A 45-54 év közöttiek és a 75 év felettiek vannak most a legnagyobb veszélyben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az elmúlt 5 évben jelentősen nőtt azok aránya, akik bizonytalanok háztartásuk anyagi jövedelme miatt. Ez a tendencia különösen a 45-54 évesekre és a 75 év felettiekre jellemző. Az OTP Nyugdíjpénztár szerint az időben történő tudatos öngondoskodással azonban könnyebbé válik az idős kori jobb megélhetés biztosítása.

A 45-54 év közöttiek és a 75 év felettiek vannak most a legnagyobb veszélyben

A legtöbbek számára a nyugdíjas évek egyet jelentenek a megsokszorozódó szabadidővel, ám hiába juthatna több idő mindenre, az anyagi bizonytalanság még mindig sokak számára gátja a gondtalan időskornak. A KSH elégedettségi felmérésének eredményeiből az látszik, hogy 2019 óta a 45-54 évesek és az afölötti korosztály kevésbé elégedett élethelyzetével a fiatalabbakhoz viszonyítva, de az elmúlt évekhez képest már mutatkozik javulás az idősebbek értékéleseiben. 

Idősebb korban az életminőség és a stabil pénzügyi helyzet még inkább előtérbe kerül, éppen ezért különösen fontos idejében tenni az öngondoskodásért, ami jelentősen hozzájárul az egyéni és családi jólét fenntartásához – véli az OTP Nyugdíjpénztár.

A KSH felmérésében a jelenlegi helyzetével és a háztartása anyagi helyzetével kapcsolatos elégedettség a 65 éves és afeletti korosztálynál 10-es skálán 5,8 és 6,9 pont között mozgott az elmúlt két évben. Jellemzően a nyugdíj előtt állók, az 55-64 év közötti korosztály az elégedettebb: ők tavaly már a fiatalok átlagát jelentő 7-es értéket adták meg a jelenlegi élethelyzetre vonatkozó kérdésre, szemben a korábbi évek alacsonyabb pontjaival.

A nyugdíjaskorúak, vagyis a 65-74 éves válaszadók hozzájuk képest valamivel bizonytalanabbak – elégedettségük mértéke 5,8 és 6,9 között mozgott 2022-23-ban –, de a KSH adatai alapján a még idősebb, 75 év feletti korosztály aggódik jobban anyagi biztonsága miatt.

anyagi helyzettel való elégedettség Magyarországon

Forrás: KSH

A nyugdíj fontosságának mértéke az életkor mentén változik: az OTP Bank legutóbbi Öngondoskodási Indexe szerint igazán égető kérdéssé az 50 év körüliek körében kezd válni. A felmérésben a többség, 58 százalék úgy válaszolt, hogy azért nem tesz még félre a nyugdíjas évekre, mert az még messze van és kiemelkedővé vált azok aránya is 38 százalékkal, akik attól tartanak, egy esetleges katasztrófa vagy háború miatt fel kell majd élni a megtakarításaikat.

Mennyire elégedett valaki az életével Magyarországon?forrás: KSH

„Tapasztalataink szerint az öngondoskodáshoz különböző asszociációk társulnak. A pozitív hatás mellett egyesek még mindig szükséges rosszként tekintenek rá, holott a nyugdíjpénztári befizetésekkel az egyén a jelenben tehet azért, hogy megalapozza időskori álmai megvalósítását. Bíztató jel viszont, hogy nehéz piacon is 14 500 új ügyféllel növekedett tavaly a taglétszámunk és folyamatosan az érdeklődés növekedését tapasztaljuk. Érdemes mielőtt megkezdeni az öngondoskodást.” – nyilatkozta Budai József az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. 

Az OTP Nyugdíjpénztárba 2023-ban 25 milliárd forint egyéni és 9,4 milliárd forint munkáltatói befizetés érkezett, ami 13,6% és 22% növekedést jelent az előző évhez képest. A pénztár várakozása szerint az idei évben egyre több munkáltató fogja felismerni, hogy a munkavállalói jóllét a hosszú távú öngondoskodáshoz is kötődik. Az időskori anyagi biztonság megalapozása hozzájárulhat a dolgozói lojalitáshoz és biztonságérzet kialakításához, melyek meghatározó tényezői lehetnek a vállalati hatékonyságnak.

Gyengüléssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Mínuszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 05. 21. 10:30
Megosztás:

Gyengültek az ázsiai tőzsdék

Gyengültek az indexek az ázsiai tőzsdéken kedden.
2024. 05. 21. 10:00
Megosztás:

A DOGE és a PEPE vezetik a listát, mint a legnépszerűbb fogadások, miközben a nyár forrósodni készül. Mi várható az új mémérme, a Raboo számára?

Tekintettel a közelmúltbeli teljesítményükre a kriptovaluta piacon, a befektetők most tömegesen vásárolják a DOGE-t, a PEPE-t és az új előértékesítési tokent, a Raboo-t (RABT), abban a reményben, hogy ezek a nyári hónapokban egy hihetetlen piaci emelkedést vezetnek majd.
2024. 05. 21. 09:30
Megosztás:

Negatív korrekcióval indulhat a kereskedés

Negatív korrekcióval indulhat a keddi kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén. A BUX 766,41 pontos, 1,11 százalékos csökkenéssel, 68 088,24 ponton zárt az előző kereskedési napon, pénteken; a részvénypiac forgalma 14,9 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.
2024. 05. 21. 09:21
Megosztás:

Vegyesen változott a forint árfolyama reggel

Vegyesen mozgott a forint árfolyama kedd reggel a hétfő esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 21. 09:00
Megosztás:

Csökkent a Conference Board teljesítményindexe előző hónapban

Március után áprilisban is csökkent az amerikai Conference Board gazdaságkutató intézet összetett teljesítményindexe, miután februárban két éve először emelkedett.
2024. 05. 21. 08:30
Megosztás:

Elemzők felfedezték a GambleFi csillagot, miután pénztárcákat követtek, hogy megtalálják a következő Binance Coin-t (BNB) és Toncoin-t (TON)

Gyorsan emelkedő kriptovaluták megtalálása, amelyek hatalmas hozamot nyújthatnak, nehéz feladat lehet. Azonban a befektetők rendszeresen keresik a legjobb kriptovalutákat, amelyek kiváló kilátásokkal rendelkeznek.
2024. 05. 21. 08:00
Megosztás:

Már száznyolcvannégymillió facsemetét ültettünk erdeinkben

Tartósan sikerült megfordítani a negatív erdőtelepítési trendet az országfásítási program 2019-es meghirdetésével: az elmúlt öt évben 184 millió új fát ültettünk el - mondta az agrárminiszter a közösségi oldalára hétfőn feltöltött videóban.
2024. 05. 21. 07:30
Megosztás:

Átadták Románia legnagyobb kőolajtározóját

Átadták Románia legnagyobb kőolajtározóját - közölte hétfőn az OMV Petrom cég.
2024. 05. 21. 07:00
Megosztás:

Rugalmas kockázatértékelésre van szükség a pénzügyi bűnözés elleni küzdelemben

A pénzügyi szolgáltató központoknál (bankok, biztosítók) hatékony, rugalmas és információvezérelt kockázatértékelésre van szükség a pénzügyi bűnözés (például a csalások) elleni küzdelemben - állítja a Deloitte tanácsadó cég az MTI-hez eljuttatott közleményében.
2024. 05. 21. 06:00
Megosztás:

A Li Auto negyedéves bevétele nőtt, profitja csökkent

A Li Auto Inc. kínai elektromosautó-gyártó bevétele 36,4 százalékkal nőtt, adózott eredménye ugyanakkor 36,7 százalékkal esett a március végével záródott ide első negyedévben.
2024. 05. 21. 05:00
Megosztás:

Varsó műholdprogramra vesz fel hitelt az EIB-től

Lengyelország 300 millió eurós hitelt vesz fel az Európai Beruházási Banktól (EIB) az európai légvédelmi projekt részét képező lengyel-francia műholdprogramra - jelentette be Donald Tusk lengyel kormányfő hétfőn Varsóban, Nadia Calvino EIB-elnökkel közös sajtókonferenciáján.
2024. 05. 21. 04:00
Megosztás:

Az okos pénz ezeket a kriptókat keresi most, te is?

Ahogy a kriptopiac továbbra is egy közelgő bikapiacot vár, az ügyes befektetők tokeneket halmoznak fel, hogy növeljék portfóliójukat a piacon. Tekintettel a fellendülési potenciáljukra, a Solana (SOL) és az Avalanche (AVAX) kereskedési volumene növekedést mutatott. Ebben a háttérben egy új piaci szereplő, a KangaMoon (KANG) megmutatta, hogy potenciálisan az egyik legjobb altcoinná válhat a piacon.
2024. 05. 21. 03:00
Megosztás:

Pénzhoroszkóp és szerencse kilátások a hétre - A KOS lottón nyerhet, de a többiekre mi vár?

Ahogy a csillagok állása változik, úgy hoznak új lehetőségeket és szerencsés pillanatokat az életünk különböző területein. Ez a hét különleges pénzügyi és szerencsejóslatainkkal készülünk! Fedezd fel, hogy mely napokon lesz érdemes lottózni, melyik szerencseállat jelentheti a változást, és milyen izgalmas pénzügyi lehetőségek várnak rád!
2024. 05. 21. 02:00
Megosztás:

Semmi nem ment meg minket: egyre több pénzzel tartozunk majd a bankoknak

Újabb csúcsra jutott a lakosság fennálló lakáshitel-állománya és az állomány bővülése is. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a következő hónapokban az alacsony kamatozás mellett elérhető akár 50 millió forintos CSOK Plusz által hajtott hitelkereslet-bővülés, valamint az ingatlanárakban prognosztizálható emelkedés felgyorsíthatja a hitelállomány bővülését.
2024. 05. 21. 01:00
Megosztás:

A 99Bitcoins lehet az év egyik legjobb befektetése?

A 99Bitcoins úton van afelé, hogy a történelem egyik legnagyobb kriptovalutája legyen, mivel egy új és egyedülálló irányzatot indít el, amelyet Learn-To-Earn (vagyis tanulj-és-keress) néven ismerünk.
2024. 05. 21. 00:01
Megosztás:

Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról

Hétmilliárd forinttal többet ajánlottak fel az adózók a személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékából a mostani bevallásukban, mint tavaly, az eSZJA portálra belépők száma pedig meghaladta a 4 milliót - közölte a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, szombaton az MTI-vel.
2024. 05. 20. 23:00
Megosztás:

Javított előrejelzésén az ENSZ

Javultak a globális gazdasági kilátások az Egyesült Államok és a nagy feltörekvő gazdaságok erős teljesítményének köszönhetően, bár a sebezhetőség továbbra is fennáll az ENSZ január közepén kiadott jelentésének évközi frissítése szerint.
2024. 05. 20. 22:00
Megosztás:

A kínai jegybank szinten tartotta az éves alapkamatot és az ötéves kamatlábat

A kínai központi bank az elemzői várakozásoknak megfelelően történelmi mélyponton, 3,45 százalékon tartotta az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) hétfői döntésével, és ugyancsak rekordalacsony, 3,95 százalék maradt az ötéves lejáratú hitelek kamata.
2024. 05. 20. 21:00
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2024. 05. 20. 20:00
Megosztás: