A befektetők szemében felértékeli a céltársaságot az ESG-érettség

A megkérdezett befektetők nyolcvankét százaléka nyilatkozott úgy, hogy az ESG témaköröket jelenleg is vizsgálják a tranzakciós folyamatok során, 67 százalékuk pedig felárat is fizetne egy olyan céltársaságért, amely érett és összehangolt ESG stratégiával rendelkezik.

A befektetők szemében felértékeli a céltársaságot az ESG-érettség

Egy – Európában, Közel-Keleten és Afrikában tevékenykedő több mint 150 befektető körében végzett –friss KPMG felmérés szerint a befektetők aktívan integrálják befektetési döntéseikbe a Környezeti, Társadalmi és Vállalatirányítási (ESG) szempontokat. Mi több, a felmérés eredményei szerint közel megduplázódik azon befektetők aránya, akik a jövőben ESG átvilágítást terveznek végezni a tranzakciós folyamat részeként, míg azok aránya, akik nem fognak ESG átvilágítást készíttetni, mindössze öt százalékra csökken.

A KPMG által elvégzett, a napokban közzétett KPMG 2022 EMA ESG Due Diligence Study című tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a befektetők nagy része (67%-a) hajlandó felárat fizetni az olyan céltársaságokért, amelyek magas szintű ESG érettséget mutatnak azon területeken, melyek a befektetők ESG stratégiáiba illeszkednek. A befektetők közel ötöde nyilatkozott úgy, hogy öt százalékos, vagy ennél magasabb prémiumot lenne hajlandó fizetni.

“A fenntarthatóság egy meghatározó megatrenddé alakult, amely világszerte hatással van a vállalkozások működésére, ez alól pedig a tranzakciós piac sem kivétel. A KPMG irodák tapasztalatai alapján a befektetők minden régióban és minden ágazatban aktívan beépítik az ESG szempontokat befektetési döntéseikbe” – állapította meg Szabó István, a KPMG CEE régió fenntarthatósági vezetője. “Arra kell számítanunk, hogy az ESG átvilágítás egyre általánosabbá válik a tranzakciók keretében is.”

A KPMG tanulmány eredményei alapján azonban az is megállapítható, hogy az ESG átvilágítás tartalma kapcsán nincs egyetértés, a céltársaságok pedig nem mindig képesek megfelelő minőségű adatokat vagy dokumentációt szolgáltatni. Ennek következtében, a szakemberek gyakran ütköznek nehézségekbe a megállapításaik, illetve az azokhoz kapcsolódó pénzügyi hatások és értékteremtési lehetőségek számszerűsítése során.

“A befektetők számos kihívással szembesülnek az ESG átvilágítás tranzakciós folyamatba való beépítése során” – mondta Clive Adendorff, az EMA ESG Hub COO partnere. “Az ügyfelek tudni akarják, »hogy mi számít jónak« a versenytársaikhoz és a piaci elvárásokhoz viszonyítva. Ezen felül meg akarnak győződni arról, hogy a kockázatok mellett teljes rálátással rendelkeznek a potenciális lehetőségekről is.”

A KPMG 2022 EMA ESG Due Diligence Study a felmérések és a befektetőkkel végzett személyes interjúk eredményeit kielemezve von le következtetéseket arról, hogy a tranzakciós döntéshozók milyen tevékenységet folytatnak az ESG területén. A szerzők arra jutottak, hogy a gyakorlott, ESG átvilágítást végző szakértők összehangolják az átvilágítás során elvégzett eljárásokat az átfogó vállalati ESG stratégiával, illetve az ESG átvilág& iacute;tás megállapításait összekapcsolják a tranzakció zárása utáni intézkedésekkel.

A kockázatok elkerülése fontos – de a kockázatok elkerülése mellett a gyakorlott ESG átvilágítással foglalkozó szakemberek inkább az ESG-vel kapcsolatos, a tranzakció zárása utáni értékteremtési lehetőségekre helyezik a hangsúlyt” – mondta Szabó István, KPMG CEE régió fenntarthatósági vezetője. “A potenciális lehetőségek korai felismerésében monetáris értéket látnak, így befektetnek azon folyamatokba, melyek a lehetőségek feltárására irányulnak.”

A világ egyik vezető tranzakciós tanácsadójaként és fenntarthatósági tanácsadást nyújtó szolgáltatójaként, a KPMG tanácsadói hozzá tudnak járulni a tranzakciók és az ESG szempontok összekapcsolásához, és élen járnak e gyorsan fejlődő területen zajló fejlesztésekben. Számos, vezető stratégiai és pénzügyi befektetővel dolgoznak együtt annak érdekében, hogy azonosítsák és kidolgozzák az ESG-vel kapcsolatos tranzakciós stratégiákat és folyamatokat, amelyek megfelelnek a befektetők ESG-vel kapcsolatos egyedi igényeinek és céljainak.

“A felmérés eredményei alapján az ESG átvilágításoknak két fajtáját különíthetjük el: a dedikált (kifejezetten az ESG témaköröket célzó) ESG átvilágításokat, valamint a fragmentált ESG átvilágításokat, melyek során az ESG hatókörébe tartozó témaköröket relevancia szerint a pénzügyi, adózási, jogi, üzleti és műszaki átvilágítások keretein belül külön-külön vizsgálják” – mondta Pájer Ákos, a KPMG Magyarország Tranzakciós Tanácsadási csoportjának igazgatója. “Míg a stratégiai befektetők mindkét módszert alkalmazzák, addig a pénzügyi befektetők a dedikált ESG átvilágítást preferálják döntő többségben.”

Romániában tavaly 17,8 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma

Tavaly egész évben 17,8 százalékkal, 24,319 millióra nőtt a vendégéjszakák száma Romániában az előző évhez mérten - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.
2023. 02. 03. 15:30
Megosztás:

Az erős szél miatt fakidőlések nehezíthetik hétvégén a közlekedést

A meteorológiai előrejelzések alapján már pénteken megerősödhet több térségben is szél, de szombaton gyakorlatilag az egész ország területén viharos, minimum 70 km/órás széllökésekre számíthatnak a közlekedők - figyelmeztet a közútkezelő.
2023. 02. 03. 14:30
Megosztás:

Átlagkereset feletti az NKE-n végzett pályakezdők jövedelme

A 2023 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre történő jelentkezési határidő, február 15-e előtt online nyílt nappal várta az érdeklődőket a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), amelyet élőben követhettek az NKE hivatalos Facebook-oldalán február 2-án.
2023. 02. 03. 14:00
Megosztás:

A napokban érkeznek az emelt pedagógusbérek

A napokban utalják a pedagógusoknak az átlagosan 10 százalékkal megemelt fizetésüket, ami a harmadik 10 százalékos béremelés 2020 óta - tudatta a Belügyminisztérium (BM) pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 03. 13:30
Megosztás:

Nőtt az innovációt végre hajtók száma a nagyobb cégek körében

A közepes és nagyvállalatok körében a második félévben nyolc százalékponttal több cég jelezte 2022 első félévéhez képest, hogy a felmérést megelőző két évben bevezetett új terméket vagy szolgáltatást, illetve jelentősen javított azok minőségén - közölte a K&H legújabb, tavalyi második felmérése alapján az MTI-vel pénteken.
2023. 02. 03. 13:00
Megosztás:

Januárban kimozdult a mélypontról a használtautó-import

Januárban 8146 külföldi használt személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, ami 8 százalékos emelkedés az előző havi mélyponthoz képest, de 23 százalékkal marad el a tavaly januárban regisztrált 10 607 darabtól - közölte a Datahouse friss adatai alapján a JóAutók.hu pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 03. 12:30
Megosztás:

Lendületes erősödésnek indult a kínai szolgáltatóipari szektor

Lendületes erősödésnek indult januárban a kínai szolgáltatóipar teljesítménye a Caixin gazdaságkutató intézet felmérésének pénteken publikált eredménye alapján.
2023. 02. 03. 12:00
Megosztás:

Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel pénteken.
2023. 02. 03. 11:30
Megosztás:

Erős széllökésekre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Erős széllökések veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala vármegye területére szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2023. 02. 03. 11:00
Megosztás:

Jóval többet költhetnek és drágább ingatlanban lakhatnak a csődben lévők

A kormány 21 százalékkal megemelte a magáncsőd alatti kifizetések, illetve kötelezettségek felső összeghatárát. Ennek megfelelően a bankszámla-szerződéseket is módosítani kell a bankoknak az adós kezdeményezésére. Az ilyen adósok az eddiginél sokkal drágább ingatlanban is lakhatnak ezután – írja a Bank360.hu.
2023. 02. 03. 10:30
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Csökkenéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon az előző nap erőteljes erősödése után.
2023. 02. 03. 10:00
Megosztás:

Vártnak megfelelő emelés az EKB-tól és a BoE-től is

Az EKB tegnap a vártnak megfelelően 50 bázisponttal, 3,0%-ra emelte az alapkamatot. Christine Lagarde a sajtótájékoztatón jelezte, hogy márciusban újabb 50 bázispontos emelés jöhet a jegybanktól.
2023. 02. 03. 09:30
Megosztás:

Egymilliárd forintot meghaladó fejlesztéssorozat kezdődik Békésen

Egymilliárd forintot meghaladó fejlesztéssorozat kezdődik Békésen - közölte Kálmán Tibor (Fidesz-KDNP) polgármester.
2023. 02. 03. 09:00
Megosztás:

Roszatom - bővül az északi hajózási út forgalma

Az orosz Szevmorputy atommeghajtású teherhajó számára az üzemeltető Atomflot vállalat kidolgozta a Szentpétervár és a távol-keleti orosz kikötők közötti optimális part menti hajózási útvonalat a 2023 nyári-őszi hajózási szezonra. A tervek szerint az első utat június harmadik hetében, a másodikat pedig szeptember harmadik hetében teszi meg a Szevmorputy.
2023. 02. 03. 08:30
Megosztás:

Hazai forrásból is fejleszti úthálózatát Szolnok

A Véső úti sporttelep és strand megközelítését megkönnyítő útfejlesztés mellett egy újabb körforgalom is elkészült a Tisza-parti város ezen részén 727,5 millió forint hazai forrásból - közölte Szalay Ferenc(Fidesz-KDNP) polgármester csütörtökön a beruházás helyszínén tartott sajtótájékoztatón.
2023. 02. 03. 08:00
Megosztás:

Idén még kitart a lendület a fővárosi iroda- és raktárpiacon

A budapesti iroda- és raktárpiacon az idén még kitart a lendület, és tavalyhoz hasonlóan 2023-ban is jelentős mennyiségű új területtel bővül a kínálat - közölte az Erste Bank csütörtökön az MTI-vel.
2023. 02. 03. 07:30
Megosztás:

A fizetések nyilvánossá tétele csökkentheti a konfliktusokat, de ehhez alapos tervezés szükséges

A bértranszparenciának, azaz a fizetések nyilvánossá tételének kérdéséhez cégkultúrától függően máshogy állnak hozzá a szakemberek – részben például azért, mert érdekellentétet jelenthet a munkáltatói és munkavállalói oldal között. Gyakran tartanak a belső bérfeszültségektől, amelynek megelőzése vagy kezelése számottevő kiadást jelenthet a vállalatoknak. Érdemes nyilvánossá tenni a fizetéseket? Milyen hatásokkal lehet ez a cégek működésére nézve? – többek között ezeket a kérdéseket járja körül a Profession.huBackstage podcast legújabb adása.
2023. 02. 03. 07:00
Megosztás:

A hitelfelvevők és a bankok is óvatosabbá váltak a hitelpiacon

A hitelintézetek szűkebb köre tovább szigorított a lakossági- és a vállalati hitelfeltételeken tavaly az utolsó negyedévben, a tendencia pedig 2023 első felében is folytatódhat - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a januári Hitelezési felmérésre adott banki válaszok alapján.
2023. 02. 03. 06:30
Megosztás:

Rekordszintre emelkedett a romániai OMV Petrom olajvállalat nyeresége

Rekordszintű, 10,3 milliárd lejes (818 milliárd forint) nyereséggel zárta a 2022-es évet az OMV Petrom, ugyanakkor minden korábbinál nagyobb, 20 milliárd lejes összeget fizet be a román államkasszába különböző adók és osztalék formájában - közölte a bukaresti értéktőzsdén csütörtökön közzétett jelentésében a romániai olajvállalat.
2023. 02. 03. 06:00
Megosztás:

Hitelkártya helyett itt a BNPL: vásárolj most, fizess később!

A Buy Now Pay Later (BNPL) pénzügyi szolgáltatás néhány éve kezdte meg hódító körútját az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, ma már több mint 30 országban van jelen. Emberek milliói vásárolnak online és próbálnak ki termékeket anélkül, hogy fizetniük kellene értük. Az új finanszírozási szolgáltatás könnyen válhat a hitelkártya új versenytársává lakossági ás üzleti körökben is – a Deloitte szakértői szerint.
2023. 02. 03. 05:30
Megosztás: