az új előfizető nevére?

Villamos áram előfizetés átírásának folyamata régi előfizetőről újra

Az a villamos energia felhasználó, aki a felhasználási helyéről elköltözik, vagy akinek a felhasználási hely használatára való jogosultsága más okból megszűnik (együttesen: a „régi felhasználó”), köteles a változást legkésőbb az elköltözéstől illetve a változás bekövetkezésétől számított 15 napon belül az E.ON Energiakereskedelmi Kft.-nek bejelenteni, és az egyetemes szolgáltatási szerződését az abban foglalt felmondási határidővel írásban felmondani.

A felhasználó bejelentésének a következőket kell tartalmaznia:

A felhasználási helyre vonatkozóan:

• a felhasználási hely címe és egyedi azonosítója,

• a fogyasztásmérő berendezés gyári száma

• a fogyasztásmérő berendezés mérőállása valamint a mérőállás megállapításának dátuma

A felhasználóra vonatkozóan:

• neve, születési neve, anyja neve, születési helye és ideje természetes személy esetében,

• neve, cégjegyzékszáma vagy azzal egyenértékű azonosítója és adószáma jogi személy vagy a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) általános szabályai szerint létrehozott jogalany esetében,

• új lakóhelyének vagy székhelyének címe, tartózkodási helyének címe vagy értesítési címe,

• telefonos elérhetősége

• egyetemes szolgáltatónál nyilvántartott felhasználói azonosító száma

• felhasználó nyilatkozata, hogy az egyetemes szolgáltatói szerződését felmondja,

• a felhasználó személyében bekövetkezett változás jogcíme (pl. eladás, bérlet, elhalálozás).

Az új felhasználóra vonatkozóan:

• neve, születési neve, anyja neve, születési helye és ideje természetes személy esetében,

• neve, székhelye, cégjegyzékszáma vagy azzal egyenértékű azonosítója és adószáma jogi személy vagy a Ptk. általános szabályai szerint létrehozott jogalany esetében,

• lakóhelyének címe, tartózkodási helyének címe vagy értesítési címe és

• telefonos elérhetősége

Egyéb általános adatok és nyilatkozatok:

• a bejelentés kelte

• a felhasználó, vagy a felhasználó elhalálozását bejelentő személy, és az új felhasználó esetében az új felhasználó aláírása

• az új felhasználó nyilatkozata a hálózathasználati szerződés villamos-energia kereskedő általi kezeléséről, és a hálózathasználati szerződés megkötéséről

• a régi felhasználó bejelentésének tartalmaznia kell a hálózathasználati szerződésének felmondására vonatkozó nyilatkozatot is.

A bejelentés megtehető a szolgáltató ügyfélszolgálati irodáiban személyesen.

Amennyiben az elköltöző fél, és a beköltöző fél együttesen jelenik meg az ügyfélszolgálaton, és az elköltöző félnek nincs tartozása, az E.ON Energiakereskedelmi Kft. köteles a 30 napos felmondási időtől eltekinteni, és a felek által megjelölt korábbi időpontban a régi felhasználóval (elköltöző fél) kötött egyetemes szolgáltatási szerződést megszüntetni, és az új egyetemes szolgáltatási szerződést megkötni az új felhasználóval (beköltöző fél).

A felhasználási hely bérlője vagy azt egyéb jogcímen használója, akkor köthet villamosenergiaadásvételi szerződést, ha a felhasználási hely tulajdonosának nincs lejárt számlatartozása az E.ON Energiakereskedelmi Kft.-vel szemben.

A felhasználási hely tulajdonosa írásbeli nyilatkozatot tesz az E.ON Energiakereskedelmi Kft.-nek a felhasználási hely használatának átengedéséről, ilyen tartalmú nyilatkozatát a bérleti vagy használati szerződésben is megteheti.

Írásbeli nyilatkozat hiányában a felhasználási hely új használójának ellátására villamosenergiaadásvételi szerződés nem köthető. Amennyiben a felhasználó egy adott felhasználási helyen elszámolási és fizetési kötelezettsége teljes körű teljesítése nélkül szünteti meg a vételezést és új felhasználási helyen igényel az E.ON Energiakereskedelmi Kft-től egyetemes szolgáltatás keretében villamosenergia ellátást, az E.ON Energiakereskedelmi Kft. jogosult az új egyetemes szolgáltatási szerződés hatályba lépését a fizetési és elszámolási kötelezettség teljes körű teljesítéséhez kötni.

Amennyiben az ügyfélcsere bejelentés az így meghatározott kötelező tartalmi elemeket nem tartalmazza, az a bejelentés hiánypótlásra történő visszaküldését eredményezi.

Közös építőipari céget alapított a Market Zrt. és a Masterplast Nyrt.

Közös építőipari alapanyaggyártó céget alapított a Masterplast Nyrt. és a Market Építő Zrt. 50-50 százalékos tulajdoni aránnyal - közölték a vállalatok a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2023. 06. 11. 03:00
Megosztás:

Jön a bruttósított nyugdíjrendszer? Mit jelentene a nyugdíjak bruttósítása a nyugdíjasoknak?

Farkas András nyugdíjszakértő arról beszélt az ATV műsorában, hogy idén a nyugdíjasszervezetek azt kérték a kormánytól, hogy júniusban vagy júliusban legyen egy olyan korrekció, ami tavaly és tavalyelőtt is volt, amikor egy kormányrendelet biztosította számukra, hogy január elsejéig visszamenőleg pótlólagos emelést kapjanak. De szó volt emellett a nyugdíjak bruttósításáról is. Mit is jelent mindez?
2023. 06. 11. 02:00
Megosztás:

Elérte a Balaton vízállása a szabályozási szintet

A Balaton átlagos vízállása 5 centimétert emelkedett az elmúlt 4 nap alatt, péntekre elérte a 120 centiméteres szabályozási szintet a vizugy.hu adatai szerint.
2023. 06. 11. 01:00
Megosztás:

Miért olcsóbb a H áramtarifa, mint a nappali vagy éjszakai áram?

Milyen lakossági áramtarifák léteznek 2023-ban? Mennyibe kerül az A1-tarifa, mennyibe kerül az A2 díjszabás és mi a kettő közötti különbség? Az éjszakai áramnak (B tarifa) mennyi a kWh ára és napi szinten mikor érhető el és mennyi ideig? A Geo és H áramtarifa mennyibe kerül és mire használható fel lakossági fogyasztóként? Miért éri meg H tarifával fűteni a lakást? A H-tarifa elektromos áram bekötése és igénylése 2023-ban.
2023. 06. 11. 00:01
Megosztás:

MOK: új kamarai választás lesz

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) sikertelen küldöttközgyűlése után újraindította a kamarai választásokat - tudatta a testület pénteken közleményben az MTI-vel.
2023. 06. 10. 23:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 23. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 06. 10. 22:00
Megosztás:

Régi szép idők! 15.000 Ft-ig mehet az OTP részvénye

Tegnap délután a régi szép időket idéző forgalom alakult ki a magyar piacon, ami gyakorlatilag az OTP-nek volt köszönhető. Ugyan máskor is megfigyelhető, hogy az amerikaiak ébredése meglódítja a részvénypiacon a forgalmat, de tegnap ez különösen igaz volt.
2023. 06. 10. 21:00
Megosztás:

A piacvezető hazai takarmánygyártó UBM tulajdonosai 1,8 millió részvényt terveznek értékesíteni, és 2-5 ezer magánbefektetővel bővítenék a cégcsoport részvényesi körét

2023. június 9-ei értéknappal sikeresen lezajlott a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) egyetlen agráripari cége, az UBM Holding Nyrt. törzsrészvényeinek 1:20 arányú felosztása, amelyről a piacvezető hazai takarmányalapanyag-kereskedő és takarmánygyártó cégcsoport április 5-ei közgyűlése döntött.
2023. 06. 10. 21:00
Megosztás:

Gyermekvasutasokat avattak Budapesten

Felavatták szombaton a budapesti Gyermekvasútnál a 2022/2023-as tanfolyamon végzett gyermekvasutasokat - közölte a MÁV Zrt. az MTI-vel.
2023. 06. 10. 19:00
Megosztás:

Lakásfelújítást tervezel? Dupla lett az ára!

Kifejezetten jól jártak azok, akik a korábbi években újították fel a lakásukat vagy házukat, ugyanis az elmúlt öt évben megduplázódtak a költségek, így a munkálatokat akár hitelből is megérhette megfinanszírozni. De most, az otthonfelújítási támogatás 2022 végi kivezetését követően pénzügyileg jó döntés lehet belevágni egy felújításba, akár hitelből?
2023. 06. 10. 18:00
Megosztás:

Háromezer megawatt fölé nőtt a hazai ipari naperőművi kapacitás

Az idei év első öt hónapjában több mint 840 megawattal bővült a magyarországi beépített fotovoltaikus teljesítmény; a nyár kezdetére az 50 kilowatt (kW) feletti naperőművek összesített adata meghaladta a 3 ezer megawattot - tájékoztatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombaton közleményben az MTI-t.
2023. 06. 10. 17:00
Megosztás:

Júliusban megjelennek a Kőrösi Csoma Sándor Program újabb pályázatai

Július első felében megjelennek a Kőrösi Csoma Sándor Program új pályázatai - közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikai helyettes államtitkára a regionális diaszpóraértekezleten pénteken.
2023. 06. 10. 16:00
Megosztás:

Külön is díjazza a Szakma Sztár Fesztivál budapesti dobogósait a BKIK

Kiemelkedően szerepeltek a budapesti résztvevők az idén áprilisban tartott Szakma Sztár Fesztiválon, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) külön díjakkal jutalmazza a dobogós helyen végzett budapesti szakképző iskolásokat - közölte a BKIK.
2023. 06. 10. 15:00
Megosztás:

Ez alapján választanak munkahelyet a pályakezdők

Magyarországon a munkahely választásánál a versenyképes fizetés a legmeghatározóbb tényező a pályakezdő fiatalok számára, akiknek a nettó bérigénye jelenleg átlagosan 379 000 forint, 17 százalékkal magasabb a tavalyinál - közölte a Zyntern.com az idei felmérése eredményei alapján az MTI-vel.
2023. 06. 10. 14:00
Megosztás:

Lecsapott a vihar, ingatlanokat öntött el a víz - 15-20 %-kal nőtt a kárbejelentések száma

Az átlagosnál 15-20 százalékkal több lakásbiztosítási kárbejelentés érkezett a K&H Biztosítóhoz a keddi felhőszakadások pusztítása után. Elsősorban a Duna vonalában, Balaton és Baja közötti ingatlanokban tettek kárt a felhőszakadások. A károsultaknak érdemes mielőbb bejelenteniük az esetet, akár mobilon is, így gyorsan megkaphatják a kártérítést.
2023. 06. 10. 13:00
Megosztás:

Tőzsdére készül a zöld Bitcoin bányászatot forradalmasító magyar techcég

Ritka az az együttállás, amikor a technológia és az energiatudatosság tökéletes szinergiában működik, ezt sikerült megvalósítania az utóbbi évek egyik legsikeresebb energetikai startupjának, az Enerhash Technologies Zrt-nek. A cég innovatív megoldása a megújuló erőművek többletkapacitásait használja kriptobányászatra, méghozzá károsanyagkibocsátás nélkül. A magyar techcég eddig közel 3 milliárd forint értékű magánbefektetést kapott infrastruktúra-fejlesztésre és adatközpont-beruházásra, tavalyi árbevételük meghaladta az 510 millió forintot, de idén már ennek a megduplázása a cél. Következő lépésként pedig gőzerővel készülnek a részvénykibocsátásra – első körben a BÉT XTEND tőzsdén.
2023. 06. 10. 12:00
Megosztás:

Új vezető a Balaton-felvidéki Nemzeti Park élén

Új vezetőt neveztek ki a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának (BfNP) élére Bende Zsolt személyében, miután a korábbi igazgató kormányzati szolgálati jogviszonya május elején megszűnt - tájékoztatta az MTI-t pénteken a nemzeti park.
2023. 06. 10. 11:00
Megosztás:

A várt növekedés helyett csökkent áprilisban az olasz ipari termelés

Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
2023. 06. 10. 10:00
Megosztás:

A világ első önvezető, elektromos kompját helyezték üzembe Stockholmban

Stockholmban a világon elsőként önvezető, tisztán elektromos meghajtású kereskedelmi személyszállító komp kezdte meg működését - közölte az AFP hírügynökség.
2023. 06. 10. 09:00
Megosztás:

Július elsejétől már országbérlettel is lehet utazni az InterCityken

Megszűnnek az IC-pótjegyek, a vasúti távolsági közlekedésben a helyükbe új, egységes árazású helyjegyek lépnek, amelyek megváltásával immár az országbérletek is felhasználhatók lesznek az IC- vagy más helyjegyköteles vonatok másodosztályán történő utazáshoz - tudatta a MÁV-Start az MTI-vel pénteken.
2023. 06. 10. 07:00
Megosztás: