A harmadik negyedévben csökkent a német GDP

Csökkent a német gazdaság bruttó hazai terméke a harmadik negyedévben mind negyedéves, mind éves bázison - tette közzé a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken.

A harmadik negyedévben csökkent a német GDP

A német bruttó hazai termék (GDP) a harmadik negyedévben ár-, szezonális és naptári kiigazítással az előző negyedévhez képest 0,1 százalékkal csökkent, az október végén kiadott előzetes adattal megegyező mértékben. A második negyedévben 0,1 százalékkal nőtt a GDP negyedéves bázison, az első negyedévben pedig stagnált.

Ár- és naptári kiigazítással 0,4 százalékkal csökkent a GDP 2022 harmadik negyedévéhez képest, nagyobb mértékben az előzetes adatok alapján kimutatott 0,3 százalékos csökkenésnél.

Árkiigazítással 0,8 százalékos volt a negyedévi éves visszaesés, a második negyedévi 0,4 százalékos csökkenés és az első negyedévi 0,2 százalékos bővülés után.

Az ár-, szezonális és naptári hatásokkal kiigazítva a fogyasztás az előző negyedévhez képest 0,1 százalékkal csökkent. Míg a lakossági fogyasztás 0,3 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest, addig a kormányzati fogyasztások több mint egy év óta először emelkedtek kissé, 0,2 százalékkal.

A harmadik negyedévben csökkent a külkereskedelmi forgalom: a tisztított adatok szerint összességében 0,8 százalékkal kevesebb árut és szolgáltatást exportált Németország, mint a második negyedévben. Az import még ennél is nagyobb mértékben, 1,3 százalékkal csökkent.

A harmadik negyedévben a lakossági fogyasztási kiadások 2,0 százalékkal csökkentek az előző évihez képest. Az árak emelkedésének hatására csökkent a fogyasztás az élelmiszereknél és italoknál, a szálláshely- és vendéglátó-ipari szolgáltatásoknál, valamint a rövid élettartamú használati cikkeknél, például a ruházati termékeknél, amelyekre árkiigazítva lényegesen kevesebbet költött a lakosság, mint egy évvel korábban. A tartós fogyasztási cikkek vásárlásában viszont pozitív jelek voltak észlelhetők, ami részben a gépkocsivásárlások megugrásának köszönhető.

A kormányzati kiadások is csökkentek a harmadik negyedévben éves bázison, de a lakosságinál kisebb, 1,6 százalékos mértékben. Különösen a szövetségi kormányzat költött kevesebbet fogyasztásra, mint egy évvel korábban, ami elsősorban a Covid-19 oltóanyagokra fordított összegek csökkenésére vezethető vissza.

A külfölddel folytatott kereskedelem jelentősen csökkent az előző évhez képest: 2023 harmadik negyedévében árkiigazítással 3,8 százalékkal kevesebb árut és szolgáltatást exportált Németország, mint az előző év azonos negyedévében. Az import pedig még nagyobb mértékben, 5,7 százalékkal csökkent, ami elsősorban az árubehozatal 8,2 százalékos csökkenésére vezethető vissza. Az árucikkek importján belül különösen az ásványi tüzelőanyagok behozatala esett vissza erőteljes mértékben.

Németország uniós összehasonlításban gyengén szerepelt a harmadik negyedévben. A GDP 0,1 százalékos csökkenése negyedéves bázison alatta marad a négy legnagyobb tagállam közül a másik három teljesítményének: a franciaországi 0,1 százalékkal nőtt, az olasz stagnált, a spanyol 0,3 százalékkal nőtt. Az euróövezeti 0,1 százalékkal csökkent, az EU 27 tagállama pedig stagnált.

Éves bázison az euróövezeti és az uniós gazdasági is 0,1 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben, az olasz stagnált, a francia 0,7 százalékkal, a spanyol pedig 1,8 százalékkal nőtt, míg a német 0,4 százalékkal csökkent.     

https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2023/11/PD23_451_811.html

Ennyi hajléktalant regisztráltak egy éjszaka alatt Budapest belső területein

Összesen 461 hajléktalan embert regisztráltak Budapest közterületein október 11-én - mondta Győri Péter, a Menhely Alapítvány kuratóriumi elnöke a fővárosi hajléktalanszámlálás első eredményeiről tartott sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.
2024. 10. 15. 07:00
Megosztás:

Magyar zöld cégek a japán piacon?

Kampányt indít a Sűdy és Társa Kft. a Japánban érdekelt greentech cégek számára.
2024. 10. 15. 06:30
Megosztás:

Nem lesz menetrendváltozás a HÉV-eknél 2025-ben

Nem lesz menetrendváltozás, a HÉV-ek 2025-ben is ugyanolyan menetrend szerint, ugyanolyan gyakran és ugyanolyan kapacitással fognak közlekedni, mint 2024-ben - hangsúlyozta Hegyi Zsolt, a MÁV Zrt. vezérigazgatója hétfőn a Facebook-oldalára feltöltött videóüzenetében a vállalatcsoport álláspontját.
2024. 10. 15. 06:00
Megosztás:

Ötödik alkalommal szervezik meg a banki véradók hetét

A Magyar Bankszövetség és a hazai bankszektor képviselői ötödik alkalommal szervezik meg a banki véradók hetét. Az összefogás célja - melyhez a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is több éve partnerként csatlakozik -, hogy felhívják a figyelmet a véradás fontosságára, és a közös önkéntes véradásukkal több ezer vérkészítmény előállításához járuljanak hozzá - közölte hétfőn az MTI-vel a Magyar Bankszövetség.
2024. 10. 15. 05:30
Megosztás:

Székelyföldi sztrádaszakaszra hirdettek közbeszerzést a román hatóságok

Az Erdélyt Moldvával összekötő autópálya újabb székelyföldi szakaszára, a Gyergyóalfalu-Ditró sztrádaszakaszra kiírták a közbeszerzési eljárást – közölte hétfőn Sorin Grindeanu román közlekedési miniszter a Facebook-oldalán.
2024. 10. 15. 05:00
Megosztás:

Kiugró kínálat és tempós éves drágulási ütem a szeptemberi albérletpiacon

Vegyesen alakultak az átlagos lakbérek szeptemberben. Országos szinten 0,1 százalékkal csökkentek augusztushoz képest, miközben Budapesten visszafogott, 0,4 százalékos emelkedés történt - derül ki a KSH-ingatlan.com lakbérindexének adataiból. Éves összevetésben az országos átlagos bérleti díjak 9,6, a fővárosban pedig 9,9 százalékkal növekedtek.
2024. 10. 15. 04:30
Megosztás:

Az EU cselekvési tervet sürget az aszályokkal szembeni uniós ellenállóképesség szavatolására

Az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa luxembourgi ülésén állásfoglalásában arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy készítsen átfogó, uniós szintű cselekvési tervet azzal a céllal, hogy az Európai Unió 2030-ra ellenálló legyen az aszályokkal szemben és megszűnjön a talajromlás.
2024. 10. 15. 04:00
Megosztás:

Újabb Vármegyére csapott le a madárinfluenza - hol van baj?

Csongrád-Csanád vármegyében, egy pusztaszeri kacsatartótelepen is a magas patogenitású madárinfluenza vírusának H5N1 altípusát azonosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma – tájékoztatta a hivatal hétfőn az MTI-t.
2024. 10. 15. 03:30
Megosztás:

A tudásmegosztás mellett anyagi támogatást is nyújt a tőzsdére tartó cégeknek a BÉT és az OTP Bank közös programja

Az elmúlt években több nagy tőzsdei tranzakció sikeres lebonyolításából vette ki a részét az OTP Bank, amely most új megközelítéssel járul hozzá a hazai tőkepiac fejlesztéséhez: együttműködésben a BÉT-tel, vissza nem térítendő támogatással segíti, hogy minél több hazai vállalkozás jelenhessen meg az értéktőzsdén.
2024. 10. 15. 03:00
Megosztás:

Bemutatta elemzői eszköztárát az MBH Befektetési Bank

A várható növekedési kilátások miatt érdemes felülsúlyozni a portfóliókban a hazai részvényeket, ugyanakkor az amerikai értékpapír-befektetésekben nem árt felkészülni egy újabb inflációs hullámra – derült ki az MBH Befektetési Bank nagyszabású szakmai konferenciáján, melyen az intézmény bemutatta széleskörű befektetéselemzési kompetenciáit.
2024. 10. 15. 02:30
Megosztás:

Tűmentes oltás! Elkezdődik Magyarországon a tűmentes oltások beadása - de milyen az?

Elsőként kezdi meg Magyarországon a tűmentes oltások beadását a hemato-onkológiai betegei részére a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet - tájékoztatta a kórház hétfőn az MTI.
2024. 10. 15. 02:00
Megosztás:

Mérsékelte globális olajkereslet-növekedési előrejelzését az OPEC

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete, az OPEC hétfőn publikált legfrissebb havi jelentése szerin a nyersolaj iránti globális kereslet 2024-ben és 2025-ben a korábban feltételezettnél lassabban fog nőni, elsősorban a kínai kereslet várható csökkenése miatt.
2024. 10. 15. 01:30
Megosztás:

Mindössze 3 dolog kell ahhoz, hogy dollármilliomos legyél!

Ki ne álmodozott volna már arról, hogy egy szép napon dollármilliomosként ébred? Talán már azon is töprengtél, hogy vajon mi kell hozzá? Nos, most lehull a lepel, hiszen kiderült: mindössze három dologra van szükséged!
2024. 10. 15. 01:00
Megosztás:

Ez az új mém érme 450 000 dollárt gyűjtött alig egy hónap alatt

A mém érmék lendülete töretlen, és sokszoros megtérülést kínálnak, amellyel könnyedén felül tudják múlni a kripto tér eszközeinek jó részét. A kripto tér jóval instabilabb, mint a hagyományos pénzügyi piac, a mém érmék így akár hosszú ideig is negatívban foroghatnak.
2024. 10. 15. 00:01
Megosztás:

Kriptovaluta előrejelzések 2025-re: Shiba Inu 1 dollár, Kaspa 0,5 dollár, és Dogen 10 dollár

2025-re a kriptovaluta színtér átalakulhat azáltal, hogy váratlan versenyzők érnek el jelentős előrelépést. Néhány kevésbé ismert digitális érme esetében figyelemreméltó növekedést jósolnak, amely felkelti a befektetők és rajongók figyelmét egyaránt. Ez a cikk azokat a kriptovalutákat vizsgálja meg, amelyek jelentős értéknövekedés előtt állnak, és belemerül azokba a tényezőkbe, amelyek hamarosan új magasságokba repíthetik őket.
2024. 10. 14. 23:20
Megosztás:

181 milliárd forintra pályázhatnak innovációra a kkv-k

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) Plusz két felhívása keretében 181 milliárd forintra pályázhatnak innovációs képességük javítására a kkv-k - közölte a Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 14. 23:00
Megosztás:

Tizenhat pontos deregulációs csomag a turizmus fejlesztésére

A turizmus fejlesztését célzó 16 (14+2) pontos deregulációs csomagot terjesztett elő a nemzetgazdasági tárca a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közösen - mondta a nemzetgazdasági miniszter hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
2024. 10. 14. 22:30
Megosztás:

Erős évzárásra számítanak a szakértők az ingatlanpiacon

Erős évzárásra számítanak a szakértők az ingatlanpiacon, a Duna House által szeptemberre becsült 9754 tranzakció az előző havi értéket 4,8 százalékkal, az egy évvel korábbit 20,9 százalékkal haladta meg - közölte az ingatlanközvetítő hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 14. 22:00
Megosztás:

A MET az 1 százalékos adófelajánlások eljuttatását kéri a NAV-tól

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) azt kéri az adóhatóságtól, hogy mindenképpen juttassa el hozzájuk az adózók által a személyi jövedelemadó 1 százalékaként az Oltalom Karitatív Egyesületnek felajánlott több mint százmillió forintot.
2024. 10. 14. 21:30
Megosztás:

Több mint egymillió forintért kelt el egy József Attila-kötet

Több mint egymillió forintért kelt el József Attila Nem én kiáltok című, 1924-es verseskötetének dedikált példánya az Antikvárium.hu vasárnap zárult online árverésén. A magas áron elkelt dedikált tételek között szerepelt mások mellett egy Gárdonyi-regény, egy Radnóti-kötet, illetve egy Harry Potter-kötet, amelyet a szerző, J.K. Rowling is aláírt - közölték a szervezők az MTI-vel.
2024. 10. 14. 21:00
Megosztás: