A könnyűszerkezetes házak menthetik meg a fiatalok otthonteremtését

A könnyűszerkezetes házak lehetnek az ingatlanpiac új sztárjai, ezt bizonyítja az is, hogy az elmúlt öt évben a háromszorosára nőtt a gyorsházak építése iránti igény. Ezek a házak azonban sokkal nagyobb karriert is befuthatnának, ha nem tartaná magát makacsul az a néhány tévhit, ami a könnyűszerkezetes házakkal kapcsolatban a mai napig is kering fórumokon, közösségi oldalakon.

A könnyűszerkezetes házak menthetik meg a fiatalok otthonteremtését

Nincs könnyű helyzetben, aki szeretné megteremteni az első saját otthonát. Legyen szó akár házról, akár lakásról, a használt ingatlanok ára immár az egekbe szökött és nem jobb a helyzet az újépítésű ingatlanokkal sem. Az építőiparban ráadásul a jóslatok szerint újabb, mintegy húsz százalékos emelés várható, ami az új útdíjak bevezetésének, az üzemanyagárak emelkedésének és a gázár emelkedésének is betudható. Ha az emelkedés ilyen ütemben halad, tíz év múlva akár hárommillió forintba is kerülhet a frekventáltabb és közkedveltebb területeken az ingatlanok négyzetmétere. Ebből a helyzetből kínálhatnak kiutat a könnyűszerkezetes házak, amelyek egy hagyományos, tégla vagy beton ház árának a feléből megépíthetőek.

„2016-tól kezdett el jól láthatóan nőni Magyarországon az igény a könnyűszerkezetes házak iránt. A Covid időszaka alatt már ugrásszerű volt a növekedés, mintegy háromszor annyi könnyűszerkezetes házat rendeltek. Ez talán annak is betudható, hogy akinek volt telke, ebben az időszakban szeretett volna egy gyors és olcsó megoldáshoz jutni, hogy otthona vagy nyaralója elkészülhessen. Míg a hagyományos házak építését erőteljesen érinti az áremelkedés, a faszerkezetes házak esetében – különösen, ha közvetlen forrásból származik a jó minőségű alapanyag – ez csak minimális emelkedést okozhat, de leginkább stagnálnak, sőt, csökkennek az áraik” - fejtette ki Kiss Zsolt, a hazgyarto.hu cégtulajdonosa.

Száz négyzetméteren húszezer a fűtés

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a ma is gyakran felbukkanó tévhitek leginkább az „újdonság varázsának” köszönhetőek.

„Míg szerte a világon a házak 60-70 százaléka könnyűszerkezetes, Magyarországon mintegy ötven éve jelent csak meg ez a technika. Ez annak köszönhető, hogy mindenhol az elérhető alapanyagokból dolgoztak, ez pedig a tégla, vályog vagy beton volt. A cégünk erdélyi, így ott közvetlenül jutunk hozzá az első osztályú fához, ezért nagyon költséghatékonyan tudjuk belőni az árakat. Erdélyben egyébként szintén régóta építkeznek ezzel a módszerrel” - tette hozzá Kiss Zsolt, akinek a cége háromgenerációs tapasztalattal rendelkezik a könnyűszerkezetes házak terén.

A szakértő gyakran találkozik azokkal a tévhitekkel is, amelyek a gyorsépítésű házakat érintik, az előnyök azonban egyre inkább meggyőzőbbek a megrendelők körében. A kedvező ár mellett a gyorsaság is fontos szempont az otthonteremtésben, ezek a házak ugyanis másfél hónap alatt kulcsrakész állapotban vannak. A hagyományos alapanyagokkal ellentétben ráadásul – ha az alap megvan – az év bármely szakában lehet dolgozni a fával, és nem köti az építkezést az időjárás sem.

„Mindig el szoktam mondani az érdeklődőknek az előnyöket és az esetleges hátrányokat is. Hőenergetikai szempontból a könnyűszerkezetes házak verhetetlenek, nem véletlen, hogy a passzívházak is ezzel a technológiával épülnek. Egy száz négyzetméteres ház gyönyörűen kifűthető árammal havi húszezer forintból. Sokan a rágcsálók miatt aggódnak, ám ezen csak akkor kell gondolkodni, ha nem megfelelő minőségű a fa, hisz a legtöbbször azzal együtt kerülhetnek be a házba. Hátrányként a zajbeeresztő képességet szoktam megemlíteni, ám ez is csak akkor mérvadó, amikor nagyobb zajnak van kitéve az ingatlan. A víz pedig ugyanúgy az ellensége a fából készült háznak, mint a téglából vagy betonból építetteknek, ám ez egy gondos és vízzáró alapozással kiküszöbölhető” - tette hozzá Kiss Zsolt. 

Április elejétől ismét nő a hazai gázkészlet

Április elejétől újra nő a hazai gázkészlet - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 15. 07:00
Megosztás:

Az adósságállomány nagysága hordozza a legnagyobb veszélyt az Egyesült Államokra nézve

Az Egyesült Államok legnagyobb ellensége nem Kína vagy Oroszország, hanem a 35 billió dolláros adósságállomány - állapítja meg elemzésében a The National Interest, a Center for the National Interest politikai agytröszt online platformja.
2024. 04. 15. 06:00
Megosztás:

Nagy sikert arat a zöld konzultáció

Nagy siker a zöld konzultáció: eddig mintegy 60 ezren válaszoltak a Közös ügyünk a zöldenergia elnevezésű online párbeszéd kérdéseire - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke Siófokon szombaton.
2024. 04. 15. 05:00
Megosztás:

A német autóipar szembemegy mindenkivel

A német autóipar szakmai képviseleti szervezete, a VDA ellenzi a kínai elektromos autókra kivetni tervezett uniós védővámot, mivel megítélése szerint az a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártana.
2024. 04. 15. 04:00
Megosztás:

Miért a fejünk tetején nő a hajunk, nem pedig a talpunkon? – Egy szőrös kérdés tudományos magyarázata

Amikor utoljára a tükörbe néztünk, valószínűleg nem azon tűnődtünk, hogy miért pont a fejünk tetején van az a buja, vagy éppen nem annyira buja hajkorona, ami nap mint nap formázásra késztet minket. De gondolkozzunk csak el: miért éppen ott, és miért nem máshol?
2024. 04. 15. 03:00
Megosztás:

Milyen veszély leselkedik a forintjainkra, ha Magyarország bevezeti az eurót?

Magyarország potenciális áttérése a forintról az euróra komplex gazdasági és társadalmi változásokat von maga után. Ennek elemzéséhez érdemes megvizsgálni a korábbi eurót bevezető országok tapasztalatait, és ezek alapján felmérni a kisemberek – pl. dolgozók, nyugdíjasok – helyzetét érintő lehetséges következményeket.
2024. 04. 15. 02:00
Megosztás:

Pénzhoroszkóp: Mesés pénzek jöhetnek a héten a Baknak és a Vízöntőnek, a Kos lottón nyerhet nagyot

Heti horoszkóp 2024. április 15-21. között. A csillagjegyek részletes heti horoszkópjai egy izgalmas hétre világítanak rá, ahol minden jegy számára kínálkozik lehetőség a szerencsejátékokban, új kapcsolatokban és pénzügyekben való sikerre egyaránt.
2024. 04. 15. 01:00
Megosztás:

10 000%-os hozam? Ezzel csalogatja a befektetőket ez a környezetbarát kriptó

A Dogwifhat (WIF) befektetői most felfedezték az eTukTuk (TUK) nevű új, zöld előértékesítést, ami 2024-ben akár 10 000 százalékos potenciális nyereséget is hozhat. A WIF a közelmúltbeli csúcsról visszaesett, jelenleg 3,46 dollár körül kereskednek vele, ami közel 20 százalékos csökkenést jelent az eddigi legmagasabb árhoz képest.
2024. 04. 15. 00:01
Megosztás:

Szankciókat jelentettek be az orosz fémek árutőzsdei forgalmazására

Szankciókat jelentett be a brit és az amerikai kormány orosz fémek árutőzsdei forgalmazására.
2024. 04. 14. 23:00
Megosztás:

Az ESET az egészségügyi alkalmazások használatának kockázataira hívja fel az emberek figyelmét

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég: az elemzés szerint az érzékeny személyes adatokat is gyűjtő és felhasználó egészségügyi appok (mHealth) piaca már most kétszámjegyű növekedést produkál, és 2030-ra a becslések szerint eléri a 861 milliárd dollárt.
2024. 04. 14. 22:00
Megosztás:

Bővült a pécsi Penthe Autóház

Bővítette telephelyét, az autók szervizeléséhez szükséges új eszközöket szerzett be, korszerűsítette raktárát az Opel, Isuzu, Land Rover márkák kereskedelmével és szervizelésével foglalkozó pécsi Penthe Autóház Kft.
2024. 04. 14. 21:00
Megosztás:

Elindult a Fertő-táj vonatjárat Ausztriába

Az idén április és augusztus között jár Sopron és az ausztriai Neusiedl am See között a Fertő-táj vonatjárat, hogy minél többen környezetbarát módon kereshessék fel az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Fertő-táj magyar és osztrák oldalának településeit - közölte a vonatokat közlekedtető GYSEV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 20:00
Megosztás:

Rekordszámú volt a bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 19:00
Megosztás:

Nem számítanak idén javulásra a német vállalatok

A német vállalatok 2024-ben sem számítanak a gazdaság fellendülésére az IW (Institut der deutschen Wirtschaft) gazdaságkutató intézet legfrissebb, szombaton publikált felmérése szerint.
2024. 04. 14. 18:00
Megosztás:

A technológia fejlődés velejárója, hogy új kockázatok ütik fel a fejüket

A mesterséges intelligencia (MI) elterjedésével az információbiztonsági szakértők feladatai már kiterjednek az azzal kapcsolatos biztonsági kockázatok kezelésére is, mert újszerű kitettséget jelentenek az intelligens eszközök és az MI-vel ellátott folyamatautomatizálás is - ismerteti a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 14. 17:00
Megosztás:

3,6%-ra csökkent az infláció márciusban

A várakozásunknál minimálisan kedvezőbben alakulva 3,6%-ra mérséklődött az infláció éves üteme februárban. Ennél alacsonyabb inflációs rátát 2021. februárban közöltek legutóbb. Az előző hónaphoz képesti változás +0,8%-os volt, ami visszafogottabb év eleji átárazási dinamikát tükröz, mint amit az elmúlt két évben láthattunk. Enyhülő inflációs nyomást jelez, hogy a maginfláció 5,1%-ról 4,4%-ra mérséklődött.
2024. 04. 14. 16:00
Megosztás:

Zsarolóvírustól a „disznóvágás-átverésig”

A Visa közzétette félévente megjelenő, csalásokról szóló nemzetközi jelentésének 2024. tavaszi kiadását, amely a fogyasztókat és vállalkozásokat világszerte érintő legjellemzőbb fizetési veszélyekre hívja fel a figyelmet.
2024. 04. 14. 15:00
Megosztás:

Új kaparós sorsjegy jelent meg, a neve: Ajándék sorsjegy

Az ünnepi alkalmakat megédesítő, vidám hangulatú és a szemnek is vonzó kaparóssal bővül a Szerencsejáték Zrt. sorsjegykínálata.
2024. 04. 14. 14:00
Megosztás:

Romániában nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány

Romániában 24,69 százalékkal nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány éves összevetésben - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 13:00
Megosztás:

A bortermeléshez elengedhetetlenek a környezetkímélő technológiák

Az agrártárca elkötelezett amellett, hogy Magyarországon minél kisebb környezetterheléssel járjon a szőlőtermesztés és minél energiahatékonyabban állítsuk elő a borokat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet 100. évfordulója alkalmából szervezett találkozón pénteken Bresciában a tárca közleménye szerint.
2024. 04. 14. 12:00
Megosztás: