A gyerek külföldi egyetemen szeretne továbbtanulni? – a szülők akár évi 10 milliós kiadással is számolhatnak

Pandémia ide vagy oda, évente kb. 15 ezer magyar diák dönt úgy, hogy a felsőoktatási tanulmányait inkább egy külföldi intézményben kezdi meg, és egyre több példa bizonyítja, hogy ma már nem elérhetetlen álom a külföldön szerzett diploma. A költségekre viszont érdemes mihamarabb felkészülni, mert az utazás, a lakhatás, a tandíj és az egyéb rejtett kiadások akár több tíz milliós terhet jelenthetnek a családi kasszának. Pontosan milyen összegekkel kell számolni egy nemzetközi egyetemi képzés esetén, miért éri meg, és hogyan biztosíthatják a szülők a szükséges anyagi hátteret?

A gyerek külföldi egyetemen szeretne továbbtanulni? – a szülők akár évi 10 milliós kiadással is számolhatnak

A 2000-es, sőt, még a 2010-es évek legelején is tartotta magát az elképzelés, hogy a külföldi továbbtanulás csak a zsenik és a gazdag fiatalok kiváltsága, míg az átlagos középiskolások csak álmodoztak egy ilyen lehetőségről. A közelmúltban azonban fordult a trend: a 2019/2020-as tanévben már kb. 15 ezer diák tanult külföldi egyetemeken vagy főiskolákon, vagyis a felsőoktatásban résztvevő magyar hallgatók hat százaléka – körülbelül minden tizenhetedik fiatal. Mindez nem véletlen, egyre nehezebb ugyanis itthon megcsípni az államilag támogatott helyeket, emellett drágul a lakhatás is. Ehhez képest ma már valós alternatívát nyújtanak a külföldi képzőhelyek, ahol nem csak gyakorlatorientált kurzusokkal, illetve nyelv- és kulturális ismeretekkel gazdagodhatnak a hallgatók, de valószínűleg tetemes előnnyel indulhatnak majd a munkaerőpiacon is.

Húzós az indulás – rengeteg a rejtett költség

A megfelelő felsőoktatási intézmény kiválasztása fontos lépés, a döntés előtt pedig érdemes közelebbről megnézni, milyen költségek várnak az idegenben tanuló fiatalokra, illetve a családi kasszát kezelő szülőkre, ha külföldön tervezik a beiratkozást. A legjelentősebb kiadást természetesen a tandíjak jelentik, és bár számos országban vannak intézmények, illetve egyes képzések, ahol az uniós állampolgárok ingyen tanulhatnak – például Finnországban, Dániában, valamint a népszerű Ausztriában és Németországban –, regisztrációs vagy adminisztrációs díjak itt is felmerülhetnek, évente akár több száz eurós összegben. A holland, spanyol, olasz és francia intézményekben viszont 100 ezertől akár 700 ezer forintig is terjedhet az egy szemeszterre vonatkozó tandíj. A korábbi top 3-as célpont Egyesült Királyságban a Brexit előtt kb. 4 millió forintra rúgott egy tanév költsége egy jobb egyetemen, ez a legtöbb képzőhelyen megduplázódott vagy triplázódott, emellett pedig a diákvízum összegével is érdemes számolni.

Nem árt azonban figyelembe venni a megélhetési kiadásokat, hiszen éppen az ingyenes képzéseket kínáló északi államokban rendkívül költséges az élet, de Ausztria (21.), az Egyesült Királyság (27.) és Németország (29.) is a drágább országok közé tartozik, így érdemes átlagosan legalább havi 200-250 ezer forinttal kalkulálni még akkor is, ha kollégiumi elhelyezéssel vagy csupán egy szoba bérlésével számolunk. Ehhez hozzáadódnak a ki- és hazautazás költségei, ami még az olcsóbb európai repülőjegyekkel és a transzferekkel akár 100 ezer forintra is rúghat. Emellett rengeteg a rejtett kiadás, így az utazások, laptop, ágynemű, bútorok, konyhai eszközök vásárlása és/vagy postázása – akár további 200 ezer forintot is adhatnak a végösszeghez. Ebből könnyen összerakhatjuk, hogy még tandíj nélkül is hozzávetőleg 2-2,5 millió forintba kerülhet egy külföldi tanév, azzal együtt pedig akár 10 milliós nagyságrendű kiadásra számíthatunk – és ez csupán egy tanév „ára”.

Minden fillér megéri a diákok szerint

Természetesen érdemes ösztöndíj-lehetőségek, támogatási alapok után nézni a terhek könnyítésére, sőt, a külföldön tanuló fiatalok általában szívesen próbálják ki magukat különböző diákmunkákban, de akárhogy is, általában jelentős anyagi ráfordítást igényel a szülők részéről a nemzetközi tanulmányok finanszírozása. Ezzel együtt a példák azt mutatják, hogy érdemes a gyermek jövőjébe fektetni, hiszen kifejezetten nagy előnyt jelenthet a későbbiekben a külföldi tapasztalatszerzés, nem beszélve a magas színvonalú, gyakorlatorientált képzési rendszerről és kint könnyen fejleszthető idegennyelv-tudásról. „Én meglepően későn, csak néhány hónappal az érettségi előtt kezdtem el ezen gondolkodni” – mondja az Imperial College London-ban matematikát tanuló Rozgonyi Gergely. „Lehetőségem van felfedezni egy másik kultúrát, az embereket, Londont, illetve kapcsolatokat építeni, melyeknek a jövőben is hasznát vehetem. Én mindenképpen hazatérek a tanulmányaimat követően, és az eddigiek alapján azt tapasztalom, hogy máshogy néznek rám, amikor kiderül, hogy a diplomámat külföldi egyetemről kapom majd. Persze ehhez kelleni fog a teljesítmény, de abban biztos vagyok, hogy jó esélyekkel indulok majd a munka világában.”

A külföldi tanulás ára: nem lehet elég korán kezdeni a megtakarítást

Minden szülő az elérhető legjobb lehetőségeket szeretné nyújtani gyermekének, így a tagadhatatlan előnyöket és a tetemes költségeket látva felmerül a kérdés, hogyan és mikortól kell megtakarítani, ha valaki nemzetközi oktatást szeretne biztosítani továbbtanuló csemetéje számára? „Nem túlzás kijelenteni, hogy minél hamarabb érdemes elkezdeni a tervezést és szerencsére úgy tűnik, ezt a babát vállalók többsége is így gondolja. A Generali korábbi kutatása szerint a kicsik későbbi anyagi biztonsága már a babatervezés időszakában is igencsak foglalkoztatja a jövendőbeli szülőket, akik elsősorban a gyermek továbbtanulására akarnak gyűjteni (73%). Az igény tehát adott, de a megfelelő megtakarítási formát, illetve pénzügyi termékeket már nehezebb megtalálni. Kevesen tudják például, hogy az életbiztosítások éppen ilyen rugalmas, egyéni igényekre szabható opciót nyújtanak, és akár már 10 éves időtartam után is felhasználhatók, de ennél hosszabb távú gondoskodást is kínálhatnak a tudatos takarékoskodóknak” –mondja Schaub Erika, a Generali személybiztosításokért felelős igazgatósági tagja.

A Generali MyLife Extra rendszeres díjas, befektetési egységekhez kötött életbiztosítás már 10 éves megtakarítási tartammal megköthető, rugalmasan tudják felhasználni az ügyfelek, amikor szükségük van rá – például amikor gyermekük megkezdi külföldi tanulmányait –, de minden váratlan élethelyzetben segítő kezet nyújthatnak. A kiegészítő szolgáltatások megkötésével a balesetekből, betegségekből adódó sajnálatos eseményekre is felkészülhetnek a takarékoskodók. Az opcionálisan válaszható haláleseti díjátvállalásnak köszönhetően biztosított szülő halálesetének bekövetkeztekor a biztosító átvállalja a megtakarítási díjat. Így a biztosított szülő halála esetén is az előre tervezett időpontban a gyermek rendelkezésére állhat a neki szánt összeg – magyarázza Schaub Erika.

Az AM új támogatási lehetőségeket tervez a vízmegtartó gazdálkodási gyakorlatok ösztönzésére

A 2023-tól induló új agrártámogatási időszakra újabb és hatékonyabb eszközöket tervezett meg az Agrárminisztérium (AM) a mezőgazdasági termelők vízmegtartó gazdálkodási gyakorlatok alkalmazásának ösztönzésére, de ugyanilyen fontos a saját termelői önérdek felismerése és nyitottság a megfelelő agrotechnikai eszközök alkalmazására - közölte az agrártárca hétfőn az MTI-vel.
2022. 08. 16. 17:00
Megosztás:

Itt a válasz Kína hadgyakorlatára

Az Egyesült Államok és két legfontosabb ázsiai szövetségese, Japán illetve Dél-Korea bejelentette, hogy közös rakétavédelmi gyakorlatot hajtottak végre Hawaii mellett, hogy felkészüljenek az Észak-Korea és Kína jelentette fenyegetésre.
2022. 08. 16. 16:00
Megosztás:

Még drágább lesz a gáz Németországban - illetéket vetnek ki rá

A német kormány közölte, hogy októbertől a fogyasztóknak kilowattóránként 2,419 eurócenttel többet kell fizetniük a földgázért.
2022. 08. 16. 15:00
Megosztás:

Ilyen egy kiváló Business Analyst

A Business Analyst feladatai igen szerteágazóak, és elképzelhető, hogy valaki akkor is ebben a munkakörben tevékenykedik, ha nem is tud róla. Az alábbiakban utánajárunk a Business Analyst feladatainak, és azt is megnézzük, vajon milyen más névvel rendelkező munkakörökkel áll rokoni kapcsolatban.
2022. 08. 16. 14:00
Megosztás:

A szervóhajtás lényege és hasznosítási lehetőségei

Miben rejlik a szervóhajtás lényege? Miért jelenthet nemcsak előnyt, hanem egyenesen szintlépést a célzott alkalmazása? Illetve hol és miként lehet igazán kiaknázni a benne rejlő potenciált?
2022. 08. 16. 13:00
Megosztás:

Egyre tudatosabbak és magabiztosabbak a magyarok, ha pénzügyekről van szó

Csaknem háromszor annyian vezetik rendszeresen a háztartás bevételeit és kiadásait, mint tavaly, és 52 százalék áll magabiztosan a pénzügyekhez – állapítja meg a KANTAR kutatása, melyet a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) megbízásából készített. Anyagi jellegű tanácsokért a pénzügyi intézmények és szaktanácsadók mellett szívesen fordulnak a családjukhoz a megkérdezettek, akik szerint a pénzügyi tudatosság fejlesztése elsősorban az iskolák feladata.
2022. 08. 16. 12:00
Megosztás:

Az erős dollár mindenkinek fáj - elemzés

Év eleje óta 10%-kal erősödött az amerikai dollár az euróhoz képest. Ez jó hír az amerikai turisták számára, az átváltási árfolyamnak köszönhetően nagyjából 10%-kal nőtt a vásárlóerejük. A Föld többi lakója számára azonban ez elég nyugtalanító hír. Az erős dollár negatívan hat az egész világgazdaságra, mivel a nemzetközi kereskedelem több, mint ötven százaléka dollárban történik. Ez a jelenség negatív hatást gyakorol a magánszemélyekre és vállalkozásokra egyaránt, utóbbiaknak egyedül a fedezeti stratégia nyújthat biztonságot. A kormányok sem érezhetik magukat biztonságban.
2022. 08. 16. 11:00
Megosztás:

Pozitív kezdés az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacokon.
2022. 08. 16. 10:00
Megosztás:

A tökéletes monitort keresed?

Ha megvan már a kiváló minőségű asztali géped és a felhasználóbarát, kezelhető klaviatúrád, akkor még mindig lehet zavar a rendszerben, hiszen a monitor legalább olyan fontos része az asztali gépednek, mint akár maga a hardver is. Hiszen ha nem látod megfelelően a monitoron megjelenő dolgokat, akkor gyakorlatilag olyan, mintha a géped nem is dolgozna.
2022. 08. 16. 09:30
Megosztás:

Csökkent a feldolgozóipar teljesítménye a New York-i régióban

Jelentősen csökkent New York régióban a feldolgozóipar teljesítménye augusztusban, míg az elemzők csupán a növekedés lassulására számítottak.
2022. 08. 16. 09:00
Megosztás:

Több milliárd forintos katasztrófavédelmi fejlesztés a honvédségnél

Több milliárd forintos katasztrófavédelmi fejlesztés valósul meg a Magyar Honvédségnél - közölte a Honvédelmi Minisztérium hétfőn az MTI-vel.
2022. 08. 16. 08:00
Megosztás:

Tovább csökken az üzemanyagok ára Horvátországban

Horvátországban keddtől tovább csökken az üzemanyagok ára - közölte a kormány hétfőn.
2022. 08. 16. 07:00
Megosztás:

Megbírságolta a BÉT a B+N Referencia Zrt-t

A Budapesti Értéktőzsde Zrt. 500 ezer forintra bírságolta a B + N Referencia Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt-t, mert nem tette közzé a 2021. üzleti évre vonatkozó éves beszámolóját és könyvvizsgálói jelentését - közölte a BÉT a honlapján hétfőn.
2022. 08. 16. 06:00
Megosztás:

Meteorológiai szolgálat: fokozódik a hőség és az aszály

A hőség és az aszály is fokozódik a következő napokban - közölte hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az aszállyal kapcsolatban a Facebook-oldalukon úgy fogalmaztak: "tragikus a helyzet".
2022. 08. 16. 05:00
Megosztás:

Melyik a legolcsóbb fűtés? Villany, fa, brikett vagy a biobrikett?

Szakértők megvizsgálták a fűtőanyag-piacot, hogy megtudják, melyik fűtési módot választó háztartások zsebében marad a legtöbb pénz a szezon végére. Melyik a legolcsóbb fűtési módszer?
2022. 08. 16. 04:01
Megosztás:

Hogyan válasszunk laptopot a sulikezdésre?

Ahogyan az elmúlt időszakban a felnőtteknél hibrid munkavégzés alakult ki, a gyerekeknél is teljesen általánossá vált, hogy az egyik tanárnál kézzel kell megírni a leckét a munkafüzetben, a másik tanár pedig e-mailben várja a házi feladatot. Ráadásul a kikapcsolódáshoz és szórakozáshoz, illetve a barátokkal való kapcsolattartáshoz is egyre nagyobb arányban használnak számítógépet, laptopot vagy tabletet a fiatalok. Elengedhetetlen tehát a megfelelő technológiai háttér megléte, amellyel élmény lehet a tanulás és a szórakozás is. De milyen szempontokat kell végig gondolni, hogy a megfelelő modellt válasszuk? Valamint hogyan alakítsuk ki a megfelelő tanulósarkot? Az alábbiakban a Dell segít ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásában!
2022. 08. 16. 03:00
Megosztás:

Több tízmilliárdos hálózatfejlesztési projektet valósít meg az OPUS TITÁSZ Zrt.

26,6 milliárd Ft értékben valósít meg komplex villamos-hálózati beruházásokat az OPUS TITÁSZ Zrt. A napelemes rendszerek integrációját biztosító hálózatbővítés költségeinek 50 százalékát a Társaság biztosítja, a további 50 százaléknak megfelelő 13,3 milliárd Ft-ot pályázati forrásból finanszírozza az Európai Unió és a Kormány Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközének támogatásával a Széchenyi Terv Plusz keretében.
2022. 08. 16. 02:00
Megosztás:

Új trendek a contact centerek világában - fókuszban az ügyfélelégedettség automatikus, nagy megbízhatóságú elemzése

Mindannyian tapasztaljuk, hogy hivatalos ügyek telefonos intézésekor az ügyfélszolgálati központokban törvényi kötelezettség miatt rögzítik a hívásokat. Erre külön fel is hívják a figyelmet, mielőtt szóba elegyednénk az önkormányzat, a bank, a mobil- vagy épp a közüzemi szolgáltató ügyintézőjével. Rengeteg adat keletkezik így ezeknél a szervezeteknél, amelyek hasznos információkat tartogatnak a döntéshozók számára. Mesterséges intelligenciára épülő, hazai fejlesztésű „okos rögzítő” segíti a jövőben, hogy az ügyfélszolgálatok mindezt kihasználva hatékonyabban működhessenek, és növelni tudják az ügyfelek elégedettségét.
2022. 08. 16. 01:00
Megosztás:

Már igényelhetnek bérköltség támogatást a vidéki álláskeresőket alkalmazó cégek

Hétfőtől igényelhetnek bérköltség támogatást a vidéki álláskeresőket alkalmazó cégek. Elindult a Vállalkozások regionális munkaerő támogatása program, amelyben az újonnan felvett, vidéken regisztrált álláskeresők után kaphatnak legfeljebb havi 150 ezer forint vissza nem térítendő támogatást a munkaadók. A 2022. augusztus 15-ével megnyíló lehetőséggel élőktől akár a bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó háromnegyedét is átvállalhatja az állam - hívta fel a figyelmet hétfői közleményében a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).
2022. 08. 15. 23:00
Megosztás:

Új illetéket vezetnek be Németországban a gázszolgáltatók veszteségeinek csökkentésére

Új illetéket építenek be Németországban a földgáz árába az orosz szállítások visszafogása miatt rendkívüli költségekkel küzdő szolgáltatók támogatására, a szabály októberben lép életbe, az illeték egyelőre kilowattóránként 2,419 eurócent (9,6 forint) lesz - jelentették be hétfőn.
2022. 08. 15. 22:00
Megosztás: