EURÓ vagy dollár? Melyik a jobb befektetés most és miért?

A piaci árazások és a Fed jegybankárok nyilatkozatai is roppant gyors amerikai kamatemelési pályát vetítenek előre. Kivételesen nagy az egyetértés a piaci árazások és a jegybankárok nyilatkozatai között. Sőt, fordulni látszik a kocka. Korábban a Fed mindig le volt maradva a piaci várakozások mögött, most pedig a jegybankári nyilatkozatokat követi a piac az egyre meredekebb kamatemelési várakozásokkal.

EURÓ vagy dollár? Melyik a jobb befektetés most és miért?

Valószínűnek tűnik, hogy májusban folytatódik, sőt begyorsul a márciusban megkezdett kamatemelési ciklus. Az év hátralévő hat kamatdöntő ülése során legalább kilenc lépésnyi kamatemelésre kerülhet sor, mégpedig úgy, hogy három alkalommal is 50-50 bázispontot emelhet a Fed, a maradék három alkalommal pedig 25-25 bázispontos emelés jöhet. De a várakozások alapján az is lehetséges szcenárió, hogy négy 50 bázispontos és két 25 bázispontos emelésre kerül sor. Ha a visszafogottabb pálya valósulna meg, akkor is 2,5-2,75% között lenne a Fed kamatsávja az év végére. Vagyis a visszafogottabb pálya sem jelentene lassú kamatemelést, és szabad szemmel is jól látható mértékű kamatszintet eredményezne év végére.

A következő ábra mutatja a kamatswap-ok által beárazott kamatemelési pályát. Bal oldalon az implikált kamatszintet, jobb oldalon pedig azt, hogy ez hány darab 25 bázispontos kamatemeléssel egyenértékű lépést takar.

Várható Fed kamatemelési pálya


Forrás: Bloomberg

Főleg, ha azt is hozzátesszük, hogy a Fed jelenleg 2,4%-ra becsüli a semleges kamatszintet, bár vannak viták arról, hogy a 2-3% közötti sávban pontosan hol is helyezkedik ez el. Vagyis ez az a kamatszint, ami alatt a monetáris politika támogató jellegű, míg e fölött a jegybank már visszafogja a növekedést. A jelek szerint a Fed az év végére már el fogja érni ezt a kamatszintet.

A kérdés az, hogy ehhez képest tartogathat-e meglepetést a Fed? Lehet-e még ennél is gyorsabb ütemű a kamatemelés? A válasz pedig az, hogy valószínűleg nem. Már így is az amerikai történelem egyik leggyorsabb ütemű kamatemelése várható, sokkal gyorsabb, mint amit 2017 és 2019 között láttunk. Hasonló ütemű emelésre utoljára 1994 és 1995 között volt példa. Másrészt pedig így is a semleges kamatok fölé emelkedhetünk év végéig, ami minimum kivárásra ösztönözheti a Fed-et.

Fed alapkamat felső élének alakulása


Forrás: Bloomberg

Fordulat látszik az EKB-nál

Míg a Fed-nél nagy összhang van a jegybankárok és a piac között, addig az EKB-nál merőben más a helyzet. Még a jegybankon belül sincs egység. Legalábbis erre utal, hogy míg április 14-én a kamatdöntést követően Christine Lagarde meglehetősen laza monetáris politikai beállítottságú üzenetet fogalmazott meg, addig a múlt héten több jegybankár is a szigorúbb monetáris politika mellett érvelt. A teljesség igénye nélkül Martins Kazaks lett, Joachim Nagel német és Pierre Wunsch belga jegybankelnök is szigorúbb monetáris politikát sürget az emelkedő inflációs kockázatok miatt.

A jegybank erőteljesen lemaradt a piactól, és ezen kénytelen lesz változtatni, hiszen az EKB folyamatos túlságosan laza monetáris politikai üzenete hitelességi aggályokat vet fel, főként, hogy közben folyamatosan a felfelé mutató inflációs kockázatok jelentőségét hangsúlyozza. A júniusi kamatdöntő ülés alkalmával már a friss inflációs és gazdasági előrejelzés is a döntéshozók rendelkezésére fog állni, így várhatóan érdemben változni fog az EKB kommunikációja, és már sokkal határozottan fognak kommunikálni az eszközvásárlási program kivezetéséről illetve a kamatemelési ciklus kezdetéről.

Ezzel az EKB megkezdené az alkalmazkodást a piaci várakozásokhoz. Ez javíthatná a jegybank hitelességét és euró vételeket generálhatna. A piaci árazások alapján idén három alaklommal is 25-25 bázisponttal emelheti az EKB a kamatot, így év végére 0,25 százalék lehet a betéti ráta. Ez egyúttal azt is jelentené, hogy a negyedik negyedévre megszűnhetne a negatív betéti ráta, ami jelentős piactorzító hatással bír.

A következő ábra hasonló, mint amit a Fed esetében is láttunk, azzal a fontos különbséggel, hogy az EKB esetében a Bloomberg a 10 bázispontos kamatemeléseket tekinti egy egységnek. Az ábra ebben az esetben is a kamatswap-ok által beárazott kamatemelési pályát mutatja. Bal oldalon az implikált kamatszintet, jobb oldalon pedig azt, hogy ez hány darab 10 bázispontos kamatemeléssel egyenértékű lépést takar.

Várható EKB kamatemelési pálya


Forrás: Bloomberg

A gyenge euró csapdája

A hitelességen túl még további legalább egy szemponttal számolnia kell az EKB-nak, ez pedig a gyenge euró infláció növelő hatása. Ha az EKB relatíve laza monetáris politikájának hatására az euró gyengül a többi devizával szemben, annak begyűrűző inflációs hatásai is vannak.

Az EKB egyik tanulmánya szerint 1%-os euró gyengülés már rövidtávon is 0,1%-os inflációs hatással jár, hosszú távon pedig inkább ennek duplája, 0,2% a tovagyűrűző inflációs hatás. A jelenlegi környezetben pedig, amit mindenáron szeretne elkerülni az EKB az az, hogy további inflációs nyomást gerjesszen.

Egy szó, mint száz, pozitív meglepetésre, jelen esetben az eddig vártnál markánsabb kamatemelési pályára inkább az EKB részéről lehet számítani, míg a Fed-nél már így is nagyon magasan vannak az elvárások, ami a negatív meglepetés esélyét növelheti.

Marad az európai status quo

Vasárnap ismét Emmanuel Macront választották Franciaország elnökévé. Ezzel elhárult az Európai Unió egységét fenyegető kockázat, amit Marine Le Pen hatalomra kerülése jelentett volna. Az európai egység pedig az euró számára is pozitív, ami az euró erősödését eredményezheti a főbb devizákkal szemben.

Bár Marine Le Pen hivatalosan mindig is tagadta, hogy EU ellenes lenne, és hogy támogatná Franciaország kilépését az unióból (Frexit), ám protekcionista, nacionalista politikájának több pontja is negatívan érintette volna az EU egységét. Javaslatának egyes részei az EU olyan alapelveit sértették volna, mint a munkaerő és termékek szabad áramlása, de ilyen a francia jog EU-s szabályok fölé emelése is.

Technikai elemzés

Az EURUSD árfolyam egyelőre egy negatív trendcsatorna alsó élét közelítette meg.

1,064 környékén egy rendkívül erős támaszszint húzódik, ahonnan fordulhat az árfolyam, ahogy azt 2020 márciusában is láttuk.

A támaszszint törése esetén újabb támasz csak 1,05-nél látható, ami egy 2017-es lokális mélypont. Mivel az újabb támasz ilyen távol van, érdemes relatíve szűk stop-loss megbízással próbálkozni, így a stop-loss megbízást érdemes 1,06 alá elhelyezni.

A javasolt kiszállási pont pedig a március végi lokális csúcs közelében, 1,118-nál van.

A fenti paraméterekkel nyitott pozíció hozam/kockázat aránya kiemelkedően magas, közelíti a 6:1 arányt.

forrás: ERSTE elemzés

Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

Az idei év az egyre növekvő keresletről szól a VI., VII., VIII. és IX. kerületi ingatlanpiacán, mely növekedés alapvetően a mérséklődő hitelkamatoknak köszönhető. Mindez persze az árakra is hatással van.
2024. 04. 23. 17:00
Megosztás:

Van még hova fejlődnie idehaza az elektronikus közigazgatási ügyintézésnek

Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés a stratégiai tervezésben és a felhasználóbarát szempontok egységes érvényesülésében - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden.
2024. 04. 23. 16:30
Megosztás:

Kissé gyengült a forint az MNB keddi kamatcsökkentése után

Kissé gyengült a forint a főbb devizákkal szemben azután, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 04. 23. 16:00
Megosztás:

A szolgáltatóiparnak feltornázta az euróövezeti gazdaságot áprilisban

A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének kedden ismertetett előzetes értékeléséből.
2024. 04. 23. 15:30
Megosztás:

A Nemzetközi Valutaalap megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet - közölte kedden feltett Facebook-posztjában Varga Mihály pénzügyminiszter.
2024. 04. 23. 15:00
Megosztás:

Állást kaphatnak a tartósan munkanélküliek

A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló program, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2024. 04. 23. 14:30
Megosztás:

Nőtt az SAP árbevétele az idei első negyedévben

A német SAP, a világ vezető vállalatirányítási szoftvergyártó óriása 8 százalékkal növelte árbevételét az idei első negyedévben, elsősorban a felhőszolgáltatási szektor bevételének jelentős bővülésére.
2024. 04. 23. 14:00
Megosztás:

Megtévesztette a City Taxi a fogyasztókat

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a City Taxi Fuvarszervező Szövetkezettel (City Taxi) szemben, a gyanúja szerint a vállalkozás megtéveszti a fogyasztókat kereskedelmi kommunikációjával - közölte a hatóság kedden az MTI-vel.
2024. 04. 23. 13:30
Megosztás:

Hatbillió forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik ma Magyarországon

Jelenleg hatbillió forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik Magyarországon, amelyek nyomán mintegy huszonötezer új munkahely jön létre a legfejlettebb technológiai színvonalat hozva hazánkba - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pekingben.
2024. 04. 23. 13:00
Megosztás:

34 éves mélyponton a japán jen, be kell avatkozni!

A japán feldolgozóipari beszerzési menedzser index áprilisban 49,9 pontra emelkedett az előző havi 48,2-ről, felülmúlva a 48-as piaci várakozást.
2024. 04. 23. 12:30
Megosztás:

Ágykeret anyagok: melyik jobb?

A mai cikkünkben leginkább az ágykeret anyagával fogunk foglalkozni, ami legalább annyira fontos lehet a tökéletes gyermekágy kiválasztása során, mint az ár, a méret vagy a konstrukció, ráadásul az árral szorosan össze is kapcsolódik.
2024. 04. 23. 12:00
Megosztás:

Kevesebb pénz megy el reklámra a cégeknél

Elértéktelenedett a magyarországi média reklámárazása, kevesebbet költenek a cégek reklámra a Mindshare, Magyarország egyik vezető médiatervező- és vásárló ügynökségének legfrissebb elemzése szerint, amely közel száz, a legnagyobb hirdető reklámköltési- és pénzügyi adatait vizsgálta, kiegészítve a Kantar Media Adex és a Nielsen közönségméréseinek adataival - közölte az ügynökség az MTI-vel.
2024. 04. 23. 11:30
Megosztás:

Idén harmadik alkalommal szervezik meg a Konica Minolta IoT Live Show-t

A gépek kommunikációja és a mesterséges intelligencia lesz ezúttal is fókuszban a Konica Minolta IoT Live Show-n, amelyet harmadik alkalommal szervez meg a MOHAnet Mobilsystems Zrt. április 23-25-én a BOK Sportcsarnokban.
2024. 04. 23. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 04. 23. 10:40
Megosztás:

Három képzés, ami hozzájárulhat a csapat hatékonyságához

Akár egy régóta együtt dolgozó, akár egy most induló új csapatról van a szó, a hatékony munkát jól támogathatja néhány közös képzés. Segítheti a tagok közötti kommunikációt vagy éppen a projektek hatékonyabb kezelését, aminek az eredménye gördülékenyebb együttműködés és sikeresebb munkafolyamatok lehetnek.
2024. 04. 23. 10:30
Megosztás:

Vegyesen mozogtak az ázsiai tőzsdék

Vegyesen alakultak az indexek az ázsiai tőzsdéken kedden.
2024. 04. 23. 10:00
Megosztás:

Enyhe pozitív hangulatban nyithat a magyar tőzsde

Enyhe pozitív hangulatban nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az elemző szerint.
2024. 04. 23. 09:30
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint árfolyama kedd reggel a hétfő esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 04. 23. 09:00
Megosztás:

Veszteséges volt a tavalyi év a román fuvarosok számára

A romániai teherfuvarozókat 2023-ban 2,55 milliárd euró kár érte a schengeni csatlakozás elmaradása miatt - közölte a közúti fuvarozók országos érdekvédelmi szervezete (UNTRR) hétfőn.
2024. 04. 23. 08:30
Megosztás:

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját, melyre maguk mellé hívják az egész országot, mert mint írják: „Nincs bal- és jobboldali klímaválság, hőguta, aszály és elsivatagosodás sem.” Mint felhívják rá a figyelmet, csak lokális választ adhatunk a globális problémákra. Ez a válasz a 10 millió Fa szerint, hogy legyen Magyarország Európa legzöldebb országa.
2024. 04. 23. 07:35
Megosztás: