A gázlámpától a napelemig – a kültéri világítás fejlődése

Az emberek természetes igénye volt már a történelem kezdetén is, hogy az éjszakai sötétségbe fényt vigyenek, és ezáltal az életüket kényelmesebbé és biztonságosabbá tegyék. A belső terek megvilágítása után egyre nagyobb igény volt a kültéri világítás megoldására is, melyre egyre modernebb és egyre költséghatékonyabb megoldásokat találtak ki. Milyen módszerrel világítottak elődeink és milyen módszereket használunk napjainkban?

A gázlámpától a napelemig – a kültéri világítás fejlődése

Néhány kiváltságos városban élő ember kiváltsága lett a fény

A gázzal történő világítás kültéri lámpák segítségével a technikai vívmányokat előnyben részesítő Európában először Angliában 1807-ben, majd Budapesten 1856. december 24-én (Szenteste napján), később Párizsban a világkiállítás alkalmával 1888-ban valósulhatott meg.

Ezzel a forradalmi újítással Jelentősen hozzájárultak az emberek kényelméhez és egyben biztonságához is. 1873-ban az egyesített Budapesten 1669 db (Pesten), valamint 501 db (Budán) gázzal működő kültéri lámpa világította meg az utcákat. Ezekhez a kültéri gázlámpákhoz kapcsolódik a gázlámpa gyújtogatók, azóta feledésbe merült munkája, akik minden este felgyújtották az impozáns lámpaoszlopokon elhelyezett gázlángot, majd minden pirkadatkor eloltották azokat.

Milliók élvezik a forradalmi újításokat

Az 1800-as években tomboló technikai forradalomnak köszönhetően felfedezték az elektromosságot, majd a villanykörtét is (feltalálója Thomas Edison volt). Ennek köszönhetően a kültéri világítás is jelentős fejlődésnek indulhatott. Már nem csak az utcákon, hanem a házakban és azok udvaraiban is egyre több helyen gyúltak ki a fények.

Az izzók tömeggyártásban történő előállításának köszönhetően hamarosan a világ minden települése a legkisebbtől a legnagyobbig fényárban úszik ma. Eljött a pillanat, amikor már nem csak a gazdagok kiváltsága a világosság, hanem az egyszerű hétköznapi ember kényelmét is szolgálta. A fények színe, harmóniája, játéka számtalan lehetőséget biztosít mindazoknak, akiknek a fantáziája szárnyra kapott.

Tömeggyártás segítségével emberek milliói évezhetik a nappali fényt

Miután az emberek mindennapi életének részévé vált az elektromos árammal történő világítás, egyre fontosabbá vált, hogy minél egyszerűbben és környezettudatosabban oldják meg a világítást. Mivel az izzók előállítása, élettartama nagyon sok dologtól függ, így elkezdődtek a fejlesztések arra vonatkozóan, hogy minél gazdaságosabban tudják előállítani a világításhoz szükséges termékeket, illetve az üzemeltetetéshez szükséges elektromos áramot.

Ez a verseny folyamatosan zajlik és ezzel egyidejűleg a fényforrások formája, mérete, dizájn kialakítása egyre fontosabb szerepet kapott, hiszen az igények folyamatosan változnak.

A különböző igények kiszolgálása érdekében a gyártók mérnökei folyamatosan azon dolgoznak, hogy a vásárlói kört legszélesebb körben tudják kielégíteni. Ezért a kényelmi szempontokat figyelembe véve, olyan megoldásokat dolgoztak ki, amellyel akár egy mozdulattal fényárba borulhat egy egész épület vagy épp egy hatalmas kültéri park is. A mérnökök fejlesztésének köszönhetően már nem csak a levegőben, de akár a víz alatt elhelyezkedő lámpák is tudják az emberiség kényelmét szolgálni (például medencékben, vagy akár tengerparti strandok vizében stb.).

Ma már számtalan helyen találkozhatunk például mozgásérzékelő kültéri világítási rendszerrel. Sőt, a  mai modern világban egyáltalán nem számít már különlegesnek az sem, hogy fel sem kell állni ahhoz, hogy a villanyt fel vagy lekapcsoljuk. Elegendő egy távirányító gombját megnyomni, vagy esetleg tapsolni és a lámpa kigyullad, illetve elalszik. A fejlődés természetesen itt sem állt meg. A szakemberek további energiaforrásokat kerestek a költségek minimalizálására, így hamarosan megjelentek a napelemmel működő kültéri lámpák, melyek újabb fordulatot hoztak és megnyugvást is, hiszen a zöld-energia felhasználásával jelentősen csökkenthető a világ környezeti terhelése.

Európában a vártnál kisebb károkat okozott az energiaválság

Az európai energiaellátási válság a kezdeti félelmekhez képest kisebb reálgazdasági és államháztartási károkat okozott, és ez enyhíti az Európai Unió szuverén adósaira nehezedő hitelpiaci nyomást - áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban ismertetett szektorelemzésében.
2023. 03. 30. 06:30
Megosztás:

Átadták az új tanuszodát Zircen

Átadták a bruttó 1,3 milliárd forint kormányzati támogatásból épített zirci tanuszodát szerdán.
2023. 03. 30. 06:00
Megosztás:

Több foci, több pénz – komoly nyomot hagyott a posztcovid a futballklubok bevételein

A tavalyi szezonban regisztrált 111 millió euróról 1,4 milliárdra emelkedtek a meccsnapokon befolyt összegek a világ labdarúgásának legnagyobb bevételt termelő klubjainál, miután a pandémiás korlátozások feloldásával a szurkolók visszatérhettek a stadionokba. A 26. alkalommal kiadott Deloitte Football Money League című kiadvány erős angol dominanciáról számol be a topfutball pénzügyeiben.
2023. 03. 30. 05:30
Megosztás:

Új lelátót építenek a Hungaroringen

Új lelátót építenek a Hungaroringen, mert már decemberben elkelt minden jegy a 38. Forma-1-es Magyar Nagydíj vasárnapi futamára.
2023. 03. 30. 05:00
Megosztás:

A családi pótlékra miért kell ennyit várni most? Mikor utalják az áprilisi családi pótlékot?

Családi pótlék 2023 április havi utalás időpontja. Mennyit kell még várni a családi pótlékra? Cikkünkben mutatjuk a családi pótlék kifizetésének pontos dátumát. A gyermek nevelésével, iskoláztatásával járó költségekhez az állam havi rendszerességgel járó nevelési ellátást vagy iskoláztatási támogatást (a továbbiakban együtt: családi pótlék) nyújt. E két ellátást nevezik együtt: családi pótléknak. Cikkünkben lényeges friss információkat olvashatsz a családi pótlékkal kapcsolatban, míg a cikk végén mutatjuk a 2023 áprilisi családi pótlék kifizetési napját is.
2023. 03. 30. 04:01
Megosztás:

Hová tűntek a busz és villamos vezetők Budapestről? A rejtély titka

Egyre kevesebb a járművezető a BKV Zrt.-nél, ezért a fővárosi közlekedési társaság kiemelten kezeli a toborzást.
2023. 03. 30. 03:00
Megosztás:

Elindult a Wizz Air harmadik járata Szaúd-Arábiába

A Wizz Air elindította harmadik szaúd-arábiai járatát Budapestről, az új közel-keleti úticél, Dammám így már átszállás nélkül elérhető - közölte a légitársaság szerdán az MTI-vel. A járat hetente kétszer közlekedik.
2023. 03. 30. 02:30
Megosztás:

Ha ennyibe kerül a búza, miért drágul a kenyér?

Búzapiaci körkép. Megvizsgáljuk, hogy mely országok a világ legnagyobb búzetermesztői és kukoricatermesztői, majd megnézzük, hogyan alakulnak a búza és kukorica árak jelenleg hazánkban.
2023. 03. 30. 02:00
Megosztás:

Új nővérszálló épül a nyíregyházi kórházban

Másfél milliárd forintos beruházással épül új nővérszálló a nyíregyházi kórházban, az épület bokrétaünnepségét szerdán tartották.
2023. 03. 30. 01:30
Megosztás:

Nőtt a Gebrüder Weiss szállítmányozási vállalat forgalma

A Gebrüder Weiss Kft. 34,1 milliárd forint árbevételt ért el tavaly, 12 százalékkal többet az előző évinél - közölte a szállítmányozási és logisztikai vállalat szerdán az MTI-vel.
2023. 03. 30. 00:30
Megosztás:

Átadták az első Nemzeti Emlék-őr díjakat

Boross Péter volt miniszterelnök a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökeként végzett munkájáért, valamint Rákay Philip kommunikációs és médiaszakember és felesége, Wieber Orsolya író a Petőfi család sírja felújításának támogatásáért vehették át szerdán az Országházban a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) által alapított és első alkalommal odaítélt Nemzeti Emlék-őr díjakat.
2023. 03. 30. 00:05
Megosztás:

Nem módosította az alapkamatot a cseh jegybank

Nem módosította az eddigi 7 százalékos alapkamatot a cseh jegybanktanács - közölte Petra Krmelová, a pénzintézet szóvivője szerdán Prágában. Az alapkamat tavaly június óta ezen a szinten van.
2023. 03. 29. 23:30
Megosztás:

Mélypontra csökkent a francia fogyasztói bizalom

Hathavi mélypontra csökkent a francia fogyasztói bizalmi mutató márciusban - közölte a francia statisztikai hivatal, az INSEE szerdán.
2023. 03. 29. 23:00
Megosztás:

Fiatal női vállalkozókat segít a Seed Alapítvány

Videópályázatot hirdetett 25-35 éves, vállalkozást tervező, vagy már vállalkozó nőknek a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány, a győztesek díjmentesen kapnak egyedi igényükhöz igazított segítséget, fejlesztési tervet.
2023. 03. 29. 22:30
Megosztás:

A CIG Pannónia igazgatósága részvényenként 18 forint osztalék kifizetését javasolja

Összesen 1,69 milliárd forint, részvényenként 18 forint osztalék kifizetését javasolja a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. igazgatósága a társaság 2022-es eredménye után - közölte a társaság a tőzsde honlapján szerdán.
2023. 03. 29. 22:00
Megosztás:

10 milliárd forint jutott tankönyvfejlesztésre az elmúlt években

Európai uniós és hazai forrásokból mintegy 10 milliárd forintot fordítottak tankönyvfejlesztésre az elmúlt években - közölte a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára szerdán Székesfehérváron, sajtótájékoztatón.
2023. 03. 29. 21:30
Megosztás:

Sikeres félévet zárt az UBM Holding Nyrt.

Sikeres félévet zárt az UBM Holding Nyrt., a cégcsoport történetének legmagasabb 6 havi árbevételét és adózás utáni eredményét érte el. Az egy évvel korábbihoz képest árbevétele a 2022 július-decemberi első üzleti fél évben 33,8 százalékkal 123 milliárd forintra, adózott eredménye 48 százalékkal 1,898 milliárd forintra nőtt - közölte a cég szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2023. 03. 29. 21:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött szerdán a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2023. 03. 29. 20:30
Megosztás:

Új kerékpáros-útvonalak jönnek létre Kispesten

Új kerékpáros-útvonalak jönnek létre Kispesten, a kivitelezés már elkezdődött - közölte a Budapesti Közlekedési Központ szerdán az MTI-vel.
2023. 03. 29. 20:00
Megosztás:

Nagy pluszban zártak az európai tőzsdék

Nagy indexemelkedéssel fejezték be a szerdai kereskedést a vezető európai értékpapírpiacok.
2023. 03. 29. 19:30
Megosztás: