A DACHSER először érte el a 7 milliárdos árbevételt

2021-ben a DACHSER nettó 7,1 milliárd EUR konszolidált árbevételt könyvelhetett el, ami 26%-os növekedést jelent 2020-hoz képest. Az előző évi lezárások után a logisztikai szolgáltató ismét dinamikus növekedési pályára állt. A 2021-es év pozitív eredménye a szállítmányok számának és a szállított tömeg 6.3%-os emelkedésének köszönhető, ami vállalati szinten 7.7%-os gyarapodást jelent. Az eladások ugrásszerű emelkedését a magas fuvardíjak véglegesítették, amelyet a szállítási kapacitáshiány okozott.

A DACHSER először érte el a 7 milliárdos árbevételt

„Kétségtelen, hogy a 2021-es év több szempontból is kivételes volt és rendkívüli kihívások sorával kellett megküzdenünk” állítja Burkhard Eling, DACHSER CEO. „A Brexit, a koronavírus világjárvány és a változóan alakuló globális ellátási láncok alakították végig az egész elmúlt évet és nagy bizonytalanságot keltettek ügyfeleink körében. Még ebben a szélsőséges helyzetben is sikerült logisztikai megoldásokat kínálnunk ügyfeleink számára, miközben megőriztük a magas szintű minőséget és szolgáltatást. Igyekeztünk megerősíteni kapcsolatainkat és célzott üzleti terjeszkedésre törekedtünk a nagy ügyfelekkel. Ez egy rendkívüli eredménynek könyvelhető el, ami a nehéz körülmények ellenére is erőpróbák sorát követelte munkatársainktól.”

A DACHSER Road Logistics üzletága – amely magában foglalja az ipari alapanyagok és késztermékek (European Logistics) és élelmiszerek (Food Logistics) szállítását és raktározását – bevételét 12.3%-al, 4.99 milliárd EUR-ra növelte 2021-ben. Miután 2020-ban a dél-európai bezárások 2,2 % eladási visszaesést okoztak, az eredmény így is jelentős emelkedésnek számít a 2019-es koronavírus előtti évhez képest.

A DACHSER European Logistics üzletága kimagasló teljesítménnyel, 13.1%-al növelte árbevételét, 3.92 milliárd EUR-ra. A több éves stagnálást követően a szállítmányok számla 6,8 %-os emelkedéssel 72 millió küldemény számra nőtt; a szállított tömeg pedig még tovább gyarapodott 8.5%-al, 30 millió tonnára. Minden regionális üzleti egységben – Németország, Észak-Közép-Európa, Franciaország, Maghreb, valamint Ibéria – kétszámjegyű bevétel növekedést regisztráltak. A németországi éttermekre és szállodákra vonatkozó koronavírus korlátozások ellenére, az új ügyfelek megszerzése révén a Food Logistics üzletág 9.8%-os árbevétel növekedést könyvelhetett el. Ez az első alkalom, hogy az élelmiszer üzletág túllépte az egymilliárd EUR árbevételt és így közel 1.07 milliárd EUR forgalommal járult hozzá az üzletág gyarapodásához.

Az ellátási lánc fennakadása, a szűkös szállítási kapacitások és az ennek megfelelően magas fuvardíjak jellemezték a légi és tengeri árufuvarozási üzletágat 2021-ben. Mindezek ellenére, az üzletági fejlesztés eredményeként a DACHSER Air & Sea Logistics üzleti szegmense rekordnak számító, 7.83 %-os forgalmi növekedést tudott elérni.

A küldemények száma 9.1%-al, a szállított tömeg pedig 20.9 %-al gyarapodott. A rendszeres légiforgalmi charter járatok kibővítése Ázsia, Európa és Észak-Amerika között kiemelkedő üzleti stratégiai lépésnek bizonyult. A DACHSER 2021-ben összesen 230 légiforgalmi charter járatot üzemeltetett. „A megbízhatóan rendelkezésre álló raktér biztonságot ad az ügyfeleknek a szállítás tervezése során – és ez volt 2021 sikerének kulcsa. Emellett nagyon előnyösnek bizonyult, hogy a tengerentúlról érkező árukat közvetlenül a saját európai szárazföldi szállítási hálózatunkba tudtuk beintegrálni és a szinergiát kihasználva a gyűjtőszállítás előnyeit ajánlottuk fel ügyfeleink részére” - magyarázta Eling.

Stratégiai és jövőorientált intézkedések

2022-ben továbbra is ingadozó és kihívásokkal teli piaci eseményekkel kell számolnunk. A háborús Ukrajna rendkívüli emberi szenvedést okoz és mély nyomokat hagy a globális gazdaságban is. Mindemellett történelmileg csúcsokat döntenek az energia- és üzemanyagköltségek, továbbra is aggasztó a sofőrhiány és folyamatos fennakadások vannak a globális ellátási láncokban. A koronavírust még továbbra sem sikerült megfékezni, a közelmúltban pedig Kínában és Hongkongban kiugróan nőtt a pozitív esetek száma. „Újabb olyan évre kell készülnünk, amelyben válságkezelésre, rendkívüli rugalmasságra és kitartásra van szükség az ellátási láncok fenntartásában” –  tette hozzá Eling.

Szolgáltatásainak javítása érdekében a DACHSER gondoskodik a jövőről is azáltal, hogy logisztikai létesítményekbe, digitális technológiákba és berendezésekbe fektet be.

„Ebbe beletartozik például az 52 000 raklap befogadására alkalmas, teljesen automatizált Memmingen-i magasraktár is, amely októberben kezdi meg működését” – magyarázza Eling. „Ugyanakkor jelentős beruházásokat hajtunk végre a digitalizáció, a klímavédelem és különösen a munkaerő felvétel területén. A logisztikai az terület, ahol továbbra is az emberi munkaerőé marad a főszerep.” 2021-ben a DACHSER mintegy 1000 új alkalmazottat vett fel világszerte, és jelenleg körülbelül 2200 fiatal végez szakmai gyakorlatot telephelyein szerte a világon. A DACHSER magas, mintegy 60%-os sajáttőke aránya erősen alátámasztja a vállalat befektetési politikáját.

Ügyvédi munkadíj - Ki fizeti a pernyertes ügyvédjét?

Aki még soha nem pereskedett, az talán magától értetődőnek veszi, hogy a pernyertes fél perköltségeit a pervesztes fizeti. Egy per lezárása után a pernyertes mégis könnyen azzal szembesülhet, hogy a győzelme bizony pürrhoszi volt, és komoly költségei maradnak térítés nélkül. Milyen hatásai vannak a jelenségnek az üzleti életre, és hogyan kezeljük ennek kockázatait? A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője osztja meg tapasztalatait.
2022. 12. 01. 15:30
Megosztás:

Érkeznek a bérköltség-támogatások a falusi kisboltok számára

Érkeznek a bérköltség-támogatások a falusi kisboltok számára - jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön a Facebook-oldalán.
2022. 12. 01. 15:00
Megosztás:

Váratlanul nagyot csökkent októberben a német kiskereskedelmi forgalom

Októberben a vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent, az előző havihoz képest az idei legnagyobb esést szenvedte el a kiskereskedelmi forgalom Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtöki jelentése alapján.
2022. 12. 01. 14:30
Megosztás:

Duplájára nőtt az idén nyáron a légi utasforgalom Németországban

Az idén nyáron duplájára nőtt a légi utasforgalom Németországban az előző évihez képest, de még mindig elmarad a pandémia előtti szinttől a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentése alapján.
2022. 12. 01. 14:00
Megosztás:

Fejleszti diagnosztikai technológiáját a szegedi Avidin Kft.

Uniós támogatással több mint 305 millió forintos beruházással fejleszti diagnosztikai technológiáját a szegedi Avidin Kft. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 12. 01. 13:30
Megosztás:

Hidrogén meghajtású zéró-emissziós hajtóművet és kiszolgáló létesítményeket fejleszt az Airbus

Hidrogén meghajtású, üzemanyagcellás hajtómű fejlesztését jelentette be az Airbus a szerdán zajló Airbus Summit rendezvényen. Az első földi és légi hajtóműteszteket az évtized közepén hajtják végre az első legyártott Airbus A380-as óriásgép segítségével, amelyet most alakítanak át ZEROe demonstrátorrá, hogy képes legyen folyékony hidrogén szállítására és az új hajtómű fogadására.
2022. 12. 01. 13:00
Megosztás:

Az energiaintenzív vasúti árufuvarozás továbbra is kimarad a mentőcsomagokból - azonnali lépéseket sürgetnek a vállalkozó vasúti társaságok

A szeptember végén bejelentett kormányzati segítség eddig még nem érkezett meg a vasúti árufuvarozási szektor terheinek könnyítése érdekében, emiatt fokozódik a bizonytalanság és aggodalom a vállalkozó vasúti társaságoknál, akik 2022-ben 24 milliárd forint többletköltséget kell elszenvedjenek a drasztikusan megnövekedett energiaárak miatt. Minden energiaintenzív támogatási programból eddig kimaradt a vasút, pedig lenne lehetőség a vállalkozó vasúti társaságok megsegítésére. A vállalkozó vasúti társaságokat is képviselő HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület a lehető leghamarabb párbeszédet kíván kezdeményezni a közlekedésért felelős tárca új vezetőjével Lázár János miniszter úrral a megnyugtató megoldások megtalálása érdekében.
2022. 12. 01. 12:30
Megosztás:

A horvát kormány döntött az üzletek vasárnapi zárva tartásáról

A horvát kormány csütörtökön döntött az üzletek részleges vasárnapi zárva tartásáról - közölte Marin Piletic munkaügyi miniszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján.
2022. 12. 01. 12:00
Megosztás:

Az ESG kötelező, krízisálló és értéket teremt– derült ki a CBRE ESG konferenciáján

Az ESG-vel kapcsolatos kérdéseknek szentelte a CBRE legutóbbi szakmai konferenciáját. Ahogy a témaindító előadásokon is elhangzott, az üzleti életben a fenntarthatóság túlmutat az önkéntes kezdeményezéseken, és már nem megkerülhető. A tágabban vett gazdaság és a kereskedelmi-ingatlanpiac szereplői egy olyan mérhető és átlátható rendszer kialakításának küszöbén állnak, melyet egységesen kell követnie a vállalatoknak.
2022. 12. 01. 11:00
Megosztás:

A többség továbbra sem a karácsonyfán fog spórolni

A kereskedők és szakmai szövetségek által előrejelzett idei 10-15 százalékos áremelkedés ellenére a vevők továbbra sem a fenyőfán terveznek spórolni. 41 százalék azok aránya, akik 10 ezer forintnál is magasabb összegből tervezik beszerezni a karácsonyfát, a vásárlók 60 százaléka pedig a legdrágább fenyőfaj, a nordmann fenyő iránt érdeklődik - derül ki Agroinform.hu múlt heti felméréséből.
2022. 12. 01. 10:30
Megosztás:

Erős kezdés az európai tőzsdéken

Emelkedéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon, folytatva az előző napi erősödést.
2022. 12. 01. 10:06
Megosztás:

Mérsékeltebb növekedést mutat a novemberi BMI

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke 54,7 az októberi 56,4 után, vagyis azt jelzi, hogy a válaszadók az előző hónaphoz képest kevésbé élénk bővülésről számoltak be - közölte csütörtökön a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2022. 12. 01. 09:30
Megosztás:

Az elmúlt évek történései felnyitották a magyarok szemét

Változóban van a magyarok megtakarításhoz való viszonya egy friss felmérés szerint. Ez alapján majdnem kétharmaduk szerint a nehéz gazdasági helyzetben is lényeges, hogy megtakarítsanak. Emellett tavalyhoz képest nőtt az előre tervezők aránya és megtakarítással is egyre többen rendelkeznek. A közép- és hosszabb távú megtakarítási célok elérésében segíthet a Tartós Befektetési Értékszámla nyitása vagy meghosszabbítása, amivel adómentesség vagy kedvezményes adózás is elérhető.
2022. 12. 01. 08:30
Megosztás:

Újraindul a nulla százalékos kkv forgóeszköz hitelprogram

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) uniós forrásból 100 milliárd forint keretösszegű, nulla százalékos kamatozású forgóeszköz hitelprogramot indít újra a magyar vállalkozások számára a kormány törekvéseivel összhangban - közölte a pénzintézet szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 01. 07:30
Megosztás:

Vizsgálja az adóhatóság a részvényjuttatások adózását

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jogkövetési eljárás során egy amerikai cég magyar leányvállalatánál vizsgálta a részvényjuttatások adózását, és a cégnél dolgozó több magánszemélynél tárt fel hiányosságokat, akik később önrevízióval korrigálták adóbevallásukat - tájékoztatta az adóhatóság az MTI-t szerdán.
2022. 12. 01. 07:00
Megosztás:

Lezárult a Mol lengyelországi töltőállomás vásárlása

A Mol sikeresen lezárta a PKN Orlennel és a Grupa Lotos-szal kötött megállapodást, ezzel több mint 410 lengyelországi töltőállomást vásárolt a 2022. január 12-én tett bejelentéseknek megfelelően - közölte a Mol szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2022. 12. 01. 06:30
Megosztás:

Füstpróbák lesznek az M3-as metró középső szakaszán

Az utolsó füstpróbák lesznek szombat-vasárnap 8-19 óra, illetve jövő csütörtökön 23 óra és pénteken 3 óra között az M3-as metró átadásra váró szakaszán a Deák téri és a Felszabadulás téri állomásokon - tudatta a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt. illetékes igazgatósága közleményben szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 01. 06:00
Megosztás:

Fidelitas: Karácsony még mindig nem számolt el az Amerikából kapott százmilliókkal

Karácsony Gergely főpolgármester még mindig nem számolt el a kampányra Amerikából kapott százmilliókkal - hívta fel a figyelmet a Fidelitas szerdán közzétett Facebook-videójában.
2022. 12. 01. 05:30
Megosztás:

Tizennégy helyszínen lesz decemberben vasutas véradónap

Tizenhatodik alkalommal szervezi meg az országos vasutas véradónapot a MÁV a Vasutas Országos Közművelődési és Szabadidő Egyesülettel (VOKE), a Magyar Vöröskereszttel és az Országos Vérellátó Szolgálattal decemberben - közölte a vasúttársaság szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 01. 05:00
Megosztás:

Magyarország 50 legnépesebb települése - melyik városban hányan laknak 2022-ben?

Melyek Magyarország legnagyobb városai? Mely városokban laknak a legtöbben 2022-ben Magyarországon és vajon melyik lesz a legnépesebb város 2023-ra? A KSH adatai segítségével most megnézhetjük Magyarország TOP50 legnépesebb városának listáját.
2022. 12. 01. 04:01
Megosztás: